Popular Post radisa Posted April 12 Popular Post Posted April 12 Rumunija je zemlja mladog stanovništva... Plate su im ok, živi se dosta normalno i lepo... I bolje nego kod nas, mnogo bolje... Imalu su više hapšenja zbog korupcije, nego bilo ko u istočnoj Evropi, tužilaštvo je stvarno nezavisno, mnogo su dobra zemlja...Mnogo... 13
Shan Jan Posted April 12 Posted April 12 Ja sam jedino cuo da su im bas velike razlike u razvijenosti izmedju Bukuresta sa jedne strane, drugih vecih gradova ala Temisvar sa druge i na kraju ostatka zemlje sa trece strane.
Popular Post Ayatollah Posted April 13 Popular Post Posted April 13 23 hours ago, radisa said: Rumunija je zemlja mladog stanovništva... Plate su im ok, živi se dosta normalno i lepo... I bolje nego kod nas, mnogo bolje... Imalu su više hapšenja zbog korupcije, nego bilo ko u istočnoj Evropi, tužilaštvo je stvarno nezavisno, mnogo su dobra zemlja...Mnogo... Rumuni imaju jednu mnogo dobru osobinu kao narod, a to je da ne shvataju sebe previše ozbiljno i nemaju maniju sopstvene veličine i bitnosti, pa shodno tome i ne ganjaju kojekakve mitove i legende. Prosečan Rumun je miran čovek koji je tih i neupadljiv, i okrenut sebi i sopstvenom životu. Sledstveno, takav mentalitet daje ton celokupnom rumunskom društvu koje se pre svega bavi rešavanjem sopstvenih problema i poboljšanjem sopstvenog života, odnosno popravljanjem Rumunije kao države, koje je ozbiljno počelo od čuvenog streljanja u školskom dvorištu, a onda se nastavilo kroz borbu protiv korupcije i generalni uspon rumunske ekonomije. Može zvučati paradoksalno, ali mene Rumuni pa tom mentalnom sklopu veoma podsećaju na Slovence recimo (iako su 10 puta veći), i apsolutno nemaju ništa slično sa svojim susedima koji su i te kako opterećeni svojom istorijskom veličinom i značajem, mi i Mađari ponajviše. Razloge zbog kojih Rumunija nije još bolja država nego što je sada pre svega leži u činjenici da su se pozicionirali krajnje nesrećno između Rusa, Mađara i Turaka, pa su shodno tome veći deo istorije bili pod nečijim jarmom i/ili poligon za razne ratove i slična sranja. Takođe može zvučati čudno, ali Rumuni o nama imaju veoma visoko mišljenje, do nivoa fascinacije kod pojedinaca, da smo hrabar narod izuzetnih pojedinaca i velike istorije, a tom utisku verovatno puno doprinosi i to što nikada nismo bili ni u kakvom sukobu sa njima. Prija čuti tako nešto, čak i kada nije skroz tačno. 21 4
beeva Posted April 13 Posted April 13 I meni je Rumunija ok. Zabo sam i Kluz, Temišvar, Sibiu, full Transilvaniju, Bukurest, Buzau. Izgledaju kao da ne znaju sta zele, ali sta ne žele, to sigurno znaju. 1
bags Posted April 16 Posted April 16 Zanimljiva vizuelizacija o zaradama u Austriji: https://www.derstandard.at/story/3000000214427/wo-man-in-oesterreich-am-meisten-verdient
Paul Gompitz Posted April 16 Posted April 16 On 11. 4. 2024. at 20:23, Shan Jan said: U Njemackoj zene imaju pravo glasa od 1918, od 1962 im ne treba dozvola muza da otvore racun u banci, a od 1977 imaju pravo da se zaposle bez dozvole muza. 1
JozoMujica Posted April 20 Posted April 20 3 hours ago, Desmond Bojčinski said: 80gb slika na gugl nalogu Slika čega, šta predstavlja mapa?
zorglub Posted April 20 Posted April 20 Može pomoć, ne mogu da nađem onu hidrografsku kartu Vojvodine iz (čini mi se) 19. veka?
Shan Jan Posted April 21 Posted April 21 Po meni mozda i najbitnija stavka kada biras u kojoj zemlji ces da odgajas decu. Podaci su iz 2018: https://www.oecd-ilibrary.org//sites/cd52fb72-en/index.html?itemId=%2Fcontent%2Fcomponent%2Fcd52fb72-en 1
Recommended Posts