Jump to content

The Lord of the Rings (2001-2003)

Featured Replies

On 22. 10. 2024. at 10:40, goofs said:

Na kraju je jasno da su ovi filmovi za dobre 2 imdb ocene slabiji od prethodnika, i ok, nisu grdni za pogledati ponekad (i dalje dosta bolji od mnogih drugih fantasy i SF ostvarenja), ali ne dobacuju do LotR po puno parametara. Krivce treba tražiti u gramzi-studiju koji je delao kao da je hteo da iscedi svaki dinar od postojećeg IPja umesto da snimi još jedan dobar serijal, no to je druga i duga priča.

Znam da je prošlo 6 meseci od komentara, ali tek sada sam ga video.

Lord of the Rings je, po meni, poslednji pravi filmski spektakl koji je snimljen. Bilo je odličnih filmova od tada, ali ne i spektakala. Na novi čekamo već četvrt veka, i pitanje je kada ćemo ga dočekati.

Hobit mi je sve bolji što ga više gledam, stari kao vino. Bio mi je dosadan i razvučen kada je snimljen, ali mi je sve zanimljiviji kako vreme ide. Stoje još uvek gluposti sa Tauriel i sa arkadnom borbom kao na igrici, ali mi nekako smetaju sve manje valjda sam se navikao.

Ono što hoću da kažem još jednom, kao pasionirani igrač Lord of the Rings Online je da su Hobit i LOTRO između sebe konceptualno razmenili puno stvari, od arhitekture do kostimografije, pa kad igram/gledam jedno, vidim sadržaj iz onog drugog. I inače mislim da je LOTRO posle filmova najbitniji audiovizuelni predstavnik Tolkinovog sveta (i najverodostojniji, jer prati knjige u potpunosti), ali nije to ovde tema.

Pozdrav sa Dugog jezera...

ScreenShot_2025-05-01_153527_0.jpg

Edited by Ayatollah

• Replies 212
  • Views 22.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• U blizini Kvinstauna je desetak lokacija sa snimanja, ali one najlepše su zimi (kada smo mi bili tamo) uglavnom nedostupne:   - Lotlorijen (jezero Wakatipu, zimi zamrznuto) - Aruena potapa

• Koje njesra od filmova, Dzekson je uspeo da upropasti sjajnu pricu, dobre glumce i scenografiju, brdo love utuceno u specijalne efekte, da bi dobili sta ? Rambo na steroidima, nas Ork od 20 kila

• Hoces reci da nije bas sve realno uradjeno?

Posted Images

Ja se kanim godinama da krenem da igram to, a strah me jer te igre bez kraja su rupa bez dna

Sticajem okolnosti sam juče završio trilogiju tipa 16i put, prvi put sa 4K diskova u upgrade-ovanom kućnom bioskopu...

Rekošte manje više isto u poslednjih par postova no...

Jebeni, jebeni spektakl, i dalje.... Nadrealno je koliko ovi filmovi odolevaju zubu vremena... Uhvatio sam sebe da jedva čekam da uhvatim vreme da pogledam sledeći, kao da ih prvi put čekam u bioskopu... Ne postoji film a odgledao sam ih hiljade koji posle pre sigurno dvocifrenog gledanja ima tu moć.

Mislim da je PJ ove filmove radio sa apsolutnom, manijačkom posvećenošću, vidi se to po onim dodacima gde crtači i tvorci maski orkova raznoraznih detalja, oružja, štitova, grbova, koječega - govore kako ih je ovaj bukvalno maltretirao i vraćao na ponovne radove desetine i desetine puta, kao i po milion detalja tokom filmova.

Muzika je apsolutno savršeno ukomponovana i daje celoj trilogiji tu epsku dubinu i ozbiljnost.

Meni je posebna draž u detaljima, u pojedinim kadrovima... Tačnije, pojedini kadrovi su mi jebeno spektakularni, moćni, dok je vizelno ceo film na jako jako visokom nivou... Npr, meni je uvek jedan od omiljenih kadrova bio krupni kadar kopita obmazanog krvlju kada su Hobiti prvi put naleteli na Nazgule. Obožavam takve stvari. Ima Džekson taj malo "poremećen" i kinky um i ume da ubaci pravu stvar na pravo mesto.

Svaki, apsolutno svaki kadar sa Nazgulima je totalno ludilo. Nebitno kad gde i koliko ih je. Na konjima sve to puta 2.

Sve oko Teodena i Rohana - pizdarija.

Paljenje Beacon hills of Gondor - pizdarija.

Scene kada Gandalf u trećem delu ide do Minas Tirita tj kadrovi - slikao sam telefonom i slao drugarima u grupu. Sve wallpaper do wallpapera. Nađoh klip ne mogu da vam opišem kako ovo izgleda sa diska na 77 oledu, prosto ne mogu...

https://www.youtube.com/watch?v=Om1OlQEMjz8&ab_channel=Jullingen

Prvi deo mi je definitivno omiljen. Početak, iz raja shire-a koji je savršeno prikazan /uz onu perfektnu melodiju na fruli, ili čemu već an samom početku/, napuštanje istog, zakomplikovavanje situacije , širenje priče, izdaja Sarumana, upoznavanje Uruk Hai-a, prvo pojavljivanje nazgula...

Naracija perfektna, sve ima savršen flow.

Jedina mana u sva tri filma su mi surovi prebaci sa bitke na Helms Deep na ent-ove, prosto, ubijanje ritma i katarze mi je previše iako kapiram da je u sklopu priče, možda je jedan split bio dovoljan, a ne 3, 4 koliko ih već ima.

Ne mogu prosto da opišem koliko volim ove filmove i i dalje mi je neverovatno kakav ugođaj pružaju na tipa 15o gledanje, posle toliko vremena. Za mene nešto najbolje ikad snimljeno, not even close. Ne jer nema dobrih filmova već je ovo prosto level iznad svega.

Što se Hobbita tiče, na drugo gledanje trilogije sa 4K remux fajlova utisak mi je bio dosta bolji. Nabavio sam i te diskove i uskoro ću i to ponoviti treći put. Ako bih bio iskren, mislim da je najveći kvalitet tih filmova što svima nama fanaticima na neki način daju još LOTR-a u smislu režije, estetike, detalja, i naravno priče... Što ne znači da su filmovi sami po sebi loši, naravno, kao što rekoh, drugo gledanje mi je bilo iznenađujuće ok ali ima tome već 3 godine siguro, možda i jače, pašće obnova uskoro.

Kurčenje:

PXL_20250504_193340285.jpg