Jump to content
IGNORED

Prince Edward Island


hazard

Recommended Posts

lzdUShEUbd6X6lgZ8AznrKD5LoxhxxjOeopVdF7k

 

1280px-Flag_of_Prince_Edward_Island.svg.

 

1024px-PEI-basemap.png

 

Ostrvo Princa Edvarda (Prince Edward Island - skraćeno PEI), najmanja (5660 kvadratnih km) i najmaloljudnija provincija Kanade (oko 147 hiljada duša). Glavni grad Šarlotaun (Charlottetown), koji je dobio ime po Kraljici Šarloti, ženi kralja Džordža III, poznat je toponim svakom kanadskom osnovcu jer je tu 1864. održana Konferencija (Charlottetown Conference) na kojoj su se okupili lideri 4 britanske kolonije u Severnoj Americi kako bi razmatrali uniju tj. ujedinjenje svojih tada autonomnih kolonija, stvarajući tako ono što je danas federativna država Kanada. I ako je zbog tog presudnog istorijskog skupa ostrvo dobilo nadimak ,,Kolevka/Rodno mesto Konfederacije" (Cradle/Birthplace of Confederation) tadašnja kolonija PEI je 1867. odlučila da ne uđe u novoformiranu kanadsku federaciju (koju su na početku sačinjavali Ontario, Kvebek, Nova Skouša i Nju Branzvik) već se priključila tek kao 7. provincija 1873.

 

Pre dolaska evropskih kolonista na ostrvu su živeli Mikmak indijanci, koji su ga zvali Epekuitk (,,ušuškan međ talasima"). U 16. veku ostrvo su kolonizovali Francuzi, koji su ga nazvali Ostrvom Sv. Jovana (Île Saint-Jean). Ostrvo je bilo deo kolonije Akadije, unutar Nove Francuske (ime za skup svih francuskih kolonijalnih poseda u Severnoj Americi). U 18. veku ga osvajaju Britanci, koji ga kasnije preimenuju po Princu Edvardu, Vojvodi od Kenta, ocu kraljice Viktorije. Britanske vlasti proterale su većinu Akađana (mnogi su prvo pobegli na ostrvo iz drugih delova Akadije koji su ranije potpali pod britansku vlast) i mnogi su otišli u Luizijanu - tada još uvek francusku koloniju - i njihovi potomci su današnji luizijanski Kejdžuni (Cajun je samo skraćeno od Acadien). Britanija je kasnije dopustila povratak određenog broja Akađana, od kojih su se neki vratili na ostrvo, pa su njihovi potomci jedan manji deo današnjeg stanovništva (oko 20% je francuskog porekla) dok je danas za oko 4% stanovnika PEI francuski i dalje maternji jezik. Indijanski mikmak jezik je maternji tek oko stotinjak ljudi, ili 0,1% ukupne populacije.

 

Osim po gorenavedenom, PEI je poznat po

 

- krompiru (sa ostrva dolazi četvrtina kanadske proizvodnje krompira koji je fantastičnog ukusa, valjda zbog specifične zemlje u kojoj raste), poljoprivredi generalno i ribarstvu;

 

- liku iz knjige i junakinji Anne of Green Gables, koja je u jednom trenutku postala globalni fenomen (sa pratećom hordom japanskih turista);

 

- crvenoj zemlji i crvenom pesku, te crvenim plažama sa velikom plimom i osekom i skoro nekako ,,glinenim" crvenim liticama koje izranjaju iz mora;

 

- plažama sa peščanim dinama, svetionicima, i generalno ruralnoj lepoti.

 

Provincija se sastoji od samog ostrva PEI i još par ostrvaca oko njega. Paradoksalno, PEI je najgušće naseljena provincija Kanade. Ostrvo je dugačko nekih 200-250 km a najširi deo je oko 60 km od severne do južne obale.

Link to comment

Hazarde, koliko je tamo generalno hladno preko godine? Dešava li se da im santa leda doplovi u luku(Jedna drugarica koja živi u Halifaksu mi je rekla da je imala takav doživljaj pre nešto više od deset godina)?

Link to comment

Hazarde, koliko je tamo generalno hladno preko godine? Dešava li se da im santa leda doplovi u luku(Jedna drugarica koja živi u Halifaksu mi je rekla da je imala takav doživljaj pre nešto više od deset godina)?

 

Ne znam tačno, nisam bio na zimu. Koliko sam shvatio, nije baš onako mnogo hladno kao npr. u Torontu i Montrealu, ali nije ni toplo kao tamo toliko ni tokom leta. Retko tamo dođe do 30 stepeni leti, a kamoli da pređe. To je zbog toga što okean ,,umiruje" klimu, pa onda zbog toga nisu ni česte nagle promene temperature, koje su obeležje Ontarija i Kvebeka (što iz dana u dan ponekad ili iz nedelje u nedelju, kao i generalno između godišnjih doba). PEI i taj atlantski region Kanade (,,Primorske provincije" - Maritime Provinces ili jednostavno the Maritimes) recimo da je vrlo hladan zimi po srpskim standardima, a ne toliko hladan po kanadskim standardima :D

 

Što se tiče santi leda, da bi neka santa ,,zalutala" južnije i preživela (npr. do Halifaksa), potrebno je da voda bude hladna i da temperatura vazduha bude ispod nule (a i nije nužno, ako je santa velika), što je svakako stanje tokom zime u toj primorskoj oblasti. Uski deo mora, takoreći moreuz između PEI i Nju Branzvika ume da se zamrzne po površini zimi...random slika sa interneta:

 

bridge-winter-1.jpg

 

Mi smo bili u drugom delu maja na 3 dana, i imali smo sreće s vremenom. Samo je poslednji dan pre podne bilo tmurno, oblačno i hladno sa kišom, inače je bilo fino...prvog dana je bilo toplo i sunčano 25 stepeni, drugog uglavnom sunčano i oko 20ak stepeni, isto tako trećeg dana popodne. Kažem imali smo sreće jer je lako moglo da bude da u to doba godine bude 10 stepeni i pljušti kiša nonstop. I ako je bio 20. maj, većina listopadnog drveća nija olistala još, što ukazuje na to koliko dugo zima traje. Njima tamo turistička sezona počinje sredinom juna i traje do sredine septembra (na mnogim hotelima i sl. je pisalo ,,otvaramo 10. juna" i tako), a ,,pouzdano" lepo i sunčano vreme može da se očekuje realno samo u julu i avgustu.

 

Imaj u vidu da klima na PEI i u recimo Halifaksu nije nužno ista, PEI je ,,ušuškan" ovako dok obala Nove Skouše na kojoj Halifaks gleda pravo na atlantsku pučinu.

Link to comment

I zaboravih da kažem, za PEI je zimi tipično da bude baš dosta snega, bar su mi tako rekli. Dakle ne toliko hladno kao južni Ontario zimi, ali dosta više snega. To onda izgleda ovako (opet, neke random slike s interneta):

 

route-20-park-corner-snowplow-pei.jpg

 

tpei12_js_covehead_winter_7728_f.jpg

 

2015-02-17-04-59-10-WEB%20STORM%204.jpg

 

Snow-covered-Cape-Egmont-Lighthouse-Step

Link to comment

Šarlotaun, Cunabula Foederis, ima oko 34-35 hiljada stanovnika, sa širom okolinom ne više od 65 hiljada. Dakle nešto kao Aranđelovac (s tim što mi se Aranđelovac čini življim vikendom :fantom: ). Grad je simpatičan za oko ali nekako mrtav. Bio je vikend, bio je kao neko muzički festival koji se svuda reklamirao, ali grad je izgledao poluprazno. U centru je bila masa ugostiteljskih objekata koja je radila samo do 3 ili 5, čudno. U turističkoj sezoni je sigurno življe, no van sezone je ja mislim Šarlotaun jedino mesto gde ima rezona odsesti, jer je tek sve ostalo van sezone mrtvo...vozajući se po ostrvu većina hotela, restorana, pa čak i radnji i raznoraznih turističkih ,,atrakcija" bilo je zatvoreno, dok u Šarlotaunu cele godine ima i gde da se prespava, i da se jede, i šta da se pazari...ima dosta restorana za tako mali grad, sa dobrim izborom ukoliko ste ljubitelj morske hrane - jastog, riba, rakovi i sve ostalo (ja osim ribe baš i nisam). Jastog je relativno dž jer se 'vata tu odma', mada ćete retko naići na fisknu cenu jela sa jastogom čak i u pabovima, već sve piše ,,dnevna pijačna cena" (što znači da nekad može da bude džaba, a nekad skupo).

 

Grad me asocira malo na Skandinaviju, a ima i dosta tipične britanske kolonijalne arhitekture. Delovi centra su nerezonski unakaženi nekim bezličnim betonskim rugobama iz 60ih i 70ih.

 

LMJYjjj1ttP5hchWrWMhz0Ag8ortzwU2Hnk7Y2TM

 

nqhSOD_hqxKYSwDMnX5BNlMFXRIx_NJB79yAcz7A

 

Tk1fyVzpIxqG3zwIu3VzlD5RFNWNLRUEw8ycvCl1

 

DSCN4147.jpg

 

DSCN4150.jpg

Link to comment

Svuda po gradu ima ovih ,,uzmi knjigu - ostavi knjigu" kutija:

 

LehnK0GqENkascLegtFxkvTnM0qmst9YIGpHQ7yJ

 

PT2R0q65Cn38mxt2UI09Xmt4JC6nxllmWCN6O5WK

 

Spomenik palim borcima u prvom svetskom ratu, pa su kasnije čini mi se ,,dopisani" i pali u drugom svetskom i korejskom, ispred provincijske skupštine PEI:

 

dmIohVYffnbozbt8L9GgctvF2xwJuz4RKPcCpW9N

 

Prvi svetski rat bio je preloman trenutak kada je nacionalni identitet anglofonih Kanađana u pitanju - tu je prelomna tačka kada su prestali da na sebe gledaju kao samo na podanike britanskog carstva i počeli zaista sebe da smatraju za zasebnu naciju. Taj nacionalni identitet nekako je ,,zaokružen" kroz tu ratnu traumu.

 

Umetnička instalacija pored te zgrade parlamenta PEI, u čast gorespomenute konferencije iz 1864.:

 

4YzvUpc1Me4usJKjFGH53hL7kah9B8ZBnWXO5iVt

Link to comment

v7xqr.jpg

 

Victora Row je kratka ulica koja je pretvorana u pešačku zonu sa 4-5 restorana i kafića, i tu je uvek bilo živo, a tu je i nezaobilazani Anne of Green Gables Store:

 

rGThfACi4kuTkBY1MpgFhwfrOaFl2L_-jEvwzSze

 

0FwfyN5CwJPoPNlIjJEOabMGK3Vb-i3PCDgMIR61

 

as6tMN7j3ePiKFwpXyzLQHGgCwgtO4GuTPiTxvEY

 

U gradu ima dosta skulptura na javnim mestima, npr:

 

PxgYpLKis3ghd7_bUBX83vXs0yJ409fPQvQwKgnf

 

i simpatičnih kuća i kućica:

 

HYAxVPzlhzXAKDB67DUITq_WHX3SHFAjNO5bVRkJ

 

T_mykXs-LH4oohtc9A0CYcPRCmqJYhxpSuFHH_U-

 

dDpvhsEzhMwCdWUUBflTpD9Mw6g1l99dRXYOG1hZ

 

A i ponešto velelepnije...

 

DSCN4319.jpg

 

Mi smo bili smešteni u Stratfordu, predgrađu preko puta samog Šarlotauna:

 

a9_X-eFMF37E0bWcZRL-bzWxhTiHutceekBY1U8G

 

Kako nam je rekla žena kod koje smo bili smešteni, zimi je baš smor...kaže nije neobično da odeš u tržni centar, a tamo nema bukvalno nikoga (osim zaposlenih). To da u Kanadi tržni centar bude sablasno prazan je priličan fenomen :lol:

Link to comment

Glavna kulinarska atrakcija na PEI svakako jeste - krompir! U svakoj varijanti u kojoj vam serviraju, odličan je, preukusan. U pabu je veggie burger takođe od krompira :D 

 

Ovde smo jeli najbolje krompiriće tj. pomfrit na svetu, bukvalno (ili bar najbolje koje smo mi ikada probali), kakva Belgija, kakvi bakrači:

 

tnJkF0VsLjLxKkIgkz2jnv9Vpniku8ZVXTUeKYek

 

Zove se Chip Shack i u suštini je kiosk sa par stolova blizu pristaništa u Šarlotaunu...kida. Ko se ikada nađe u Šarlotaunu bar 2 sata, tamo mora jesti.

 

Imaju i svoju verziju tog nezaobilaznog kanadskog tj. kvebečkog kulinarskog izuma zvanog putin (poutine). Standardni putin se sastoji od pomfrita, sosa od mesa tj. grejvija (gravy) i cheese curds (nešto između mladog sira i mladog kajmaka). Ovde su imali putin sa jastogom (lobster poutine), gde umesto standardnog grejvija ide grejvi od morske hrane (seafood gravy - da li je bilo od ribe ili rakova nisam bio siguran, možda i jedno i drugo) i komadići jastoga. Fenomenalno :Hail: naravno uz taj nenadmašiv :ziga: krompir.

 

Iza kioska lep prizor:

 

XZpcDiFOPYpIGzDKWZqUx9-u8Jazyf6EhOjuLNOQ

 

Sir John A's Honey Wheat Ale, lokalno craft pivo nazvano po prvom kanadskom premijeru, Ser Džon A. Mekdonaldu, odlično:

 

P_20160523_203603.jpg

 

Tipičan ostrvski svetionik, tipična ostrvska oseka i zalazak sunca:

 

gj6xhfRhRcQC4duqe4AiXAXiXHOBiZ3d3BradOfP

 

To je to što se tiče Šarlotauna...

Link to comment

Sve deluje dosta pitomo, ima li nekih većih zverova na ostrvu? Ovo sa knjigama je super. :D Lale. :) Prvo sam se začudio da mogu da prežive tamo a onda sam se setio da je pre par godina bila reportaža o palmi u jednoj od ulica iza Sava Centra. Putin.  :lol:

Link to comment

Hazarde, ako sam dobro razmela PEI je letovalište. Šta turisti rade tamo leti? Ne verujem da mogu da se kupaju. Jel ima nekih pešačkih staza uz obalu, razgledanja flore i faune. pecaroških tura?

 

edit: odlepila sam na sandučiće sa knjigama za razmenu  :wub:

Edited by Arkadija
Link to comment

Stižemo i do mora, na severnoj obali...

 

vFZpz_bFFoxSMc1gtryt8uV9O3iQgufflcB6jn9v

 

(primetite zekana na slici gore)

 

Kevendiš (Cavendish) je najpoznatija i najprometnija turistička destinacija na PEI (i najpoznatiji kanadski brend za proizvode od krompira), i to ne samo zbog plaža i pejsaža, već i zbog gorepomenute heroine iz romana, ali o tome malo kasnije.

 

Kevendiš je 2 u 1 mesto što se tiče plaže, jer postoji i deo sa karakterističnim crvenim liticama i crvenim peskom, ali deo i sa zlatnim/žutim/belim peskom kakav očekujete od morske obale. Na nekim mestima se te 2 vrste peska mešaju, kao na ovoj slici:

 

iNjF2NWLv_MOwHaq-vF6lYf4hviACzM_IEqumpOr

 

vxZxEraJoo4OMJaTklv8_JTLwsPawF9bVp7b0mgo

 

,,Iza" plaže, skoro celom dužinom, su peščane dine (što je inače čest slučaj sa plažama na PEI). Iz dine standardno izbijaju zelene travke, pa su onda te dine onako nekako ,,prosedo čupave" - to je jedan od karakterističnih prizora PEI. Priobalje Kevendiša, te plaže, dine, možda još 1 km ka kopnu (ako i toliko na nekim delovima), su deo Nacionalnog parka PEI (Prince Edward Island National Park), koji se inače prostire, uz prekide, duž centralne severne obale ostrva. U sezoni se plaća ulaz, ali je u maju, van sezone, ulaz bio besplatan. Meni je bilo čudno što je odmah iza peščane plaže neko slatkovodne jezerce tj. bara, i onda se kroz taj deo koji oni zovu "Cavendish Dunelands" može proći uz dine preko te bare, pa se uđe u šumu...i onda više uopšte nema ugođaja da ste negde na moru...

 

NU-fmZC9FFR0te9zawP3DJ2i-JS8ToBeEshAVWgH

 

 

rltT9TxQMfdjVAI24hRNa27bf9AwG_dZbyjpVOZM

 

ozCqoV7yRUCkpVPThKZDfUfmroclvkv2MPe8wE8U

 

...i generalno u Kavendišu oko tih plaža videli smo tonu zečeva...i malih kao sa prve slike, i ovakvih ogromnih:

 

ZtOFHE_bJXiutNUI14VMysl8Jb36PfgDHTgMWTKM

 

...a i ima i 'tičica raznoraznih...

 

4JKWVZa8z0bjHoEo2U3MzDh4YnjNNcOMSiyeuNze

 

...i onda zakovrnete opet ka moru i pogled vam puca na ovo:

 

DSCN4187.jpg

 

15z46dk.jpg

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...