Jump to content
IGNORED

Politička korektnost

čekmeže

Recommended Posts

Posted

Pa onda nemoj u njoj učestvovati.

Crno beli svet? Ili si za ili si protiv? To što nešto smatram površnim ne znači da ga ne odobravam ili da me ne zanima. 

ontopic: Zbog stava koji ti se ne dopada mi  predlažeš da se isključim iz rasprave. Kako se to uklapa u okvire korektne komunikacije? 

Posted (edited)

Shvatio sam da prosto ne smatraš ovu raspravu bitnom, to jest, da smatraš da ima mnogo bitnijih. Možda si u pravu, i u tom smislu zaista ne moraš u njoj da učestuješ, to je sve.

Edit: Da ne ostane na ovome - mnoge stvari o kojima razgovaramo na forumu su manje bitne od mnogih drugih stvari. Mislim da je svim učesnicima u ovoj diskusiji jasno da jezička pitanja sasvim sigurno nisu najbitnija od svih pitanja koje se tiču rodne jednakosti. Toliko je to jasno i očigledno, that it goes without saying. Stoga stvarno ne vidim čemu naglašavanje da ima mnogih drugih bitnijih pitanja. Kome upućuješ tu primedbu? Za koga konkretno misliš da toga nije svestan?

Edited by Turnbull
Posted

Opet pribegavaš jeftinom spuštanju ljudima kad ne znaš kuda bi u diskusiji sa njima, a nešto ti suviše smeta da bi ih prosto zaobišao.

Da ti pomognem, ti sad kažeš da sam ja cit, "križanac" Tumbeta12 i Blagotera 37, i svi se nasmejaše...

Dagmar, pažnja:

To ti je jedan lep kompliment.

Posted

Shvatio sam da prosto ne smatraš ovu raspravu bitnom, to jest, da smatraš da ima mnogo bitnijih. Možda si u pravu, i u tom smislu zaista ne moraš u njoj da učestuješ, to je sve.

Edit: Da ne ostane na ovom - mnoge stvari o kojima razgovaramo na forumu su manje bitne od mnogih drugih stvari. Mislim da je svim učesnicima u ovoj diskusiji jasno da jezička pitanja sasvim sigurno nisu najbitnija od svih pitanja koje se tiču rodne jednakosti. Toliko je to jasno i očigledno, that it goes without saying. Stoga stvarno ne vidim čemu naglašavanje da ima mnogih drugih bitnijih pitanja. Kome upućuješ tu primedbu? Za koga konkretno misliš da toga nije svestan?

Zasmetalo mi je to što si odlučio da mi preporučiš neučestvovanje u diskusiji. Više mi se dopada da sama procenim šta mi je činiti. 

Temu smatram važnom jer, između ostalog,  pokreće i niz pitanja vezanih za elitizam, diskriminaciju unutar diskriminisane grupe i još svašta ponešto.

Posted (edited)

Izvini ako sam te uvredio, to mi nije bila namera, ali moraš priznati da ni tvoj post nije bio baš najkonstruktivniji pristup diskusiji. Nisi rekla ništa o samoj temi, već samo lakonski primetila kako je već samo bavljenje njom površno i frivolno. Ne znam kako se, uz sav charitable reading ovog sveta, raspravlja sa tom vrstom opaski, pa sam zaključio da ti i nije do rasprave, već do deljenja packi.

Edited by Turnbull
Posted (edited)

Izvini ako sam te uvredio, to mi nije bila namera, ali moraš priznati da ni tvoj post nije bio baš najkonstruktivniji pristup diskusiji. Nisi rekla ništa o samoj temi, već samo lakonski primetila kako je već samo bavljenje njom površno i frivolno. Ne znam kako se, uz sav charitable reading ovog sveta, raspravlja sa tom vrstom opaski, pa sam zaključio da ti i nije do rasprave, već do deljenja packi.

Nisam uvređena, samo mi nije bilo jasno šta bi. 

Nadovezala sam se na svoj prethodni post, u kome sam pokušala da ilustrujem relativnost značaja (i značenja) termina o kojima se diskutovalo, i jasno naglasila "iz tog ugla posmatrano, deluje...". Ono što mi se može uzeti kao otežavajuća okolnost je pominjanje kosmopolitenizovanosti, ali to nije bilo upućeno nikome konkretno. 

Ničim izazvano deljenje packi nije moj uobičajeni manir, žao mi je ako je post tako delovao. 

edit: slovna greška

Edited by Notorious
Posted

Ma okej, forumska statika :)

Posted (edited)

ah te predrasude :fantom:  a romi uglavnom nece da rade i samo kradu i prose, je l tako? :fantom:  ma, uostalom, neka se studentikinje pravnog fakuleta same brane, sta ce im drveni advokat :lolol:

to nisu predrasude, a nastavak si sam istripovao, i nemoj mi ucitavati.

prebroj brojanice na rukama studentkinja jednog i drugog faksa, za pocetak. 

Edited by Aće
Posted

Koliko ja znam, za određivanje bračne pripadnosti koristi se nastavak -eva i -ka.

Udata žena je Jovanovićka, neudata je Jovanovićeva (kćerka).

No to se izgubilo... jedna pobeda savremenih konvencija, kojima nije bitan bračni status žene. Ranije se diferenciralo gospođica, gospođa, pa i  - udova. Danas takvog nečeg nema, a nisam primetio da je jezik osiromašen nestankom ovih konvencija.

Posted

Pošto sam pominjao stavljanje u tuđe cipele, kapiram da je ovaj topik dobro mesto da podelim link

http://www.theguardian.com/world/2014/jul/03/womans-racist-abuse-filmed-on-packed-train-in-sydney

“This video begins just after she had started screaming expletives into the face of the upset kids and the mother of the children got up to stand in between [them],” the description on the video says.

The woman begins to abuse a man and a woman whom she calls “Asian”.

“He can’t even get a regular girlfriend, he’s got to get a gook,” the passenger says.

When the woman referred to as an “Asian” tries to defend herself, the abusive passenger makes fun of her accent before saying: “What’s wrong with Hong Kong? Why did you come to Australia?”

She then turns her attention back towards the man, calling him “sad” and “pathetic”.

“Look at this bogan here. He’s got a gook. Isn’t it sad he can’t get a regular girl? He’s got to get an Asian.”

A u nastavku

Ninemsn identified the passenger as Sue Wilkins, 55. She told ninemsn she had no excuse for her offensive attack and she was embarrassed by the footage uploaded online.

"It's not nice what I did to that lady," Wilkins said.

"It wasn't nice to say that to her because it's not nice when people say that to me ... call me white trash and fatso. I know how it hurts and I shouldn't be saying it to other people."

Posted

Najelegantnije resenje bilo bi da se engleski proglasi zvanicnim jezikom.

Zar to vec nije slucaj?

Ha

Posted

meni je ustaski novogovor lepsi, a svakako i zanimljiviji od pc-a. a po smislenosti su tu negde.

Posted

meni je ustaski novogovor lepsi, a svakako i zanimljiviji od pc-a. a po smislenosti su tu negde.

Bila je sjajna ona zajebancija sa sport/šport.

Posted

Dragi Miraleme,

daj bre, pokaj se i premetni, dozvoli da te se upise u statistike onih kod kojih je edukacija dala pozitivne rezultate i podigla odgovarajuce procente politkorektno podobnih za tolikoitoliko, za koliko je i pospesen bolji polozaj Roma i svih ostalih gejeva.

Drzi me nada da ce za nekih 50-ak godina o ovom uterivanju politicke korektnosti i svih ostalih slicnih novokomponovanih novotarija da se nadje neko ko ce da pise onako kako je, na primer, Mark Tven pisao o trezvenjackim drustvima i slicnim popravljacima svesti ljudi.