Frile Posted October 27, 2016 Posted October 27, 2016 Tokom bombardovanja su pravili fotografije, pa ih kasnije obrađivali i pravili finalnu skicu gde su sve bombe pale? To bi imalo smisla. Ja sam zamišljao da je tokom bombardovanja neko bio zadužen da osmatra iz aviona i žvrlja po kopiji snimka dok se sve trese.
vathra Posted October 27, 2016 Posted October 27, 2016 Па ваљда видиш на снимку да се још виде облаци дима? Снимљено је непосредно по гађању.
Deco Posted October 28, 2016 Posted October 28, 2016 Ево и како су два моста изгледала из ваздуха: 18848_61628235_RAILROAD BRIDGE AT SAVA, YUGOSLAVIA.jpg Čisto reda veličine, da li se npr. ovo smatralo dobrim gađanjem? Ako teorijski uzmemo most za cilj?
vathra Posted October 28, 2016 Posted October 28, 2016 Čisto reda veličine, da li se npr. ovo smatralo dobrim gađanjem? Ako teorijski uzmemo most za cilj? Иако није погођен мост, ово је добро гађање. Бацили су 108 бомби, а нацртано је 68 (вероватно су остале пале у воду у близини моста па се не види место пада). Од тога је 34 пало у 300 метара, а 14 у 600 што је за тадашње услове добар резултат. Примети да се на слици доле види текст да је 8 бомби пало миљу јужније. Баш зато што је било тешко погодити мост га је гађало више група у низу. Имам још неколико слика овог гађања. Гађање је посебно било добро јер изгледа да нису погодили ниједну цивилну зграду. Али за то је више заслужан положај моста и реке.
bigvlada Posted October 30, 2016 Posted October 30, 2016 mnogo lepša konfiguracija Terazija nego danas Slažem se, ali bi danas za takav izgled, sa današnjom frekvencijom saobraćaja bio potreban metro pre nego što bi se moglo razmišljati o tome.
katamaran Posted October 30, 2016 Posted October 30, 2016 (edited) Kad nadjem vremena hocu da pogledam i Gresnicu bez greha Na 4:44 je Zupa? edit:vec na pocetku nekoliko kadrova iz onog kratkog filma sto sam okacio pre par strana :) Jel.ova kula na 06:19 jos na svom mestu? Dugo nisam isao na taj deo Kalisa al mi se cini da je vise nema. cini mi se da je ovde vidim http://s86.photobucket.com/user/zexland/media/Slike%20starog%20Beograda/ResizeofResizeofKALEMEGDAN2.jpg.html a da je ovde nema http://travelsurfrepeat.com/wp-content/uploads/2015/03/2015-03-03-04.22.00-1_copy.jpg Edited October 30, 2016 by katamaran
iDemo Posted October 30, 2016 Posted October 30, 2016 Гађање је посебно било добро јер изгледа да нису погодили ниједну цивилну зграду. Али за то је више заслужан положај моста и реке. Lako je bilo njima - oni civilne zgrade nisu ni gadjali nego most, ne?
iDemo Posted October 30, 2016 Posted October 30, 2016 Nema(m) slika al' imam sliku prve strane - odlicna knjiga na temu nekad (davno) i sad...
stajebrebilo Posted October 31, 2016 Posted October 31, 2016 Upravo citam... Slucajno poslato sa Tapatoka
hazard Posted November 1, 2016 Posted November 1, 2016 (edited) Slažem se, ali bi danas za takav izgled, sa današnjom frekvencijom saobraćaja bio potreban metro pre nego što bi se moglo razmišljati o tome. potreban je samo tramvaj da ide tu gde je nekada isao pazi, slazem se ja do meseca da Beogradu treba metro, juce, ali se cesto suvise nedostatak metroa koristi kao izgovor za ne-menjanje nekih stvari. Hocu reci, da danas Knez Mihailova nije pesacka zona, neko bi rekao kao ti - super je ideja da Knez bude pesacka zona, ali sa danasnjom frekvencijom saobracaja bi bio potreban metro pre nego sto bi se moglo razmisljati o tome. Kada ono - pesacka zona postoji i danas sa danasnjom frekvencijom saobracaja i funkcionise. Ti do Terazija kroz Kralja Milana imas jednu traku po smeru za ,,privatni" saobracaj (druga je permanenta zuta traka za javni prevoz). Na Terazije se onda uliva saobracaj sa Bulevara preko Trga Nikole Pasica, ali ne postoji nuzna potreba za tim. Svuda gde mozes da stignes preko Terazija - osim na same Terazije - mozes da stignes okolo. Dakle, zatvoris Terazije za sav saobracaj osim za javni (sto ukljucuje taksi, servisna vozila, pandure, hitnu pomoc, itd.) i mozes da dozvolis dostavna vozila u periodu od 11 uvece do 6 ujutru recimo. Eto prostora da se ponovo napravi trg na sredini kao na slici. U drugom koraku mozes da produzis tramvaj sa Slavije, stavis umesto zute trake tramvajske bastice i zamenis tramvajem trole i buseve (tu postoji veci problem, a to je kuda onda proterati trolejbuse do centra - mogli bi da idu pored skupstine recimo - ili da jednostavno okrecu na Slaviji a ljudi presedaju na tramvaj). Alternativa je da samo onemogucis skretanje s Bulevara levo na Terazije, i onda imas i dalje samo 2 trake po smeru na Terazijama (zuta + za ostali saobracaj), sto opet moze da se uklopi u gornju konfiguraciju na slici. Ako nema love za metro (a trenutno nema - pre par godina je bilo pa se trosilo na raznorazne druge gluposti, a sada vise nema), treba razmisljati o out-of-the-box resenjima, od koja su neka mozda vrlo radikalna (npr. meni pada na pamet zatvaranje sireg centra sa automobilski saobracaj od 7 do 9 recimo), ali koja mogu dati dobar efekat. Naravno, lakse je kukati kako se nema para i kako se ne moze uraditi nista. Edited November 1, 2016 by hazard
bigvlada Posted November 2, 2016 Posted November 2, 2016 Mislim da ima tema na Beobuildu o ovome i da se opet na kraju svodi na metro. O ovome vredi pričati tek kada dobijemo gradsku vlast koja je sposobna da npr. zakrpi rupu na Brankovom mostu. U današnjoj situaciji, biću zadovoljan da se sakaćenje grada zaustavi na dve zgrade koje će vremenom potonuti u močvaru.
Prokleto Djubre Posted November 2, 2016 Posted November 2, 2016 O ovome vredi pričati tek kada dobijemo gradsku vlast koja je sposobna da npr. zakrpi rupu na Brankovom mostu. U današnjoj situaciji, biću zadovoljan da se sakaćenje grada zaustavi na dve zgrade koje će vremenom potonuti u močvaru. Ja ovo uvek ponavljam - ko se jednom odveze od Autokomande do Slavije zna sve sto treba da zna o Beogradu.
Tale Posted November 2, 2016 Posted November 2, 2016 Ja ovo uvek ponavljam - ko se jednom odveze od Autokomande do Slavije zna sve sto treba da zna o Beogradu. +1
Recommended Posts