December 7, 2025Dec 7 Meni se desilo da u Ada molu na izlazu u Radnicku, koji je naravno jednosmeran naidjem na osobu koja se spremala da krene na dole u suprotnom pravcu, delilo nas je bukvano 5 sekundi od ceonog sudara.
May 9May 9 Večeras napravim grešku i odem sa klinjom do centra NS da se malo prošetamo...Izgleda da se odomaćilo da se mali električni skuteri vozaju kroz pešačku zonu od strane vrrrlllo maloletnnih lica (tu niko 16 godina nije imao)...Jel ima toga i po BG? I kako se protiv toga boriti, pošto decu bole kurac za prvila, taman isto toliko koliko i policiju?
May 9May 9 U Jagodini su ulaganili sa voznjom skutera po trotoaru, no biciklisti su se prilicno izbezobrazili, pa se jos nerviraju kako ih nisam video. Ja sam kao klinac gurao bajs u kontra smeru, ako je ulica jednosmerna ili trotoar uzan. I da razumem ove manijake iz Glova, Wolta i slicnih firmi, koji samo izlete od negde, no "civili" mi vec idu na nerve. Sto bi rekao drugar iz Cuprije, zaigra mi leva obrva, kada neko glumi kretena, a to nisam ja.
May 9May 9 1 hour ago, napadaj said:Ne baš, ovde bi izginuli na keca.Ja zaista ne znam kako protiv toga da se borimo... Da zovem saobraćajnu i kažem, znate deca se vozaju sa električnim skuterima po centru grada, gde je pešačka zona jel možete da pošaljete patrulu da ih... Šta? Opomene? Privede, a roditeljima naplatai prekršjnu prijavu? Nemam pojma kako bi to regulisali uopšte... Da uzmem pravdu u svoje šake? čemu bi to vodilo?Video sam ih bar 6-7 od Dunavskog parka do Miletića (kroz Dunavsku i Jovinu) i to nije da mile, nego piče... Relano, ljudi šetaju neku decu, ovaj moj ako ga slučjno pustim, nemam pojma gde će da završi, a ovi vitlaju dok ljudi šetaju i izbegavaju ih... I ne nisu u pitanju trotineti, ovo je u pitanju... (mislim slične stvari, oblik je ovaj negde)
May 10May 10 6 hours ago, radisa said:Ja zaista ne znam kako protiv toga da se borimo... Da zovem saobraćajnu i kažem, znate deca se vozaju sa električnim skuterima po centru grada, gde je pešačka zona jel možete da pošaljete patrulu da ih... Šta? Opomene? Privede, a roditeljima naplatai prekršjnu prijavu? Nemam pojma kako bi to regulisali uopšte... Da uzmem pravdu u svoje šake? čemu bi to vodilo?Video sam ih bar 6-7 od Dunavskog parka do Miletića (kroz Dunavsku i Jovinu) i to nije da mile, nego piče... Relano, ljudi šetaju neku decu, ovaj moj ako ga slučjno pustim, nemam pojma gde će da završi, a ovi vitlaju dok ljudi šetaju i izbegavaju ih...I ne nisu u pitanju trotineti, ovo je u pitanju... (mislim slične stvari, oblik je ovaj negde)A sad ozbiljno... pa nikako. Čitao sam nešto u SATu o tim motorčićima, te treba propisi, te ovo, te ono...i biće rešeno kao sa trotinetima, nikako. Jer nema ko da shvati šta je problem i zaista sedne da propiše i reši, a sa druge i bitnije strane nema ko da sprovodi to, panduri ne učestvuju osima kad moraju da stave neki radar i uzmu neki dinar ovako..Idealno bi bilo da svako vozilo na drumu, pa i bicikla, ima registarsku oznaku, i da se postave kamere kad panduri već ne žele da se bave sitnicama, deca ne mogu da registruju, moraju roditelji, tako da ima ko da plati, to je prva bitna stvar, debelo udaranje po džepu pomaže jako puno u ovom društvu.Druga stvar je edukacija dece, mi smo imali u okviru OTO i saobraćaj, pa čak i neko voženje bickle po nekom poligonu, ali to je već tad zamiralo... mora da se priča, makar u prazno, da to nije lepo, dobro, da tako ne sme i kako sme. I na kraju dana moramo društvo promeniti da se oni koji poštuju pravila i zakon ne smatraju pussies nego obrnuto. Eto samo to....Obzirom da mislim da mi to nikada nećemo više uraditi u ovoj iteraciji civilizacije/države, go to 1.
May 10May 10 17 hours ago, Vapad said:Obzirom da mislim da mi to nikada nećemo više uraditi u ovoj iteraciji civilizacije/države, go to 1.sve sto si napisao je tacno, tj jedino resenje a daleko smo od toga. Meni rogovi rastu kad vidim skutere u saobracjau, kad vidim kvadove na Avalskom putu ili kad projure po Zlatboru ko da nema milion dece na svakom koraku.I dok sam zivela vani bila su neka pravila, sve bilo registrovano, pa je opet bilo ne znam kako to da definisem bahate antisocijalne voznje skutera (recimo ja na bajsu klinci se na skuteru zalecu u mene i u maniru kukavica cimaju da se ne sudarimo ceono onako u zadnjem momentu jer je to tako zabavno). Mora i vaspitanje i zakon i kazne pa sve zajedno valjda. Trnutno smo na 0/3...
May 11May 11 5 hours ago, Mel said: Meni rogovi rastu kad vidim skutere u saobracjau, Ovaj, a gde bi skuteri trebalo da se voze po tebi?
May 11May 11 25 minutes ago, JozoMujica said:Ovaj, a gde bi skuteri trebalo da se voze po tebi?to je trebalo d bude "trotinet", ali da, kad sam pisala, ne cudi me.A skuteri su mi bili iritacija na bici stazama, i to ne toliko zbog skutera koliko zbog nacina na koji ih voze.
May 11May 11 2 hours ago, Mel said:to je trebalo d bude "trotinet", ali da, kad sam pisala, ne cudi me.A, OK.
May 11May 11 Just now, ivy said:@radisaPreko dana komunalci pišu kazne za bicikliranje kroz pešačku zonu..A uveče ih nigde nema... Ok, bar da znam da se neko trudi... ALi, kako da napiše kaznu detetu?ne znam, kjako sam ispžđen na saobraćaj u NS pre 5-10 godina nije tako bilo.. Sad mislim da više od pola ljudi ne zna saobraćajna pravila...Nije da neće da ih poštuju, nego ih bukvalno ne znaju...
May 11May 11 kako ih ne znaju kada danas teorijska obuka, pre časova vožnje traje 20 časova, jbt kada sam ja išao na obuku za b kategoriju teorijska obuka je trajala 20 min, čisto da instruktor proveri da li znam šta znači koji znak i ponašanje na raskrsnicama, što smo btw učili u oš iz mislim tehničkog....
May 11May 11 1 hour ago, gone fishing said:kako ih ne znaju kada danas teorijska obuka, pre časova vožnje traje 20 časova, jbt kada sam ja išao na obuku za b kategoriju teorijska obuka je trajala 20 min, čisto da instruktor proveri da li znam šta znači koji znak i ponašanje na raskrsnicama, što smo btw učili u oš iz mislim tehničkog....pa ne znam šta da ti kažem, koliko puta sma morao da kršim pravila jer likovi ne znaju pravilo desne strane i staju da bi propustili i tako stojimo oboje, ja mašem, on maše... Ili gore, ne propušta na trougao, jer misli da je njegova ulica šira, pa ima prvenstvo... ili ga bole kurac za trougao ispred kružnog toka, oće braćela unutra... Prakira se gde ko stigne, po gotovo pa mnjim učlicama, jebe mu se za to što je zatvorio ulicu, on bi malo samo da trkne do trafike... I li se parkira u raskrsnici, jer mu je tu baš zgodno...Eto objani mi to... Ovo za raskrsnicu, mlađi ljudi, kad pričam i pitam me baš bledo gledaju, tačno vidim da ne razumeju gde je problem (5 metara od rsaksrnice i raskrsnica su NO-NO za zasutavljanje i parkiranje, inače 5 jebenih metara dalje ne može da se parkira, mora baš preko poešačkog ili na ćošak, jer je u radnja u koji će da skokne po pljugu...)... Edited May 11May 11 by radisa
May 11May 11 22 minutes ago, radisa said:pa ne znam šta da ti kažem, koliko puta sma morao da kršim pravila jer likovi ne znaju prvalo desne strane i staju da bi propustili i tako stojimo oboje, ja mašem, on maše... Ili gore, ne propušta na trougao, jer misli da je njegova ulica šira, pa ima prvenstvo... ili ga bole kurac za trougao ispred kružnog toka, oće braćela unutra... Prakira se gde ko stigne, po gotovo pa mnjim učlicama, jebe mu se za to što je zatvorio ulicu, on bi malo samo da trkne do trafike... I li se parkira u raskrsnici, jer mu je tu baš zgodno...Eto objani mi to... Ovo za raskrsnicu, mlađi ljudi, kad pričam i pitam me baš bledo gledaju, tačno vidim da ne razumeju gde je problem (5 metara od rsaksrnice i raskrsnica su NO-NO za zasutavljanje i parkiranje, inače 5 jebenih metara dalje ne može da se parkira, mora baš preko poešačkog ili na ćošak, jer je u radnja u koji će da skokne po pljugu...)...eeee. to sa mahanjem, trouglovima, imam nedoumicu (i možda dokaz moje gluposti isto) Ja idem iz jednosmerne, nepregledna raskrsnica, udaram u put sa prvenstvom prolaza i imam STOP, onaj što ide s druge strane je u ulici sa oba smera, i on ima obavezno levo ili desno i obrnuti trougao. Da li ima prvenstvo u odnosu na mene? Tj. da preformulišem, da li ima smisla da stanu i stoje dok ja dođem do linije preglednosti, stanem, i onda prođem. Jer njihov obrnuti kaže da treba da se uvere da mogu bezbedno da prođu, pa mogu, ja treba da stanem..Ali, tu verovatno postoji problem što je nekada sa moje strane bio trougao, i bilo je dosta sudara jer je preglednost užasna, pa su stavili stop, i ima ogledalo sada... evo nekadašnje slike, sada je umesto obrnutog trougla STOP. (a ovo nacrtano ostrvo je veće i naravno tu je često parkiran auto, a u krajnoj levoj dostavni kamion ili auto u kontra smeru (samo da skokne)..Ja tu vidim deljeni problem sa problemom struke, rešenja su nejasna, krpi se i prave razni frankeštajni.Sa kružnim tokovima se nisu proslavili ovde, relativno novi kružni, kod Benzinske Pumpe Plinara i Biga, dosta prometa od ljudi koji nisu iz PA znači a to je put ka centru i ka bolnici koja je blizu, napravili su kružni tok takav da ti praktično ka gradu i dalje nastavljaš skoro pa pravo, i onda ti uleću ljudi u kružni bez razmišljanja...U... čekaj, ima još jedan mind fuck kod tog kružnog!!! Šteta što ga još nema na mapama.Pazi ovako, ideš od centra/bolnice ka tržnom centru i kružnom toku, imaš znak da je Beograd desno, imaš posebno odvajanje za desno, skreneš i onda imaš znak da je zabranjeno skretanje levo, uključivanje u traku ka BG, tj. ne možeš da ideš ka Beogradu nego je to desno skretanje samo za benzinsku pumpu, te moraš, da bi sve po zakonu, proći kroz pumpu i onda ići na taj put. A da ideš pravo za Beograd trebao si gledati napred u vreme i znati da trebaš u kružni tok prvo, pa desno. BTW, kad tako skreneš iz kružnog toka i dalje možeš desno na pumpu, isprekidana je linija. A što se tiče obuke - imam lakmus test za kisele vozačeŠta ovo znači i kako se ponaša u tome (čak ovaj levi krak ne mora)..a na gornjem ima i STOP pride. U godinu dana sam tri puta jedva izbegao ljude koji su mi uletali sa te strane, ide pravo, nema razmišljanja. I onda ti sviraaaaaaaaaa...