Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

prea alfe (britanske varijante) cirkulisala je original wuhan varijanta.

Pa zar nije britanska varijanta bila beta :blink: 

Ili nije ? 

Jel uopšte bila neka beta :D

2 minutes ago, renne said:

pre delte je bila alfa

a delta je močela negde u aprilu recimo

pre delte je bila beta i gama.

alfa iz UK, beta iz južne afrike. gama je bila iz brazila. a delta iz indije. pojavio se početkom 2021 a kod nas tek na jesen je počeo da pravi haos

19 minutes ago, Filozof manijak said:

Za mene delta, najduže je cirkulisao u populaciji i najteže simptome je izazivao (u poređenju s ostalim sojevima kod nas).

naravno da je delta kad smo se za alfu zakljuchali.

ZFsKVdP.png

Po nekoj logici izmedju delte i omikrona bi trebalo da su bili epsilon, zeta, eta, teta, jota, kapa, lambda, mi, ni i ksi

pa bili su valjda, ali su neki propali sami od sebe u trzisnoj utakmici, a neki su se zvali uvredljivo za neke narode, pa su preskocheni.

npr Zeta se pojavila u Brazilu ali je izgubila trzisnu utakmicu.

1 hour ago, Delija67 said:

Po nekoj logici izmedju delte i omikrona bi trebalo da su bili epsilon, zeta, eta, teta, jota, kapa, lambda, mi, ni i ksi

Slabo si ti to ispratio, svi su već bili, osim ni (čita se nju na engleskom pa su ga preskočili da ne bi bilo zabune) i ksi (preskočeno zbog čestog prezimena u Kini), jedino što nisu bili zabrinjavajuće, već samo praćene varijante.

Currently designated variants of concern (VOCs):
Alpha, Beta, Gamma, Delta, Omicron

Currently designated variants of interest (VOIs):
Lambda, Mu

Former VOIs:
Epsilon, Zeta, Theta, Iota, Eta, Kappa

https://www.who.int/en/activities/tracking-SARS-CoV-2-variants/

Edited by vememah

Znaci jos 6-7 slova do Omege pa da zatvaramo topić.

Najveća smrtnost je bila u decembru 2020. godine (vuhanski soj). Talas delte daleko je gori i duži, zato što mi deluje da će kumulativno za 4 meseca (septembar-decembar 2021) biti znatno veća smrtnost/višak smrtnosti, nego u bilo kom talasu koji je prethodio. Kod alfe je smrtnost bila u piku u martu i aprilu 2021. godine, a taj talas se protegao i na maj. Jedino za početak alfe kod nas nisam siguran. Da li je to kraj januara, početak februara ili sredina februara.

A kako su ovaj nazvali omikron, kao mikron je malo malecko nevidljivo

I odma to je sad ništa ljudi sve je u redu blaža slika + korona prolazi zauvek, karantin 5 dana ajmo svi na posao juhu. Sreća sreća radost!

Marketing ko vrata, dobro ga nisu nazvali 'o, mili mikron' ;/

Edited by Hermetico

11 hours ago, Facundo Orellana said:

Jedino za početak alfe kod nas nisam siguran. Da li je to kraj januara, početak februara ili sredina februara.

u januaru je bilo sasvim sigurno, ako ne i ranije, pošto su sa inst za sudsku medicinu dokazali da je tadašnji NN leš preminuo od teške pneumonije imao COVID

135 hiljada umrlih u 2021, 34 hiljade vise nego 2019. mislim da je opravdano da ova statistika bude na ovom topiku.

јел то завод за статистику избацио податке за ‘21