Jump to content
IGNORED

Mentalno zdravlje

Gospodin Slucaj

Recommended Posts

Posted

Tražila sam nešto za časove, pa sam naišla na prilično dobro sumiran video o traumi.

Kako nije tipska dijagnoza, da se ne "leči" na standardne načine, i da oporavak počinje sa samopraštanjem i samoprihvatanjem sebe kao kompetentne ličnosti vredne prevazilaženja traume.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted

Koga zanima i ima živaca da sluša, u narednom videu lik priča o tome koji su koping mehanizmi sve kod traume, kako funkcionišu, i koje sve stvari mogu da pomognu. Priča i o ovom mom EMDR-u

• Hvala 1
  • 1 month later...
Posted (edited)
21 hours ago, Svemir Zeka said:

Pa poželi, šta će ti forum s ovakvim kolegama :krindz: 

Čim se ne slažeš, ne valjaš i ne znaš ništa. Dok se slažeš, okej si

Da prebacim na pogodnije mesto.

Rekla si šta si po profesiji. Sad si se nametala kao autoritet, pored ostaloga koristeći argumentaciju "odjebi". Misliš da mnogo toga znaš i pričaš nešto o psihijatriji.

Da podsetim, na forumu si izjavila kako nikad nisi čula da antidepresivi imaju emocionalno otupljivanje kao nuspojavu. Reč je o čestoj nuspojavi, takoreći opštekulturnom znanju, pogledaj brojke na internetu, pa će ti biti jasno koliko je česta (emotional bluntness/numbness). Pojava moguća sa svakim antidepresivom od izlaska prvoga, pedesetih godina XX veka.

Nisi znala da je 20mg "Late" označava neko posebnije, teže stanje.

Lyrica+Lata je za tebe fensi kombinacija. Nije. Ta kombinacija kaže da je reč o nekom težem stanju, izuzev u slučaju da taj koji je to dao ne želi da pojača dejstvo antidepresiva. Raspitaj se za kakva stanja je ta kombinacija smislena, pod uslovom da hronični bol nije komorbiditet. Da ne bude da ja forsiram dijagnoze više nego što je neophodno, izbeći ću da ih pomenem.

Na jednu moju primedu, da parafraziram, da je sramota kako je ceo sistem nepismen povodom razvojnih poremećaja lakšeg tipa, izuzev jako malog broja ljudi i kako je sramota da psiholozi nisu dovoljno dobro obučeni za to, a pušteni da rade u školama, tvoj komentar je bio da se deca šalju u odgovarajuće ustanove i da nije tvoja dužnost da znaš te dijagnoze. 

Pa ja mislim da jeste. Jer da si uložila nešto malo vremena, shvatila bi da sa tim stanjima idu i learning dissabilities, te ako bi se došlo u situaciju da mora da se preporuči neko, moralo bi da se zna da se mora uputiti kod specijalnih terapeuta kbt orijentacije.

Van razmatranja tvojih neznanja, a povodom odbrane psihijatrije -

za odrasle uipšte nema takvih razvojnih terapeuta,i to je ogromna greška naše vrle i hvaljene psihijatrije, pa slobodan sam da upotrebim i izraz useravanje u život ljudima sa takvim problemima od strane sistema koji ih ignoriše i ne nudi im ništa. Pa tako imamo i neobične situacije da stranci koji dolaze na duže vreme u Srbiju, a imaju npr. ADHD ili ASD moraju da moljakaju apotekare na crno i ulaze u ozbiljne prekršaje, jer nema ko da im izda recept za stimulanse. Eto, zato stalno vrtim, pored ostaloga, te ADHDove i podvrste mu i ASD koji je za mnoge na forumu izmišljotina.

Što se tiče komentara da je "politika" skandal sa grupnim i daljinskim davanjem psihotične  dijagnoze hirurgu ("psihotični" hirurg koji sarađuje tako neprovaljen sa Oksfordom i Harvardom), to nije politika, već sujeta, bahatost, bogomdanost i kriminal pet jebenih profesora sa Medicinskog i dva asistenta. Nema to mnogo veze sa SNS-om, bilo je sličnih incidenata i za vreme "naših", SNS je samo pomogao da zastari slučaj, a da nije izvukli bi se kao što se i uvek izvuku.

Dakle tih sedmoro ljudi su visoka ovde poštovana srpska psihijatrija.

I nijedan kolega koji bi javno prokementarisao taj slučaj, makar sa etičke strane.

Edited by Malkmus
  • Hvala 1
Posted

Другу половину поста појма немам шта причаш, те случајеве, те људе. 

Што се тиче антидепресива, а и одјеби-а мораш да разумеш нешто: ја сам овде на форуму првенствено лично, и моје одјеби нема никакве везе с форумском дискусијом, не убацуј се у то, нема потребе, интерна је ствар. 

Антидепресиве наравно да не познајем толико добро (причам из личног искуства с њима првенствено) а о томе шта се слаже а шта не (фенси?) мора се ипак питати психијатар. Медицину нисам завршила. 

То шта ја морам знати као школски психолог ти већ појма немаш. Можеш и да се бавиш тиме, нико ти не брани, али опис мог радног места не познајеш. 

То чега ја много знам је не књиге нити то намећем (осим тога да други не лупетају), него то што се дешава по школама. Ту већ свакако доста боље знам од већине саговорника. Највеће пижђење је дошло отуда што браним рад институција.

Тако да си на погрешно место пренео дискусију. 

А имам ја једно питање за тебе. Зашто је 80-90% твојихз постова овде везано за психологе и психијатре? Ти си неки супервизор ових професија? 

Posted
5 minutes ago, Malkmus said:

Na jednu moju primedu, da parafraziram, da je sramota kako je ceo sistem nepismen povodom razvojnih poremećaja lakšeg tipa, izuzev jako malog broja ljudi i kako je sramota da psiholozi nisu dovoljno dobro obučeni za to, a pušteni da rade u školama, tvoj komentar je bio da se deca šalju u odgovarajuće ustanove i da nije tvoja dužnost da znaš te dijagnoze.

Kakve sad ustanove za razvojne poremecaje lakseg tipa?

Posted
15 minutes ago, Malkmus said:

Pa tako imamo i neobične situacije da stranci koji dolaze na duže vreme u Srbiju, a imaju npr. ADHD ili ASD moraju da moljakaju apotekare na crno i ulaze u ozbiljne prekršaje, jer nema ko da im izda recept za stimulanse. Eto, zato stalno vrtim, pored ostaloga, te ADHDove i podvrste mu i ASD koji je za mnoge na forumu izmišljotina.

Oprezno sa stimulansima za ADHD ko je komorbidan sa ASDom. Nekom legnu a nekom vrlo ne legnu. Treba dobro da se prati (bolje nego sto mi deluje da je standard kojekuda i napolju).

Posted
3 hours ago, Svemir Zeka said:

А имам ја једно питање за тебе. Зашто је 80-90% твојихз постова овде везано за психологе и психијатре? Ти си неки супервизор ових професија? 

Imao sam šarenolike postove, a onda sam zbog vrlo konkretnih razloga postao kao one žrtve nasilja kojima preokupacija postane aktivizam, samo što je klasični aktivizam nemoguć u ovoj državi i sa stogodišnjom tradicijom neuzakonjenosti terapije i nepostojanja istinskog nadzora i kažnjavanja.

@Mel deca i mladi mogu dobiti neurodivergentne dijagnoze u Palmotićevoj i možda u Kralja Milutina. Postoje verovatno i neka treća i četvrta mesta, ali to je samo za decu i mlade.

Ostali i njihova okolina su mogli da ga duvaju (decenijama unazad) do nedavno, sad se  pojavila jedna dr, navodno radi sa ADHD i ASD.

Ima i neki u NS koji daje dg, ali samo papir, ništa farmako ni psihoterapija.

Postoji izgleda i neko treći u Bg, znam da može da se dobije dg ADHD, ali dalje ništa od toga ne znam.

Za stimulanse znam, ali nisam zainteresovan.

• +1 1
  • Tužno 1
Posted (edited)

e, govoreci o adhd, znam da dr opincal u euromediku u cvijicevoj prepisuje terapiju za to, mogu da pitam za naziv konkretnog lijeka ali je neki od stimulanata, guglala sam ga nekad. moja prijateljica je isla kod te dr i dobila dijagnozu i terapiju bez problema.

i ja sam prije par g isla kod dr opincal, ok je. dosla sam zbog anksioznosti (ptsp) ali sam joj u nekom momentu trazila i nesto za koncentraciju, pa mi je preporucila nootropik oikamid - i pominjala da joj studenti cesto dolaze sa slicnim problemom iz cega sam zakljucila da je i inace otvorena za novije terapijske metode (iako je sam oikamid blag)

mimo ovoga ne znam o adhd-u i tretmanu, da se razumijemo, samo anegdotalno sam se ukljucila.

Edited by morgana
  • +1 1
  • Hvala 1
  • 2 weeks later...
Posted

@Malkmus

Juče smo dobili evaluacioni upitnik za filozofski, kad god da smo ga završili. Koliko smo zadovoljni stečenim znanjima i njihovom primenjivošču: očajno sam ocenila. Teorijska nešto bolje. Ali mnoge teme su onda nedostajale. Ovo čime sam se bavila kasnije, trauma i traumatske reakcije, sve sam naučila po drugim mestima. Tako da eto, čisto da znaš da ja tu instituciju nikako ne branim. Svakako je trebalo da se naučimo u razvojnim poremećajima. U poslu se u nedostatku znanja o tome oslanjam na defektologa, koja je sjajna, pa radimo timski. Ja kad nešto ne znam, to i kažem - ne znam/dovoljno. Mnogo je poštenije nego glumiti sveznadara i praviti štetu. 

• +1 1
Posted (edited)

Tu bi trebalo da je psihijatrija broj 1, ili po javljanju roditelja deteta, ili po prijavljivanju samog  maloletnog ili punolentnog klijenta/pacijenta, ili po preporuci školskog psihologa.

I ta psihijatrija ne znam tačno koliko podučava - ono što znam da ovi regularni psihijatri uglavnom ne znaju šta i kako sa tim dijagnozama, prebacuju odgovornost na razvojne psihijatre, tvrdeći da se njima  to samo pomene tokom obrazovanja (ili lažu da nisu naučili) - mislim i na one sa jednim ili dva završena psihoterapijska modaliteta, a koji se bave neurozama.

Znaju da prepoznaju ADHD u nekom "najsirovijem" obliku, ali ne i neklasične prezentacije.

Tu je i bivši ADD - attention deficit disorder, ili današnji inattentive ADHD ili na srpskom poremećaj pažnje, kojeg jeste objektivno teško dijagnostikovati i koji se preklapa često sa kombinacijama generalna anksioznost-prisilne misli-socijalna anksioznost, i tu su velike mogućnosti za pogrešan tretman  ili dijagnoze "nije ti ništa" ili razmaženosti.

Ako se doda ASD, bivši Asperger u priču, koji isto može biti kamufliran kao neuroza ili laka ekscentričnost, i tu stvari ovde ne valjaju, ako se uporede prevalence ovde i u razvijenom svetu.

Pritom je to poremećaj koji verovatno ima najviše pojavnih oblika, a obuhvata 0,5% do 1,5% opšte populacije; ne mogu da se slože oko procenata, ima i onih koji cene da su prevalence više.

A sve te stvari su odlične podloge za hroničnu depresiju, (C)PTSP, zavisnosti, poremećaje ličnosti, pa i teža stanja.

Jedino što mislim da je lek takvoj trenutnoj situaciji je slati na procenu defektolozima ili psihijatrima koji su adekvatno obrazovani. A i tu uvek postoji opasnost od  over- ili under- diganosinga, ali tako je.

I ne može se očekivati da bude detektovan svako. Kao što se ne može to očekivati sa depresijom ili neurozom; kod ove grupe poremećaja  tek nije realno očekivati neke dobre procente uočavanja.

Ali bi trebalo očekivati obaveštenost stručnjaka, koja nedostaje.

Ovi starijih godišta su ili uglavnom  pogrešno tretirani ili nisu uopšte tretirani, pa ko zna kako su prošli, nemoguće je saznati.

I iskreno hvala što si pročitala to što si pročitala. 

Edited by Malkmus
  • +1 1
Posted
1 minute ago, Malkmus said:

Ali bi trebalo očekivati obaveštenost stručnjaka, koja nedostaje.

to je meni dosta chudno, kao da su nezainteresovan za temu koja je ako nishta drugo ipak zanimljiva.

Posted

Moja pretpostavka je da je razvojna psihijatrija neprivlačna zbog manje novca, ređe zahvalnosti pacijenata i roditelja pacijenata i većoj izloženosti stresu.

Ima i to su im takvim malobrojnim preči teži pacijenti.

Ostale rupe u obrazovanju nisam uspeo da shvatim. Ne znam zašto je to tako. Ne znam zašto nema psihoterapeuta za odrasle, zašto su privatne ustanove za obrazovanje terapeuta zakazale makar sa učenjem "dijagnostike", da bi znali na koga da preusmere klijenta. A i kada bi znali tu "pretpostavnu dijagnostiku", stručnjaka kojima bih uputili gotovo i da nema, ili uopšte nema.

Još je manje jasno ako se ima u vidu da su devedesete bile zlatno doba na zapadu za olako dijagnostikovanje ADHD-a, pa su ipak imali neke informacije iz opšte kulture.

Tu je obrazovni sistem zakazao.

• +1 1
Posted
1 minute ago, Malkmus said:

Tu je obrazovni sistem zakazao.

Pa da, ali ali ali - ljudi koji su sad na PMFu na mom smeru profesori su pre 20 godina bili na pochetku 30tih. Imali su stare profesore iz SFRJ i bukvalno se sami probijali praveci konekcije na zapadu. Sta je sa lekarima koji su 90ih studirali a 2000tih trebali da krenu u catch up? Oni su trebali da budu novi obrazovni sistem, kao ovaj koji je sad na PMFu.

• +1 1
Posted

@Malkmusveruj mi da je i mene nerviralo zašto sam ostala s tom jednom rupom u znanju, a koja mi je potrebna sad u radu. S druge strane, borderline smo radili čini mi se pola godine iz vizure Melani Klajn. Kasnijim doučavanjem o poreklu GPL, i uopšte mnogih drugih stanja nastalih kao posledica zlostavljanja, kao i opštoj klimi u akademskim krugovima kad su teorije nastajale, shvatila sam koliko su name neke katedre PA-centrične. 

Takođe, mentalna higijena, predmet koji više ne postoji i ne predaju uopšte ti profesori, je trebalo da bude pre treće godine, jer je bila lekovita i davala sasvim drugi smisao mnogim temama. 

I tako....