Jump to content
IGNORED

VICE Srbija

nautilus

Recommended Posts

Posted

pričajte šta hoćete ali galeb na bear partiju mi je i dalje najbolji tekst na vajsu

Posted

Stvarno?

Meni iz glave pada na pamet tekst o beskucnicima koji je bolji, ako gledamo samo domace autore. Galebov tekst iz gej kluba se svodi na to da je bio tamo, da mu je bilo neprijatno i da mu je posle bilo neprijatno zato sto mu je bilo neprijatno. E, da i sreo je ortaka.

Posted (edited)

Vice Srbija je 80% nesnosno šminkersko proseravanje i budalaština, ali meni sve to vredi zbog preostalih 20%. Na primer, sad sam video ovaj tekst o GSP-u i komunalcima. Takođe Kostić, koji je pisao o azilantima i drugim društveno angažovanim temama. Šta god da mislite o njegovom radu u ostalom delu medija, ovo su angažovani tekstovi u društvu Vučićeve Srbije.

http://www.vice.com/rs/read/kako-sam-prestao-da-se-vercujem-i-zavoleo-komunalnu-policiju

Poentu mogu da razumem, treba nam više solidarnosti, gejevi sa profesorima, profesori sa romima, romi sa azilantima. Kada to nestane svako gleda svoje dupe. 

Ali u suštini, ovo je tekst o široj slici koju autor u početku kritikuje ali joj se docnije priključuje. Solidarnost sa putnicom švercerkom, poniženom zbog sprege politike i kapitala, izostaje i čeka da javnost™ postane svesna ozbiljnih društvenih problema. Jer, eto, dotična sugrađanka je deo korpusa sugrađana i sugrađanki (javnosti) koji su, svojim ponašanjem umnogome [...] zaslužili da [ih] uniformisana lica tretiraju kao krpe.

Šta znači ovo "umnogome"? Disklejmer da bi se mogao solidarisati sa putnicom ako možda nije zaslužna (kao deo javnosti, jelte) za sve loše što nam se dešava?

Dalje, neke od uvreženih stanovišta javnosti™ je preforsirao. Zaista ne mislim da je dominantan deo javnosti na pobedu Syrize reagovao osvrtom na stanje banaka. Ili se ne krećemo u istoj javnosti. Isto važi i za reakciju na skok franka. Nategao je neke internet komentare, članke u novinama, blogove i predstavio ih kao dominantno opredeljenje u javnom prostoru, a sve kako bi poentirao u vezi sa ulogom komunalne policije.

Edited by pacey defender
Posted (edited)

Poentu mogu da razumem, treba nam više solidarnosti, gejevi sa profesorima, profesori sa romima, romi sa azilantima. Kada to nestane svako gleda svoje dupe. 

Ali u suštini, ovo je tekst o široj slici koju autor u početku kritikuje ali joj se docnije priključuje. Solidarnost sa putnicom švercerkom, poniženom zbog sprege politike i kapitala, izostaje i čeka da javnost™ postane svesna ozbiljnih društvenih problema. Jer, eto, dotična sugrađanka je deo korpusa sugrađana i sugrađanki (javnosti) koji su, svojim ponašanjem umnogome [...] zaslužili da [ih] uniformisana lica tretiraju kao krpe.

Šta znači ovo "umnogome"? Disklejmer da bi se mogao solidarisati sa putnicom ako možda nije zaslužna (kao deo javnosti, jelte) za sve loše što nam se dešava?

Dalje, neke od uvreženih stanovišta javnosti™ je preforsirao. Zaista ne mislim da je dominantan deo javnosti na pobedu Syrize reagovao osvrtom na stanje banaka. Ili se ne krećemo u istoj javnosti. Isto važi i za reakciju na skok franka. Nategao je neke internet komentare, članke u novinama, blogove i predstavio ih kao dominantno opredeljenje u javnom prostoru, a sve kako bi poentirao u vezi sa ulogom komunalne policije.

+1

a sve i da je tako, kao sto nije, i sve da se 100% stanovnika beograda izjasnilo na nekom nezamislivom referendumu da podržava i slanje PR u Sibir, i Sisija i  i sve sve sve, ova policija, koje ima jedno duplo vise nego sto nam treba (kako se toga nije setio...), je plaćena od strane svih tih Beograđana, prema tome imaju pravo da je kritikuju letnji dan do podne, apsolutno štagod mislili i o Sisiju i Pussy Riot i bugarskoj skupštini, grčkim izborima ili bilo čemu pod kapom nebeskom. 

Glup tekst. 

Edited by MancMellow
Posted

pričajte šta hoćete ali galeb na bear partiju mi je i dalje najbolji tekst na vajsu

Daj, bre, uozbilji se.

+1

a sve i da je tako, kao sto nije, i sve da se 100% stanovnika beograda izjasnilo na nekom nezamislivom referendumu da podržava i slanje PR u Sibir, i Sisija i  i sve sve sve, ova policija, koje ima jedno duplo vise nego sto nam treba (kako se toga nije setio...), je plaćena od strane svih tih Beograđana, prema tome imaju pravo da je kritikuju letnji dan do podne, apsolutno štagod mislili i o Sisiju i Pussy Riot i bugarskoj skupštini, grčkim izborima ili bilo čemu pod kapom nebeskom. 

Glup tekst. 

Pacey, kao što rekoh (ili možda nisam, nekada mi je teško da razlučim), Kostić se nekada trapavo izražava. Shvatio sam da je u ovom slučaju mislio na ponašanje i odnos Beograđana i građana Srbije uopšte, a ne odjednom, na konkretnom primeru komunalnog terora. U smislu "godinama gledaš i podržavaš kako se sila iživljava na bespomoćnom i nisi mrdnuo mali prst, pa ko te jebe, sad trpi tu silu na bespomoćnom sebi". To, mi kao društvo nismo više solidarni, postali smo svi mali ljudi, sitne pizde.

Manc, omašio si poentu, ali kapiram da je to Kostićevo trapavo pisanje. Doduše, možda sam i ja omašio poentu i pao kao žrtva ovakvog pisanja, priznajem i to. Ali! na kraju krajeva, mi ovde, bar mi ovde, raspravljamo i diskutujemo o društvu izazvani ovim tekstom, a to je dobro, to tako treba, to je tekovina ljudstva.

Posted

Bah. Imaju pravo da je kritikuju, ali imaju pravo i da popiju ovakav tekst u lice u vidu odgovora ako se ispostavi da je kritika bila glupost. Sve što sam video po dnevnim listovima bila je jeftina i ničim izazvana sablazan "Zar jednu mladu majku da apse, kako ih nije sramota?" "Zašto lisice, zar je nekog ubila?" "Šta da radi nesrećna žena, nema para da plati 6,000 dinara kaznu."

To nije kritika komunalne policije nego malograđansko vetrenje usta. Mlada majka koja neće da plati kartu za bus, neće da pokaže ličnu, i neće da ode u stanicu očekuje neko sažaljenje? Ko je jebe. Ponašala se podjednako osiono kao ona glupača što je vodila Velkog brata pa je nedavno napušavala saobraćajce u "don't you know who I am, peasant?" maniru.

Autor je pokušao da kontira besmislenu solidarnost sa budalom iz komšiluka navodeći manjak solidarnosti za realne slučajeve u drugim delovima sveta. Možda je to ispalo, kao što jedan od FB komentara kaže, schadenfreude vs. schadenfreude, ali u osnovi je Kostić bio potpuno u pravu.

Posted (edited)

koji je to tekst o kome pricate? nesto o grckoj?

od dosadasnjih domacih najneuvjerljiviji mi je onaj o nekom nbgd svingerskom klubu. 

galeb mi je, sta znam, bezveze, preskacem ga, kao i dobar dio ostalog sadrzaja.

kostic i onaj gerilac bastovan su favoriti. premda se slazem za tekst o komunalcima, trebalo je da bude drugacije postavljen. gradjanski pristisak na drzavne sluzbe ili njegov nedostatak je mogao da bude odlicna tema u posebnom tekstu. u srbiji ne postoji svijest o tome da gradjanin bilo kao obveznik po komunalnom zakonu, kao kupac, klijent, pacijent ili sta god nuzno pregovara sa zakonodavcem/prodavcem bez obzira sto se taj proces ne odvija za pregovarackim stolom nego uopsteno kroz javnu sferu. steta je stav o tome dati u cinicnoj formi, gubi se poenta.

Edited by morgana
Posted

Koliko smaraju ovi novi kvatovi™, ne može čovek da odabere šta će da kvatuje™.

Elem, Vini, slažem se sa tobom, Kostić jeste sve u pravu, ali nije to izneto na najbolji način. Naravno, ja ne bih mogao to bolje da uradim od njega, samo primećujem.

Morgana, i ti si skroz u pravu sve, a ovo je tužna slika Srbije u kojoj ne postoje novinari koji će da rade svoj posao kako treba, a to je da primete stvarnost oko sebe, postave je kako treba u realnost i napišu smisleno o tome, obavestivši tako javnost o našoj realnosti i stavivši stvari i informacije u pravi kontekst. U takvoj situaciji, rant jednog novinara (a jeste novinar, pošto radi u jednom drugom dnevniku (ako ne greši gugl)) jeste fenomenalna stvar kad se uporedi sa...ničim. Ničim koje odjekuje.

Posted

@morgana

Uh predlazem da procitas onaj o tome "Kako je biti muska kurva iz Srbije"

Ukratko tekst se svodi na to da u Srbiji postoji gej koji sezonski ide u Nemacku d bi se prostituisao. I ima decka koji to zna i zaradjuje puno para za nase uslove.

kombinacija senzacionalnistickog naslova koji ima potencijal da sokira starije ljude i one sa sela uz potpuno nebitan i bezvezan sadrzaj.

Posted (edited)

Ima ovde pravo da kritikuje državne organe ko hoće i kako hoće. I kad hoće. Sve dok plaća porez. Jer je potpuno jasno da ne funkcionišu osim kad se treba istresati na najnezaštićenijima. Prekršajna kazna za 73 dinara. "Petty crime" do 15k dinara se pak ne goni. Od kad je 15k dinara u Srbiji "petty"? Braniti poteze ove države prema najširem sloju njenih građana je čista zamena teza. Državni organi treba UVEK da budu pod najžešćom kritikom, i u mnogo uređenijim zemljama, a ovde da ne pričam. 

Edited by MancMellow
Posted (edited)

ma naravno, kostic nema obavezu da bude neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rjesava stvar koju su zasrali mnogi drugi mediji godinama senzacionalistickog i povrsnog rada.

a ovo sa gradjanima koji cute jer kapitalizam i politika je pojela sve pa gdje je tu nasa pregovaracka snaga, to jeste velika tema.

eidt, edited by mode, procitacu, mogu misliti :D

Edited by morgana
Posted

Ima ovde pravo da kritikuje državne organe ko hoće i kako hoće. I kad hoće. Sve dok plaća porez. Jer je potpuno jasno da ne funkcionišu osim kad se treba istresati na najnezaštićenijima. Prekršajna kazna za 73 dinara. "Petty crime" do 15k dinara se pak ne goni. Od kad je 15k dinara u Srbiji "petty"? Braniti poteze ove države prema najširem sloju njenih građana je čista zamena teza. Državni organi treba UVEK da budu pod najžešćom kritikom, i u mnogo uređenijim zemljama, a ovde da ne pričam. 

Ja mislim da ti nisi pročitao tekst. Nije poenta priče stajanje na stranu državnih organa, nego je lik (umalo da napišem "dečko" (postajem mator)) pišao po tome što je u našem društvu nestala solidarnost. Ne samo da je pišao, nego je do te mere ogorčen na nedostatak društva i solidarnosti da je prešao na tamnu stranu, samo da bi na neki način iskalio svoju ogorčenost.

Posted (edited)

ne volim tekstove kod kojih se bas previse vidi da su namenjeni potpaljivanju rasprave/sherovanja.

cak je na pocetku i objasnjenje da je pravac pogresan. samo su od ulicnih prodavaca i skitnica presli na fizicki slabije "protivnike" u prevozu.

a autor je postao jedan od gadafijevaca™ koji podrzava uvodjenje reda.

Edited by Takeshi
Posted

Ja mislim da ti nisi pročitao tekst. Nije poenta priče stajanje na stranu državnih organa, nego je lik (umalo da napišem "dečko" (postajem mator)) pišao po tome što je u našem društvu nestala solidarnost. Ne samo da je pišao, nego je do te mere ogorčen na nedostatak društva i solidarnosti da je prešao na tamnu stranu, samo da bi na neki način iskalio svoju ogorčenost.

Ja recimo nemam pojma koji su ti koji su rekli "ako su razbili babi cveće, gde joj je dozvola", ne znam nijednog takvog. 

bold - naslov "

Kako sam prestao da se švercujem i zavoleo komunalnu policiju

zavoleo?

Posted (edited)

to sa babom i cvijecem se odnosilo na neke babe koje su prodavale cvijece na trgu republike prije par godina, ako se dobro sjecam, pominjano je na forumu, nesto malo po formiranju te komunalne sluzbe.

edit, naslov vala nije sporan, manc, ne zezaj.

ja inace ne dijelim sasvim kosticeve stavove po pitanju sitnih prekrsaja ali se slazem nacelno sa stavom da srbija slabo stoji sa gradjanskom solidarnosti

Edited by morgana