Spooky Posted July 1 Posted July 1 2 minutes ago, namenski said: Jos su strasniji ovi analiticaritm iz шпајза, jebem te internete, ali 'ajde... Ni tvoja briga za slomljena samo stakla (zagrada je za pretpostavljeno, ali kada su Kinezi i Rusitm u pitanju vise nego moguce laganje). Obaska sto se kosmodromi ne prave za lansiranja iznad okeana i iznad kopna jer postoje itekako znacajni i olaksavajuci razlozi da budu sto juznije, sto blize poutaru: da tebi objasnjavam zasto nema smisla. Opet ti meni replajujes i bez argumenata me pokusavas omalovaziti sa svojim laznim autoritetom mudraca pametnijeg od svih i pritom lupetas (samo za blizinu jugu zbog orbitalne brzine zemljine rotacije si pogodio), mesas sever i istok - pa nekako mislis da je pravac prema okeanu na istoku suprotan pravac od juga (a kineska najjuznija tacka ostrvo Hanan i mainland iznad su bas na okeanu prema istoku i ona i okolina su savrseni za lansiranja iz ta dva razloga -najjuznija tacka + lansiranja bi bila prema okeanu jer se rakete zbog pomenute rotacije skoro uvek lansiraju na istok - mislim da su tamo negde i pravili nove kosmodrome). I na kraju meni koji je osvajao prve nagrade na saveznim takmicenja i isao na 2 olimpijade iz fizike, pa posle pohađao Fizicki fakultet i to naucni smer B sa vrhunskim prosekom si nasao da xplainujes osnovnu orbitalnu mehaniku, sram te bilo!!! 2
namenski Posted July 1 Posted July 1 1 minute ago, Spooky said: Opet ti meni replajujes i bez argumenata me pokusavas omalovaziti sa svojim autoritetom mudraca pametnijeg od svih +1 Вуковче, mehanika je bila usput, rekoh ti da nemam kad: ovo je Kina topik, a razlog reakcije bilo je skoro pa seirenje nad Kinezima koji razbijaju prozore, a verovatno i vise od toga, lazu Kinezi... Eno ga dole topik o onoj Musk-ovoj prevari, na kome su se suze lile i kose cupale kada Elonutm nesto krene неваљатно, ali Kinezi jebiga...
Spooky Posted July 1 Posted July 1 Ne znam što braniš ovakvu ociglednu glupost Kine, ovo zaista jeste stravična neodgovornost prema svojim građanima i ne znam apsolutno nijednu drugu državu koja ima ovako nesrećno postavljeno mesto za lansiranje + pa još tu vrši destruktivne testove. I ovo nije politička kritika, niti sam kritikovao Ruse - oni su izgradili kosmodrom na najboljem mestu koje su imali u doba SSSRa. Vladivostok je bio previše severno, pa nisu mogli uz okean, al istočno od Bajkonura je nenaseljena pustinja stotinama kilometara (a i u drugim pravcima su rezervisali popriličnu površinu i jedino naselje u krugu je zatvoreni istoimeni grad za radnike na kosmodromu). A elon musk jeste svašta nešto - da ne psujem sad, ali SpaceX (i tesla) su i dalje vrhunske kompanije. Space X ima više lansiranja u orbitu nego cela Kina i Rusija zajedno (prošle godine 98 > 67 + 19), a pored toga testovi na najjačoj raketi ikada (Starship - koja će pri tome biti fully reusable) odlično napreduju.
namenski Posted July 1 Posted July 1 3 minutes ago, Spooky said: Ne znam što braniš ovakvu ociglednu glupost Kine, ovo zaista jeste stravična neodgovornost prema svojim građanima.. Quote I ovo nije politička kritika Quote Vladivostok je bio previše severno Onako, iz glave, da ne proveravam, taj u odnosu na Bajkonur previse severni Vladivostok, je neka 3o juznije od Bajkonura... Gadjaju se sa Beogradom, BTW, a ti da vratis ta srednjoskolska priznanja... Quote A elon musk jeste svašta nešto - da ne psujem sad, ali SpaceX (i tesla) su i dalje vrhunske kompanije. Space X ima više lansiranja u orbitu nego cela Kina i Rusija zajedno (prošle godine 98 > 67 + 19), a pored toga testovi na najjačoj raketi ikada (Starship - koja će pri tome biti fully reusable) odlično napreduju. Musk je 1 carina, tu zbora nema...
Spooky Posted July 1 Posted July 1 Ok, u pravu si za Vladivostok, nemam pojma zasto nisu tamo - mozda iz logistickih razloga - bio im predaleko of fabrika i sl. Ali ostalo ti i dalje ne stoji. Izvaliti da je najuspesnija space kompanija koja je u 2023. imala 98 od ukupno 223 orbitalna lansiranja u svetu Maskova prevara je za nepoverovati.
namenski Posted July 1 Posted July 1 11 minutes ago, Spooky said: Ok, u pravu si Ja sam uvek u pravu... 1 1
Spooky Posted July 3 Posted July 3 Njegove izjave uopšte nisu anti-western. I čovek lepo objašnjava u čemu je SSSR (i delomično danas Rusija) grešila i šta Kina bolje radi. I lepo kaže da se SSSR raspala ne zbog eksternih pritisaka, već zbog internih sila. Kina održava jaku dinamičnu ekonomiju da bi sprečila interne pritiske, a spolja - politikom meke sile - ekonomskom saradnjom sa okolnim zemljama i organizacijama koje ih predstavljaju (ASEAN) i ulaganjem u infrastrukturu održava dobre odnose i sprečava ono što Amerika radi -pridobijanje sovjetskih suseda na svoju stranu. Ali Rusija je umesto sve veće saradnje sa EU počela politiku konfrontacije sa istom...
Weenie Pooh Posted July 3 Posted July 3 Apsolutno su neuporedivi položaji Kine i Rusije/CCCP, tj. odnos Zapada prema jednima i drugima. Teza da se Sovjetski savez raspao sam od sebe je 1) istorijski neutemeljena i 2) opovrgnuta već u nastavku izlaganja kad objašnjava zapadni containment policy. 1
Spooky Posted July 3 Posted July 3 Pa reci to ovom diplomati jer je on uporedio SSSR i Kinu. Takođe je on rekao da se SSSR raspala ne zbog eksternih elemenata već unutrašnjih lomova. I isticao je važnost ekonomije da se to spreči. A containment je tome samo pripomogao, dok je USA radila da pridobije okolne zemlje SSSR se samoizolovao.
Weenie Pooh Posted July 4 Posted July 4 Nemam diplomatin email pa kažem tebi koji ceniš da "lepo objašnjava". Zapadni containment policies na primeru CCCP nekad i na primeru Kine danas jednostavno nisu uporedivi. Druga vremena, drugi ljudi. Džabe bi bila Kinezima saradnja sa susedima i belt & road da nemaju ovo: A današnja Rusija, naravno, nije ekonomski uporediva ni sa današnjom Kinom ni sa nekadašnjim CCCP. 1
namenski Posted July 4 Posted July 4 43 minutes ago, Weenie Pooh said: Džabe bi bila Kinezima saradnja sa susedima i belt & road da nemaju ovo: A kazutm da i ovo pomaze: 1
Recommended Posts