Notorious Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 (edited) et toni Činjenica je da sam prilično osetljiva na sveprisutno korišćenje dijagnoza u svrhu vređanja sagovornika, tako da je vrlo moguće da sam pogrešno razumela tvoj post. Izvini. et weenie Nije baš tako Edited August 23, 2014 by Notorious
namenski Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 et namenski krembil i idiokreten su prostačke šaljive izvedenice, bolid i dijabola ne OK. Budala, vidi ovu budalu... Koji ludak (jebo te)... Bolesnik... Jebo te, ti nisi normalan... Koristi se u, pa recimo, 50% slucajeva u obracanju bliskima, afirmativno na neki nacin, ponekad cak i kao neka vrsta pohvale, odobravanja... Za pravu uvredu ili popizdjavanje se smatra preblagim, situacije na semaforu i slicno, ali je kada se upotrebi kao pogrda bez greske raspoznatljivo. Bas kao kad drugaru kazes da je ludak ili budala
Notorious Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 (edited) OK. Budala, vidi ovu budalu... Koji ludak (jebo te)... Bolesnik... Jebo te, ti nisi normalan... Koristi se u, pa recimo, 50% slucajeva u obracanju bliskima, afirmativno na neki nacin, ponekad cak i kao neka vrsta pohvale, odobravanja... Za pravu uvredu ili popizdjavanje se smatra preblagim, situacije na semaforu i slicno, ali je kada se upotrebi kao pogrda bez greske raspoznatljivo. Bas kao kad drugaru kazes da je ludak ili budala Budala ne spada u tu grupu izraza. Što se ostalog tiče, nisam sigurna koliko bi afirmativno zvučalo nekome ko u porodici ima osobu sa nekim psihijatrijskim oboljenjem ili retardacijom. edit: slovo na tragičnom mestu Edited August 23, 2014 by Notorious
yolo Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 Činjenica je da sam prilično osetljiva na sveprisutno korišćenje dijagnoza u svrhu vređanja sagovornika hvala ti na ovome. stvarno.
namenski Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 Budala ne spada u tu grupu izraza. Što se ostalog tiče, nisam sigurna koliko bi afirmativno zvučalo nekome ko u porodici ima osobu sa nekim psihijatriskim oboljenjem ili retardacijom. Sve si ti u pravu, nema greske osim u jednom: tako se stize do apsurda, ako vec nije. Apsurd je kolicina paznje potrebna za vodjenje racuna o svim finesama obracanja/izrazavanja: prosecno uvidjavnom/pazljivom/vaspitanom coveku naravno da na pamet ne pada da se gadja nepodobnim izrazima gde im nije ni mesto ni vreme. Problem su situacije koje se jednostavno ne mogu da kontrolisu - niko ne moze - od neznanja do koriscenja gomile prokazenih izraza kao opsteusvojenih postapalica koje nikog ne mogu da pogode/povrede u svakodnevnom govoru/saobracaju. Udjem u mesaru onomad, vec nekoliko puta bio, znaju me vec, nisam obracao paznju, a i zasto bih i pitam 'ne vidim svinjetinu, nemate je danas ili da sacekam?" misleci da je jos nisu izneli. I dobijem prekoran odgovor da se svinjetina ne drzi u toj radnji. Kazem izvinite i hvala, izadjem napolje. Meni ostao gorkast ukus u ustima, obaska sto sam ostao bez svinjetine.
Notorious Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 Sve si ti u pravu, nema greske osim u jednom: tako se stize do apsurda, ako vec nije. Apsurd je kolicina paznje potrebna za vodjenje racuna o svim finesama obracanja/izrazavanja: prosecno uvidjavnom/pazljivom/vaspitanom coveku naravno da na pamet ne pada da se gadja nepodobnim izrazima gde im nije ni mesto ni vreme. Problem su situacije koje se jednostavno ne mogu da kontrolisu - niko ne moze - od neznanja do koriscenja gomile prokazenih izraza kao opsteusvojenih postapalica koje nikog ne mogu da pogode/povrede u svakodnevnom govoru/saobracaju. Udjem u mesaru onomad, vec nekoliko puta bio, znaju me vec, nisam obracao paznju, a i zasto bih i pitam 'ne vidim svinjetinu, nemate je danas ili da sacekam?" misleci da je jos nisu izneli. I dobijem prekoran odgovor da se svinjetina ne drzi u toj radnji. Kazem izvinite i hvala, izadjem napolje. Meni ostao gorkast ukus u ustima, obaska sto sam ostao bez svinjetine. Uopšte me ne zanima količina pažnje koju treba da uložim u svoje ophođenje u odnosu na potrebu da ne povredim drugog bez ikakvog povoda. Neznanje nije opravdanje u svetu u kome su informacije dostupne na svakom koraku. Naravno, greške se dešavaju, a primer koji si naveo zaista spada u kategoriju koja nije porediva sa onim o čemu diskutujemo.
namenski Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 Uopšte me ne zanima količina pažnje koju treba da uložim u svoje ophođenje u odnosu na potrebu da ne povredim drugog bez ikakvog povoda. Neznanje nije opravdanje u svetu u kome su informacije dostupne na svakom koraku. Naravno, greške se dešavaju, a primer koji si naveo zaista spada u kategoriju koja nije porediva sa onim o čemu diskutujemo. Nisam upoznao mnogo ljudi sklonih da uvrede drugog bez ikakvog povoda, a i sa onima koje sam upoznao sam bez problema izlazio na kraj. Kad zelim da povredim s povodom izlazim nekako na kraj sa raspolozivim vokabularom, dok ostaje na vokabularu. Svet u kome su informacije dostupne na svakom koraku je em fraza, em to nije svet u kome se kreces ulicom, dolazis u dodir s ljudima sa sve manje ili vise potencijalno uvredljivim situacijama. Osim ako ne vidis resenje u primopredajnom cipu koji ce svako da filuje izrazima koji ga vredaju i koji ce drugoj strani da signalizira sta se moze, a sta ne. Onda cemo biti maksimalno uzajamno korektni, jel tako? Da se razumemo: ne sporimo se, ako se uopste sporimo, oko elementarne pristojnosti i uvidjavnosti, ona se valjda podrazumeva i nije stvar bilo kakvog napora jer se radi prakticno o refleksu kada su u pitanju svakodnevne situacije. Ali, ocekivati da se neko potrese kad - samo primer - ispsuje majmuna koji je kolima, ocigledno mrtav ladan i nadrkan isproganjao pesake na pesackom prelazu, nazove ga bolesnim majmunom i svastanesto, da bi se ispostavilo da se radi o liku koji vozi samo rucnim komandama, je ipak malo previse. Pokusavam da kazem da se, ovako ili onako, radi o dvosmernoj ulici.
Notorious Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 (edited) Nisam upoznao mnogo ljudi sklonih da uvrede drugog bez ikakvog povoda, a i sa onima koje sam upoznao sam bez problema izlazio na kraj. Kad zelim da povredim s povodom izlazim nekako na kraj sa raspolozivim vokabularom, dok ostaje na vokabularu. Svet u kome su informacije dostupne na svakom koraku je em fraza, em to nije svet u kome se kreces ulicom, dolazis u dodir s ljudima sa sve manje ili vise potencijalno uvredljivim situacijama. Osim ako ne vidis resenje u primopredajnom cipu koji ce svako da filuje izrazima koji ga vredaju i koji ce drugoj strani da signalizira sta se moze, a sta ne. Onda cemo biti maksimalno uzajamno korektni, jel tako? Da se razumemo: ne sporimo se, ako se uopste sporimo, oko elementarne pristojnosti i uvidjavnosti, ona se valjda podrazumeva i nije stvar bilo kakvog napora jer se radi prakticno o refleksu kada su u pitanju svakodnevne situacije. Ali, ocekivati da se neko potrese kad - samo primer - ispsuje majmuna koji je kolima, ocigledno mrtav ladan i nadrkan isproganjao pesake na pesackom prelazu, nazove ga bolesnim majmunom i svastanesto, da bi se ispostavilo da se radi o liku koji vozi samo rucnim komandama, je ipak malo previse. Pokusavam da kazem da se, ovako ili onako, radi o dvosmernoj ulici. Potpuno mi je svejedno čega ćeš da se napominješ i koje kvalifikacije ćeš da upotrebiš u obračunu sa nekim ko ti je dao povod, pod uslovom da to nisu dijagnoze bolesti. Jednostavno, bolest ne bi trebalo da se koristi kao uvreda, ne zbog onih kojima je namenjena, nego zbog bolesnih ljudi i njihovih bližnjih. edit: kad sam rekla bez ikakvog povoda, mislila sam na bolesne ljude, ne na nekoga na koga ću iz čista mira da ospem paljbu Edited August 23, 2014 by Notorious
namenski Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 Potpuno mi je svejedno čega ćeš da se napominješ i koje kvalifikacije ćeš da upotrebiš u obračunu sa nekim ko ti je dao povod, pod uslovom da to nisu dijagnoze bolesti. Jednostavno, bolest ne bi trebalo da se koristi kao uvreda, ne zbog onih kojima je namenjena, nego zbog bolesnih ljudi i njihovih bližnjih. Paz ovako: ja nemam jedno oko. I, zahvaljujuci tome, napravim neko sranje, znas kako je, nemas stereo, zajebano je. I, neko od prisutnih.umesanih mi kaze: slepce jedan coravi...
Agni Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 Potpuno mi je svejedno čega ćeš da se napominješ i koje kvalifikacije ćeš da upotrebiš u obračunu sa nekim ko ti je dao povod, pod uslovom da to nisu dijagnoze bolesti. Jednostavno, bolest ne bi trebalo da se koristi kao uvreda, ne zbog onih kojima je namenjena, nego zbog bolesnih ljudi i njihovih bližnjih. Smaras sa time. Jos gore, u pravu si, i imas valjan razlog da smaras. :)
Agni Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 Paz ovako: ja nemam jedno oko. I, zahvaljujuci tome, napravim neko sranje, znas kako je, nemas stereo, zajebano je. I, neko od prisutnih.umesanih mi kaze: slepce jedan coravi... Jel nosis barem kul povez, kao Kapetan Kuka ili Moshe Dayan?
Notorious Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 Paz ovako: ja nemam jedno oko. I, zahvaljujuci tome, napravim neko sranje, znas kako je, nemas stereo, zajebano je. I, neko od prisutnih.umesanih mi kaze: slepce jedan coravi... Pristojnom čoveku se neće omaći da kaže tako nešto, nezavisno od toga imaš li ili nemaš oba oka. et Agni smaram, znam, ide mi uz nik
namenski Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 Jel nosis barem kul povez, kao Kapetan Kuka ili Moshe Dayan? Samo u prvo vreme, nekih 6 meseci, sad je OK, ne primecuje se osim ako ne skrenem paznju.
namenski Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 Pristojnom čoveku se neće omaći da kaže tako nešto, nezavisno od toga imaš li ili nemaš oba oka. et Agni smaram, znam, ide mi uz nik Bogami nisi u pravu, nikako. To sa pristojnoscu veze nikakve nema. Obaska sto sam doziveo i blaze varijante, ali se svaka, ama bas svaka svodi na aj ne bolest nego telesni nedostatak, ubogaljenost, kako se to vec danas zove. Corav si, pravis pripadajuca sranja i sta sad: da trcim i objasnjavam da nemam oko je onako malo znas vec, da ocekujem da me maze i tetose je jos vise bljak...
Weenie Pooh Posted August 23, 2014 Posted August 23, 2014 Paz ovako: ja nemam jedno oko. I, zahvaljujuci tome, napravim neko sranje, znas kako je, nemas stereo, zajebano je. I, neko od prisutnih.umesanih mi kaze: slepce jedan coravi... Pa nije ti najbolje poređenje, ovo o čemu Notorious priča je više kao kad bi ti rekli "slepče ćoravi" iako ti je vid sasvim normalan. I to ne bi bila nikakva osuda slepih ljudi, samo hiperbolična uvreda upućena tebi i tvojim sposobnostima za snalaženje u prostoru - "Ponašaš se kao da ne vidiš kuda ideš". To ne ismeva ljude koji stvarno ne vide, isto kao što ni izjava koja kaže "razmišljaš kao da si retardiran" ne nosi vrednosni sud o osobama sa stvarnom mentalnom retardacijom. Ako svesno praviš retorsku ekvivalenciju A i B iako si svestan da nije osnovana, time ti vređaš samo i isključivo A.
Recommended Posts