Jump to content

PPP vs. Coronavirus - tema za praktične savete i korisne informacije

Featured Replies

Jedno tehničko pitanje, jako mi je bitan proveren odgovor:

Nakon koliko sati/dana je bezbedno ući u stan u kojem su boravile dve kovid zaražene osobe i koje su hospitalizovane?

Stan nije provetravan od kako su otišli u bolnicu, potrebno je da se stan raspremi i dezinfikuje, i nakon toga boravi u njemu.

Koliko dugo opstaje virus u zatvorenoj prostoriji, ako ima nekih istraživanja?

Edited by Filozof manijak

4 hours ago, Filozof manijak said:

Nakon koliko sati/dana je bezbedno ući u stan u kojem su boravile dve kovid zaražene osobe i koje su hospitalizovane?

Stan nije provetravan od kako su otišli u bolnicu, potrebno je da se stan raspremi i dezinfikuje, i nakon toga boravi u njemu.

Laboratorijski se detektuje na brisevima sobe i predmeta i posle nekoliko dana. Međutim u praksi moraš da primiš određeni load virusa (hiljade ili milione) da bi se zarazio, i sva istraživanja kažu da je mogućnost zatraže na ovaj način zanemariva posle tipa sat-dva.

Dodatni računam da se ovde zaista radi o stanu, a ne npr bolničkoj sobi gde je neko intubiran (što oslabađa velike količine aerosolizivanog virusa).

Ako hoćeš da budeš još sigurniji, uđi da maskom i otvori prozore da se provetri.

Edited by Spooky

15 hours ago, Filozof manijak said:

Kao potpuni laik ali i neko ko je svakodnevno u blizini nekoga ko je COVID pozitivan, potpuno vakcinisan, mogu da ti kažem da je relativno bezbedno po tebe ili drugu osobu da u stan uđe propisno zaštičen (maska ili dve, rukavice i eventualno mantil ili skafander ili druga odeća koja može da se baci nakon upotrebe), da tako zaštićena osoba otvori prozore i alkoholom naprska odgovarajuće površine u tom stanu i ukloni stvari koje nisu za dalje korišćenje a druge dezinfikuje/opere.

Umesto alkohola može da se koristi tinktura alkohola i glicerina (70% alkohola i 30% glicerina) - ovo koriste ekipe Zavoda za biocide za dezinfekciju unutrašnjosti vozila i posade ekipa hitne pomoći.

Kao (nepoželjni) laik da kažem da je na testiranju u kovid ambulanti zaražena osoba sa metar i po daljine kašljala i to baš onako grozno nekoliko minuta. Nosio sam prvo hiruršku pa kn95 i nekako mi je uspelo da se ne zarazim. E sad, mnogima je problem da dišu sa dve maske... Meni nije.

Edited by Malkmus

Puno hvala svima na odgovorima.

Kao (nepoželjni) laik da kažem da je na testiranju u kovid ambulanti zaražena osoba sa metar i po daljine kašljala i to baš onako grozno nekoliko minuta. Nosio sam prvo hiruršku pa kn95 i nekako mi je uspelo da se ne zarazim. E sad, mnogima je problem da dišu sa dve maske... Meni nije.
ja, isto kao laik, bi rekao da se potcenjuje važnost očiju kod zaražavanja. Prošle godine se pričalo o tome da i preko očne sluzokože virus mož(da prođ)e i da zarazi ali malo se to zapostavilo...

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk

17 hours ago, Filozof manijak said:

Provetravanje je 95% dovoljno, zatim za svaki slucaj predjes kontaktne povrsine 70% alkoholom (kvake, prekidaci, slavine itd.)

Jako su male sanse da se zarazis, pogotovo ako provetris.

33 minutes ago, mlatko said:

ja, isto kao laik, bi rekao da se potcenjuje važnost očiju kod zaražavanja. Prošle godine se pričalo o tome da i preko očne sluzokože virus mož(da prođ)e i da zarazi ali malo se to zapostavilo...

Za to se koristi (delimično) placebo metoda, držiš oči ovako :mad: da bi kao smanjio izloženu površinu.

U stvari ja sam pod velikim pritiskom da ne prenesem nekom starom i bolesnom pa malo preterujem.

Za to se koristi (delimično) placebo metoda, držiš oči ovako :mad: da bi kao smanjio izloženu površinu.

U stvari ja sam pod velikim pritiskom da ne prenesem nekom starom i bolesnom pa malo preterujem.
Možda i ja preterujem ali kod ovih novih sojeva sa većom trazmisijom mi izgleda kao plauzibilna opcija. Mene u preduzeću nešto uhvatilo sa još 3-4 kolege ali samo grlo, curi nos i mene malo sinusi. Niko se ne testira, furamo dalje jer nema ko drugi da radi a mora se.

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk

• 2 weeks later...

Trazim prakticna iskustva od onih koji su imali pozitivnog ukucana.

Cimer upravo dojavio da je testiran pozitivno (brzi antigenski) - zatvorio se u sobu do daljnjeg.

Ne druzimo se, ali delimo kuhinju i kupatilo - osim maske i dezinfekcije svega i provetravanja, sta mi je (jos) ciniti?

Realno, spremi se da ćeš i ti biti pozitivan uskoro, naročito ako je Omega Omikron (a po ciframa koje se vrte u UK - jeste).

Ed: oklen mi Omega ko zna :lolol:

Edited by Skyhighatrist

Omikron (cepač dlake ovdašnji) :dry:

To i ja mislim, samo sam hteo da neko drugo nesto kaze :lol:

Da li mi vredi da se izmestim, ili je vec kasno…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ako imaš gde i pod uslovom da time ne ugroziš neku treću osobu (moje laičko mišljenje)

3 hours ago, jms_uk said:

Trazim prakticna iskustva od onih koji su imali pozitivnog ukucana.

Cimer upravo dojavio da je testiran pozitivno (brzi antigenski) - zatvorio se u sobu do daljnjeg.

Ne druzimo se, ali delimo kuhinju i kupatilo - osim maske i dezinfekcije svega i provetravanja, sta mi je (jos) ciniti?

Da li je ponovio brzi test? (Verovatno mozete da kupite testove za par evrica, kao i mi ovde?) I da li planira da uradi PCR, kako to sad ide kod vas?