Jump to content
IGNORED

baštovansko seljački topik; papričice i paradajz na vašem balkonu

yolo

Recommended Posts

Posted

Ugrabio sam malo vremena i isprskao bakrom jabuke, dunje, tresnje i vinogradarske breskve. 

Zavrsio sam vocarskim aktivnostima za ovu godinu. Nastavak u februaru, od sv Trifuna 

:)

• +1 1
  • 1 month later...
Posted

Orezivanje ruze na 2 dobro vidljiva pupoljka (ruzicaste izbocine na zuzinim granama).

jC49BMr.jpeg

Ostavljena su 2 pupoljka na grani :)

shVd7zX.jpeg

@gospa buba mislim da ste pitali za orezivanje ruza. Za nekih 10-15 dana je pravo vreme da se orezu.

• +1 1
Posted

e, hvala. protrchao neko pre mesec dva otfikario sve, ne znam da li po propisima i ne, verovatno ne, to im vishe nije vazno :unsure:

Posted
2 hours ago, gospa buba said:

e, hvala. protrchao neko pre mesec dva otfikario sve, ne znam da li po propisima i ne, verovatno ne, to im vishe nije vazno :unsure:

Bice dobro, ruze ce biti jos bujnije :)

• +1 1
Posted

sad sam trenutno u modu gerila gardeninga u preduzecu, razmishljam koje semenke da razbacujem okolo. neki prkos sam poubacivala u ivichnjake josh jesenas, kad je bilo seme na prirodno.

ali primam savete, trebaju mi agresivne vrste,cvece trava trajnice neke, da opravdam sveto ime gerila gardeninga :hihi:

dok oni ponovo uspostave princip (aka budu imali pare za bashtovane), pobeda ce biti moja :s_p:

• Haha 1
Posted
9 hours ago, gospa buba said:

ali primam savete, trebaju mi agresivne vrste,cvece trava trajnice neke, da opravdam sveto ime gerila gardeninga :hihi:

Žalfija, lepo miriše, lekovita je a ume i lepo da se raširi ako joj zemljište odgovara.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted

I odbija insekte takođe

• +1 2
Posted

insekti me ne interesuju, moze i da ih privalchi ako zeli :lolol:

Posted
2 hours ago, gospa buba said:

insekti me ne interesuju, moze i da ih privalchi ako zeli :lolol:

Sačuvaj bože, kome još trebaju komarci, moljci ili muve a žalfija je upravo njihov kriptonit :)

• 1 month later...
Posted

Prvo kosenje trave ove godine

rd1e3kx.jpg

Tresnje na Tresnji su u punom cvetu, kroznja zuji kao kosnica

QjOzmFw.jpg

Breskva je prrcvrtala. Vide se pozitivni efekti zelene rezidbe, prrkraceni proslogodisnji prirast je pun cveta.

8Ck4IOd.jpeg

Rani grasak je u cbetu. 

IjXpJQn.jpeg

• +1 3
  • Wub 2
  • 1 month later...
Posted

Stigle su prve tresnje, one rane malo vodenaste.

9IuFZiF.jpg

• +1 1
  • Wub 3
  • 3 weeks later...
Posted

Slabo sam bio ove godine, mada smo neke stvari zasadili i krenuo sam ozbiljnije da se bavim pitanjem kućice, jer je ipak smor da nemaš gde da sedneš. I pored svih uobičajenih problema dozvola i šta sme, a šta ne sme koje su me smorile pre dva meseca, danas novo iznenađenje - vratio se rakun i nastanio na krovu stare kuće/ ruševine i to sa mladuncima.

Ranije je bio rakun u džungli koja je bila tu pre nego što sam preuzeo, rekle su mi komšije koje imaju kameru za životinje. I kad je raščišćavana kuća rekli su mi ljudi koji su to radili da je krov bio skroz zasran, ali ostao je deo drvenog plafona u jednoj prostoriji što je ispalo velika greška. Uglavnom nije ga bilo do sada otkad smo raščistili koliko toliko. Ulazim danas da uzmem alat i osetim neki miris ali rekoh ajde možda umišljam. 10 minuta kasnije prolazim pored kuće i čujem nešto kao cvrkut ptica, ali ne baš i odmah zatim režanje mame rakuna. Nisam bio siguran naravno da je rakun, ali sad sam pogledao na YT i to je taj zvuk. Baš smorna situacija, s jedne strane iako su štetočine ne želim da ih diram, s druge strane nisam oduševljen idejom da mi prestravljena mama rakun skoči s krova na glavu jer misli da ću nešto da uradim. Ili još gore da mi napadne klince. Računam da je režala samo zato što sam čuo mladunce, inače se trude da ih niko ne primeti, ali jbg.

Kad smo već kod dozvola, trebalo je da dođe jedan Binsr u Nemačku pa da gradi kuću u bašti legalno. Dok sam pokušavao da se iskobeljam iz birokratije i nađem rešenje dobio sam odgovor sa više strana otprilike: saniraj ili izgradi novo na istom mestu gde je stara kuća na crno,  samo gledaj da to uradiš brzo. Neki arhitekta kontaktiran preko šire familije je pogledao tamo gde ima pristup i video da uglavnom fotografišu odozgo u maju i junu, pa eto da odredimo to pre ili posle tog perioda i nema problema. Uređena zemlja u kojoj se zna red.

• +1 1
  • 1 month later...
Posted

Stize "kuvano" letnje voce 

Sljive

pBbGjiZ.jpg

Kruske

ecbLbmc.jpeg

• +1 2
  • Wub 4
Posted

Jao kako su ti lepe ove kruske :)

• Hvala 1
  • 1 month later...
Posted

Uvrnuta godina, ekstremno mnogo kiše na proleće i čak i po leti. Za neke stvari dobro, za neke ne. Ogromna količina puževa golaća koji su uglavnom sve poždrali što su mogli. Jedan dan sam bio ponosan što sam eliminisao jedno 50 komada, dok se ne setih da jedan komšija to radi svaki dan već mesecima i i dalje ih ima na bacanje. Meni su obratili krompir, ali dva reda su bila solidna na kraju dva reda eventualno da nadoknadim uloženo. Zbog kiše sam general slabo išao, jer i nemam gde da se sakrijem.

Bio sam sad da oberem malo kukuruza koji je ispao solidan. I tu su se penjali puževi, vidim tragove sluzi na biljci, ali nije loše ispao, a ima još.

Nije mi nikad bio ovoliki :inn:

1000023232.jpg.26bf3d8e641672d952a48c21c037e43f.jpg

1000023233.jpg.193c2e95b878d157f595280f986bf00c.jpg

Dva su bila crvljiva i jedan je imao neku gadnu bolest, gljivičnu, vidim da se često pojavljuje kod kukuruza, ali do sad nisam imao. Piše da ume da bude povezano, jer crv tj larva progrize rupu gde onda ulaze spore. Verovatno ću da pauziram naredne godine s kukuruzom, mada mi je to jedna od omiljenih biljki, jer nema puno posla. Ali uzima i dosta mesta i uglavnom se dobije gomila odjednom koja mora da se pojede.

• +1 1