Jump to content
IGNORED

Visokoškolsko obrazovanje na budžetu ili ne

maximus

Recommended Posts

Posted (edited)

Nou, visokoškolaca taman koliko tržište može da primi i zaposli - toliko bi ih i bilo, za državu ušteda jer nema troškova3 tako da je svakako u plusu (ne mora da pegla ono što visokoobrazovni sistem ne uradi kako valja a ni ona sama ne ispegla kako valja), jedini ko je u tome u minusu je nastavni kadar. Koga meni kao 1 principijelnom liberalu ni najmanje nije žao, jer je u dobroj meri i kriv za nefunkcionalnost sistema, dakle so fucking what.

P.S. Kad se sa postojećim sistemom uspe zaposliti sve™ bez diskriminacije, povlačim sve što sam rekao, odajem javno priznanje i samoosuđujem se na 7 nedelja javne sramote. Sve ostalo je kilava i neprincipijelna odbrana.

Pa to ti ja i kažem, ti sedneš i sa kompanijama izračunaš koliko ko može da primi. 

- to nijedna kompanija ne zna tačno za 4 godina, posebno u Srbiji i šta će joj tačno trebati (profil i iskustvo)

- ona kompanija koja ne učestvuje je negativno diskriminisana na tržištu, realno ni zbog čega

Ti zoveš "diskriminacijom" samo stanje na tržištu rada nastalo kombinacijom želje ljudi da se školuju za nešto za šta većina želi da se izdvoje novci iz budžeta i potrebama firmi, a nezavisno jedno od drugog. Pa bi onda da malo (malo više) meddle u njemu (tržištu rada) i uzmeš da ga detaljno planiraš zajedno sa kompanijama pri tom usput i zanemarujući volju (da, političku) velike većine stanovništva, a i interese onih kompanija koje nemaju želju da zapošljavaju diplomirane 25-30yr olds na korist onih koji imaju bez ikakvog tržišnog rezona. Lepo sam ti rekao - no democracy, no market economy. Nemoj lagati sebe za liberalizam, tvoji stavovi ne pripadaju ni desnom centru, to je, u najboljem slučaju, čista desnica. U najboljem slučaju. 

Edited by MancMellow
  • Replies 874
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Tribun_Populi

255

• MancMellow

138

• Dagmar

127

• Prospero

64

Posted

P.S. Kad se sa postojećim sistemom uspe zaposliti sve™ bez diskriminacije, povlačim sve što sam rekao, odajem javno priznanje i samoosuđujem se na 7 nedelja javne sramote. Sve ostalo je kilava i neprincipijelna odbrana.

ne zapošljavaju se svi™ tako što gomili ljudi de facto onemogućiš pristup tržištu rada sa fakultetskom diplomom i šatro statistički kažeš "evo pune uposlenosti"

Posted

Pa to ti ja i kažem, ti sedneš i sa kompanijama izračunaš koliko ko može da primi. 

- to nijedna kompanija ne zna tačno za 4 godina, posebno u Srbiji i šta će joj tačno trebati (profil i iskustvo)

- ona kompanija koja ne učestvuje je negativno diskriminisana na tržištu, realno ni zbog čega

Ti zoveš "diskriminacijom" samo stanje na tržištu rada nastalo kombinacijom želje ljudi da se školuju za nešto za šta većina želi da se izdvoje novci iz budžeta i potrebama firmi, a nezavisno jedno od drugog. Pa bi onda da malo (malo više) meddle u njemu (tržištu rada) i uzmeš da ga detaljno planiraš zajedno sa kompanijama pri tom usput i zanemarujući volju (da, političku) velike većine stanovništva, a i interese onih kompanija koje nemaju želju da zapošljavaju diplomirane 25-30yr olds na korist onih koji imaju bez ikakvog tržišnog rezona. Lepo sam ti rekao - no democracy, no market economy. Nemoj lagati sebe za liberalizam, tvoji stavovi ne pripadaju ni desnom centru, to je, u najboljem slučaju, čista desnica. U najboljem slučaju. 

Ne sporim ja to što većina želi. Većina želi i što se mene tiče kvit, meni majorizacija ne smeta kao pojava - tako funkcioniše predstavnička demokratija i to je to. Utilitaristički principijelno mi smeta bacanje para u bunar bez plana i iole razmišljanja šta se time dobija. Cilj od 30% visokoobrazovanih koji je EU sebi postavila a koji bi ti sledio bez i primisli da li tržište to može da apsorbuje ja sledio ne bih, utilitaristički principijelno, jer smatram da bi polovina toga zapalila preko čim pre. To je uzaludno ulupavanje javnih para za mene, ti sa tim nemaš problem i tu je naše suštinsko razmimoilaženje u viđenju. Još uzaludnije mi je školovanje radi zapošljavanja van struke, ispod svojih kvalifikacija itd. Time se niko od tih ne ostvaruje, ni kao profesionalac a još manje kao čovek. U prvom slučaju (rad van svoje struke sa istim stepenom) pravi više štete nego koristi i poslodavcu i društvu, u drugom slučaju je taj kivan i besan jer nije ostvario, ponoviću, potpuno racionalna očekivanja.

Ja nemam gotova rešenja, imam pred sobom cilj pa više naglas razmišljam u pogledu modela koji bi služili njegovom ostvarivanju. Shodno tome, ako odbacimo bilo koji vid planiranja u koji bi bila umešana država, kao nefunkcionalan (tu bih se čak i složio), ostaje jedino to umanjenje poreza kao mera. Naglašavam i ističem, nikakve diskriminacije tu nema jer ne može biti diskriminacije ako država nekog oslobađa poreza da bi ostvarila svoju ustavnu dužnost, ako to ne razumeš onda džabe sve. To da nijedna kompanija ne zna gde i šta će biti za 3 ili 4 godine jednostavno nije tačno, u razgovoru sa par ekonomista na pitanje da li je to moguće dobio sam veoma jednostavan odgovor - naravno. To što pokušavaš da uvedeš (diskriminacija onih starijih) u priču je onako, krajnje bzvz, jer govorim o cilju zapošljavanja mladih odmah posle škole. Ako je cilj ovo drugo, onda se i za to kreira odgovarajuća mera, a sve to sa ovom pričom nema nikakve veze.

I što je najjače, mnogo-mnogo tržišniju varijantu od postojeće koju braniš, ti napadaš jer nije tržišna. :D

ne zapošljavaju se svi™ tako što gomili ljudi de facto onemogućiš pristup tržištu rada sa fakultetskom diplomom i šatro statistički kažeš "evo pune uposlenosti"

Tačno, samo što ekstenzivna ekonomija (školujemo 300.000 a treba nam 100.000, da bi kao pružili šansu svima a u stvari samo trećini, samo pssst - nemoj reći ovima što su dve trećine) nikada nije bila bolja od intenzivne. I u po meni ima više štetnih nego korisnih efekata.

Posted

školuješ 300k da bi se, na kraju krajeva, nadmetali da uđu u tih 100k koji će se u razumnm roku zaposliti u struci.

to je x puta poštenije nego da država i privrednici odaberu 100k 19-godišnjaka koje će šatro groomovati 4 godine, a za ostalih 200k kažu 'sorry, potražite sreću u sledećem životu'.

šansa se i danas pruža 'svima' a (neka zadržimo odnos 300k-100k radi rapsrave) 1/3 uspe, ali mi ne znamo unapred koja trećina i u tom neznanju je zapravo kakvo-takvo poštenje sistema, jer pružaš šansu diferencijaciji interesa, razvijanju studenata i njihovoj konkurenciji, promeni želja kod poslodavaca itd itd.

kakva bi bila motivacija nekoga kome je u 19. godini rečeno, 'ideš da studiraš, tribun populi & co ti plaćaju školarinu i imaš garantovan posao kad završiš faks', što bi se cimao oko bilo čega, zašto ne bi samo na najgori način otaljao svoje studije kad već ima garantovan posao posle, a i ako na njemu propadne konkurencija je isečena mudrom politikom planiranja pa može da se potpuno opusti?

ovo 'ekstenzivna' i 'intenzivna' ekonomiija (a zapravo govoriš o školstvu) si nešto zamislio, ne znam šta.

Posted

školuješ 300k da bi se, na kraju krajeva, nadmetali da uđu u tih 100k koji će se u razumnm roku zaposliti u struci.

to je x puta poštenije nego da država i privrednici odaberu 100k 19-godišnjaka koje će šatro groomovati 4 godine, a za ostalih 200k kažu 'sorry, potražite sreću u sledećem životu'.

šansa se i danas pruža 'svima' a (neka zadržimo odnos 300k-100k radi rapsrave) 1/3 uspe, ali mi ne znamo unapred koja trećina i u tom neznanju je zapravo kakvo-takvo poštenje sistema, jer pružaš šansu diferencijaciji interesa, razvijanju studenata i njihovoj konkurenciji, promeni želja kod poslodavaca itd itd.

kakva bi bila motivacija nekoga kome je u 19. godini rečeno, 'ideš da studiraš, tribun populi & co ti plaćaju školarinu i imaš garantovan posao kad završiš faks', što bi se cimao oko bilo čega, zašto ne bi samo na najgori način otaljao svoje studije kad već ima garantovan posao posle, a i ako na njemu propadne konkurencija je isečena mudrom politikom planiranja pa može da se potpuno opusti?

ovo 'ekstenzivna' i 'intenzivna' ekonomiija (a zapravo govoriš o školstvu) si nešto zamislio, ne znam šta.

Taj razumni rok u Srbiji je inače otprilike onakav kakvim ga vidi naše pravosuđe kad rešava parnicu. Tih ostalih 200.000 mogu sami sebi da plate školarinu kao što je i sada plaćaju (sada plaća 2/3), nikakva razlika u šansama tu ne postoji u odnosu na postojeći sistem.

Samo je ona 1/3 osigurana da će doći do posla odmah, plus sam tržišni mehanizam u tom slučaju tera univerzitete da isprave ovo:

Mi školujemo kadrove za privredu koja više ne postoji, a u okviru onih zanimanja koja su potrebna nedostaje praksa. Poslodavac mora u proseku godinu dana i osam meseci da dodatno obučava zaposlenog sa fakultetskom diplomom da bi ga naučio da radi. Istraživanje iz septembra 2008. godine pokazuje da ta dodatna obuka košta poslodavca 12.200 evra po zaposlenom, zato što je poslodavac dužan da ga za to vreme uredno plaća, kao i prateće poreze i doprinose na zaradu – ističe Avramović.

Komentarišući saradnju Unije poslodavaca sa univerzitetima, Avramović kaže da je ona na prilično niskom nivou, i da odličnu saradnju imaju samo sa Konferencijom direktora viših škola Srbije i nekim privatnim univerzitetima.

Posted

Naglašavam i ističem, nikakve diskriminacije tu nema jer ne može biti diskriminacije ako država nekog oslobađa poreza da bi ostvarila svoju ustavnu dužnost, ako to ne razumeš onda džabe sve.

kakva bre ustavna dužnost?

Члан 71.

Свако има право на образовање.

Основно образовање је обавезно и бесплатно, а средње образовање је бесплатно. 

Сви грађани имају, под једнаким условима, приступ високошколском образовању. Република Србија омогућује успешним и надареним ученицима слабијег имовног стања бесплатно високошколско образовање, у складу са законом.

Оснивање школа и универзитета уређује се законом.

Аутономија универзитета

Члан 72.

Јемчи се аутономија универзитета, високошколских и научних установа.

Универзитети, високошколске и научне установе самостално одлучују о своме уређењу и раду, у складу са законом.

kako su jednaki uslovi ako firme biraju ko će studirati bez plaćanja školarine?

Posted

Pa Tribun zastupa svet sa Alfa, Beta i Gama jedinkama.... Samo Alfe mogu na faks i da upravljaju državom, a Bete treba da su srećne sa tim što imaju... Gde sam ono čitao o tome, a?

Posted

kakva bre ustavna dužnost?

Ženama, omladini i invalidima omogućuju se posebna zaštita na radu i posebni uslovi rada, u skladu sa zakonom.

Evo ovakva.

kako su jednaki uslovi ako firme biraju ko će studirati bez plaćanja školarine?

Gde si ti utrčao s tim? Reč je bila o (ne)jednakim uslovima na tržištu za firme, ortak Manč je tvrdio da se diskriminišu oni kojima se porez ne odbija jer ne izdvajaju za školovanje.

Pa Tribun zastupa svet sa Alfa, Beta i Gama jedinkama.... Samo Alfe mogu na faks i da upravljaju državom, a Bete treba da su srećne sa tim što imaju... Gde sam ono čitao o tome, a?

Kod Hitlera i Lucifera.

Posted

Drzava je ugovor gradjana, ergo, drzava treba da radi za dobrobit gradjana. 

Posto je Srbija takva kakva je mi bi trebalo maksimalno da se okrenemo skolstvu koje izvozi ljude (trazeni zanati i zanimanja u svetu) jer ce tako i njima biti bolje negde gde je normalniji zivot i ostatku u Srbiji jer ce biti manje gladnih usta i vise pomoci od gastosa.

A sad nastavite raspravu :)

Posted (edited)

Mislim da je neki HR prirucnik  ^_^

Edited by MancMellow
Posted

Mislim da je neki HR prirucnik  ^_^

Da, by Huxley...

Posted

Ma jebeš svrhu, bitna je autonomija univerziteta. :D I posle mi se ljutite što vam pominjem ZUR mentalitet. Živi, živi duh ZUR-a, živeće još dugo.

Posted

to niko nije rekao u kontekstu ove rasprave. to je bitno u nekom drugom kontekstu. 

Inace, da, ako nisi znao ZUR je izmislio autonomiju univerziteta, autonomija univerziteta je nasledje SKJ. 

To sve iako sam ti dokazao da je upravo ZUR propisivao usku saradnju privrede i visokog skolstva i iako sam ti dokazao da su upravo ZUR, i ostali SFRJ drzavni i partijski akti iz tog vremena procenjivali vrednost visokog skolstva prema njenoj "upotrebnoj vrednosti" u privredi. Doduse, ne samo i iskljucivo prema tome, kao sto ti to radis, ali i prema tome u dobroj meri. I, doduse, cak i oni su dopustali slobodnu konkurenciju mladih ljudi u znanju i njihovo pravo i da pogrese ako se to desi, ali ti bi i taj "nemar" da izbrises. 

Posted

to niko nije rekao u kontekstu ove rasprave. to je bitno u nekom drugom kontekstu.

I jeste i nije. Bitno je u kontekstu organizacije, ali je ujedno bitno i u domenu produktivnosti i rentabilnosti (shvaćene u smislu kvaliteta planova i programa i plasiranja outputa na tržište). Žestoko pojačava tendenciju da se sam sebi bude svrha, sa čime ti nemaš problem pa se tu i razilazimo.

Inace, da, ako nisi znao ZUR je izmislio autonomiju univerziteta, autonomija univerziteta je nasledje SKJ. 

To sve iako sam ti dokazao da je upravo ZUR propisivao usku saradnju privrede i visokog skolstva i iako sam ti dokazao da su upravo ZUR, i ostali SFRJ drzavni i partijski akti iz tog vremena procenjivali vrednost visokog skolstva prema njenoj "upotrebnoj vrednosti" u privredi. Doduse, ne samo i iskljucivo prema tome, kao sto ti to radis, ali i prema tome u dobroj meri. I, doduse, cak i oni su dopustali slobodnu konkurenciju mladih ljudi u znanju i njihovo pravo i da pogrese ako se to desi, ali ti bi i taj "nemar" da izbrises. 

Autonomija univerziteta se kod nas iskrivljeno shvata, mogu slobodno reći donekle i zloupotrebljava, upravo u odnosu na svrhu obrazovanja, eno i ilustracije kako to vide poslodavci). Dakle ostao je ZUR u visokom školstvu, a u privredi ga odavno nema, pa se logično javljaju i dispariteti.

Ja ti rekoh, desi se pogreši čovek jednom i dvaput, ali kad kontinuirano greši onda tu nešto ozbiljno nije u redu.

Posted

hajde stvarno, sta bi se desilo da nema budzetskog skolovanja nego da se smanji porez i ostavi ljudima da sami odvajaju za skolovanje dece? porez bi bio manji mozda neko vrlo kratko vreme pa bi ga mic po mic (godinu, dve max) digli na isti nivo samo sto vise ne bi ukljucivalo visoko skolstvo nego bi ga izela birokratija ili bi ga lapili mandrili na vlasti. kako je to bolje nego sad, ja zaista nisam u stanju da shvatim.