Jump to content
IGNORED

Kriza banaka u Srbiji - zatvaranje filijala, otpuštanja..

ajgor

Recommended Posts

Posted
3 minutes ago, Venom said:

Pa onda tek nema govora o nekim ogromnim provizijama i prednosti dine? U svakom slučaju podržavam odluku.

Dina valjda naplaćuje manju proviziju od Vise i Mastera za transakcije u RSD, jer se neting Dine radi u Srbiji, a neting Vise i Mastera napolju i tu se radi neka konverzija usput (tako nešto, prošlo je neko vreme od kada sam radio na ovome), pa su Visa i Master zakucani za gornji prag.

Inače, pre nego je donet ovaj Zakon, Visa i Master su  u međusobnom dogovoru šamarali poprilično, mnogo preko ovih pragova, pa ih je zbog toga nagazila i Komisija za zaštitu konkurencije. Taj je postupak još uvek bio u toku kada sam ja otišao iz bivše firme, pa ne znam da li je priveden kraju.

• +1 3
Posted
1 hour ago, Venom said:

Ne dobijaš ništa od toga, svaki normalan prodavac je to uračunao u troškove poslovanja.

Enivej pominjao sam skoro na drugoj temi - u EU su odavno regulisali troškove kartica, dok u Americi deru ali imaju cashback programe gde dobijaš recimo 2% nazad kad plaćaš karticom. U Srbiji je kapiram duplo golo, deru s provizijama i ne daju ništa nazad. I iz nekog razloga ne funkcionira konkurencija da poboljša uslove tržišnom utakmicom. RIP kapitalizam.

Ne dobijam direktno ja nista, ali dobija trgovac od koga kupujem.

A indirektno dobijam malo zadovoljstvo sto sam zaebo velike debele bankare iz USA, priceless :s_d:

Posted (edited)
8 hours ago, Valkyrie said:

Npr, kod zubara su mi rekli da primaju kartice ali da je 10% provizija tj toliko više naplate ako tako plaćam. Ljubazno su me uputili na bankomat, u mom interesu

Je li u pitanju kreditna ili debitna kartica vezana za tekuci racun? Nekad hoce poneki i napolju da uzimaju proviziju pri online placanju ili manji biznisi za kreditne kartice, valjda im ne leze novac odmah. Ima neka fora.
Ali za debitne kartice ne bi smelo da je tako. To bi trebalo da je ekvivslent placanju u kesu.

Edited by Moonwalker
Posted
14 minutes ago, Moonwalker said:

Je li u pitanju kreditna ili debitna kartica vezana za tekuci racun? Nekad hoce poneki i napolju da uzimaju proviziju pri online placanju ili manji biznisi za kreditne kartice, valjda im ne leze novac odmah. Ima neka fora.
Ali za debitne kartice ne bi smelo da je tako. To bi trebalo da je ekvivslent placanju u kesu.

Mislim da nisu ni znali kojim tipom kartice nameravam da platim, odmah su dali info šta i kako je slučaj za plaćanje plastikom, ne ulazeći u detalje.

Posted (edited)

Onda je zbog poreza. 

Ja sam prestala da placam karticama tu osim u Maxi-ju, Lidl, DM i Lilly-ju. Podignem kes.

Traze kartice u ruku :gospode::gospode::gospode:!
Daju im ljudi i lezerno kazu pin. :ohmy: :isuse:

Valjda je Beogradu drugacije.

Edited by Moonwalker
  • 2 months later...
Posted
19 minutes ago, Shan Jan said:

Verovatno ti naplate kroz odrzavanje racuna i naplate transakcija. Nista nije free kod banaka ;) 

Odluka sa više instance da se upumpa novac. Nadoknada za održavanje računa i provizija kod transakcija je sitna lova.

Posted
10 minutes ago, booyaka said:

Odluka sa više instance da se upumpa novac. Nadoknada za održavanje računa i provizija kod transakcija je sitna lova.

Cek, mislis odluka banke ili drzave? Ako je drzava, koja je poenta, kao nije zanimljivo od kad nemamo dvocifrenu inflaciju?

Posted

možda reaguju na deflaciju planiranu od strane nbs-a

:think:

Posted
53 minutes ago, Shan Jan said:

Verovatno ti naplate kroz odrzavanje racuna i naplate transakcija. Nista nije free kod banaka ;) 

Sve je dzabe:

U slučaju da nemate otvoren račun u Raiffeisen banci, možete ga otvoriti lako i jednostavno. Uz beskamatni kredit ukoliko niste klijent banke otvorićete dinarski tekući račun, za koji nećete plaćati održavanje čak sve do kraja otplate ovog kredita.

Posted
36 minutes ago, Shan Jan said:

Cek, mislis odluka banke ili drzave? Ako je drzava, koja je poenta, kao nije zanimljivo od kad nemamo dvocifrenu inflaciju?

Državna intervencija. Naravno, nisu Samarićani koji su odlučili da dele novac na ovaj način nego su manje više bili primorani da to urade.

• +1 1
Posted
54 minutes ago, booyaka said:

Državna intervencija. Naravno, nisu Samarićani koji su odlučili da dele novac na ovaj način nego su manje više bili primorani da to urade.

Ali stvarno ne kapiram, u Maju je godisnja inflacija bila i dalje oko 5%, koja je poenta pumpanja jos para? To ce sigurno opet podici cene. Uz tradicionalnu odbranu kursa evra ima da budemo jos nekonkurentniji.

Posted

da imaju ljudi za more