MancMellow Posted August 8, 2014 Author Posted August 8, 2014 Da, to je to. Ali to je normalno, što manje znaš, to si nadobudniji.
rajka Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 dobro ima tu i naucenog narativa o "glupim amerima" i "nasa deca su najpametnija kad odu u ameriku" koji je ovoj devojcici verovatno refleks.
radisa Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 Ali to je normalno, što manje znaš, to si nadobudniji. +1 Uopšte, čini mi se da je razlika u generacijama pre 75-76 i posle 75-76 baš u toj nadobudnosti/neznanju. Stariji više znaju, ali im je svest o neznanju daleko veća, pa su zato manje sigurni u sebe. Ima ono o krugu znanja, a što više znaš to je tvoj krug znanja veći, ali ti je i obod kruga veći, pa ti je i svest o sopstvenom neznanju veća, te postaješ nesigurniji.
Budja Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 Srbija ima dva puta vise letovanja u inostranstvu od Madjarske, poredivo sa Danskom, skoro kao Poljska koja je jedno 6 puta veca. I uglavnom nije vise u montenegro i croatiu. Naravno, Poljaci na more jeftino kao i Srbi mogu da odu do Baltika. Super destinacija. Grcka, lepo more, jeftino. Srbima 10 sati, Poljacima, koliko do skuplje Istre, recimo. Verujem da se namerno pravis blesav.
morgana Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 (edited) ^^a i stariji su, ti stariji :) pa znas valjda za sindrom brucosa, brucosi uvijek sve znaju o svom buducem pozivu, iz tih 1300 strana sto su savladali. nije to tako od juce. evo pogledaj i na forumu, tu i tamo neko zaglibiu skole misljenja i popularnu nauku koja je u trendu, pa ajde dokazi mu da ima i komplikovanije, drugacije i iz drugih uglova, a i da su moguci izuzeci. djeca su danas informisanija nego ranije, samo sto je opste obrazovanje kao pojam, fala bogu, na ropotarnici istorije. Edited August 8, 2014 by morgana
MancMellow Posted August 8, 2014 Author Posted August 8, 2014 (edited) @Radisa Da, slažem se. Samo da ponovim, da se ne naljute mlađi ljudi na forumu, oni koji su u školu išli kad je školstvo bilo u raspadu, a nisu završili kao nesvesni šireg sveta oko sebe, oni zaslužuju posebno divljenje, jer tek u tim situacijama se prepoznaje ko je stvarno željan da bude svesno biće, a ko je jednostavno eto, prosto morao brdo stvari da usvoji jer bi pao godinu ili bi mu se svi smejali da osnovne stvari nije savladao. Edited August 8, 2014 by MancMellow
rajka Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 (edited) +1 Uopšte, čini mi se da je razlika u generacijama pre 75-76 i posle 75-76 baš u toj nadobudnosti/neznanju. Stariji više znaju, ali im je svest o neznanju daleko veća, pa su zato manje sigurni u sebe. Ima ono o krugu znanja, a što više znaš to je tvoj krug znanja veći, ali ti je i obod kruga veći, pa ti je i svest o sopstvenom neznanju veća, te postaješ nesigurniji. efekat koji opisujes se zove "dunning-kruger effect", i dobro je poznat, ali ja nemam preterano razloga da mislim da posebno vise pogadja godista posle 75-76, tj. nemam poseban razlog da mislim da ova godista manje znaju. istorijski, nove generacije ne samo da vise znaju od onih pre, nego se i prosecan IQ (sto je drugacija stvar od znanja) povecava ( ovo se zove flynn effect). pristup internetu tu dugo poznatu cinjenicu moze samo da ubrza. meni se cini najverovatnije da samo poredis razlicite vrste znanja / skillsetove, posto mi deluje verovatno da neko ko danas ima 16 god, ima manje enciklopedijskog znanja od njegovog vrsnjaka 70-ih, ali pitanje je da li je encikopedijsko znanje (gde je sicilija) ono sto je danas potrebno. u sustini, ako je verovati istorijskij gradji, jos su u antickoj grckoj mislili kako su deca danas glupa i nista ne znaju,verovatno su i bila u nekom kontekstu, tj i njihovo znanje je bilo samo drugacije :) Edited August 8, 2014 by rajka
radisa Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 ^^a i stariji su djeca su danas informisanija nego ranije, samo sto je opste obrazovanje kao pojam, fala bogu, na ropotarnici istorije. Da, ali količina informaciaj ništa ne znači jer je šum povelik, a aparat za analizu zakržljao. Deca danas ne umeju da provuku konkluziju kroz dve očigledna premise (da ne kažem da i ne znaju šta je to premisa i konkluzija)
Notorious Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 (edited) +1 Uopšte, čini mi se da je razlika u generacijama pre 75-76 i posle 75-76 baš u toj nadobudnosti/neznanju. Stariji više znaju, ali im je svest o neznanju daleko veća, pa su zato manje sigurni u sebe. Ima ono o krugu znanja, a što više znaš to je tvoj krug znanja veći, ali ti je i obod kruga veći, pa ti je i svest o sopstvenom neznanju veća, te postaješ nesigurniji. Mislim da nije stvar u nesigurnosti nego u kritičnosti, koja obično raste sa nivoom znanja i svesti o njegovim granicama. Metakognicija (znanje o znanju) podrazumeva svest o tome šta i koliko znaš, kao i kad i kako da neko znanje upotrebiš. edit: naravno, kvantum znanja nije jedini uslov njegove odgovarajuće primene Edited August 8, 2014 by Notorious
Budja Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 Morgana objasnila, Telefon istrolovao po običaju. Stanje redovno. Morgana bi odlicno pravila one nostalgicne dokumentarce o sedamdesetima, osamdesetima i sl. Odlicna zapazanja.
MancMellow Posted August 8, 2014 Author Posted August 8, 2014 efekat koji opisujes se zove "dunning-kruger effect", i dobro je poznat, ali ja nemam preterano razloga da mislim da posebno vise pogadja godista posle 75-76, tj. nemam poseban razlog da mislim da ova godista manje znaju. istorijski, nove generacije ne samo da vise znaju od onih pre, nego se i prosecan IQ (sto je drugacija stvar od znanja) povecava ( ovo se zove flynn effect). pristup internetu tu dugo poznatu cinjenicu moze samo da ubrza. meni se cini najverovatnije da samo poredis razlicite vrste znanja / skillsetove, posto mi deluje verovatno da neko ko danas ima 16 god, ima manje enciklopedijskog znanja od njegovog vrsnjaka 70-ih, ali pitanje je da li je encikopedijsko znanje (gde je sicilija) ono sto je danas potrebno. u sustini, ako je verovati istorijskij gradji, jos su u antickoj grckoj mislili kako su deca danas glupa i nista ne znaju,verovatno su i bila u nekom kontekstu, tj i njihovo znanje je bilo samo drugacije :D bold 1 - definitivno su manje znali u proseku nego, ovi malo stariji. Skolstvo je prvo krenulo da totalno trokira 1992/3 (kao isve ostalo) da bi se tokom skolske 1996/7 definitivno raspalo tako da je trebalo 10 godina da se malo sastavi. Postojale su skole u kojima nije pao toliko standard (ne samo u Beogradu i NS), postojali su profesori koji su i dalje drzali nivo, postojala su deca koja su htela i zelela, kao i roditelji koji su ih terali. Ali pricamo o proseku. bold 2 - ?
MayDay Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 Samo kukajte i kritikujte moju generaciju i mladje, a nama ćete, Manc, da padnete na rame.
radisa Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 efekat koji opisujes se zove "dunning-kruger effect", i dobro je poznat, ali ja nemam preterano razloga da mislim da posebno vise pogadja godista posle 75-76, tj. nemam poseban razlog da mislim da ova godista manje znaju. istorijski, nove generacije ne samo da vise znaju od onih pre, nego se i prosecan IQ (sto je drugacija stvar od znanja) povecava ( ovo se zove flynn effect). pristup internetu tu dugo poznatu cinjenicu moze samo da ubrza. meni se cini najverovatnije da samo poredis razlicite vrste znanja / skillsetove, posto mi deluje verovatno da neko ko danas ima 16 god, ima manje enciklopedijskog znanja od njegovog vrsnjaka 70-ih, ali pitanje je da li je encikopedijsko znanje (gde je sicilija) ono sto je danas potrebno. u sustini, ako je verovati istorijskij gradji, jos su u antickoj grckoj mislili kako su deca danas glupa i nista ne znaju,verovatno su i bila u nekom kontekstu, tj i njihovo znanje je bilo samo drugacije :) PA da, ne znači ništa, svestan sam ja toga, da enciklopedijsko znanje u modernom svetu nikom ne treba, jer je Google tu. I to me rastužuje. :(
MayDay Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 PA da, ne znači ništa, svestan sam ja toga, da enciklopedijsko znanje u modernom svetu nikom ne treba, jer je Google tu. I to me rastužuje. :(Zašto te rastužuje?
Recommended Posts