MancMellow Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 videcemo :D meni ne smeta "srbijanac" u svakom slucaju, mada...iskreno ne znam sta to vise uopste znaci
Hamlet Strašni Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 Ako nazivaš sve srbe srbijancima, uključujući i one proterane iz hrvatske, u podtekstu im osporavas pravo na vezu sa hrvatskom i delegitimizujes njihovu vezu sa prostorima gde su vekovima živeli Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока
morgana Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 (edited) od kad znam za sebe, srbin iz uze srbije ne znam zasto vam je neobicno da se u cg, hrvatskoj i bosni koriste terminni koji se u srbiji ne koriste ili da znacenje ili konotacija malo varira to nije nikakav novogovor nemoguce da ste to tek sad otkrili hamlete, moja bi prva impresija bila da se konotira da su srbi u hrvatskoj na vjekovnim ognjistima koliko i srbijanci u srbiji Edited February 8, 2015 by morgana
gone fishing Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 srbijanci, srbi poreklom iz tzv uže srbije - pojedinim srbijancima smeta taj izraz jer se oni smatraju npr čarapanima, čivijašima itd uže geografskim pojmovima
MancMellow Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 (edited) od kad znam za sebe, srbin iz uze srbije ne znam zasto vam je neobicno da se u cg, hrvatskoj i bosni koriste terminni koji se u srbiji ne koriste ili da znacenje ili konotacija malo varira to nije nikakav novogovor nemoguce da ste to tek sad otkrili ma de sad otkrili pa bilo na forumu samo bar 3 puta rasprave :D a bold - konotacija ume malo vise da varira, ali nije bitno. U CG verujem da se koristi samo da bi se lakse objasnilo (ili kod Srba iz BiH), ali ima i drugih...konotacija Edited February 8, 2015 by MancMellow
levi Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 Ako nazivaš sve srbe srbijancima, uključujući i one proterane iz hrvatske, u podtekstu im osporavas pravo na vezu sa hrvatskom i delegitimizujes njihovu vezu sa prostorima gde su vekovima živeli Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока Pa to niko ne radi. Baš zato i postoji reč Srbijanci, da bi se razlikovalo od svi Srbi
Hamlet Strašni Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 Da li je u ustavu srh hrvatska bili definisana kao država hrvata i srba ili srbijanaca? Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока
MancMellow Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 Ako nazivaš sve srbe srbijancima, uključujući i one proterane iz hrvatske, u podtekstu im osporavas pravo na vezu sa hrvatskom i delegitimizujes njihovu vezu sa prostorima gde su vekovima živeli Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока Ne, nije to problem, evo sta je (ili bio) problem - Srbijanac = stanovnik uze Srbije,. Srbijanski predsednik - predsednik uze Srbije :)
dillinger Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 od kad znam za sebe, srbin iz uze srbije ne znam zasto vam je neobicno da se u cg, hrvatskoj i bosni koriste terminni koji se u srbiji ne koriste ili da znacenje ili konotacija malo varira to nije nikakav novogovor nemoguce da ste to tek sad otkrili hamlete, moja bi prva impresija bila da se konotira da su srbi u hrvatskoj na vjekovnim ognjistima koliko i srbijanci u srbiji U BiH i hrvatskim medijima Srbijanac odavno nije Srbin iz uže Srbije već građanin Srbije. Dakle, i Novosađanin je Srbijanac. Reprezentacija Srbije je srbijanska reprezentacija a Nikolić je srbijanski predsednik. Ne bi bilo zlonamerno kad bi i za jednu drugu državu na svetu važila ta distinkcija između nacionalnog i državnog/građanskog. Kad bi Putin bio rusijanski predsednik ili kad bi tekmu igrala hrvaćanska reprezentacija. No to u tamošnjim medijima važi samo za srpski-srbijanski. Mislim mnogi u Srbiji Albance i dalje zovu Šiptarima ne?
morgana Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 (edited) pa sta? znaci, istom logikom jezika pojam srbijanac se razlikuje u hrvatskoj i cg. da je hrvatska hrvatija mozda bi hrvati bili hrvatijanci licite na 'slobo, hvala ti za geto' Edited February 8, 2015 by morgana
dillinger Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 Rusija je Rusija i Makedonija je Makedonija pa opet postoji samo ruski jezik i samo ruski predsednik kao i makedonska reprezentacija.
MancMellow Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 E ali, nema ni Albanijanaca (a moglo bi da ih bude) ni Rumunijanaca, itd :D
levi Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 Ne, nije to problem, evo sta je (ili bio) problem - Srbijanac = stanovnik uze Srbije,. Srbijanski predsednik - predsednik uze Srbije :) Nema problema, jasno je šta je srbijanski predsednik. Pitanje je šta je "srpski predsednik", nešto kao predsednik Srba, svih Srba i ničeg osim Srba, a to nije Toma. Možda eventualno Nole
MancMellow Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 (edited) Nema problema, jasno je šta je srbijanski predsednik. Pitanje je šta je "srpski predsednik", nešto kao predsednik Srba, svih Srba i ničeg osim Srba, a to nije Toma. Možda eventualno Nole A šta je hrvatski predsednik? Ili ajde, albanski? Edited February 8, 2015 by MancMellow
Recommended Posts