Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mentalno zdravlje

Featured Replies

Lepo je bilo dok je trajalo.

Full blown manična epizoda. Skoro 4 noći bez sna. Novi doktor kaže da definitivno bipolarni a ne ciklotimija. Jebem mater prethodnom (širokom) dijapazonu mojih šrinkova.

"Gurao" je da mi ubaci litijum. Kada ga je spomenuo zavrtela se ordinacija oko mene.

Pristao sam na Valproat kao zamenu. Rečeno mi je da očekujem nagli dobitak telesne težine. Sada guglam- ajde donekle mi se i jebe što ću se udebljati ali ta iskustva po netu da postaneš kao zombi i da te ništa ne dotiče kada si na njemu su mi wtf, naročito jer sam stavljen na konjske doze, 2x500mg.

Ubačen mi je i Olanzapin od 5mg ali njega se sećam, davno sam imao kratak susret s njim. Ne pamtim ga po lošem.

Znači:

Zoloft, Klonazepam, Prazine, Valproat, Olanzapin.

Zbogom bubrezi, zbogom jetra. Zbogom i ovako sjebana koncentracija i pažnja. Dobrodošle rupe u memoriji i ostale dogodovstine.

Šajze.

• Replies 392
  • Views 44.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Meni smeta pritisak društva da čovek mora svakog dana da bude funkcionalan i aktivan, da ne gubi dan. Ne mora. Čak i kad ''ne radiš ništa'', to je odmor, potrebno tvom nervnom sistemu. Čak i kad

• 'što mogu danas, to ću sutra viđet'  

• ja da se sudarim sa spa na ulici ne bih ga poznala, toliko me zanima spa   ali sto znam da gluvarim... a gluvarenje je pola zdravlja

Posted Images

4 minutes ago, pariah said:

Lepo je bilo dok je trajalo.

Full blown manična epizoda. Skoro 4 noći bez sna. Novi doktor kaže da definitivno bipolarni a ne ciklotimija. Jebem mater prethodnom (širokom) dijapazonu mojih šrinkova.

"Gurao" je da mi ubaci litijum. Kada ga je spomenuo zavrtela se ordinacija oko mene.

Pristao sam na Valproat kao zamenu. Rečeno mi je da očekujem nagli dobitak telesne težine. Sada guglam- ajde donekle mi se i jebe što ću se udebljati ali ta iskustva po netu da postaneš kao zombi i da te ništa ne dotiče kada si na njemu su mi wtf, naročito jer sam stavljen na konjske doze, 2x500mg.

Ubačen mi je i Olanzapin od 5mg ali njega se sećam, davno sam imao kratak susret s njim. Ne pamtim ga po lošem.

Znači:

Zoloft, Klonazepam, Prazine, Valproat, Olanzapin.

Zbogom bubrezi, zbogom jetra. Zbogom i ovako sjebana koncentracija i pažnja. Dobrodošle rupe u memoriji i ostale dogodovstine.

Šajze.

Imam rođaka koji je na litijumu i dosta je dobro i stabilizovao se, nema neko duže vreme manične epizode. Nije ni ravna linija, funkcioniše dobro. Ne radi, ali brine o roditeljima koji imaju teže dijagnoze. On je tip 1.

Polako samo, nemoj unapred upadati u depru, no pun intended.

heart

@pariah imam druga koji ima bipolarni i bas ga je stabilizovala sadasnja doktorka, mogu da ga pitam sta pije od lekova ako te zanima. On je ranije imao da po 2-3 meseca se ne vadi iz depre ili nedeljama je u maniji, sad je zadnji put bio 10tak dana down, za njega je to kaze banja.

Nemojte džidžati ove tuggy i plakyy jer uvek može biti gore, zar ne?

Evo jedna u duhu teme da na nam svima podigne raspoloženje.

lolol

13 minutes ago, Shan Jan said:

@pariah imam druga koji ima bipolarni i bas ga je stabilizovala sadasnja doktorka, mogu da ga pitam sta pije od lekova ako te zanima. On je ranije imao da po 2-3 meseca se ne vadi iz depre ili nedeljama je u maniji, sad je zadnji put bio 10tak dana down, za njega je to kaze banja.

Ma jok. Ne cimaj se. Proradiće valjda ova moja "supa" što mi je prepisana. Kada premotam ovih 15 zadnjih godina baš je začuđujuće da nisam imao teških dep epizoda. Više mi je manija problem. Sjajan je to invincibl osećaj, naravno dok ne sustigne crash&burn, ali se ponašam tada neprimereno što mi je urnisalo dosta odnosa sa dragim osobama.

Izvini, ali samo pitam zasto ne litijum?

On je "zlatni standard" za bipolarni poremecaj, dosta dugo u upotrebi, safety panel mu je slican kao i valproicnoj kiselini, pa me zato zanima zasto takvo protivljenje litijumu, a valproicna kiselina ti ok?

Koristio si litijum nekad, pa ti nije odgovarao?

Svako dobro!

11 minutes ago, destiny said:

Izvini, ali samo pitam zasto ne litijum?

On je "zlatni standard" za bipolarni poremecaj, dosta dugo u upotrebi, safety panel mu je slican kao i valproicnoj kiselini, pa me zato zanima zasto takvo protivljenje litijumu, a valproicna kiselina ti ok?

Koristio si litijum nekad, pa ti nije odgovarao?

Svako dobro!

Nisam ga nikada koristio ali imam prijatelja koji je zbog njega imao ozbiljnih sranja sa štitnom, transformisao se fizički a bivši difovac izgledao kao apolon a i doktorovo objašnjenje da ću morati redovno kontrolisati njegov nivo i dugačka lista sajdefektova mi je jednostavno bio dilbrejker.

Hvala na lepim željama.

3 minutes ago, pariah said:

Nisam ga nikada koristio ali imam prijatelja koji je zbog njega imao ozbiljnih sranja sa štitnom, transformisao se fizički a bivši difovac izgledao kao apolon a i doktorovo objašnjenje da ću morati redovno kontrolisati njegov nivo i dugačka lista sajdefektova mi je jednostavno bio dilbrejker.

Hvala na lepim željama.

Hvala i tebi na odgovoru.

Inace, i litijum i valpeoat zahtevaju redovne analize krvi radi provere nivoa u serumu - nivoi litijuma za toksicnost, a valproat za terapijski opseg (nesto kao warfarin kao antikoagulacijski lek).

Obzirom da pijes poprilican broj lekova, bitna ce biti i njihova interakcija.

58 minutes ago, pariah said:

baš je začuđujuće da nisam imao teških dep epizoda.

To je tipično za tip 2, da su prisutne teže depresivne epizode, pa se ponekad prepoznaje kao rekurentni depresivni poremećaj.

• 2 weeks later...
On 20. 4. 2026. at 10:47, destiny said:

Inace, i litijum i valpeoat zahtevaju redovne analize krvi radi provere nivoa u serumu - nivoi litijuma za toksicnost, a valproat za terapijski opseg (nesto kao warfarin kao antikoagulacijski lek).

Za litijum su te preporučene provere rigoroznije nego za valproat, prvo nedeljno, onda mesečno. Ja zbog toga dobro preispitam druge mogućnosti, ako neko u tom smislu nije baš pouzdan. Najteža, potencijalno nereverzibilna komplikacija litijuma, a koja nije baš toliko retka da se ne bi ozbiljno uzimala u obzir, je trajno oštećenje bubrega. Zato je baš bitno izvagati odnos korist-rizik.

Kod valproata je glavni rizik teratogenitet, zbog čega se u principu i ne daje ženama u reproduktivnom dobu. A taj rigorozni monitoring nivoa u serumu više važi za valproat kao antiepileptik. Kod psihijatrijskih indikacija se ne juri toliko određeni opseg, već se orijentiše više prema odnosu efekat-nuspojave (osim verovatno kod ekstremno visokih ili ekstremno niskih vrednosti).

42 minutes ago, Pixie said:

Za litijum su te preporučene provere rigoroznije nego za valproat, prvo nedeljno, onda mesečno. Ja zbog toga dobro preispitam druge mogućnosti, ako neko u tom smislu nije baš pouzdan. Najteža, potencijalno nereverzibilna komplikacija litijuma, a koja nije baš toliko retka da se ne bi ozbiljno uzimala u obzir, je trajno oštećenje bubrega. Zato je baš bitno izvagati odnos korist-rizik.

Kod valproata je glavni rizik teratogenitet, zbog čega se u principu i ne daje ženama u reproduktivnom dobu. A taj rigorozni monitoring nivoa u serumu više važi za valproat kao antiepileptik. Kod psihijatrijskih indikacija se ne juri toliko određeni opseg, već se orijentiše više prema odnosu efekat-nuspojave (osim verovatno kod ekstremno visokih ili ekstremno niskih vrednosti).

A za lamotrigin jel se rade provere krvi?

Just now, Svemir Zeka said:

A za lamotrigin jel se rade provere krvi?

Da, ali je situacija kao za valproat. Što znači - ako se uzima kao antiepileptik bitan je nivo u serumu, dok u psihijatriji više samo kao provera kod nedelovanja ili nuspojava, uglavnom u slučaju dosta visokih ili niskih doza. Inače se više rukovodi kliničkom slikom nego što se juri taj preporučeni nivo (opet, izuzetak su potencijalno toksične vrednosti ili jako niske).

Kod lamotrigina su najveći rizik potencijalno zaista ozbiljne promene na koži, zbog čega i onako mora da se doza povećava jako sporo, pa ima dovoljno vremena da se utvrdi tolerancija u svakom koraku.

• 2 weeks later...

Relativno kratko vreme je prošlo, 20 dana? ali moram da se pohvalim da je doktor pogodio sa terapijom, sa bar nekim lekom. Kontam da je još rano za olanzapin da "proradi" ali valproat me je umirio i n9sam odavno imao kvalitetniji i uredniji san, što, tek sada vidim mi je puno nedostajalo. Doduše- zveknem pred spavanje i 50mg prazinea, jer rivotril od 0.5 mi je nedovoljan. Primetio sam da mi je apetit veoma porastao ali ko ga jebe- mala cena za platiti.

• 2 weeks later...

Ispade da sam ja najviše hajdžakovao ovaj topik i da najviše kukam.

Enivej, smanjio sam na svoju ruku valproat na samo 250m ujutru jer sam postao da budem baš fletlajn, skoro ništa da me pipne, emocije otupljenje, plus mi je baš vidljivo usporen train of thought.

Nemoj nikad da pomisliš da "kukaš", uostalom "kukanje" može da spasi čoveka ako krene na vreme da "kuka"

Ja u tom smislu kasnim, psihofizički sam odavno u crvenom, ali kao neću da kukam te čekam da se desi ne znam šta da bih se trgnuo