mrdja Posted April 30, 2021 Posted April 30, 2021 15 minutes ago, dragance said: Usput, nisam 100% objektivan. Proveo sam dosta vremena u Hong Kongu, Tajvanu, i nešto malo u samoj Kini, pa mi je lakše da imam jače mišljenje o svemu. U Tajvanu sam proveo samo par sati, nedovoljno za bilo kakav sud. Hong Kong mi se nije svideo, izgledao je kao veliko gradiliste, sa puno losih vozaca na ulici i puno ljudi koji zele da pricaju o berzama (kao da je to nesto o cemu bi turist rado razgovarao :)) Doduse, sjajan sybway, puno bolji od Toronta (sto i nije narocito tesko; da mi nije ovih mojih komsija Amerikanaca da ponekad vidim njihove suway/metro sisteme pa da se utesim, tacno bih odselio) U Mainland Kini sam dosta putovao, veliki gradovi uz obale mi se nisu bas svideli (donekle Hangzhou), ali je unutrasnjost puno prijatnija, i to ne samo priroda, nego i ljudi. Ljudi koje sam upoznao u Yunnanu su fenomenalni (i to par dana nakon teroristickog napada Ujgura), Jiuzhaigou i Huanglog su medju najlepsim prirodnim spektaklima koje sam posetio dosad; Xinjiang je s druge planete, pustinja, planine, grozdje u Turpanu, Hami dinje, jagnjeci cevapi, Kazaci i njihovi satori (yurts), Yili dolina, Kanas, ... i dalje sam u kontaktu sa mnogim ljudima tamo, nekako najvise sa Kazacima (valjda sam i ja nomad u dusi), ali i sa Han Kinezima, Ujgurima, Wa, Lisu, Myao, Ba
dragance Posted May 1, 2021 Posted May 1, 2021 @mrdja ljudi su fenomenalni, u pravu si. Mislio sam više na političke sisteme. Dok Kina nije sjebala Hong Kong eto kako je mogla moderna Kina izgledati: slobodna, otvorena. No, seo majmun u tenk. Kat O i Ap Chau ostrva su predivna. Cuo sam dosta o hrani Ujgura, mislim da je i bane ovde pričao da smo kao srodne duše po tom pitanju, i ono što im rade je jednostavno genocid.
dragance Posted May 1, 2021 Posted May 1, 2021 I to odavno nema veze sa komunizmom već nacionalizmom Han kineza prema ostalim.
eumeswil Posted May 1, 2021 Posted May 1, 2021 18 hours ago, mrdja said: Greta Thunberg je po mnogo cemu specificna... Dobar PR projekat za neupućene mase. https://www.wrongkindofgreen.org/2019/01/17/the-manufacturing-of-greta-thunberg-for-consent-the-political-economy-of-the-non-profit-industrial-complex/
Popular Post mrdja Posted May 1, 2021 Popular Post Posted May 1, 2021 Dragance, slazem se da je nacionalizam Han Kineza u porastu i deo problema (drugi deo je porast nacionalizma i terorizma kod Ujgura). Iskreno, ne razumem upotrebu reci genocid u ovom kontekstu, tim pre sto je koriste ljudi kao Mike Pompeo i Adrian Zenz. Da podsetimo, genocid je namerno ubijanje velikog broja ljudi odredjene nacije ili etnicke grupe sa ciljem kompletnog unistenja. Svaki genocid u istoriji je imao za posledicu drasticno smanjenje populacije ugrozene grupe. Ujgura je danas u Xinjiangu 12.8 miliona, vise nego ikad u istoriji (BBC), 2012. godine ih je bilo 9.3 miliona (Treddinick u sjajnoj knjizi "Xinjiang"). 2012 ih je bilo ispod 50% stanovnistva Xinjianga, danas su nesto preko 50%. Kao krunski dokaz se pominje "rad" Adriana Zenza i 80-90% materijala na webu veznog za ovaj "genocid" dolazi iz istrazivanja ovog kvazi-intelektualca. Adrian Zenz je nemacki antropolog, po sopstvenim recima "born-again Christian, who feels "led by God" in his research on Chinese Muslims and other minority groups". Sa svojim tastom, Marlonom Siasom, napisao je knjigu "Worthy to Escape: Why All Believers Will Not Be Raptured Before the Tribulation". On je, takodje, senior fellow in VOC, non-profitna americka anti-komunisticka organizacija, autorizovana u Kongresu 1993. Samozvani "ekspert za Tibet" je svojevremeno objavio istrazivanje o Tibetu za Jamestown Foundation koje je kritikovao stvarni ekspert, Robert Barnett, kao potpuno nenaucno (nije bio peer-review pre publiciranja, nije bilo referenci na rad ostalih istrazivaca, nije bilo nezavisne verifikacije podataka na terenu). Odjednom, 2016, Zenz postaje "expert za Xinjiang" bez ikakvih prethodnih priprema i istrazivanja (po sopstvenim recima). Danas je taj covek glavni izvor informacija o "genocidu u Xinjiangu", pojavio se pred americkim Kongresom, Evropskim parlamentom i Kanadskim parlamentom (po predlogu nasih US saveznika). Upravo ovo pojavljivanje pred Kanadskim parlamentom je razlog mog istrazivanja o ovom inace opskurnom liku, jer mi je prijatelj rekao da stize neki "far-right, religious nutcase" i pitao znam li nesto o njemu, posto zna za moj rad svojevremeno na Silk Road projektu. Gledao sam i neke njegove grafikone, to je strasno. Uzeo je nekoliko delova provincije sa ujgurskom vecinom iz zvanicnih podataka kineske vlade i dokazao da je natalitet manji od nataliteta citave provincije. Pri tom je izostavio dva ujgurska distrikta gde je natalitet veci od proseka. Za kraj je izostavio glavni i najprosperitetniji grad Urumqi, u kojem zivi 20% od svih Ujgura u Xinjiangu i koji ima ubedljivo najveci natalitet. Zamisli demografsku analizu Srbije uz izostavljanje Beograda i onda poredjivanje sa podacima na nivou drzave (ukljucujuci BG). Svojom "analizom", ne samo da je dokazao da mu naucni rad nije poznat, vec je pokazao i potpuno odsustvo elementarnog postenja i pristojnosti. Ono sto je najgore u svemu tome je da se davanjem prostora i vaznosti ovakvim "ekspertima" daje legalno pravo kineskim vlastima da odbace svaku kritiku, kao obicnu propagandu. Da me ne razumes pogresno, politika velikih sila je prljava i uvek je bila. I naravno da meni licno vise odgovara jaka Amerika, nego jaka Kina. Ali svako humano i posteno ljudsko bice ce dati sve od sebe da bude objektivno. Kina je velika sila i moze se uporedjivati samo sa Amerikom, nikako sa Kanadom, Norveskom ili Novim Zelandom. Neka pitanja koje treba postaviti i odgovoriti logicki (moji odgovori su u zagradi): 1. Da li postoji ujgurski terorizam? (apsolutno, po Reutersu ih je oko 5000 ratovalo u Siriji) 2. Ako postoji, da li je odgovor Kineza adekvatan? (preteran je) 3. Da li je americki odgovor na terorizam bio adekvatan? (bio je preteran) 4. Da li je izvor informacija o "genocidu" u Xinjiangu kvalitetan i verodostojan? (naprotiv, sasvim suprotno) 5. Da li se o zlocinima nad Ujgurima najvise zgrazavaju mediji koji su bili puni razumevanja i opravdanja za potpuno dokazano mucenje zarobljenika? (da, i to je ono najbolnije) 6. Da li su Ujguri jedina etnicka grupa u Kini (ne, ima ih 56 i vecina nema bas nikakvih problema) 7. Da li su Ujguri najveca etnicka grupa u Kini (ne, Zhuang je najveca i nemaju nikakvih problema sa Han Kinezima) 8. Da li su Ujguri najveca islamska etnicka grupa u Kini (ne, to su Hui i nemaju problema sa Han Kinezima) 9. Da li je broj Ujgura pao u odnosu na ostale manjine (ne, 1990 Miao/Hmong je bila veca grupa, danas ih ima 1.5 milion manje od Ujgura) 10. Da li su Ujguri kao etnicka grupa imali polisu od jednog deteta kao Han Kinezi? (ne, za manjine je vazilo da mogu imati dva deteta, a postojali su i posebni family programi, pa je prosecan broj dece bio oko 5,5 u ujgurskoj porodici) 11. Da li vecina svedoka u medijima govori o periodu 2013-2016 (da, mada su dva svedoka diskreditovana u Pakistanskim i Turskim medijima, ali to nije bitno) 12. Da li je medijska kampanja pocela posle promena u americkoj administraciji 2016? (apsolutno, tad je i ovaj "ekspert" angazovan) Za kraj, Dragance, stvarno ne odbacujem mogucnost neceg tako monstruoznog kao "sterilizacije". Svakakvih gadosti sam se nagledao u zivotu i znam na sta su ljudi spremni. Ali, zadrzavam pravo da ne prihvatam "dokaze" od nekog ko nije umeo da mi dokaze ni da zna sta je pravo naucno istrazivanje (nesto sto mi je ipak jako dobro poznato). Zadrzavam i pravo da ne verujem medijima i politicarima, koji su "imali razumevanje" za dokazano fizicko zlostavljanje zarobljenika, dok sam se ja zgrazavao i razmisljao gde ide ovaj svet kad je tako nesto moguce u normalnoj, demokratskoj drzavi. Zadrzavam pravo da prezirem one koji nisu preduzeli (a mogli su) nikakvu inicijativu protiv odgovornih za napad jedne drzave na drugu na osnovu laznih dokaza i ubistvo nekoliko hiljada neduznih civila (ukljucujuci zene, decu i starce) a onda uvode razne sankcije i ostro osudjuju one gde dokazi i nisu tako kristalno jasni. Ne mogu promeniti svet, ali mogu zadrzati svoju ljudskost i osudjivati svaki dokazani zlocin. Kad bi se moglo verovati politicarima i medijima, sudovi ne bi bili potrebni. 13 8
borris_ Posted May 2, 2021 Posted May 2, 2021 (edited) Kinezi kao amerikanci, holivudska propaganda Edited May 2, 2021 by borris_
namenski Posted May 3, 2021 Posted May 3, 2021 Ponos Kraljevske mornarice, HMS Queen Elizabeth krenuo je na svoje takozvano maiden voyage, svetsku turneju tacnije, tokom koje ce da poseti 40-ak zemalja, skoro od reda u tihookeanskom prostoru... Pracen sa 2 razaraca za protiv aviona, 4 fregate za protiv podmornica i jednom atomskom podmornicom, valjda za svaki slucaj... Sve bi to i bila i ne bi bila vest da se pod hitno preko Bloomberg-a, a da koga bi drugog, nije oglasio bivsi admiral James Stavridis, danas uspesan penzioner, sve svrsavajuci na sopstvenu tvrdnju glede krstarenja: Quote ...all of this represents the vision of “Global Britain” that the administration of Prime Minister Boris Johnson is touting post-Brexit. Itakodalje, itakodalje, sve slaveci moc ojacalog NATO i njegovu spremnost da pokaze zube - Kini. Koja ce ovom britanskom demonstracijom biti veoma, veoma: Quote ...unhappy... Buduci da se u ime Freedom of Navigation vec nesto buni protiv prisustva ratnih brodova raznih zemalja, izmedju ostalog Francuske i Nemacke u vodama u kojima - po njoj - evropske sile bas i nemaju sta da traze... Bivsi admiral, inace pozamasan glavonja pre penzije, mislim na funkcije koje je obavljao, postao je i - plodan pisac. Neke od knjiga mu i vredi procitati, poslednju, izaslu marta ove godine, u koautorstvu sa likom po imenu Elliot Ackerman, a pod naslovom: 2034: A Novel of the Next World War - manje, osim ako nekome bas nije stalo da vidi u kojim pravcima ide dalja кленсизацијаtm sa sve prepariranjem citalacke publike... Uostalom, knjigu nije potrebno prepricavati: ekstremno je lako pogoditi ko protiv koga, ko su losi, a ko zli momci...
dragance Posted May 3, 2021 Posted May 3, 2021 Pa sad, sve su to geopoliticke igre koje i Kina voli da igra. Šta Kina traži medju pacifičkim ostrvima gde ih nikada nije bilo? Sve uzimam sa velikom dozom (morske) soli. Nadgornjavanje Australije i Kine me istinski brine. I za NZ i ostale susede.
namenski Posted May 3, 2021 Posted May 3, 2021 Igre su za to da se igraju, a daleko od toga da je Kina ona poslovicna madjarska sobarica u celoj prici... Samo, sumnjam da je put kojim su se NATO/Zapad zaputili produktivan cak i sa njihove tacke gledista: olaksace, naime, kineskim glavonjama potpirivanje ne tako davnih i sigurno ne zaboravljenih reminiscencija na vremena kada su evropske oklopnjace ratni brodovi po Kini radili sta su hteli i kako su hteli, sa sve prilikom da dalje potpiruju kineski nacionalizam... Sve to ukupno, sa poprilicno tupavom politikom Zapada koji bi neke nove, do sada nevidjene probleme da resava nacinima na kojima je to radio do juce i koji po pravilu vode u sve siru i opasniju konfrontaciju: uostalom, na pitanje sta Kina trazi na pacifickim ostrvima gde je do sada nije bilo, isto tako moze da se odgovori a sta tek traze Francuska i Nemacka... Osim mozda polaganja na istorijska prava? Kina se izborila za polozaj ako ne glavnog, ono tu negde tihookeanskog i sire igraca i zemljama poput NZ i Australije bi dugorocno mozda najpametnijetm bilo da potraze nacine za neku vrstu finlandizacije svojih odnosa sa Kinom; od prihvatanja uloge isturenih predstraza Zapada vajdu videti nece...
dragance Posted May 3, 2021 Posted May 3, 2021 Pa sad, Francuska ima svoje teritorije u Pacifiku. Nemacka...hm - nekad je imala Samou, ali dobro, beše neko drugo vreme. NZ igra pametniju ulogu od Australije, ali jebi ga, pritisak 4 oka od 5 očiju će im ukazati šta je pravi put. U to ne sumnjam. Ne znam šta je ispravan način, glup si ako se upustiš u te vode, glup ako nisi. A budala i majmuna koliko hoćeš da sednu u tenkove.
namenski Posted May 3, 2021 Posted May 3, 2021 Sedanje u tenkove uvek je opcija, ali ne verujem da postoji bolji nacin da se ne samo Kini gurne prst u oko podesanjem da je, eto, Nemacka imalatm Samou... Zapad se do sada - od 1948. pa na ovamo, opekao o Kinu poprilicno puta: problem je danasnje Amerike sto je skoro potpuno prigusila da ne kazem ugusila glasove i snage - a ima ih - sklone pokusajima da se problemi resavaju drugacije nego blokadama, embargoima, konfrontacijama, sve alatkama nekih dugih vremena i sa sve podmetanjem saveznikatm.. Koji, po pravilu - najebu, a pitanje je i koliko je - u zbiru - sama Amerika bila na dobitku... Mozda ova Herblock-ova karikatura nastala pocetkom 50-ih, mutadis mutandis, ponajbolje priblizava situaciju u kojoj se danasnja Amerika nalazi, pokusavajuci kao sto rekoh, da na izazove nekoh novih vremena odgovara sredstvima iz nekog proslog doba... Ako ne ona, ova sigurno: Ili, mozda je i vreme da se prestane izandjalo gadjanje Kine po potrebi, propagandnim alatkama koje su davno, davno izandjale kao sredstva najprimitivnijeg antikomunizma koji - kada je danasnja Kina u pitanju mase loptu onoliko...
Frank Pembleton Posted May 3, 2021 Posted May 3, 2021 Za vas koji pratite, koliko istine ima u ovome?https://www.danas.rs/nedelja/ko-je-smestio-dzeku-ma/.... Shiit has hit the fan!
borris_ Posted May 3, 2021 Posted May 3, 2021 3 hours ago, namenski said: Oni nemaju katapult na tom novom ultra mega nosacu aviona?
Boycie Posted May 3, 2021 Posted May 3, 2021 37 minutes ago, Frank Pembleton said: Za vas koji pratite, koliko istine ima u ovome? https://www.danas.rs/nedelja/ko-je-smestio-dzeku-ma/ .... Shiit has hit the fan! dosta, čitao sam o tome u nemačkom špiglu. Zanimljivo je da špigl vidi te akcije kao čistu političku osvetu ali isto tako smatra da je itekako potrebno (i pozdravljaju) rasparčavanje alibabe zbog prevelike koncentracije moći sa komentarom da nešto slično treba da se odradi sa FB.
Recommended Posts