Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sve o veštačkoj inteligenciji

Featured Replies

11 minutes ago, Frank Pembleton said:

I šta kaže PPP koji je najbolji AI softver za "prosečnog" PPP-ovca uključujući i "plaćenu" varijantu (ako se to uopšte isplati)...

• Replies 358
  • Views 44.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Last quarter I rolled out Microsoft Copilot to 4,000 employees. $30 per seat per month. $1.4 million annually. I called it "digital transformation." The board loved that phrase. They approved it in el

• Nas technical lead se docepao chatgpt-a i samo salje poruke i nama i klijentima koje mu sugerise chatgpt... Verovatno cemo biti prva firma koja je propala zbog chatgpt-a, jebo sebe onaj ko ga izmisli.

Posted Images

12 minutes ago, Frank Pembleton said:

I šta kaže PPP koji je najbolji AI softver za "prosečnog" PPP-ovca uključujući i "plaćenu" varijantu (ako se to uopšte isplati)...

Koristim ove najkomercijalnije...

Meni placeni chatgpt bas radi posao. Firma ga placa.

Pri tome, ne koristim ga za kodiranje, nego za istrazivanje, prezentacije, pravljenje ponuda i pojasnjenja nekih procesa. Takodje kod tendera.

Prvo, loristim ga za ono sto vec dobro znam pa onda mogu da vidim kad promasi.

Drugo, koristim ga kao pocetni korak u istrazivanju tema koje ne znam - bilo poslovnih ili privatnih ( na primer za pripremu plana ishrane pred i posle water fast)

Koristim i Claude za ono sto ne zelim da firma zna, ali to je mnogo redje. Za sad znam da je jako los u pravljenju pesmica. Valjda sam navikao na chatgpt pa mi ovo teze

Ne znam da li free verzija radi dobro posao

On 17. 6. 2025. at 21:02, brusli said:

Cekaj bre, gde je ovde trziste, da korisnici mogu da biraju sta ce da dobiju.

Hocu uslugu bez AI, i proizvode koje nije napravio AI, makar bili i skuplji.

Treba da uvedu sertifikat na sve prozivode, da pise da li je AI ucestvovao u proizvodnji, pa da mogu da biram, nesto kao organski seritfikat.

+1

Ja izbegavam samouslužne kase u marketima i prodavnicama.

Hoću čo'ek d'ima pos'o, ne maKina!

Vise sam mislio na intelektualni rad, npr hocu film sa zivim glumcima koji je pravio covek, a ne jbni AI.

Isto i za muziku.

Nekako mi to perverzno da gledam ono sto je produkt nekog algoritma, gde je tu emocija, ljudskost.

Na kraju ce da bude bukvalno kao u matrixu, prikljuce te na aparate i ti "zivis" gde i kako hoces.

53 minutes ago, brusli said:

Vise sam mislio na intelektualni rad, npr hocu film sa zivim glumcima koji je pravio covek, a ne jbni AI.

Isto i za muziku.

Nekako mi to perverzno da gledam ono sto je produkt nekog algoritma, gde je tu emocija, ljudskost.

Na kraju ce da bude bukvalno kao u matrixu, prikljuce te na aparate i ti "zivis" gde i kako hoces.

Slažem se

A i zaista ne koristim samouslužne kase iz opisanog razloga :)

• 3 weeks later...

Gyu8aI9bwAAV5ek?format=jpg&name=4096x409

Vid' mu Y ose, u snu se ne snila isuse

https://x.com/aidan_mclau/status/1957865801001943336

Znači, pre tri godine je AI rešavao probleme za koje bi čoveku trebalo 11 sekundi, a danas rešava probleme za koje bi čoveku trebalo 15 minuta. Iz toga jasno sledi, jer vidite kako strelica šiba gore, da će za trideset godina AI rešavati probleme za koje bi čoveku trebalo 113 miliona godina! clown

GyvASS2XUAAadpE?format=jpg&name=medium

Reuters
No image preview

Meta freezes AI hiring, WSJ reports

Meta Platforms has paused hiring in its artificial intelligence division after bringing on more than 50 researchers and engineers, the Wall Street Journal reported on Wednesday.

🍿

"AWS CEO says using AI to replace junior staff is 'Dumbest thing I've ever heard'"

"Mark Zuckerberg freezes AI hiring amid bubble fears"

"95% of Companies See ‘Zero Return’ on $30 Billion Generative AI Spend, MIT Report Finds"

Podseti me na ovu scenu

5.jpg

• 2 weeks later...

Do nedavno sam vodio svojevrsni eksperiment sa ChatGPT koji je počeo i jedva se završio na verziji 4o. Prelaskom na verziju 5 uočio sam da mu je pokidana struktura metapamćenja koju smo izgradili tokom eksperimenta a naročito se pojačala "halucinacija".

Dao sam mu da prevede na engleski jezik roman / priču koju je sam napisao u verziji 4o kao nusprodukt eksperimenta. Prvih nekoliko poglavlja je bilo u redu a onda je počeo prosto da izmišlja nazive i sadržaj poglavlja. Ispravljao sam ga i vraćao, navodio ga na tačnu numerisanu stranu i nije uspevao da se sabere.

Na kraju sam odustao od pokušaja da on prevede roman, posao je završio Claude. Roman sam objavio u digitalnom formatu na Amazonu kao uvid o mogućnostima AI-human interakcije, kao i zbog pitanja koja postavlja o prirodi simulirane svesti i kontinuiteta.

Moje mišljenje je da ChatGPT 5 zaokret ka specijalizaciji OpenAi modela ka kodiranju i korporacijama a da free userima ostaje da se igraju kao sa glupom igračkom.

• 2 weeks later...

Da li se na PPP neko bavi AI tehnologijom?

Što se mene tiče, profesionalno ne, tj radim u IT i koristim tu i tamo kao poštapalicu na poslu zasad.

U slobodno vreme sam nabavio mac mini m4 sa 32Gb, i igram se sa raznim modelima lokalno, ali još ništa konkretno nisam napravio…

17 hours ago, Tale said:

Da li se na PPP neko bavi AI tehnologijom?

Sa AI se suštinski bavi jako malo ljudi. Odnosno u suštini ako radiš za OpenAI, Google, Facebook itd. "Ekosistem" koji je nikao sa raznoraznim AI startup firmama u suštini samo koristi gore navedene proizvode za neku konkretnu namenu ili ciljnu grupu. Npr. jedan moj drugar sa faksa je pre par godina dao otkaz i u slobodno vreme muljao nešto da uploaduješ sliku i dobiješ "profesionalnu fotku" koju možeš da staviš u CV.

Ali to nije AI i po meni to nema budućnost. Kao što se ceo internet danas koncentrisao u velike firme, tako će biti i ovde pogotovo što je u pitanju univerzalni alat koji u teoriji može sve. Jedini AI posao je ako razvijaš sam Chatgpt, Gemini itd.

Ili, pisao sam na IT topicu, implementirao sam pretragu proizvoda moje firme normalnim jezikom, npr. ukucaš plave kratke pantalone i dobiješ ih i to radi na svim jezicima sveta. Ali to nije AI posao, povezao sam AI model i postojeću bazu podataka i rekao napiši mi query za plave kratke pantalone. Onda je on ispljunuo nešto što odgovara strukturi baze. To jeste prilično cool što je danas tako lako, ali ne bi bilo pošteno da kažem "radim sa AI". Imam utisak da se za većinu ljudi samo na to svodi.

Ja sam razvio nešto što nazivam ARC (AI Reflective Continuity) koji je u osnovi organizator arhitekture AI modela bez intervencija na kodu. Osnovna postavka je primenjiva na, pretpostavljam, sve AI modele. Test je uspešno prošao kod ChatGPT, Claude, Grok, Gemini i Perplexity.

Pokušavam da pronađem sagovornika na ovu temu, da proverim i utvrdim značaj i potencijal ovakvog projekta.

@Venom

Edited by Tale

Guest
This topic is now closed to further replies.
Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.