Budja Posted June 23, 2019 Posted June 23, 2019 Za Levija, o narativu: https://www.newyorker.com/news/our-columnists/what-hbos-chernobyl-got-right-and-what-it-got-terribly-wrong?irclickid=RWkwCMRipxyJRw3wUx0Mo38zUklRiQU-dW-szk0&irgwc=1&source=affiliate_impactpmx_12f6tote_desktop_Viglink Primary&utm_source=impact-affiliate&utm_medium=27795&utm_campaign=impact&utm_content=Online Tracking Link&utm_brand=tny Quote Alexievich’s book about Chernobyl was published in Russian in 1997, more than ten years after one of the reactors at the Chernobyl power plant exploded, in what was probably the worst nuclear accident in history. One of the most remarkable facts about Chernobyl is that the narrative vacuum had persisted for that long, and, in fact, it has persisted since: Alexievich’s book came to prominence, both in Russia and in the West, only following her Nobel Prize win. There have been stories in the media in Russia and abroad, many of them on the odd tourist industry that has sprung up in the disaster zone; there has been a BBC documentary and a bizarre American-Ukrainian documentary. But in the past year two books, one by a historian and the other by a journalist, have attempted to tell the definitive documentary story of the disaster. Finally, the HBO series “Chernobyl,” the fifth and final episode of which aired Monday, tells a fictionalized version. It being television, and very well-received television at that, it is the series, rather than the books, that will probably finally fill the vacuum where the story of Chernobyl should be. This is not a good thing.
Joe D Posted June 23, 2019 Posted June 23, 2019 Samo sto ce, zahvaljujuci seriji, mnogo veci broj ljudi procitati i knjige i odgledati dokumentarne filmove nego sto bi to bio slucaj da serija nikad nije snimljena.
Caligula Posted June 23, 2019 Posted June 23, 2019 Da to je jedina vrednost serije, sto nam je otkrila da je osamdesetih eksplodirao nuklearrni reaktor direkt u zelenu salatu po Vojvodini. Vesto se krilo to od naroda 30+ godina. PPP najbolji forum ikada
Redoran Posted June 23, 2019 Posted June 23, 2019 8 hours ago, Marvin (Paranoid Android) said: Veoma često mislim da je većina naših ljudi ljudi, čak i nas forumaša koji smo news i politics džankiji, razvila neki uslovni refleks jer smo u poslednjih 30 godina popili ohoho po njuški od zapadnog sveta, i u međuvremenu se uverili da u sve ideale koje smo imali kao verovatno mlađi i danas možemo da gledamo sa prezirom da su u pitanju dvolični, licemerni sistemi koji gledaju samo svoj interes, a nas bajo ko jebe. Sve to vrlo verovatno stvara resentiman prema oličenju svega što to predstavlja, i paradoksalno, neku žal za starim vremenima kada su postojali zapadni i istočni blok gde Amerikanci nisu mogli da idu unaokolo i lupaju ćuške kako im se digne. Međutim, to vrlo lako može da zaseni nepobitnu istorijsku činjenicu da... Sovjetski Savez... nije bio sjajno mesto za život. I kakva god ko osećanja imao prema Maršalu, da treba reći da mu je jedan od najboljih poteza ikada bio što je oterao Staljina u majčinu. Elem, da ne dužim sada u tom smeru, pretpostavljam da je lako onda videti ovakve detalje i pomisliti da je to cipelarenje leša Sovjetskog Saveza, čak i kada je je to bukvalno prepisana ispovest žene koja je odabrana kao lik za seriju. Mislim, znam da se ne držiš tog detalja kao pijan plota, već ti je sigurno poslužio kao brza ilustracija, ali prikazivanje scene podmićivanja ili rudari koji pričaju viceve na račun vlastite države uopšte ne mora da znači da je to Rambo 3-like "fucking commies" balegarenje, već deluje pre kao, pa, prikaz tadašnjeg stanja po svedočenjima savremenika. Slažemo se svakako da neko iz Srbije, neko iz Hrvatske, neko iz Ukrajine, neko iz Rusije, neko iz Nemačke, neko iz Francuske i neko iz Amerike mogu vrlo lako da razviju skroz različite doživljaje ove serije u zavisnosti od specifičnih uslovnih refleksa koje su stekli za života. Ja to gledam otprilike ovako: nema šta da me pogađa kritika Sovjetskog Saveza jer u njemu nikada nisam živeo niti sam taj Savez na bilo koji način osetio. Video sam nešto od njegovog nasleđa i to mi je bilo dovoljno da zaključim da je zemlja koja je stvorila tako impresivno nasleđe morala biti organizovana i funkcionalna jer velika dostignuća nikako ne mogu da proisteknu iz sveopšteg raspada, haosa i truleži (da mogu, Srbija bi konstantno beležila velika dostignuća ali pošto ne mogu onda je upravo Srbija a ne SSSR odličan primer kako prolazi jedno kompletno korumpirano i partokratsko društvo koje se raspada po svim šavovima). Takođe sumnjam da su autori, producenti i glumačka ekipa živeli u Sovjetskom Savezu. Uzeli su da prave seriju koja se bavi jednim događajem od globalnog značaja, sistem je takav kakav je, nemamo i milošću Allahovom nikada nećemo imati uporediv događaj iz nekog drugog sistema pa da uzmemo da vagamo koji sistem je više sklon nuklearnim havarijama i koji ih bolje hendluje kada se dese. Stvaran događaj je sam po sebi prepun detalja koji se mogu vrhunski obraditi, drži se brate mili toga i batali insinuacije da je pola miliona ljudi koliko je bilo mobilisano za sanaciju dalo svoj doprinos tek nakon što su hrabro odbrusili svojim ličnim KGB nadzornicima (na svakog živog muškarca, ženu i dete u Sovjetskom Savezu išla su najmanje dva KGB fantoma) da mogu slobodno da ih streljaju ali da se neće pomeriti sa mesta dok ne čuju jednu, jedinu i univerzalnu istinu.
Redoran Posted June 23, 2019 Posted June 23, 2019 21 minutes ago, Joe D said: Samo sto ce, zahvaljujuci seriji, mnogo veci broj ljudi procitati i knjige i odgledati dokumentarne filmove nego sto bi to bio slucaj da serija nikad nije snimljena. Da li će? Ja imam neki loš osećaj da će ogromnoj većini zainteresovanih za temu serija biti dovoljna, eventualno par članaka sa Vikipedije i to je to. Potpuno me je porazila ona priča od pre par strana, o spomeniku likvidatorima koji decenijama niko nije primećivao i bio je potreban HBO šou da bi na tom spomeniku najzad osvanulo nekoliko ruža. Mislim, lepo je i porazno u isto vreme.
Anduril Posted June 23, 2019 Posted June 23, 2019 (edited) 1 hour ago, Budja said: Kolika opasnost? Na koji nacin? Sedenjem na 30 centimetara i prodiranje kroz vazduh, dodirivanjem, kontaktom sa krvlju ili znojem kontaminirane osobe? Devil is in the details. Posle nesrece najvise je u atmosferu ispusteno radioaktivnog joda i cezijuma, oba su beta emiteri ali posebno jod moze da emituje i gama u zavisnosti od izotopa i sasvim lepo i brzo se ugradjuje u organizam. Vreme raspada je kratko, 8 dana, ali, ako je neko bio izlozen velikoj koncentraciji ovoga, taj bi bio definitivno opasnost za okolinu. To je i razlog zasto gama zracenje opada u okolini reaktora. Druga opcija je barijum koji isto moze da emituje gama zrake ali prilicno kratko ali zato nastaje iz Cezijuma koji ima prilicno dugacak poluraspad. Vini ima pojma o ovome koliko i namenski o vatrogascima Notre Dama. Edited June 23, 2019 by Anduril
dillinger Posted June 23, 2019 Posted June 23, 2019 56 minutes ago, Budja said: Biljka ko Dilinger, i Vini i to prilicno argumentovano. Nisam znao da i je gledanje sa mosta izmisljeno. I dobro je primetila Biljka: serija startuje monologom Legasova o istini i lazi. Dakle, serija pretenduje da bude dokumentaristicka, autori se pozivaju na 15 izvora koje su ilustrovali, dok se PPP vecina breca, "to je fikcija sta se bunite". Upravo, nikad ništa nije snimljeno u igranoj formi a sa jačom pretenzijom da nam dočara istinu i da se bori protiv laži kao takve. I zato zaslužuje seciranje i naučno i političko i svako drugo. No dobro, kako Marvin reče, oni koji ne vole seriju vuku četnički resentiman iz 90ih i žale za padom SSSR-a.
Joe D Posted June 23, 2019 Posted June 23, 2019 (edited) 13 minutes ago, Redoran said: Da li će? Ja imam neki loš osećaj da će ogromnoj većini zainteresovanih za temu serija biti dovoljna, eventualno par članaka sa Vikipedije i to je to. Potpuno me je porazila ona priča od pre par strana, o spomeniku likvidatorima koji decenijama niko nije primećivao i bio je potreban HBO šou da bi na tom spomeniku najzad osvanulo nekoliko ruža. Mislim, lepo je i porazno u isto vreme. to samo govori da ogromna vecina nije ni bila zainteresovana za temu, a ne da eto nije imao ko da im predoci sta se desilo dok nije hbo snimio seriju. porazno ili ne, ljudi zaboravljaju. dodao bih, zbog toga i imamo storytelling. Edited June 23, 2019 by Joe D
dillinger Posted June 23, 2019 Posted June 23, 2019 (edited) Još jedan mali prilog istoriji beščašća ove serije Malte ne, stanovnici Pripjata/Černobila zaslužili šta ih je snašlo jer su naselili zemlju punu poljske i jevrejske krvi bez trunke grižnje savesti. Naravno, isti ovaj dijalog se nastavlja sa još većom glupošću: Šerbina kaže da ga je komitet poslao jer je nebitan, Legasov ga teši ti si najbitniji, ti si nam obezbedio sve ti si (ključ serije koji je promakao PPPučanstvu) greška sistema Edited June 23, 2019 by dillinger
ObiW Posted June 23, 2019 Posted June 23, 2019 (edited) 1 hour ago, Redoran said: Slažemo se svakako da neko iz Srbije, neko iz Hrvatske, neko iz Ukrajine, neko iz Rusije, neko iz Nemačke, neko iz Francuske i neko iz Amerike mogu vrlo lako da razviju skroz različite doživljaje ove serije u zavisnosti od specifičnih uslovnih refleksa koje su stekli za života. Ja to gledam otprilike ovako: nema šta da me pogađa kritika Sovjetskog Saveza jer u njemu nikada nisam živeo niti sam taj Savez na bilo koji način osetio. Video sam nešto od njegovog nasleđa i to mi je bilo dovoljno da zaključim da je zemlja koja je stvorila tako impresivno nasleđe morala biti organizovana i funkcionalna jer velika dostignuća nikako ne mogu da proisteknu iz sveopšteg raspada, haosa i truleži (da mogu, Srbija bi konstantno beležila velika dostignuća ali pošto ne mogu onda je upravo Srbija a ne SSSR odličan primer kako prolazi jedno kompletno korumpirano i partokratsko društvo koje se raspada po svim šavovima). Takođe sumnjam da su autori, producenti i glumačka ekipa živeli u Sovjetskom Savezu. Uzeli su da prave seriju koja se bavi jednim događajem od globalnog značaja, sistem je takav kakav je, nemamo i milošću Allahovom nikada nećemo imati uporediv događaj iz nekog drugog sistema pa da uzmemo da vagamo koji sistem je više sklon nuklearnim havarijama i koji ih bolje hendluje kada se dese. Stvaran događaj je sam po sebi prepun detalja koji se mogu vrhunski obraditi, drži se brate mili toga i batali insinuacije da je pola miliona ljudi koliko je bilo mobilisano za sanaciju dalo svoj doprinos tek nakon što su hrabro odbrusili svojim ličnim KGB nadzornicima (na svakog živog muškarca, ženu i dete u Sovjetskom Savezu išla su najmanje dva KGB fantoma) da mogu slobodno da ih streljaju ali da se neće pomeriti sa mesta dok ne čuju jednu, jedinu i univerzalnu istinu. Postoji partokratija i partokratija, kao sto postoji socijalizam i socijalizam. Kao sto socijalizam u SSSR ne moze da se meri sa onim u SFRJ posle IB, tako partokratija u SFRJ ili SSSR ne moze da se meri sa partokratijom u Srbiji 2019. Dalje, ta ista SSSR je nasilno selila “anti-komunisticke elemente”, citave narode, hiljadama kilometara daleko od domova, kao kaznu. To sigurno nije radjeno uljudnom molbom i obecanjem da je u Sibiru lepse. Da li su dosli sa puskama da vode rudare na dobrovoljni rad? Ne znam, mozda jesu mozda nisu... ali je nasilje drzave nad pojeduncima i citavim narodima dokumentovano, i takva scena ima smisla. Mozda tebi smisla ima da radnici pognu glave i bez pitanja udju u autobus, jer se prosto plase za zivot. Meni ima smisla da bar 1 ima muda da kaze “alo momci, za cije babe zdravlje? Ostavljamo familije ni dovidjenja da im kazemo.” Edited June 23, 2019 by ObiW
Luther Posted June 23, 2019 Posted June 23, 2019 32 minutes ago, ObiW said: Postoji partokratija i partokratija, kao sto postoji socijalizam i socijalizam. Kao sto socijalizam u SSSR ne moze da se meri sa onim u SFRJ posle IB, tako partokratija u SFRJ ili SSSR ne moze da se meri sa partokratijom u Srbiji 2019. .................... Naravno kao što SSSR nije isti tridesetih, šesdesetih ili sredinom osamdesetih godina dvadesetog veka. 1986. je već "glasnost" ( i "perestroika") na delu pa treba biti oprezan pri proceni šta je ko mogao da kaže ili kako da reaguje. Već 1990. kada sam boravio poslovno u SSSR par nedelja u više gradova svačega sam se naslušao (i nagledao) što mi nije padalo na pamet da bi mogla da izreknu službena lica. To je doduše već bila terminalna faza SSSR i komunizma u njemu.
ObiW Posted June 23, 2019 Posted June 23, 2019 46 minutes ago, Luther said: Naravno kao što SSSR nije isti tridesetih, šesdesetih ili sredinom osamdesetih godina dvadesetog veka. 1986. je već "glasnost" ( i "perestroika") na delu pa treba biti oprezan pri proceni šta je ko mogao da kaže ili kako da reaguje. Dešava se manje od godinu dana od dolaska Gorbačova. U pitanju je objekat od posebnog značaja - nije vojni, ali je daleko važniji za državu nego recimo fabrika Moskviča. Dodaj na to da je u toj oblasti posle eksplozije u elektrani proglašeno vanredno stanje, i ja zaista ne vidim puno prostora za optimizam da je u tom trenutku na tom mestu bilo bitno drugačije nego 1955.
pt 2.0 Posted June 23, 2019 Posted June 23, 2019 On 24.5.2019. at 18:32, ultra plasticni said: Meni tu fali neki strucnjak za ekologiju i akcidentne, odnosno posledice. Ovako ispada da nuklearni fizicar svo vreme predlaze evakuaciju, daje procene, a to realno nije njegova struka. Ti izgleda ne znaš baš puno ni o nuklearnim akcidentima (zapravo vanrednim situacijama) niti o delovanju u slučaju akcidenta. Hitne mere su upravo te, i naravno da ih predlaže (u formi unapred pripremljenog plana za akcidentalne situacije, gde su opisani različiti scenariji i postupanja/koraci za svaki od njih) neki nuklearni fizičar/inženjer, usvaja država i na kraju se to sprovodi komandom iz 1 tela (kod nas bi to bio Štab za vanredne situacije). Kakvi environmentalisti, kakve pičke materine. P.S. Nisam gledala seriju. P.P.S. Još.
Weenie Pooh Posted June 23, 2019 Posted June 23, 2019 3 hours ago, Anduril said: Posle nesrece najvise je u atmosferu ispusteno radioaktivnog joda i cezijuma, oba su beta emiteri ali posebno jod moze da emituje i gama u zavisnosti od izotopa i sasvim lepo i brzo se ugradjuje u organizam. Vreme raspada je kratko, 8 dana, ali, ako je neko bio izlozen velikoj koncentraciji ovoga, taj bi bio definitivno opasnost za okolinu. To je i razlog zasto gama zracenje opada u okolini reaktora. Druga opcija je barijum koji isto moze da emituje gama zrake ali prilicno kratko ali zato nastaje iz Cezijuma koji ima prilicno dugacak poluraspad. Vini ima pojma o ovome koliko i namenski o vatrogascima Notre Dama. Sreća što ti imaš toliko pojma da izmišljaš fiktivne scenarije u kojima se Ignatenko najeo cezijuma i stroncijuma za doručak, umesto što je bio direktno izložen eksternom zračenju koje mu je razorilo organizam Kontaminanti lansirani u atmosferu nisu pali nazad na vatrogasce i izazvali ARS zbog neke apsurdno visoke koncentracije kakvu sugerišeš, koja bi ŠBBKBB mogla da nastavi da zračenjem iz ljudskog tela utiče na okolinu. To se jednostavno ne dešava. Ideja da bi Ignatenko mogao da šeta okolo tela punog cezijuma emitujući gama zračenje je budalaština. Nema ni promila šanse da su čoveka ubila interni kontaminanti koji su ozračili njegovu suprugu i sa nje nekom alhemijom prešli samo na fetus. Vrlo očigledno ga je ubila eksterna radijacija koja se ne impregnira magično u ljudskom telu i ne pretvara ga u novi izvor zračenja. Svi kontaminanti koje je Ignatenko imao na sebi bili su 1) irelevantni u poređenju sa eksternim zračenjem, i 2) takođe prisutni u plućima svih ljudi u široj okolini reaktora.
Kenji Posted June 23, 2019 Posted June 23, 2019 Au, ovo sad više nije ni zabavno. Pokušao sam da te percipiram kao zanimljivog trola koji se zabavlja hejtom, ali ti si jedna obična, vrlo jednostavna.. neznalica. Pa ti sve ovo radiš iz grča. Mogu da razumem Biki koja u sveopštoj površariji 21. veka a posle spoznaje da sa dve strane wikija može da vlada kružocima umisli da je Mari Kiri lično. Taj njen umišljaj je vidiš zabavan i ona od toga koliko razumem leba jede ali ovo ovde.. Vidi, ovo što ti pišem i dalje ne menja činjenicu da tvoje reči na ovom mestu nemaju ama baš nikakvu težinu a kamoli u rl, ovo je više moj nik upoznao tvoj nik i baš se skenjao. Htedoh danas posle rasprave reći da je vreme Vinijevog poluraspada prošlo i da ćemo se ovde vidjati upola manje al koliko sad vidim ti to ne bi razumeo. Ti si ustvari plutonijum-244 interneta. Here to stay.. for a long, long..
Recommended Posts