Jump to content
IGNORED

Sva vaša Windows 10 pitanja idu ovde

Recommended Posts

Posted
39 minutes ago, BOOGIEMAN said:

4 evra. Bilo i za 3 i za 5, al' nisam hteo da stipsarim/odnosno da se razbacujem

Pa sigurno imaju neki mehanizam kontrole. Gledam sad, prava cena je $199

ja na dva uređaja više od godinu dana teram bez problema, plaćeni po 3$

Posted

A da li su tako kupljene licence legalne ovde? 

Šta bi se desilo da nekome dođe inspekcija? Postoji i ona situacija u servisu kad ja odnesem kompjuter na redovno održavanje i oni mene pitaju da li je instaliran legalni softver...

Zbog pitanja u servisu svojevremeno sam rešio da ovladam Linuxom.

Posted

Ranije nisu bile legalne. Licenca nije važila van države u kojoj je originalno prodata, s tim što sam siguran da su u EU morali da naprave neki izuzetak zbog jedinstvenog tržišta. Ne znam da li se u poslednjih par godina promenila situacija... ali sumnjam, pošto bi u tom slučaju morali da unificiraju cene u celom svetu a to nisu uradili.

Posted

Hvala. U tom smeru idu moje pretpostavke. Ali, koja je onda poenta jeftine kupovine? Mora da postoji neki razlog koji mi je promakao.

Posted
2 minutes ago, Sammael said:

Ranije nisu bile legalne. Licenca nije važila van države u kojoj je originalno prodata, s tim što sam siguran da su u EU morali da naprave neki izuzetak zbog jedinstvenog tržišta. Ne znam da li se u poslednjih par godina promenila situacija... ali sumnjam, pošto bi u tom slučaju morali da unificiraju cene u celom svetu a to nisu uradili.

Na ovo sam naišao i bio zapanjen, pa su mi objasnili da je bitno zbog poreza i morao sam se složiti da ima nekog smisla iako mi se ne sviđa.

@Malkmus -  za kući, niko ti neće proveravati, a imaćeš legalnu kopiju bez aktivatora i ona će se lepo i na miru apdejtovati i nuditi udobnost legalnog softvera. Za posao mislim da i dalje mora kod nas da bude kupljeno. Ja nisam na poziciji koja se time bavi ali mi je skoro pa besmisleno, pošto to onda nije antipiraterija i legalnost softvera nego samo pare vezane za to, ono što me je interesovalo, ako ti kupiš jeftinu licencu od pravnog lica i podneseš PDPO i platiš sve tražene dadžbine za uvoz softvera iz inostranstva šta bi ti rekla inspekcija.  Kontam da bi ih to jako zbunilo ali bi verovatno, iz ćistog ćefa i dila sa tim kompanijama, insistirala na kupovini kod nas, te na kraju, ako je za firmu otvori se za win i šta da se radi (glasaj za onoga ko to ukine :))

Posted

Hvala obojici. 

Više sam pitao zbog kućnog kompa. Bilo mi je neprijatno kada su mi postavili to pitanje u servisu.

Znači, ili instalacija Linuxa pre servisiranja, pod uslovom da nije neki kvar, ili Linux za stalno.

Posted

Pa pitaju i beleže u verovatno najprometnijem beogradskom servisu.

Posted

Koliko se sećam, moraju da pitaju u slučaju da rešavanje problema zahteva reinstalaciju ili repair OS. Na nekoj davnašnjoj MS konferenciji na kojoj sam bio ljudi iz MS su čak pričali da je u tom slučaju (ako zatekne piratski win) servis dužan da ga legalizuje i naplati ili da ga deinstalira... ukoliko je reč o firmi koja je MS Partner.

Posted
Pa pitaju i beleže u verovatno najprometnijem beogradskom servisu.
U servisima prihvataju, za home kompjutere, pričam za asus servise, verovatno je tako i kod drugih
Posted

Hvala. Sad je jasniji razlog za kupovinu povoljnih licenci.

A da ne bude zabune, ja sam pričao o čistom piratu i Neposystem servisu. Pa ću na desktop ipak staviti neki Mint ili Xubuntu.

• 2 weeks later...
Posted

Opet problem sa intel drajverima, nikako da testiraju pošteno apdejte sa tim manjim proizvođačima hardvera.

• 2 weeks later...
Posted

Šta da uradim da mi ne traži jebena admin rights za više jebeno ništa jebeno nikad?

Posted

Hvala.

Da li će mi desktop ostati isti?

Nadam se da mi neće tražiti administrator rights da to odradim :D