Jump to content
IGNORED

Poplave u Srbiji, BiH i Hrvatskoj

kapetanm

Recommended Posts

Posted

kako komentarisete histeriju oko zelje za mobilizacijom ovih dana, pa onda urlanje za vracanjem vojnog roka, a posebno medju mladjima? sve pod plastom aktivizma i dobrocinstva, ali mene malko plasi.

kontam da srbija ne mora da brine ukoliko bi ponovo pozelela da se bavi sportovima iz 90ih.

Posted

"ruku na srce" ovo nije stvar teorije verovatnoce (niti je teorija verovatnoce paradoksalna). promene klime su izvesne. izvesno je da ce se ono sto je bila najveca oluja u xx veku ponoviti vise od jednom u xxi veku. izvesno je da ce u xxi veku biti oluja jacih od najjacih u prethodnih sto godina. globalni trendovi su takvi da je verovatnoca ponavljanje ove "ruku na srce potpuno jedinstvene pojave" u narednih 10 ili 20 godina ogromna. pojedinci nisu duzni da to razumeju, ali je drzava duzna da to razume, da sa tim racuna i da po tome deluje kako bi zastitila resurse i gradjane.

btw, koliko kapiram ovaj puzovic se bavi odbranom od voda, ne time koliko vode ce mu pasti na glavu. za temu klime i raznih faktora koji na nju uticu ipak sam malo veca "struka" od njega.

+1

Paranoja je zavladala opasno kod nekih forumasa. Plus fejsbuk kao pouzdan izvor informacija... ajoj. :(

+1

Posted

naravno da su bazirani na proceni verovatnoce da se nesto desi. ono sto sam pokusao da ti objasnim jeste da ova vlada (vucic - 'biblijski potop', puzovic - 'kise jednom u hiljadu godina', ...) ne razume da je model klime fundamentalno promenjen i i dalje se menja. njihove procene se zasnivaju na analizi podataka iz poslednjih 100 godina, a globalna klima je u poslednjih 10 promenjena vise nego u prethodnih 90. drugim recima njihove procene da je ovo 'jednom u 1000 godina' su pogresne i samim tim uzasno opasne jer ce na njima graditi i buducu odbranu od poplava (i nista manje vazno od susa koje nas ocekuju).

Mnogo potpisa.

Ovi gilipteri koji su uzjahali državu u tri života ne bi shvatili da je vrag odneo šalu, da nema više vremena za budalisanje i da je došlo vreme da se rečna korita očiste, bedemi debelo utvrde i saniraju, dovrši šta treba da se dovrši od dolmi i brana, možda naspu i neke nove, da se uvede neki moderan sistem praćenja padavina i vodotokova, da se edukuje stanovništvo, a sve u svrhu bolje pripremljenosti za reprizu ovog horora koja će svakako uslediti u narednih 15-20 godina.

To čak i nije neka ubi bože velika investicija. Sve što je potrebno je malo mozga. Za one koji mozak nemaju, direktno sa nebesa je isporučena pokazna vežba koja je bukvalno nacrtala problem kao i dobar deo rešenja. I opet ništa neće biti urađeno,

Posted

+1

Paranoja je zavladala opasno kod nekih forumasa. Plus fejsbuk kao pouzdan izvor informacija... ajoj. :(

Ljudi, Igalo je sigurno 10x manje od Obrenovca po broju stanovnika. Da li znate koliko dnevno novih osmrtnica osvane na tabli predvidjenoj za njih? 7 prirodno umrlih za jedan ili dva dana u opstini gdje zivi 50+ hiljada ljudi je normalna brojka.

+10000

Posted (edited)

h

Mnogo potpisa.

Ovi gilipteri koji su uzjahali državu u tri života ne bi shvatili da je vrag odneo šalu, da nema više vremena za budalisanje i da je došlo vreme da se rečna korita očiste, bedemi debelo utvrde i saniraju, dovrši šta treba da se dovrši od dolmi i brana, možda naspu i neke nove, da se uvede neki moderan sistem praćenja padavina i vodotokova, da se edukuje stanovništvo, a sve u svrhu bolje pripremljenosti za reprizu ovog horora koja će svakako uslediti u narednih 15-20 godina.

To čak i nije neka ubi bože velika investicija. Sve što je potrebno je malo mozga. Za one koji mozak nemaju, direktno sa nebesa je isporučena pokazna vežba koja je bukvalno nacrtala problem kao i dobar deo rešenja. I opet ništa neće biti urađeno,

pa lagali su oni mestimicno o tome, otkad su pobedili. 

a taman su se ponadali kako ce na miru 4-5 godina jahati, krasti, bahatiti se. karma mamu im jebem radikalsku.

Edited by Aće
Posted

Mnogo potpisa.

Za početak da stave automatske stanice za praćenje vodotokova (vodostaj, brzina...) i da imaju auto update svakih sat vremena, a ne da pratimo situaciju na hrvatskoj stranici koja ima stanice do Županje, a poslije Županje preostaje nam da gatamo u pasulj...

Posted (edited)

^^

ne vidim kakva je karma u pitanju, buduci da ne deluju pogodjeno ovim desavanjima

Edited by assück
Posted

zaista ne bih da ulazim u to koliko si stručan za meteorološke fenomene - nemam razloga da sumnjam da jesi - ali pitanje projektovanja zaštite od bilo koje nepogode (poplava, zemljotres, vetar...) jeste stvar (i) statistike (u širem smislu - teorije verovatnoće). svi propisi koji tretiraju ove oblasti jesu bazirani na proceni hazarda.

da li će meteorolozi, seizmolozi i ini da isposluju da se njihova najsvežija saznanja - ukoliko su tako dramatična kao što impliciraš - ( a tako sam shvatio tvoj post) ugrade u regulativu, to je sad već neka druga stvar.

bez obzira što bagatelizuješ izjave ovog Puzovića, meni je njegov podatak da je u dva dana pala gotovo trećina godišnje količine kiše (pod uslovom da je tačan) sasvim ubedljiv argument da od ove poplave nije bilo iole ozbiljnije odbrane.

+100

Posted

+1

Ljudi, Igalo je sigurno 10x manje od Obrenovca po broju stanovnika. Da li znate koliko dnevno novih osmrtnica osvane na tabli predvidjenoj za njih? 7 prirodno umrlih za jedan ili dva dana u opstini gdje zivi 50+ hiljada ljudi je normalna brojka.

Indirektno si neke ljude meni bliske nazvao lažovima i budalama koji su od par leševa videli hiljadu. Nije svuda bilo isto preminulih, zato su ih /nagađam/ neki viđali verovatno više po vodi i sl (mislim na spasioce i ljude koji su tuda evakuisani). 

Niko ne spori prirodno umrle već utopljene. 

Posted

Ja sam popričao sa čovekom na PP. Možda da nam on da svoje mišljenje o broju mrtvih... 

Sa mnom? Nije bio pm. Napisao sam tad, kad sam se prvi put javio na forum, da se plašim da će teško biti ispod tri cifre, ali da je ovde toliki haos da prosto ne mogu da verujem bilo kakvim procenama....odakle god da ih čujem.

Od tad se situaciju dosta smirila, ne deluju više stvari toliko dramatično, čuo sam se sa mali milion ljudi...tako da opet potpisujem sve što je nick pisao juče. Eto to je moje mišljenje.

I +1000 na harperov post.

Počinje dosta da mi smeta ova masovna histerija i svakodnevno licitiranje, teorije zavere, harpovi, debili po fejsbuku, patetisanje po novinama i ostala sranja.

Posted
a taman su se ponadali kako ce na miru 4-5 godina jahati, krasti, bahatiti se. karma mamu im jebem radikalsku.

:isuse:

znaci da radikali™ nisu dosli na vlast, do poplava ne bi doslo?

i jos jednom :isuse:

Posted

pa nije bilo sanse da ne dodju. a to kako ti prozimas, jbg. 

Posted

Za početak da stave automatske stanice za praćenje vodotokova (vodostaj, brzina...) i da imaju auto update svakih sat vremena, a ne da pratimo situaciju na hrvatskoj stranici koja ima stanice do Županje, a poslije Županje preostaje nam da gatamo u pasulj...

Mene cudi sto nikoga iz RHMZ ne zovu da pokaze da to imamo... Bilo je pre 25 godina, radilo. Neko je ovde okacio RHMZ prognozu - za moj ukus vrlo vrlo preciznu... Onaj tip ex-Vode-Vojvodine isto prica suvislo - ali to nigde drugde niti je vidjeno niti reklamirano - a sve suvislo i sve na tragu onoga sto je postojalo pre i tokom raspada SRJ... I tako.

http://www.b92.net/video/kaziprst.php?yyyy=2014&mm=05&dd=21&nav_id=850873

Posted (edited)

pa nije bilo sanse da ne dodju. a to kako ti prozimas, jbg. 

nije kako ja prozim nego kako ti pises...

i ako  cemo da teramo mak na konac, ova situacija ma koliko to mozda tebi bilo za nepoverovati,  politicarima daje 100 puta bolju i vecu sansu za marifetluke(da se tako izrazim), nego sto bi to bio slucaj da se nije desio obrenovac, i ove ostala mesta koje su poplavljena..

tako da ne vidim kojom magijom si izvukao, da je vlast odgovorna za poplave, i da sada nece imati prostora za marifetluke?

ovde se radi o neodgovornosti politicara kao takvih, a ne o kojekakvim karmama™ prema radikalima i tome slicno..

Edited by Shaq