Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mentalno zdravlje

Featured Replies

E, drugari happy

Istovremeno mi je i drago i žao što sam naleteo na topić... Žao mi je što ga ima, drago mi je iz sebičnih razloga ss1

Elem, vlasnik sam sijaseta F-šifara, ali zahaljujući (s' mukom) utanačenoj terapiji - sam ok. Ni manje ni više, meni dovoljno.

Problem je što mi se sve češće javlja neka varijanta narkolepsije ... posebno kada duže sedim.

Izbegavam vožnju, ali ponekad (sve češće) zakunjam sedeći... ispred računara.

To i nije strašno, samo na kraju lupim glavom o sto i probudim se, ali ponekad držim mačku u krilu (koja obavezno napravi neko sranje kada vidi da ne reagujem) ili imam cigaretu u ruci - a nisam rad da se samozapalim.

Tja, već duže godina pijem veće doze Pregabalina, dosta često Lamiktal i jednom dnevno Escital ... i sve je do nedavno bilo super.

Moguće je da je i do starenja (mlad svakako nisam - al nešto naglo krenulo) ili cirkulacije ili ... jebem li ga.

Moja Dr - iako je jedna od dražih i stručnijih osoba u zemlji nema neku ideju šta s' dešava ... šalje me na opšte preglede - za koje baš nemam ni volje ni vremena.

Eto - da se učipim. lalab

giphy.gif

• Replies 392
  • Views 44.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Meni smeta pritisak društva da čovek mora svakog dana da bude funkcionalan i aktivan, da ne gubi dan. Ne mora. Čak i kad ''ne radiš ništa'', to je odmor, potrebno tvom nervnom sistemu. Čak i kad

• 'što mogu danas, to ću sutra viđet'  

• ja da se sudarim sa spa na ulici ne bih ga poznala, toliko me zanima spa   ali sto znam da gluvarim... a gluvarenje je pola zdravlja

Posted Images

Da nemas slipapniju? Jel si malo bucko, jel se zale ljudi da hrces dosta?

Moze takodje biti i do insulina.

12 minutes ago, Shan Jan said:

Da nemas slipapniju? Jel si malo bucko, jel se zale ljudi da hrces dosta?

Moze takodje biti i do insulina.

... gospode ja još razmišljam šta je ta Papnija lolol ... Nemam, iako sam je sretao kao apneu, samo u uputstvima za lekove.

Jesam bio debeo, i jesam hrkao - puno ... ali, sredio sam težinu, a sa njom je i hrkanje otišlo.

Insulin je nešto o čemu sam i ja razmišljao ... i svakako ću ga proveriti.

...

Mada sam više imao na pameti, dok sam pisao post, da li neko ima nea iskustva s' tim lekovima, tom kombinacijom - etc...

NuzEfekata nikad dosta. sleep

1 hour ago, Kako god ... said:

Tja, već duže godina pijem veće doze Pregabalina, dosta često Lamiktal i jednom dnevno Escital ... i sve je do nedavno bilo super.

Pozdrav, dobri covece!

Koliko dugo ih pijes zajedno i nakon koliko su pocele situacije s narkolepsijom?

Postoje interakcuje izmedju sva tri, a pojacani sedativni efekat je posledica lamictala i escitaloprama.

59 minutes ago, destiny said:

Pozdrav, dobri covece!

Koliko dugo ih pijes zajedno i nakon koliko su pocele situacije s narkolepsijom?

Postoje interakcuje izmedju sva tri, a pojacani sedativni efekat je posledica lamictala i escitaloprama.

Ćaos, Destiny happy

Ma, bikvalno godinama - i to u ovoj kombinaciji ... Minimum pet- šest.

Ovo padanje u san, od skora- možda jače od dva meseca da nisam obraćao pažnju - par nedelja da mi smeta.

... al' ja zaista nisam imao problema, pre ovoga - prošao sam period navikavanja uredno - išlo je sve kako treba.

Realno - nisam siguran da bi mi se svidele promene u Th, jasno se sećam koliko smo se patili i ja i doktori (više njih) pre ove kombinacije...

- al' ako mora - jbga. Mora.

Oke, pretpostavljam da ce se prvo iskljuciti neki uzroci organske prirode.

Ako je tu sve ok, onda imas dve opcije: nastaviti istu terapiju, pa pratiti da li se javljaju situacije s narkolepsijom i dalje, ili promeniti terapiju, pa rizikovati da efekti na simptome bolesti ne budu kao do sad.

Kao i uvek, benefit-rizik odnos se proceni.

Da li ti se te situacije desavaju random, nezavisno od situacije, ili su nakon nekih repetitivnih, duzih, istih radnji?

• 4 weeks later...

' jutro. happy

Samo da se pohvalim kako sam prestao da kunjam ... bar ne u onolikoj meri.

Ništa se nije promenilo - ni terapija ni neka situacija u kojoj sam...bukvalno - prošlo.

Šećer mi je ok - visok, ali u granicama. Druge stvari nisam ni hteo da proveravam.

Nadam se da je i vama, svima - dobro ili (nadam se) bolje.

Pozdrav. lalab

Možda je off topic ali štavti znači:

"Šećer je visok, ali u granicama"

Kapiram da jeste to individualno...

Valjda da je na gornoj granici?

1 hour ago, Frank Pembleton said:

Za mene znači: nije prešlo 7 fantom

1 hour ago, Frank Pembleton said:

Možda je off topic ali štavti znači:

"Šećer je visok, ali u granicama"

Znaci da gdja Pembleton moze slobodno da ti tepa Slatkisu moj....naughty

10 hours ago, Frank Pembleton said:

Tako su i meni rekli - ne znam, ja osećam neprijatnost pri vrednostima koje su drugima ok. Do cca 4,9 - tako da sam zadovoljan kada je ispod.

Nego, čisto da vas gnjavim još malo - moj osnovni poremećaj je Opsesivni - kompulsivni, i nažalost se ne svodi samo na pranje ruku ili proveravanje ringle... (

Gledao i čitao malo, i izgleda da je poenta što mozak na brzinu počne da prepoznaje obrasce* -pogotovo kada su strah i briga - motivacija.

To ponavljanjem postaje duboko ukorenjeno i gotovo refleksno - nevoljno **.
...
Da bi izbegao jako neprijatan osećaj anksioznosti, najčešće se prepuštaš navikama koje odvlače pažnju... što baš i ne bude dobro.
...
Naveo sam,uglavnom, moju th - tja - iako je teža, ne pruža puno - osim održavanja nekog nivoa funkcionalnosti.
...
Na sreću nije bezizlazno u potpunosti ... Kao što opsesivna petlja postaje refleksna-nevoljna-nesvesna, tako je rešenje - da jednostavno prihvatiš život sa tim i trudiš se da ponovo naučiš da razmišljaš i donosiš svesne odluke. To baš i nije lako.

Elem, sam ovaj proces promišljanja o mehanizmu bolesti - donosi malo olakšanje pošto nisi više samo subjekat.

Ništa drugari - izvinite ako je sve ovo malo konfuzno... tek počinjem (iznova, naravno) da se navikavam na izvesne pojmove.

Pozdrav heart

*totalno nepovezane pojmove,slike situacije, koje on "prepoznaje" kao razlog za brigu i strah.
** uglavnom se kao odgovor na "prepznavanje" javlja signal-nepovezan - okidač koji onda pokreće opsesivnu petlju ... to čak i ne primetiš, jednostavno ramena i vilice ti se zgrče, dijafragma, grlo etc...neprijatno.

Edited by Kako god ...

mental.jpg

• 2 weeks later...

Sjajan white noise 12h neprekidno.

Jutros oko 7 odem u šetnju. Nigde nikog, samo se čuju laste i obližnja voda. Mir, sunce, mirišu jorgovani, ma milina.

Zađem u grad i naletim na čitulju...prezime mi je poznato, nažalost, od prošle godine, pa nastavim da hodam.

Ali zastanem, shvatim da mi je poznato i ime, no nije isto ono ime od prošle godine.

Te prošle godine jednom mlađem školskom drugu ubila se sestra.

Ove godine ubio se i on, brat te sestre. Marta, vidim, na njen rođendan...

Ne ćutite kad vam je teško i besmisleno. Potražite pomoć.

Unutrašnje borbe se dobro kriju i gutaju, neko ih zamaskira zbog stida, neko zbog ponosa, neko od straha.

A bilo bi sve bolje kada bi ljudi umeli da razgovaraju, slušaju i primećuju.

Da bude dovoljno bezbedno i da se otvore.