Jump to content
IGNORED

Poplave u Srbiji, BiH i Hrvatskoj

kapetanm

Recommended Posts

Posted (edited)

Nisam insistirala na istinitosti mojih izvora, naprotiv, nadam se da su prenaduvane price i naravno da je pomoc zivima prioritet.

Ono sto je cinjenica, porazavajuca, da ova vlast u ovim trenucima, 7 dana od poplave nije uradila nista ni da pomogne zivima.

Ljudi su se sami organizovali i smestili i pomogli neke druge ljude koji su u nesreci, i na tome im svaka cast,

ali ukoliko drzava ne uskoci (a vec je morala!) bice velikih problema, jer onima koji su bezrezervno spremni da pomognu

dzepovi su vec prazni.

edit:

Da me neko ne shvati pogresno svakako nisam ocekivala da po prihvatnim centrima etnicka pripadnost bude bitna za bilo sta.

Zapetljala sam se, nema veze.

Inace, Lubo, osecam potrebu da ti se zahvalim za sve sto radis trenutno i za ono sto si radila do sad.

Povezala sam, sasvim slucajno, lik i delo.

Edited by svashtabezneshto
Posted

ruku na srce, ovo zaista jeste bila potpuno jedinstvena poplava.

ponovljiva? verovatno.

u kom vremenskom intervalu? možda već preksutra a možda za 1000 godina. u tome i jeste paradoks teorije verovatnoće.

dozvolite da struka kaže.

"ruku na srce" ovo nije stvar teorije verovatnoce (niti je teorija verovatnoce paradoksalna). promene klime su izvesne. izvesno je da ce se ono sto je bila najveca oluja u xx veku ponoviti vise od jednom u xxi veku. izvesno je da ce u xxi veku biti oluja jacih od najjacih u prethodnih sto godina. globalni trendovi su takvi da je verovatnoca ponavljanje ove "ruku na srce potpuno jedinstvene pojave" u narednih 10 ili 20 godina ogromna. pojedinci nisu duzni da to razumeju, ali je drzava duzna da to razume, da sa tim racuna i da po tome deluje kako bi zastitila resurse i gradjane.

btw, koliko kapiram ovaj puzovic se bavi odbranom od voda, ne time koliko vode ce mu pasti na glavu. za temu klime i raznih faktora koji na nju uticu ipak sam malo veca "struka" od njega.

Posted

Nisam insistirala na istinitosti mojih izvora, naprotiv, nadam se da su prenaduvane price i naravno da je pomoc zivima prioritet.

Ono sto je cinjenica, porazavajuca, da ova vlast u ovim trenucima, 7 dana od poplave nije uradila nista ni da pomogne zivima.

Ljudi su se sami organizovali i smestili i pomogli neke druge ljude koji su u nesreci, i na tome im svaka cast,

ali ukoliko drzava ne uskoci (a vec je morala!) bice velikih problema, jer onima koji su bezrezervno spremni da pomognu

dzepovi su vec prazni.

edit:

Da me neko ne shvati pogresno svakako nisam ocekivala da po prihvatnim centrima etnicka pripadnost bude bitna za bilo sta.

Zapetljala sam se, nema veze.

Inace, Lubo, osecam potrebu da ti se zahvalim za sve sto radis trenutno i za ono sto si radila do sad.

Povezala sam, sasvim slucajno, lik i delo.

zapetljale smo se obe :)

htela sam da razjasnim taj deo sa romima, a i deo sa zrtvama, pa je sve ispalo u jednu pricu.

Posted

Ovo oko navodnih poginulih je jednostavno. Neka svako veruje u sta god hoce ali nemojte ovde prenositi ono sto nosi label "cuo sam od nekog, rekao mi neko,..." i slicno. Nepotvrdjene informacije su i inace uglavnom besmislene a kad im je ovo sadrzaj onda su i malo neprijatne za citanje. Do kraja balade ce se znati za poslednjeg poginulog ili nestalog sa sve imenom i prezimenom. Ideje sa potencijalnim zataskavanjem masovnih pogibija su lisene svake logike.

+1

Posted

"ruku na srce" ovo nije stvar teorije verovatnoce (niti je teorija verovatnoce paradoksalna). promene klime su izvesne. izvesno je da ce se ono sto je bila najveca oluja u xx veku ponoviti vise od jednom u xxi veku. izvesno je da ce u xxi veku biti oluja jacih od najjacih u prethodnih sto godina. globalni trendovi su takvi da je verovatnoca ponavljanje ove "ruku na srce potpuno jedinstvene pojave" u narednih 10 ili 20 godina ogromna. pojedinci nisu duzni da to razumeju, ali je drzava duzna da to razume, da sa tim racuna i da po tome deluje kako bi zastitila resurse i gradjane.

btw, koliko kapiram ovaj puzovic se bavi odbranom od voda, ne time koliko vode ce mu pasti na glavu. za temu klime i raznih faktora koji na nju uticu ipak sam malo veca "struka" od njega.

zaista ne bih da ulazim u to koliko si stručan za meteorološke fenomene - nemam razloga da sumnjam da jesi - ali pitanje projektovanja zaštite od bilo koje nepogode (poplava, zemljotres, vetar...) jeste stvar (i) statistike (u širem smislu - teorije verovatnoće). svi propisi koji tretiraju ove oblasti jesu bazirani na proceni hazarda.

da li će meteorolozi, seizmolozi i ini da isposluju da se njihova najsvežija saznanja - ukoliko su tako dramatična kao što impliciraš - ( a tako sam shvatio tvoj post) ugrade u regulativu, to je sad već neka druga stvar.

bez obzira što bagatelizuješ izjave ovog Puzovića, meni je njegov podatak da je u dva dana pala gotovo trećina godišnje količine kiše (pod uslovom da je tačan) sasvim ubedljiv argument da od ove poplave nije bilo iole ozbiljnije odbrane.

Posted

NA JUGU DISTRIKTA KLIZIŠTA I ODRONI

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić obišao je danas sa saradnicima južni dio distrikta, gdje su se nakon poplava aktivirana klizišta i odroni.

On je poslije posjete Rašljanima i obilaska nekoliko kritičnih lokacija izjavio da su pojedine putne komunikacije presječene ili ugrožene odronima, tako da je desetak kuća samo u ovom selu na krajnjem jugu distrikta ostalo bez pristupa glavnoj komunikaciji.

“Ovdje u rašljanima je vidljivo da su ugrožene ...putne komunikacije i vodotoci u čijoj su blizini stambeni objekti, koji bi ako nešto hitno ne preduzmemo, nakođe mogli biti dovedeni u opasnost”, rekao je Domić.

On je rekao da je u naseljima Zovik i Štrepci više od 30 stambenih objekata direktno ugroženo klizištima i da su nekim porodicama već inspektori izdali rješenja o zabrani korištenja.

“Ovim obilaskom želim da sklopim jedinstvenu sliku ove elementarne nepogode na cjelokupnom području distrikta, kako bi smo mogli praviti dalje planove za pomoć ugroženom stanovništvu”, rekao je Domić.

Posted (edited)

65107397_topcic-polje6.jpg65107417_obrenovac3.jpg

65107414_mali-zvornik2.jpg

65107412_maglaj4.jpg

65107409_krupanj.jpg

65107404_bosanski-samac3.jpg

65106879_bih-zivina.jpg

Edited by Roger Sanchez
Posted

bez obzira što bagatelizuješ izjave ovog Puzovića, meni je njegov podatak da je u dva dana pala gotovo trećina godišnje količine kiše (pod uslovom da je tačan) sasvim ubedljiv argument da od ove poplave nije bilo iole ozbiljnije odbrane.

To bi, realno, trebalo da utvrdi sudska istraga, pa neka se i Puzovic pojavi na sudu i tamo svedoci u korist svog misljenja. Ovo sa izjavama po novinama tipa "moglo je, nije moglo" sa stavljanjem tacke odmah iza, jednostavno nije dovoljno dobro. Zbog ljudi koji su poginuli mora se detaljno i nepristrasno proveriti da li je zaista uradjeno sve sto se moglo i u pravo vreme da bi se sprecilo da oni izgube zivote. Ako se dokaze da je ceo lanac komandovanja uradio sve sto je moglo da se uradi i to uvremenjeno, onda neka se skida odgovornost sa tih ljudi presudom. Ako se dokaze drugacije, onda neka se podnose krivicne prijave protiv svakog za koga se dokaze da je podbacio. To licitiranje po medijima je samo neobavezujuce bacanje magle. Zvanicno je do sada 27 ljudi poginulo, to mora biti predmet odgovarajuce sudske istrage.

Posted

To bi, realno, trebalo da utvrdi sudska istraga, pa neka se i Puzovic pojavi na sudu i tamo svedoci u korist svog misljenja. Ovo sa izjavama po novinama tipa "moglo je, nije moglo" sa stavljanjem tacke odmah iza, jednostavno nije dovoljno dobro. Zbog ljudi koji su poginuli mora se detaljno i nepristrasno proveriti da li je zaista uradjeno sve sto se moglo i u pravo vreme da bi se sprecilo da oni izgube zivote. Ako se dokaze da je ceo lanac komandovanja uradio sve sto je moglo da se uradi i to uvremenjeno, onda neka se skida odgovornost sa tih ljudi presudom. Ako se dokaze drugacije, onda neka se podnose krivicne prijave protiv svakog za koga se dokaze da je podbacio. To licitiranje po medijima je samo neobavezujuce bacanje magle. Zvanicno je do sada 27 ljudi poginulo, to mora biti predmet odgovarajuce sudske istrage.

ne-ne, ja uopšte ni jednom rečju ne sporim sve što si napisao. bavio sam se samo pojedinačnim  pitanjem fizičke zaštite koji je regulisan odgovarajućim propisima, standardima i normativima.

u sisteme uzbunjivanja, komandovanja, evakuacije itd, kao i u verovatne propuste u poštovanju prethodno pomenutih propisa (standarda i normativa) ja nisam ulazio.

Posted

zaista ne bih da ulazim u to koliko si stručan za meteorološke fenomene - nemam razloga da sumnjam da jesi - ali pitanje projektovanja zaštite od bilo koje nepogode (poplava, zemljotres, vetar...) jeste stvar (i) statistike (u širem smislu - teorije verovatnoće). svi propisi koji tretiraju ove oblasti jesu bazirani na proceni hazarda.

da li će meteorolozi, seizmolozi i ini da isposluju da se njihova najsvežija saznanja - ukoliko su tako dramatična kao što impliciraš - ( a tako sam shvatio tvoj post) ugrade u regulativu, to je sad već neka druga stvar.

naravno da su bazirani na proceni verovatnoce da se nesto desi. ono sto sam pokusao da ti objasnim jeste da ova vlada (vucic - 'biblijski potop', puzovic - 'kise jednom u hiljadu godina', ...) ne razume da je model klime fundamentalno promenjen i i dalje se menja. njihove procene se zasnivaju na analizi podataka iz poslednjih 100 godina, a globalna klima je u poslednjih 10 promenjena vise nego u prethodnih 90. drugim recima njihove procene da je ovo 'jednom u 1000 godina' su pogresne i samim tim uzasno opasne jer ce na njima graditi i buducu odbranu od poplava (i nista manje vazno od susa koje nas ocekuju).

uopste ne unizavam puzovica. ne znam nista o njegovim kvalifikacijama za mesto na kojem je, a to mesto mi govori da je njegova delatnost odbrana od voda, a ne klima.

tvoja poslednja recenica je upravo srz problema - podatak je tacan i od ovakve poplave se nije moglo sasvim braniti (doduse ocigledno je moglo dosta toga da se ucini da se umanji steta). ali ovo sto se desilo je upozorenje ili bolje - najava da ce se tave poplave od kojih je nemoguce braniti se desavati cesce nego do sada. to nikako nije poziv da se kockamo - desilo se sad, pa za 1000 godina.

klimatske promene jesu dramaticne, pogadjaju i pogadjace i srbiju. to nisu nikakva najnovija istrazivanja, vec nepobitno utvrdjena cinjenica.

Posted

+1

Prvi bi Aleksandar "Crna marama narikača" Vučić pohrlio da nam kaže koju cifru više za "preminule"...

+1

Paranoja je zavladala opasno kod nekih forumasa. Plus fejsbuk kao pouzdan izvor informacija... ajoj. :(

Ljudi, Igalo je sigurno 10x manje od Obrenovca po broju stanovnika. Da li znate koliko dnevno novih osmrtnica osvane na tabli predvidjenoj za njih? 7 prirodno umrlih za jedan ili dva dana u opstini gdje zivi 50+ hiljada ljudi je normalna brojka.

Posted

meni je ipak jedan od najvecih hitova romkinje dosle da doje bebe u prihvatni centar.

To je bash bilo - ono - skoro pa mitoloshki™...