January 24, 20223 yr 2 minutes ago, renne said: pre delte je bila alfa a delta je močela negde u aprilu recimo pre delte je bila beta i gama. alfa iz UK, beta iz južne afrike. gama je bila iz brazila. a delta iz indije. pojavio se početkom 2021 a kod nas tek na jesen je počeo da pravi haos
January 24, 20223 yr 19 minutes ago, Filozof manijak said: Za mene delta, najduže je cirkulisao u populaciji i najteže simptome je izazivao (u poređenju s ostalim sojevima kod nas). naravno da je delta kad smo se za alfu zakljuchali.
January 24, 20223 yr Po nekoj logici izmedju delte i omikrona bi trebalo da su bili epsilon, zeta, eta, teta, jota, kapa, lambda, mi, ni i ksi
January 24, 20223 yr pa bili su valjda, ali su neki propali sami od sebe u trzisnoj utakmici, a neki su se zvali uvredljivo za neke narode, pa su preskocheni.
January 24, 20223 yr 1 hour ago, Delija67 said: Po nekoj logici izmedju delte i omikrona bi trebalo da su bili epsilon, zeta, eta, teta, jota, kapa, lambda, mi, ni i ksi Slabo si ti to ispratio, svi su već bili, osim ni (čita se nju na engleskom pa su ga preskočili da ne bi bilo zabune) i ksi (preskočeno zbog čestog prezimena u Kini), jedino što nisu bili zabrinjavajuće, već samo praćene varijante. Quote Currently designated variants of concern (VOCs): Alpha, Beta, Gamma, Delta, Omicron Currently designated variants of interest (VOIs): Lambda, Mu Former VOIs: Epsilon, Zeta, Theta, Iota, Eta, Kappa https://www.who.int/en/activities/tracking-SARS-CoV-2-variants/ Edited January 24, 20223 yr by vememah
January 24, 20223 yr Najveća smrtnost je bila u decembru 2020. godine (vuhanski soj). Talas delte daleko je gori i duži, zato što mi deluje da će kumulativno za 4 meseca (septembar-decembar 2021) biti znatno veća smrtnost/višak smrtnosti, nego u bilo kom talasu koji je prethodio. Kod alfe je smrtnost bila u piku u martu i aprilu 2021. godine, a taj talas se protegao i na maj. Jedino za početak alfe kod nas nisam siguran. Da li je to kraj januara, početak februara ili sredina februara.
January 25, 20223 yr A kako su ovaj nazvali omikron, kao mikron je malo malecko nevidljivo I odma to je sad ništa ljudi sve je u redu blaža slika + korona prolazi zauvek, karantin 5 dana ajmo svi na posao juhu. Sreća sreća radost! Marketing ko vrata, dobro ga nisu nazvali 'o, mili mikron' ;/ Edited January 25, 20223 yr by Hermetico
January 25, 20223 yr 11 hours ago, Facundo Orellana said: Jedino za početak alfe kod nas nisam siguran. Da li je to kraj januara, početak februara ili sredina februara. u januaru je bilo sasvim sigurno, ako ne i ranije, pošto su sa inst za sudsku medicinu dokazali da je tadašnji NN leš preminuo od teške pneumonije imao COVID
January 25, 20223 yr 135 hiljada umrlih u 2021, 34 hiljade vise nego 2019. mislim da je opravdano da ova statistika bude na ovom topiku.