Jump to content
IGNORED

Poplave u Srbiji, BiH i Hrvatskoj

kapetanm

Recommended Posts

Posted

Stvarno ne znam gde ovo da postavim (možda da se otvori topik debili i poplave)..

Posted

Bio, probilo

zato i pitam, secam se da su oni znali da budu (pomalo) potopljeni i u redovnim situacijama, vuchilovac, ulice itakoto... u proshlom veku, naravno, u sfrj.

huh.

Posted (edited)

jel moze jedna krivicna prijava, makar iz sale?

Edited by Aće
Posted

Potpuno sam šokiran. Ladno se deo Obrenovca zove Rvati.

Zasto si sokiran? Rvati su selo pokraj Obrenovca, i da, dobili su ime po zapadnoj braci, jer su ga oni i naselili svojevremeno. Usput se H izgubio, a Bogami i Hrvati :s_c:

O tome, a i o mnogo cemu drugome, Ljuba Pavlovic u svom monumentalnom delu Kolubara-i-Podgorina-naselja-poreklo-sta pise

Порекло фамилија-презимена села Рвати

Презиме – када су досељени – одакле су досељени – крсна слава – напомена:

-Берићи*, стара породица, Никољдан.

*Берићи су стара брештанска породица (потомци од Росића, раније Вилића) која се после помора насељених Хрвата населила у овом селу и они су од исте породице, од које су и звечански Вилићи.

podcrtao njujo

Rvati svi i svuda.

Mi i Bog. -_-

Srbija je Majka svima, pa i zabludeloj braci :naughty:

Stvarno ne znam gde ovo da postavim (možda da se otvori topik debili i poplave)..

attachicon.gifuploadfromtaptalk1400797184941.jpg

Timajkuboziju :yucky:

Posted

после помора насељених Хрвата

Par reči o ovome?

Posted

Pa, to je to.

Knjiga je objavljena 1907, a sam Ljuba je isao po selima i vrsio istrazivanja krajem XIX veka. Ako ista ima u njegovim beleskama sto nije objavljeno u izdanju SKA, onda je prava adresa arhiv SANU. Moja knjiga je u VA, a ovo sto sam nasao je na internetu. Mislim da i sam Ljuba nije vise elaborirao. Nije on to puno detaljisao, vec kako je koja porodica migrirala otkojekude i ako se zna razlog, onda bi to napomenuo.

Eto, tako ja znam da je neki moj prapraprapranesto ubio nekog turcina na Starom Vlahu u XVII veku, pa pobego od potere i skrasio se u kolubari mionickoj. Odatle se neki kasniji moj predak denuo na put tamnave, sredinom XIX veka, te u Rukladama stvorio nase ognjiste. Ova knjiga (+ valjevska tamnava) je cudo!

Posted (edited)

Potpuno sam šokiran. Ladno se deo Obrenovca zove Rvati.

Kraj Obrenovca u kojem je moj otac odrastao (izlaz prema Ubu) se zove Bošnjaci Edited by ion
Posted
Marić: Obrenovčani bili upozoreni da treba da se evakuišu
predrag-maric-poplave-foto-beta-13983257

Predrag Marić

BEOGRAD - Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Predrag Marić izjavio je da su građani Obrenovca još 14. maja bili upozoreni preko medija da je neophodna evakuacija te opštine.

"U sredu smo počeli da upozoravamo ljude preko medija i nadležne u opštinskom štabu da je neophodna evakuacija, ali mnogi meštani su to odbijali. Kada je voda nagrnula, svi su hteli da ih evakuišemo", rekao je Marić za Politiku. On je kazao da Sektor već tri godine apeluje na lokalne samouprave da poprave sirene za uzbunu, jer je to u nadležnosti opština, ali da im odgovaraju da za to nema novca.

Prema njegovim rečima, 48 sati nakon prvih upozorenja počeli su da popuštaju nasipi i izbio je veliki metež i panika, ali uspostavljen je sistem po kom su prvo evakuisana deca, trudnice, nemoćni i bolesni i stanari prizemnih kuća.

"Na one u višespratnicama apelovano je da ne napuštaju domove sami i da čekaju pomoć, jer su prioritet bili ugroženi u prizemnim objektima. Niko nije lud da kaže ljudima "ostanite kod kuće i snalazite se sami"", rekao je on.

Upitan zašto je smenjen prvi čovek štaba za vanredne situacije u Šapcu, Marić je kazao da ništa nije urađeno na zaštiti od poplava u tom gradu uprkos upozorenjima, da su se stanovnici organizovali, ali ne i nadležni. "Onda je usledio apel premijera (ALeksandra Vučića) i imali smo, ne 1.500, nego 8.000 doborovoljaca. Neko je morao sve to da organizuje i uspostavi kontrolu i odlučeno je da to bude general Ljubiša Diković", rekao je Marić.

Posted

Krenulo je peglanje stvarnosti.Pokušava da se sakrije međuperiod u kome je za šefa štaba u Šapcu bio imenovan Babić.

Послато тетејцем

Posted

Od vojske, rekla-kazala.

Zadovoljni su kako je Diković rukovodio. Kažu da je nasip na nekim mestima počeo da popušta. Da je AV izdao naređenje (jel ovde ide [sic]) da "ne sme pasti", da je Diković odmah preneo to na podređenog, po svemu sudeći neki general iz ZOK, koji je opet podelio nasip na sektore i zadužio komadante brigada za te sektore. Na sektoru gde je moj sagovornik radio nasip je popuštao na dva mesta, bilo je dosta civila u toku dana, akcija je trajala od dva popodne do oko tri ujutru, konstantno su donošeni džakovi i pojačavana odbrana, uspešno, veruje da su prilično pomogli i da su bili neophodni. Vojska, ugovorci, ne vidi problem u njihovom angažovanju, ne slave Vučića, ali ga ni ne kude, sviđa im se što je obilazio razna mesta, glavnokomandujući treba tako...

Posted

Izvinjavam se ako je bilo...

Dok su drugi dizali cenu robe, Haj Hong je prodavao čizme za "nula dinala"
Radio 021 | 23. 05. 2014. - 08:07h Komentara: 0

Haj i Lili Hong su došli u Sremsku Mitrovicu pre godinu i po dana. Kad je počelo vanredno stanje bili su svesni situacije i nisu želeli da napuste Sremsku Mitrovicu ni da se evakuišu. Kada su videli koliko se naš narod bori, odlučili su da pomognu.

473370_haj-hong-1_ff.jpg?ver=1400825721Shao Pin je pomagao sugrađanima noseći džakove, a Lili i Haj su pomogli finansijski tako što su kupili vodu i sokove za 40.000 dinara.

Nakon toga su delili robu iz svoje prodavnice ljudima koji su bili na keju i radili.

473371_haj-hong_ff.jpg?ver=1400825736

I dok su pojedinci iskoristili priliku da podignu cene namirnica i opreme potrebne za spasavanje ugroženih i sanaciju, Haj je išao po Keju, delio sokove, vodu i čizme i vikao "Nula dinala!".

Ovo je samo jedna od mnogih divnih priča o ljudima velikog srca, o "malim "ljudima koji se nigde ne reklamiraju, a koji su mnogo učinili za one kojima je pomoć najpotrebnija.

Posted

koji su sve gradovi u drugom planu i ne dobijaju dovoljno pomoci?

pitam i za srbiju i za bosnu

Posted

Nama stigoše apeli za Šid, Srbobran, Ljuboviju/Mali Zvornik i naravno, Paraćin. 

Posted (edited)

koji su sve gradovi u drugom planu i ne dobijaju dovoljno pomoci?

pitam i za srbiju i za bosnu

pa manje vise svi osim Obrenovca i Beograda. Za Bosnu ne znam....

Edited by steins
Posted

kako izgleda u Srbiji, podugačak spisak.... ali zato jutros ponosno ističu kako se vratio normalan život u Šabac....

što se tiče velikih tragedija koje se slabo pominju je recimo da Trstenik više nema nikakav vodovod, nema šta da se popravlja pošto su im akumulaciona jezera u potpunosti napunjena poplavnim muljem do vrha i apsoluno su neupotrebljiva.... mora SVE ponovo da se pravi!