Al-Khwarizmi Posted September 7, 2014 Posted September 7, 2014 (edited) Treba rođaka da polaže vožnju, postavila par pitanja na koja nisam umeo da odgovorim :), pa mi pade na pamet da bi ovakav topik možda bio koristan. Za početak - pitanje broj 150 iz oblasti Pravila saobraćaja: da li je i kojom putanjom dozvoljeno kretanje unazad na situaciji sa slike: Ja bih odgovorio "putanja 1", ali na nekoliko mesta na netu piše da je odgovor "nije dozvoljeno", bez obrazloženja. ZOBS na ovu temu kaže: Iz člana 37: Kretanje vozilom unazad dozvoljeno je isključivo na kratkom delu puta, onom stranom kolovoza kojom se do tada vozilo kretalo unapred ako se time ne ugrožavaju niti ometaju drugi učesnici u saobraćaju. Kretanje vozila unazad nije dozvoljeno na nepreglednom delu puta, pri smanjenoj vidljivosti, u tunelima, na delu puta gde je zabranjeno zaustavljanje i na prelazima preko železnicke pruge." Iz člana 105: Na autoputu i motoputu vozač ne sme da vrši polukružno okretanje vozilom niti da se kreće vozilom unazad. Da budem iskren, ne znam šta je od ovoga narušeno u situaciji na slici. Ako neko zna, molim za objašnjenje. Edited September 7, 2014 by Al-Khwarizmi
wall Posted September 7, 2014 Posted September 7, 2014 Liči da je ovo levo neka raskrsnica, pa onda "deo puta gde je zabranjeno zaustavljanje".
Al-Khwarizmi Posted September 7, 2014 Author Posted September 7, 2014 (edited) Nije raskrsnica, bele linije pokazuju da je tu samo prekinuto ostrvo koje razdvaja kolovozne trake. Edited September 7, 2014 by Al-Khwarizmi
Töölönlahti Posted September 7, 2014 Posted September 7, 2014 Motoput = put rezervisan za promet motornih vozila, tj. to sa slike... Pa ono kao, u skladu sa drugim citatom, kapiram da zato.
wall Posted September 7, 2014 Posted September 7, 2014 Da, no trebao bi biti neki znak da je motoput? Dodatno ima i (valjda) i bicikl.staza pa...
Al-Khwarizmi Posted September 7, 2014 Author Posted September 7, 2014 Moguće, ali šta ukazuje da je to na slici motoput? Mogla bi biti ulica sa više traka u naseljenom mestu. Ili grešim?
Töölönlahti Posted September 7, 2014 Posted September 7, 2014 (edited) Koliko sad vidim, namerno je krajnje mistično definisano šta je actually motoput. Racionališimo onda. Kao što na slici nema znaka da je motoput, nema ni znaka da je ovo desno biciklistička traka... Šta znam, do principa da "nema nedefinisanih situacija" bih onda došao tako što uzmem najgoru moguću varijantu, a to je da je u pitanju motoput i da je to desno samo puna crta for the sake of it. Worst case bi onda bio da se, jelte, ne može unazad. Mimo toga, još mi samo kamion deluje relevantno, ali ne znam kako da ga uglavim. Je l' ima neki član koji propisuje koliko težak kamion kuda sme da se kreće? Osećam se gluplje svakim dodatnim scrollom kroz papire u vezi ovoga, iskreno. Edited September 7, 2014 by Töölönlahti
čekmeže Posted September 7, 2014 Posted September 7, 2014 Motoput je valjda ono gde je ograničenje 100 na sat, što ovde nije slučaj. Odgovorio bih putanja 1.
wall Posted September 7, 2014 Posted September 7, 2014 Dobro, a sada svi da se preselimo na Ubice na drumu. :D
kud u maglu Simoviću Posted September 7, 2014 Posted September 7, 2014 a kako može moto put biti u naseljenom mestu?
ivy Posted September 7, 2014 Posted September 7, 2014 (edited) Treba rođaka da polaže vožnju, postavila par pitanja na koja nisam umeo da odgovorim :), pa mi pade na pamet da bi ovakav topik možda bio koristan. Za početak - pitanje broj 150 iz oblasti Pravila saobraćaja: da li je i kojom putanjom dozvoljeno kretanje unazad na situaciji sa slike: Ja bih odgovorio "putanja 1", ali na nekoliko mesta na netu piše da je odgovor "nije dozvoljeno", bez obrazloženja. ZOBS na ovu temu kaže: Iz člana 37: Iz člana 105: Da budem iskren, ne znam šta je od ovoga narušeno u situaciji na slici. Ako neko zna, molim za objašnjenje. ja bih rekla ,,nije dozvoljeno,, tu bi pored trebao biti onaj plavi znak sa dve prave,bele strelice Edited September 7, 2014 by ivy
Recommended Posts