Jump to content
IGNORED

zakon o radu, posledice, kritike i (retke) pohvale

Ravanelli

Recommended Posts

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Budja

166

• Dagmar

115

• Аврам Гојић

71

• Indy

71

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Slow, jedna molba. Stavljaj i link na tekst.

Posted

Tesko ga je pratiti.Nema niza ni unutrasnje logike.Plus, opsta mesta "vi ste unistili vrednosne kategorije ovog drustva".

Posted (edited)
Posredno.Privatizovani monopol je je umnogome gori od drzavnog monopola.A cene ce se, privatizovao se EPS ili ne, ionako dovesti u red sa ostalima, to ne brinem.
obzirom da te cene variraju od 11-30€c/KWh, verovatno će ostati u nižem delu tabele, što pitanje koliko je ispativo nekome ko bude uzimao to iozbiljan investicioni program.eps je trenutno nemoguće prodati i nije nam u interesu da ga proidajemo. to je po meni bukvalno najvrednija stvar u državi Edited by Ravanelli
Posted
obzirom da te cene variraju od 11-30€c/KWh, verovatno će ostati u nižem delu tabele, što pitanje koliko je ispativo nekome ko bude uzimao to iozbiljan investicioni program.eps je trenutno nemoguće prodati i nije nam u interesu da ga proidajemo. to je po meni bukvalno najvrednija stvar u državi
Malo mi ovo nije jasno, da ne kazem kontradiktorno.EPS vredi koliko vredi, ideja da je to nesto vredno ali treba sacekati pravi trenutak ili spucati pare ("povratiti na noge") nije ekonomska. U prvom slucaju rec je o spekulaciji, u drugom se, manje vise, po pravilu u politickim krugovima zaobarvi da troskovi treba da se oduzmu od potencijalne buduce cene.Ako je zaista vredno za drzavu, a ne za privatne investitore, u cemu je posebnost drzave u odnosu na privatne investitore da za nju vredi vise? Pitanje nije retoricko vec ozbiljno.
Posted

Možda zbog uticaja na ostatak društva ? Privatnog investitora ne zanima da li je neki metalostrugar zatvorio radnju jer je struja preskupa i ne može isplativo da radi, a državu bi valjda i to trebalo da zanima.

Posted (edited)
Možda zbog uticaja na ostatak društva kartela? Privatnog investitora ne zanima da li je neki metalostrugar Simpo ili Putevi Srbije zatvorio radnju jer je struja preskupa i ne može isplativo burazerski da radi zapošljava i rasipa,
2. strana 1 medalje. Edited by pacey defender
Posted (edited)

to je jedino što nam je ostalo od jeftinih energenata i uvek smo imali nižu struju u benčmarku sa ostalima, što je uvek značilo i niže opex-e. plus je to naravno uvek bila socijalna kategorija ovde.što se tiče samog eps-a to je masivan sistem iz kog se krade na sve moguće načine (znam da je nova srbija držala priču za sitne remonte i tako namirivala partijsku vojsku na lokalu) i opet ostaje. samo da predoćim red veličina, mislim da je osiguranje celog eps-a nešto ispod 10% ukupne osiguravajuće premije u srbiji. i tu nije samo struja već i ugalj. klepa se još na velikim remontima u dogovoru sa velikim kompanijama. siemens se uzme za remont elektrane i onda kao podizvođača angažuju nekog domaćeg za manje keša... i takoooo. nis, telenor, komercijalna, telekom... sve je to ipak manje i verovatno beznačajnije od eps-a

Edited by Ravanelli
Posted

^^ trik je naravno u konkurenciji (pristupu alternativnom snabdevaču, itd) i nadzornom telu koje sprčava kartelizaciju.

Posted
^^ trik je naravno u konkurenciji (pristupu alternativnom snabdevaču, itd) i nadzornom telu koje sprčava kartelizaciju.
ne razumem? u zemlji gde struja privatizacijom eps-a jedino može da ode duplo?
Posted
Možda zbog uticaja na ostatak društva ? Privatnog investitora ne zanima da li je neki metalostrugar zatvorio radnju jer je struja preskupa i ne može isplativo da radi, a državu bi valjda i to trebalo da zanima.
Eksterni efketi?Moze, ali isto tako mogu i negativni eksterni efketi, neke je pomenuo Pejsi. A subvencionisanje bogatih porodica i pojedinaca ("socijalna kategorija") pomenuo je Ravaneli.No, ok, hajde da o tome razogvaramo. Prosto, uvek mi je smetala ideja "sada je jeftino, ne vredi prodavati, nije vreme". Ako je jeftino zbog fundamenta, a ne korupcije, onda da razgovaramo o razlicitim ekstenim benefitima, neekonomskim efektima na drustvo i sl. i da to uporedimo sa troskovima odrzavanja u drzavnom vlasnistvu koji cine drzavu vlasnika razlicitim od privatnog investitora.Ali onda odgovor nije u jeftinoci vec upravo u tim drugim stvarima koje ni relativna skupoca i "dobar trenutak za prodaju" nece promeniti u smislu vrednosti za drzavnog vlasnika.
Posted

Poenta je valjda i to da se investira (pomoću partnera), poveća proizvodnja, efikasnost, smanje gubici pri transportu i na kraju bude nešto i za izvoz.

Posted
Poenta je valjda i to da se investira (pomoću partnera), poveća proizvodnja, efikasnost, smanje gubici pri transportu i na kraju bude nešto i za izvoz.
Jasno.Pogledajmo na sta lici drzavno vlasnistvo u PDVSA u Venecueli: krava muzara, smanjena proizvodnaj svake godine, neispravne instalacije, pozari redovni...
Posted

Ah, pa nismo mi valjda Venecuela. Otvorili smo pregovore sa EU. To valjda znači i ispunjavanje nekih standarda. Uključeni smo i u neke međunarodne tokove, a proizvodnja raste.