Jump to content
IGNORED

Grčka an ženeral

Musharaf

Recommended Posts

Posted (edited)
17 minutes ago, halloween said:

Ne vredi, mesta obilazim busom, pa itinerer diktira KTEL iz Herakliona.  Hvala na interesovanju, svakako. Za sledeći put pre nego što pođem, javljam se za sugestije. A koliko vidim Hanja s okolinom je najlepša za kupanje, a i grad je taman, aerodrom i luka su van grada. U Heraklionu ubi poletanje aviona. Ali, rešila sam da ne kažem nijednu ružnu reč o Kritu, jer njegova priroda i ljudi zaslužuju sve pohvale.

deo zapadno od hanje jeste najlepsi za kupanje.

idi i na jug obavezno, na libijsko more, ako stignes.

Edited by nenad
  • +1 1
Posted
1 hour ago, halloween said:

Ne vredi, mesta obilazim busom, pa itinerer diktira KTEL iz Herakliona.  Hvala na interesovanju, svakako. Za sledeći put pre nego što pođem, javljam se za sugestije. A koliko vidim Hanja s okolinom je najlepša za kupanje, a i grad je taman, aerodrom i luka su van grada. U Heraklionu ubi poletanje aviona. Ali, rešila sam da ne kažem nijednu ružnu reč o Kritu, jer njegova priroda i ljudi zaslužuju sve pohvale.

solidno za kupanje je u baliju, na pola puta prema retimnu. a nije ni agia pelagija losa. to isto mozes busom da obidjes.

ne znam kakva je veza za elundu, blizu agios nikolaosa. tamo je super za mirno kupanje a mozes i camcem na ostrvce spinalonga gde su nekad ziveli bolesnici od lepre. iz elunde je to 10 minuta voznje. 

nedaleko je i CRETAquarium Thalassokosmos, u gurnesu. odlican akvarijum.

• +1 2
Posted

Krit je zakon, meni omiljeno grčko ostrvo. Elafonissi, Balos i Falasarne su jedne od boljih plaža na kojima sam bio

• +1 2
Posted

balos je super, ali treba ici kad nema brodova punih turista. jos ako se potrefi da nema ni mnogo vetra onda je fantazija

• +1 1
Posted

Da vidite kako se igra priroda između Hanje i Herakliona. More, planine, zelenilo, pa onda pustoš koja ide ka nebu bez ičega ili sa niskim rastinjem, kao planeta bez životinja i ljudi, samo biljke. Da li je moguće da sam videla Skinakas opservatoriju ili sam umislila?

Danas Agia Galini a više od mora impresionirala je planina. Ida (Psiloritis), sa njom nema šale.

Kuda se sve neće popeti Grci i kultivisati za poljoprivredu, makar masline i grožđe, bez reči sam i ne želim nikakva poređenja da pominjem.

IMG-20210620-111707-1.jpg

IMG-20210620-110923.jpg

IMG-20210620-110600.jpg

IMG-20210620-111629.jpg

• +1 3
Posted
18 hours ago, halloween said:

Ali, rešila sam da ne kažem nijednu ružnu reč o Kritu, jer njegova priroda i ljudi zaslužuju sve pohvale.

Pre nekoliko godina sam bazao po iraklionu i otišao u neke neturisticke ulice. Udjem u pekaru da doručkujem, pekar pita iz kurtoazije odakle sam. Kad je čuo da sam iz Srbije, neće da uzme pare - kaže za braću je džabe :s_d:

Jedva sam ga ubedio da je ipak red da platim (davno beše, mislim da smo se nekako dogovorili na kraju da kafa bude za dž a da platim hranu)

Posted

Krit je jedno obožavanje.

• +1 2
  • Wub 1
Posted
11 hours ago, garmonbozia said:

Krit je zakon, meni omiljeno grčko ostrvo. Elafonissi, Balos i Falasarne su jedne od boljih plaža na kojima sam bio

Kedrodasos pored Elafonisija :wub:

• +1 1
  • Wub 1
Posted

ko voli planinarenje onda je klanac samarija obavezan. ali se mora biti u dobroj formi i imati dobru obuću. mi smo obavili samariju pre par godina ali smo žena i ja imali opaku upalu mišića. ćerka nije ni osetila. vredi svakog joj, uf, ah, aaaaa

Posted (edited)

Trebalo je danas otići do manastira Arkadi u brdima iznad Retimna, ali ne saobraća bus jer je verski praznik,  tzv. Trojice. Dobro, slavi se i kod nas. Ali da nema javnog prevoza, malo su zastranili.:D Voditi računa o verskim praznicima.

Obožavaju da se krste dok prolaze pored crkve. Svi po nekoliko puta, u proseku 6x u jednoj turi, a tehnike se razlikuju. Neko onako školski sa se vide svi potezi,  a neko reda radi ili je već decenijama ponavljano pa se samo izvija ruka u zglobu a ostalo je sliveno u jedan potez. To čine i vozači autobusa, ali oni se artikulisano krste u ritmu muzike sa radija tzv. kritiki, to otprilike kao kad bi se vozač užičke Rakete krstio se u ritmu muzike  trubačkog orkestra, što nije isključeno da rade. 

Izlog i unutrašnjost berberske radnje u Retimnu. Staramajka je ostavljena da gleda TV i čuva radnju. Rado je pristala da pozira.:)

IMG-20210621-133031.jpg

IMG-20210621-133043.jpg

Retimno je sladak grad sa divnim centralnim starim ulicama. Da dodam, manastir Arkadi ima i nacionalni istorijski, a ne samo religiozni značaj. 

Edited by halloween
  • +1 6
Posted

znaci, nisi uspela da odeš do manastira? 

Posted (edited)

Sutra po gradu Heraklionu, iako sam pomalo obilazila u povratku sa drugih mesta.

Jasno mi je da je namastir™ Arkadi must see. Neka ga, neka ostane kao pelcer za dolazak sledeći put. 

Edited by halloween