Eleniko Posted December 14 Posted December 14 1 minute ago, slepa živana said: ja jedem i buđav leb kad nema drugi e kad se setim, u 1 noću nema hleba u kući samo onaj iscelištvujušći tonus po receptu sibirskog mističnog doktora i čim sklonim prvu šajbnu krenu da izlaze blago zelenkasto plesnjive u sredini a ja ih ko retard bušim i sklanjam buđ koliko sam toga pojeo, da je opasno do sad bi porodio devetog putnika 1 4 1
ivy Posted December 15 Posted December 15 9 hours ago, slepa živana said: a ovaj buđav sir što jedete, jel to nema? nisu iste budji...nisu sve budji ni penicilin.. 1
Eleniko Posted December 15 Posted December 15 1 hour ago, ivy said: nisu iste budji...nisu sve budji ni penicilin.. šta misliš o buđi u tonusu da li konzumiraš mlečne proizvode od mleka u srbiji 1
duda Posted December 15 Posted December 15 (edited) seljaci na mojoj planini stavljaju sir i kajmak u meh u proleće (dakle skoro nakon pola godine od stavljanja) se desi da pozeleni kažu, ako je zelen, no frks, samo da ne pocrveni, ako ima i malo crvene boje, onda to mora da se baci, tu nema priče mnogi čak više vole da jedu taj sa zelenom plesni nego bez nje Edited December 15 by duda 1
*edited by mod Posted December 15 Posted December 15 1 minute ago, duda said: seljaci na mojoj planini stavljaju sir i kajmak u meh u proleće (dakle skoro nakon pola godine od stavljanja) se desi da pozeleni kažu, ako je zelen, no frks, samo da ne pocrveni, ako ima i malo crvene boje, onda to mora da se baci, tu nema priče mnogi čak više vole da jedu taj sa zelenom plesni nego bez nje Crvenu sam video samo jednom na nekom polumekom siru, nije mi palo na pamet da probam. Zelene sam često krojio, zavisi koliko je ostalo, ako je manji komad onda bacim. Ima i onaj morbier što ima skoro crnu budj, tu imam neki mentalnu blokadu već.
Eleniko Posted December 15 Posted December 15 jeo staroplaninski sa crvenom korom, ništa mi nije bilo ništa 2
Eleniko Posted December 15 Posted December 15 volim ali me smara da ih spremam a sve mi se ređe zalomim da valjaju jebiga 1
Svemir Zeka Posted December 15 Posted December 15 Što se tiče buđavih sireva, tu već imam dilemu Kad odstoji neko vreme, pa se stvori takozvana metabuđ, odnosno buđ na plesan: šta skinuti i baciti, a šta pojesti
ivy Posted December 15 Posted December 15 sa sirom je skroz drugacija prica jer je sir ugl masnoca i protein,skoro bez vode i ima gustu strukturu pa se budj i zadrzava samo na povrsini zato je ok samo skinuti povrsinski sloj...verovatno i tu ima mikotoksina u samom siru ali ni deo u odnosi na hleb ili razne tegle u kojima ima vise secera i vode pa se budj prosiri po celoj strukturi.. ali da...jedite sta hocete..ko vam brani..
ajgor Posted December 15 Posted December 15 On 13. 12. 2024. at 13:23, ajgor said: Maslaca obično bude samo u onoj ersatz varijanti sa manje masnoće, matovilac i ovčije nisam video otprilike od septembra - Lidl kod BG panduracije u dvajzdevetog novembra. Da se pospem pepelom, jutros našao i matovilac i pravi švapski puter, umesto bugarskog, koga i dalje nema, bilo makedonskog ovčije/kravljeg kiselog u zemljanim posudama.
Recommended Posts