Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prava radnicima!

Featured Replies

Ne moze ds propadne, mora da se donese resenje o odmoru. A za tekucu moze i "unapred" odmor, i to mora 10 radnih dana prvi deo odmora (koji isto mora do kraja tekuce godine). Naravno praksa je cudo pa ima svasta.

• Replies 157
  • Views 22.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Hamlet Strašni
    Hamlet Strašni

Sme razgovor u kome učestvuje. Krivični zakon kaže - ko snimi razgovor koji mu nije namenjen.

• To je zato što su ti učitali elektronski potpis još pre nekoliko godina. Sad ne daju ako imaš ličnu kartu izdatu pre avgusta 2014. i mora da se vadi nova.

• Dakle, rok za izdavanje licne karte je 15 dana, za pasos 5 dana. Meni su u Savskoj LK dali za nedelju dana tj 5 radnih dana. Na istom salteru gde sam predao za LK (ako je slika koju imas u sistemu sta

Uhhh ajd ako možeš izvor... Pošto ja nalazim ovo :

"Ako zaposleni koristi godišnji odmor u delovima, prvi deo koristi u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno u toku kalendarske godine "

On 16. 1. 2025. at 18:36, Tribun_Populi said:

Prethodni možeš iskoristiti do 30.6. naredne godine ili propada. Naredni koristiš kad iskoristiš prethodni, i to srazmerni broj dana koliko si u toj godini proveo na radu.

Što će reći, ako ga u aprilu koristiš, može max 1/4 ukupnog odmora (5-6-7 dana, u zavisnosti od ukupnog broja dana GO) 

Ajd ponovo da pitam:

Gde si ovo našao "u zakonu" ili nekim aktima? Ovakvo računanje sam samo video za varijantu u godini u kojoj je zasnovan radni odnos ili u kojoj se radni odnos završava...

40 minutes ago, Frank Pembleton said:

Ajd ponovo da pitam:

Gde si ovo našao "u zakonu" ili nekim aktima? Ovakvo računanje sam samo video za varijantu u godini u kojoj je zasnovan radni odnos ili u kojoj se radni odnos završava...

Pravilo u zakonu je da se prvi deo novog tj. ovogodišnjeg odmora koristi neprekidno dve radne nedelje (10 dana odmora). U praksi je to drugačije, štaviše i po kolektivnim ugovorima zna da bude drugačije.

• 8 months later...

Imam pitanje:

Osoba koju znam namerava da da otkaz na poslu...

Ima još godinu dana do odlaska u penziju po godinama starosti.

E sad njega zanima kako on može da do tog momenta sam sebi uplaćuje ono što mi neznalice zovemo "penziono i zdravstveno".

I na kraju krajeva ima li to smisla uopšte oko uticaja na buduću penziju?

29 minutes ago, Frank Pembleton said:

Imam pitanje:

E sad njega zanima kako on može da do tog momenta sam sebi uplaćuje ono što mi neznalice zovemo "penziono i zdravstveno".

Mislim da moze, ali prvo nek zove PIO i raspita se kako kad gde pa onda otkaz. Da ne ispadne dok sve to regulise da je izgubio mesece, a penziono se ionako obracunava po raznim metrima, ako nema neku vezu svaka rupa pa jos tako blizu penzijece mu se uzeti da se dodatno smanji penzija na kraju po mom misljenju.

• 2 weeks later...

Jel profunkcionisalo ono "elektronsko bolovanje" ili se i dalje obavezo "nose papiri"?

Nose se papiri

3 hours ago, Uskebasi said:

Nose se papiri

Znači digatlizacija propo...

On 14. 10. 2025. at 19:26, Frank Pembleton said:

Imam pitanje:

meni se čini da nema smisla. zdravstveno može da ima preko bračnog partnera ili zavoda za zapošljavanje.

ja sam napustio firmu, ispostavilo se, dva meseca pred penzionisanje pa tek to nije imalo uticaja. ako se ne varam, poslednja godina uplata doprinosa se računa naknadno za dobijanje konačnog rešenja.ono bi, sigurno bilo nepovoljnije od privremenog.

ja se "vozim" na tom privremenom", nikad mi nije bilo ponuđeno konačno, niti sam ga tražio. u svakom slučaju neka se, kako kaže mel, raspita.

• 4 months later...

Imam pitanje:

Da li radnik firme koji je pozvan na razgovor sa HR službenikom ima pravo da tonski snima taj razgovor.

Ako obavesti službenika da želi to da uradi, i ovaj mu to zabrani tj. ne da saglasnost, da li ima pravo da odbije zakazani razgovor?

Moje je mišljenje da svako ima pravo da snimi svoj razgovor.

Ako bi dobio otkaz zbog toga sto nije došao na sastanak jer mu nisu dali da snima, pitanje kako bi to proslo na sudu.

Dodatno, razgovor u kome ti učestvuješ i koji si tajno snimio može da se upotrebi kao dokaz u parnici.

Kako može kao dokaz ako je tajno snimanje zabranjeno?

34 minutes ago, Hamlet Strašni said:

svoj razgovor.

Jel to znači da sme samo sebe?

Sme razgovor u kome učestvuje. Krivični zakon kaže - ko snimi razgovor koji mu nije namenjen.