Jump to content
IGNORED

Prava radnicima!

Tihajeza

Recommended Posts

Posted

Šta se dešava ako radnik prosto ne želi da odradi otkazni rok,  šta mu firma može u tom slučaju ne možeš ga naterati da prinudno radi? Od neisplaćene plate ne mogu samovoljno da mu odbiju to bi bila krađa.

Koji je mehanizam da firma natera nekog da odradi otkazni rok?

Posted
9 minutes ago, General Ripper said:

Šta se dešava ako radnik prosto ne želi da odradi otkazni rok,  šta mu firma može u tom slučaju ne možeš ga naterati da prinudno radi? Od neisplaćene plate ne mogu samovoljno da mu odbiju to bi bila krađa.

Verovatno mogu da ga tuže.

A da mu odbiju od plate mogu kroz neku "povredu radne discipline" zbog nedolaska na posao. Video sam to u nekim firmama.-20% od plate...

• Hvala 1
Posted
2 hours ago, General Ripper said:

2 hours ago, Frank Pembleton said:

Verovatno mogu da ga tuže.

A da mu odbiju od plate mogu kroz neku "povredu radne discipline" zbog nedolaska na posao. Video sam to u nekim firmama.-20% od plate...

Ako se zaposleni jednostavno ne pojavi na poslu tokom otkaznog roka, i taj izostanak ne opravda na neki način (odmor, bolovanje, itd.), ni poslodavac nema obavezu da mu isplati zaradu. Jedino mora da uplati doprinose na minimalac.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
24 minutes ago, Ayatollah said:

Ako se zaposleni jednostavno ne pojavi na poslu tokom otkaznog roka, i taj izostanak ne opravda na neki način (odmor, bolovanje, itd.), ni poslodavac nema obavezu da mu isplati zaradu. Jedino mora da uplati doprinose na minimalac.

Ima li to rešenje neko uporište u propisima na koje bi poslodavac moga da se poziva u slučaju tužbe od strane radnika za neisplaćene zarade. Ovo rešenje je jednostavno i efikasno ali mi se čini malo proizvoljno ( iznos dugovane zarade može jako da varira), da li bi poslodavac bi mogao da upadne u problem pred sudom?

Posted (edited)
12 hours ago, General Ripper said:

Ima li to rešenje neko uporište u propisima na koje bi poslodavac moga da se poziva u slučaju tužbe od strane radnika za neisplaćene zarade. Ovo rešenje je jednostavno i efikasno ali mi se čini malo proizvoljno ( iznos dugovane zarade može jako da varira), da li bi poslodavac bi mogao da upadne u problem pred sudom?

Naravno da ima. Član 105 ZoR definiše da se zarada sastoji od zarade za obavljeni rad i vreme provedeno na radu, zarade po osnovu doprinosa zaposlenog poslovnom uspehu poslodavca (nagrade, bonusi i sl.) i drugih primanja po osnovu radnog odnosa, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu. Ako neko samovoljno odsustvuje sa posla bez opravdanja, njegov obavljeni rad i vreme provedeno na radu, kao i doprinos poslodavcu, su nula, pa je shodno tome i zarada nula.

EDIT: A da li će poslodavac upasti u probleme u sudskom postupku zavisi najviše od okolnosti slučaja. Obično zaposleni opravdaju nekako svoj izostanak (odmorom, bolovanjem), pa je poslodavac onda dužan da isplati zaradu.

Edited by Ayatollah
Posted (edited)
16 hours ago, General Ripper said:

naravno da ima. zarada se isplaćuje za časove rada. ako nisi radio ne možeš da primaš zaradu. možeš da primaš naknadu zarade, ako si odsutan po nekom dozvoljenom osnovu, tipa bolovanje, godišnji odmor, plaćeno odsustvo. ako se naprosto ne pojaviš na radu ulaziš u teritoriju disciplinske odgovornosti, odnosno možeš da odgovaraš za povredu radne obaveze/discipline. npr. ako je poslodavac propisao da nedolazak na rad tri uzastopna radna dana bez pravnog osnova predstavlja povredu radne obaveze/discipline, dobićeš otkaz ugovora o radu i pre no što istekne otkazni rok. samo će biti otkaz po drugom osnovu, od strane poslodavca.

ne možeš da tužiš poslodavca za neisplaćene zarade za period za koji nisi radio. mislim možeš, ali nećeš uspeti. možeš da tužiš ako ti nije isplatio naknadu zarade za neki period, ali to ako si bio odsutan sa rada po nekom osnovu i imaš pravo na naknadu zarade. ako naprosto ne dolaziš na rad svojom voljom i bez osnova nemaš pravo ni na zaradu ni na nakadu zarade

Edited by Ted
  • 2 weeks later...
Posted

Koja je procedura zapošljavanja ljudi iz Crne gore? Mislim verovatno se na njih gleda kao na strane državljane ili...?

Šta od papira treba za to i koji je postupak?

• 2 weeks later...
Posted

Opet ja...

Kako se zaposlenom računa broj dana za GO odmor u godini koja je kalendarski posle godine u kojoj je zaključio radni odnos?

Npr.

Zaposleni je počeo da radi u julu 2024, i jasno mi je da on u toj godini ima "srazmeran" broj dana za GO.

Zanima me koliko će u maju ili junu imati dana za GO na raspolaganju, tj. može li on da u maju koristi npr. 15 radnih dana za GO?