Jump to content
IGNORED

Sirija

Budja

Recommended Posts

Posted

"Normalni" dok su ugrozena strana, gde god osete nadmoc nista nisu bolji od ostalih (moj neki utisak) ...

za koga nisu bolji? Znaš kako ja jesam ateista ali je činjenica da se oni (a nakon njih Asad) najbolje ponašaju prema vjerskim manjinama uključujući hrišćane i zbog toga ih smatram ako ništa drugo najrazumnijim.

Iliti kad bih morao da iskočim iz aviona negdje iznad Sirije najradije bih da to bude iznad kurdskog ili "režimskog" područja

Posted

Priznajem da mi je draže i oku prijatnije da vidim Asada i njegovu zgodnu ženu, elokventne i obrazovane ljude, nego raznorazne mule i emire, i da imam više simpatija za njihovu stvar, nego za stvar nekih bradatih ludaka koji bi da zabrađuju žene i nameću norme iz 7.veka., oni barem ne izgledaju kao muslimani. 

Posted

Da, sigurno je to hteo da kaze. Jebem te zivote.

Posted (edited)

sve ok. masovno ubistvo postaje manje problematicno i nekako ljupko kada su zrtve neobrazovani i sirotinja. ili muslimani.

dželati slušaju Mocarta, i znaju da odaberu kravatu uz odelo. bitno je.

Edited by Gandalf
Posted

sve ok. masovno ubistvo postaje manje problematicno i nekako ljupko kada su zrtve neobrazovani i neocesljani. ili muslimani.

dželati slušaju Mocarta, i znaju da odaberu kravatu uz odelo. bitno je.

Jeste nezgodna omaska, verujem.

A da ipak pitas coveka da objasni.

Posted (edited)

Za šta smo svi pomalo zaslužni, i vas dvojica koji ste nekritički pro-američki nastrojeni, i drugi koji su nekritički pro-ruski nastrojeni, i Bane koji je anti-asadovski nastrojen (moj utisak, izvinjavam se ako grešim), i ja koji ne uspevam uvek da budem do kraja objektivan, iako se trudim. 

Ja se slazem da smo svi krivi, ali ne smatram da sam nekriticki proamericki nastrojen. Smatram da je je rat u Iraku bio zlocin koji je doprineo destabilizaciji regiona i to sam vise puta istakao ovde. Obama je zasrao sto nije imao plan za Libiju posle Gadafija. Pricali smo i o dronovima i o gvantanamu ali i o mnogim unutrasnjim pitanjima Amerike (oruzje, rasizam...) E sad to sto ne verujem da Amerika ima super moci kojima pokrece milione i sto verujem da postoje i druge sile koje uticu na dogadjaje to je druga stvar.

Priznajem da mi je draže i oku prijatnije da vidim Asada i njegovu zgodnu ženu, elokventne i obrazovane ljude, nego raznorazne mule i emire, i da imam više simpatija za njihovu stvar, nego za stvar nekih bradatih ludaka koji bi da zabrađuju žene i nameću norme iz 7.veka. To ne znači da je Asad cvećka, štaviše mislim da je on vrlo surov diktator, ali su alternative koje se nude značajno lošije.

Sa ovim imam dva problema. Prvi je to sto cinjenica da je neko pristojno obucen i da ima zgodnu zenu ne znaci apsolutno nista osim kao sto ti kazes da je prijatniji oku. Mozemo se mi neslagati sa mulama i emirima po mnogo pitanja ljudskih prava ali ako ovi u odelima ubijaju hiljade oni su mi na kraju daleko manje simpaticni. Druga stvar je sto se ovde uopste ne radi o sukobu civilizovanih i necivilizovanih. Kad su protesti poceli njih su izneli obicni gradjani, a ne "mule i emiri". Sirijska opozicija su bili ljudi u odelima bas kao Asad. E sad u ratu (tako je bilo i kod nas) uvek govna isplivaju tako da sada imamo i ISIS i Nusru itd. To ne znaci da onome ko je najodgovorniji za to treba dati prolaz.

Ono što je moja glavna bojazan je da se ovaj sukob u Siriji može proširiti daleko van njenih granica, zato ga i pratim redovno, u paketu sa Irakom i Jemenom. Trenutna situacija u svetu jako podseća na situaciju pred Drugi svetski rat - građanski rat u bitnoj zemlji u koji se mešaju supersile (Španija/Sirija), višegodišnja ekonomska kriza u svetu, hrpa malih populističkih diktatorčića sa nacionalističkim agendama, debilizacija masa u velikim zemljama koje prave sve sumanutije izbore - isuviše mnogo, da bih mogao biti potpuno miran. 

Sa ovim delom se slazem.

Edited by Eraserhead
Posted

Priznajem da mi je draže i oku prijatnije da vidim Asada i njegovu zgodnu ženu, elokventne i obrazovane ljude, nego raznorazne mule i emire, i da imam više simpatija za njihovu stvar, nego za stvar nekih bradatih ludaka koji bi da zabrađuju žene i nameću norme iz 7.veka., oni barem ne izgledaju kao muslimani. 

tri bambija za ucitavanje meseca

Posted

Kucaš na pogrešna vrata pokušavajući da mi učitaš nekakav rasizam. Ja prema islamu i muslimanima gajim duboko poštovanje, jer su velika civilizacija, koja je čovečanstvu dala mnogo više nego što trenutno živuće budale mogu da uzmu. Suviše mnogo puta sam boravio u muslimanskim zemljama, suviše dobro upoznao njihovu kulturu, i imao previše kontakata sa desetinama muslimana sa svih meridijana, uključujući i moju sadašnju šeficu, da bih imao bilo kakve predrasude. 

Btw, ne bi bilo loše da objasniš šta tačno znači da neko "izgleda kao musliman". Upoznao sam i muslimane koji nose odela i one koji nose kaftane, i meni liči da oni nemaju ništa zajedničko u odevanju i izgledu. Možda su ti poznate neke posledice koje islam ostavlja na morfologiji čovečijeg organizma, a koje su meni promakle.

Posted

Asad je musliman, mada shvatam zašto mu tvoja liberalna logika ne dozvoljava da to bude i zašto se to jako poklapa sa tvojim liberalnim saveznicima iz S. Arabije koji jako poštuju prava žena LGBT i ostala.

Posted

To kad budete igrali igrice, ili gledali utakmice iz udobne fotelje, ovde bi mogao da odjebes.

Očigledna je šala kada se stavi smajli na kraju, treba to shvatiti ipak.

A za odjebi možeš lagano na kolena.

Posted

Sa ovim imam dva problema. Prvi je to sto cinjenica da je neko pristojno obucen i da ima zgodnu zenu ne znaci apsolutno nista osim kao sto ti kazes da je prijatniji oku. Mozemo se mi neslagati sa mulama i emirima po mnogo pitanja ljudskih prava ali ako ovi u odelima ubijaju hiljade oni su mi na kraju daleko manje simpaticni. Druga stvar je sto se ovde uopste ne radi o sukobu civilizovanih i necivilizovanih. Kad su protesti poceli njih su izneli obicni gradjani, a ne "mule i emiri". Sirijska opozicija su bili ljudi u odelima bas kao Asad. E sad u ratu (tako je bilo i kod nas) uvek govna isplivaju tako da sada imamo i ISIS i Nusru itd. To ne znaci da onome ko je najodgovorniji za to treba dati prolaz.

Samo da budem potpuno jasan - ja govorim o trenutnim alternativama, a ne o tome kako su stvari počele, ili kakve su mogle biti. Da su nasuprot Asada neki fini i pristojni ljudi koji pokušavaju da pronađu modernu alternativu za svoju zemlju, verovatno bih i ja imao drugačiji doživljaj cele priče, jer nisam nikakav ljubitelj naslednih predsedničkih dinastija, koje podržavaju raznorazne islamske republike i fanatizovane religijske milicije. Nažalost, i ti i takvi likovi su trenutno bolja alternativa od druge strane, koju trenutno čine radikalizovani fanatici koji nemaju nikakvu agendu, osim da uvedu šerijat, i da vladaju kao sultani i kalifi, makar i nad dva sela. Za svo ovo vreme rata, ja sa te strane nisam video/čuo ni jedan konstruktivan predlog koji bi realno mogao da dovede do okončanja rata (doduše, nije baš ni da se Asad nešto mnogo oko toga trudio), čak mi nije jasno ni ko bi u njihovo ime takav predlog sada artikulisao. Oni žive za fight / džihad i anarhiju, i drugih ideja u svom životu nemaju - ili barem ostavljaju takav utisak. Zbog toga ne mogu ni da se identifikujem sa njihovom borbom, jer ne vidim kakav realan upgrade ona donosi u odnosu na Asada. Kod Kurda je već stvar mnogo drugačija, iako ni oni nisu idealni - tu je već jasno šta se želi i čemu se stremi.

I da, to što su jedni u odelima, a drugi nisu, ne abolira ni prve ni druge od svih vrsta odgovornosti koje postoje. Ako je neko počinio bilo kakav ratni zločin (a vrlo je verovatno da su ih svi činili) onda treba i da za njega odgovara, bio on Asad ili Abu Bakr El Bagdadi ili običan prašinar koji za njih ratuje. Da se to goni kako treba, teško da bi bilo ko od političara i generala koji su trenutno uključeni u ovaj rat, od SAD i Rusije, preko Sirije, do Irana, KSA i Katara, umro van zatvora.

Posted

Asad je musliman, mada shvatam zašto mu tvoja liberalna logika ne dozvoljava da to bude i zašto se to jako poklapa sa tvojim liberalnim saveznicima iz S. Arabije koji jako poštuju prava žena LGBT i ostala.

Pa jasno je da Asad za njega nije musliman, on je alavit, oh wait...

Posted (edited)

@Ayatollah

Potpis, pečat. Sa sve izuzetnim poštovanjem za islamsku civilizaciju. Na strani protiv Asada jednostavno stoje nihilisti, vandali i varvari koji ako pobede neće stati na Siriji. Isto kao što je naspram najvećeg varvarina i zlikovca svih epoha 1 cudoviste Staljin izgledalo belje od snega.

Edited by IndridCold
Posted (edited)

Druga stvar je sto se ovde uopste ne radi o sukobu civilizovanih i necivilizovanih.

uz rizik da uprošćavam... klasni sukob, vladajuća elita i relativno privilegovane grupe vs. sunitska sirotinja. pobuna je relativno brzo evoluirala u ustanak proletera i seljaka. nepostojanje organizovane opozicije je dovelo do svih onih negativnih stvari koje prate pobune helota - neorganizovanost i visok nivo decentralizacije pobune, insistiranje na rasnom/religijskom identitetskom elementu, relativno privilegovane grupe se svrstavaju uz gospodara, itd.

za razliku od asadističke žgadije, opozicionari ne nose odela i kravate, ne slušaju Mocarta, a žene ne nose miniće. pobunu helota predvode ljudi koji liče na one koje predvode.

Gledao rađanje nacije?

lead_large.jpg

Edited by Gandalf
Posted (edited)

uz rizik da uprošćavam... klasni sukob, vladajuća elita i relativno privilegovane grupe vs. sunitska sirotinja. pobuna je relativno brzo evoluirala u ustanak proletera i seljaka. nepostojanje organizovane opozicije je dovelo do svih onih negativnih stvari koje prate pobune helota - neorganizovanost i visok nivo decentralizacije pobune, insistiranje na rasnom/religijskom identitetskom elementu, relativno privilegovane grupe se svrstavaju uz režim, itd.

za razliku od asadističke žgadije, opozicionari ne nose odela i kravate, ne slušaju Mocarta, a žene ne nose miniće. pobunu helota predvode ljudi koji liče na one koje predvode.

Gledao rađanje nacije?

lead_large.jpg

Otkrij karte. Koja strana bi voleo da pobedi (a da to bude u domenu realnog)?

Edited by IndridCold
  • Create New...