rooney Posted October 28, 2017 Posted October 28, 2017 Jbt, mi na Kosovu nemamo uopste IQ ili je mozda visok da je nemerljiv~
Caligula Posted October 28, 2017 Posted October 28, 2017 (edited) Jbt, mi na Kosovu nemamo uopste IQ ili je mozda visok da je nemerljiv~ Jok more, malo piksela da bi stala brojka :P jedva Crnu Goru ugurali btw. na balkanu mrtva trka. Edited October 28, 2017 by Caligula
Budja Posted October 28, 2017 Posted October 28, 2017 Da se vratim na Hazardov post. Bogati regioni daju siromasnim ne korelira nuzno sa solidarnoscu da bogati gradjanin daje siromasnom, i tu je kvaka. Mozda bi burzoazija i srednja klasa Lombardije bila ok sa davanjima jugu na oroceno vreme i da se vide rezultati. Ali ako od toga profitira mafija, i Milanes ode u Napulj i vidi da nema vajde od njegovog novca, zasto bi ga davao za lokalnu korupciju? To je ista vrsta kritike koju Angus Diton spominje u vezi drzavnih transfera siromasnim zemljama od kojih se bogate lokalni pliticari a siromasnim gradjanima Afrike ne ostane nista. U slucaju Katalonije, to moze da se i protumaci, jebi ga, mi kao dajemo neke transfere a onda ne bude nijedno sudjenje za korupciju PPa i vi i dalje glasate za lopove (jeste da i mi imamo svog Pujola al to je druga prica). Sorry, necemo u tome da ucestvujemo i ne vidimo da u tom smislu delimo zajednicke vrednosti.
MancMellow Posted October 28, 2017 Posted October 28, 2017 (edited) Da se vratim na Hazardov post. Bogati regioni daju siromasnim ne korelira nuzno sa solidarnoscu da bogati gradjanin daje siromasnom, i tu je kvaka. Mozda bi burzoazija i srednja klasa Lombardije bila ok sa davanjima jugu na oroceno vreme i da se vide rezultati. Ali ako od toga profitira mafija, i Milanes ode u Napulj i vidi da nema vajde od njegovog novca, zasto bi ga davao za lokalnu korupciju? To je ista vrsta kritike koju Angus Diton spominje u vezi drzavnih transfera siromasnim zemljama od kojih se bogate lokalni pliticari a siromasnim gradjanima Afrike ne ostane nista. U slucaju Katalonije, to moze da se i protumaci, jebi ga, mi kao dajemo neke transfere a onda ne bude nijedno sudjenje za korupciju PPa i vi i dalje glasate za lopove (jeste da i mi imamo svog Pujola al to je druga prica). Sorry, necemo u tome da ucestvujemo i ne vidimo da u tom smislu delimo zajednicke vrednosti. pa prva pretpostavka za ovakvo stanovište je da sebe ne vidiš kao deo te šire zajednice. Jer kad sebe vidiš kao deo te zajednice, onda gledaš kako da sa drugima koji su protiv PP klike, a definitivno ih ima i to mnogo) zajedno promeniš na bolje ono što može. Ne osuđujem (osećanjima identiteta se ne može tako lako komandovati), samo primećujem. Međutim, nerešiv (stvarno nerešiv) problem je što sa sobom hoćeš da odvedeš i barem toliko stanovnika Katalonije koji ne dele tvoj sentiment u baš tom obliku. Jer, na stranu sve pravo, ustavi, EU, bilo šta i bilo ko - osnovni problem za independiste je što nemaju jasan mandat. Da ne ulazim u procente, ali tamo trenutno, ovog trenutka, žive dve nacije. To je stravičan problem, koji mislim da ne mogu da reše ni Puđdemon ni Rajoy. Edited October 28, 2017 by MancMellow
Budja Posted October 28, 2017 Posted October 28, 2017 pa prva pretpostavka za ovakvo stanovište je da sebe ne vidiš kao deo te šire zajednice. Jer kad sebe vidiš kao deo te zajednice, onda gledaš kako da sa drugima koji su protiv PP klike, a definitivno ih ima i to mnogo) zajedno promeniš na bolje ono što može. Ne osuđujem (osećanjima identiteta se ne može tako lako komandovati), samo primećujem. Međutim, nerešiv (stvarno nerešiv) problem je što sa sobom hoćeš da odvedeš i barem toliko stanovnika Katalonije koji ne dele tvoj sentiment u baš tom obliku. Jer, na stranu sve pravo, ustavi, EU, bilo šta i bilo ko - osnovni problem za independiste je što nemaju jasan mandat. Da ne ulazim u procente, ali tamo trenutno, ovog trenutka, žive dve nacije. To je stravičan problem, koji mislim da ne mogu da reše ni Puđdemon ni Rajoy. Sa drugim delom se potpuno slazem. Vise sam polemisao sa izjednacavenjem regionalne sa licnom solidarnoscu, to prosto nije isto. I nije nekonzistentno sa levicarsko nacionalistickom pricom koja moze da bude ne Barselona radi Madrid se gradi, vec katalonski seljak i radnik radi, Esperanza Aguire se bogati. Sto se pomaganja protiv PPa tice, uvek te moze sacekati logicni argument - kod nas PP ima 8%, mi smo svoj deo odradili.
namenski Posted October 29, 2017 Posted October 29, 2017 Da ne ulazim u procente, ali tamo trenutno, ovog trenutka, žive dve nacije. To je stravičan problem, koji mislim da ne mogu da reše ni Puđdemon ni Rajoy. Pa sto ne dodju po recept ovde ili se obrate na izabrana djela doktora Franje Tudjmana i ostalih istaknutih Zapadnobalkanaca?
MancMellow Posted October 29, 2017 Posted October 29, 2017 Mogao je i poneko od "nasih" nacionalnih poslenika da ti prvo padne na pamet...
vememah Posted October 29, 2017 Posted October 29, 2017 (edited) U toku miting za jedinstvo u Barseloni pod sloganom "Svi smo Katalonija" (na katalonskom). Organizuje ga unionistička NVO. Edited October 29, 2017 by vememah
vememah Posted October 29, 2017 Posted October 29, 2017 (edited) Centralna vlast kaže da je Puđdemonova lista dobrodošla na decembarskim izborima, ali da će ga teretiti za uzurpaciju položaja ako ne napusti Đeneralitat u skladu sa smenom, dok je Belgija nagovestila da bi mogla da mu dâ politički azil. Edited October 29, 2017 by vememah
Tribun_Populi Posted October 29, 2017 Posted October 29, 2017 Ni Kosova ni Eslovenija se ne oglašavaju? Pih. Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka
Halvard Posted October 29, 2017 Posted October 29, 2017 Na kraju je ispalo da je Kataloniju najviše (indirektno) podržala Srbija.
harper lee Posted October 29, 2017 Posted October 29, 2017 Je l' to Rahoj odrzava miting istine u Barseloni? Sloba inovator.
MancMellow Posted October 29, 2017 Posted October 29, 2017 Na kraju je ispalo da je Kataloniju najviše (indirektno) podržala Srbija. Hvala nasoj neiscrpnoj pameti. Bez obzira sta bilo ko licno mislio o datom problemu, ideja da Srbija bilo sta cini sto direktno ili indirektno ide u prilog ovome sto radi Pudjdemon je sumanuta.
hazard Posted October 29, 2017 Posted October 29, 2017 (jeste da i mi imamo svog Pujola al to je druga prica) Ali ovo baca u vodu sve ostalo što si napisao. U Kataloniji dakle nema korupcije? Ili u Lombardiji? Da pored živog Berluskonija neki Milanez nekome nešto priča o korupciji mi je smešno. A npr. na Siciliji je mafija (koza nostra) slomljena upravo naporima i parama centralnih vlasti, a to nisu bili samo karabinjeri i sudija Falkone već i raznorazni razvojni programi da se npr. sitni privrednici izvedu iz mafijskih kandži. I nije li od toga profitirala onda cela Italija (u Milanu i Rimu kao nije bilo mafije?)? Mislim ne govorimo o zemljama koje su neke unije Švajcarske i Makedonije, pa kao jedni ni čuli za korupciju a drugi ogrezli u nju.
Recommended Posts