Jump to content
IGNORED

Egipat - vojska, muslimanska braća, puč

Gandalf

Recommended Posts

Posted
Nisam govorio o onome što se dešavalo za vladavine MB. Hteo sam samo da kažem da upravo ovakvi režimi i njihova krvoprolića na duži rok proizvode raznorazne Erdogane koji kad-tad dodju i obračunaju se sa njima ali usput ubavezno upropaste priliku da iskorače iz začaranog kruga političkog nasilja kao univerzalnog mehanizma vladavine.Erdogan je produkt generalske kaste, oni su ga stvorili svojom represijom. Tako će biti i u Egiptu, možda to bude baš Morsy (ukoliko ostane živ).Gandalf i ja imamo malo neslaganje na ovu temu jer je njemu dovoljno da generali dobiju po mandolini dočim mene podjednako brine šta će od tipičnih generalskih navika preuzeti onaj ko im doaka. To se često dešava kada je društvena klima povoljna za uzgoj autokratije.To naravno ne znači da postoji bilo kakva vrsta opravdanja nasilja prema MB.
OK, razjasnjeno.
  • Replies 940
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Gandalf

85

• Budja

84

• Muwan

75

• MancMellow

51

Posted
U svim medijima na engleskom jeziku koje danas pratim, u meniju vesti se obavezno nalazi bar jedna o nekom nasilju kojem su pribegli Morsijevci (paljenje crkve, ubistvo policajaca, korišćenje dugih cevi). Neupućen posmatrač bi pomislio da su dali skoro pa jednak doprinos ovom današnjem užasu.Daboviću, šta je u mozgovima tih ljudi? Pa ovamo nema mesta da se poslažu svi mrtvi, po ulicama leže tela ljudi čije glave su snajperi doslovce prosuli po asfaltu, iz ostataka kampa se iznose spaljeni leševi, a mediji (zapadni barem) odmah iza toga naglašavaju kako je neki Morsijevac pucao iz kalaša ili zapalio crkvu... Je l' tim dilejama od urednika jasno da je Al Sisi danas počinio zločin protiv čovečnosti? Koliko tupav treba biti pa izveštavati po sistemu "both sides have..."? Ovo je kompletno ludilo, gospe mi.
Apsolutno.Putinu se smesi brk. Kako je znao da zloupotrebi Kosovo (videti pod Gruzija), znace i sa ovim sta da radi.Siguran sam da je i Asad otvorio sampanjac.Doduse, u vezi sa Sirijom su zapadni mediji odavno popustili cim su glavne vesti prestale da budu zlocini rezima a postali zlocini islamista i njihov rast u redovima pobunjenika.
Posted (edited)

Edit: Dupli

Edited by Budja
Posted
U svim medijima na engleskom jeziku koje danas pratim, u meniju vesti se obavezno nalazi bar jedna o nekom nasilju kojem su pribegli Morsijevci (paljenje crkve, ubistvo policajaca, korišćenje dugih cevi). Neupućen posmatrač bi pomislio da su dali skoro pa jednak doprinos ovom današnjem užasu.Daboviću, šta je u mozgovima tih ljudi? Pa ovamo nema mesta da se poslažu svi mrtvi, po ulicama leže tela ljudi čije glave su snajperi doslovce prosuli po asfaltu, iz ostataka kampa se iznose spaljeni leševi, a mediji (zapadni barem) odmah iza toga naglašavaju kako je neki Morsijevac pucao iz kalaša ili zapalio crkvu... Je l' tim dilejama od urednika jasno da je Al Sisi danas počinio zločin protiv čovečnosti? Koliko tupav treba biti pa izveštavati po sistemu "both sides have..."? Ovo je kompletno ludilo, gospe mi.
Car sa CNN-a razgovara sa likom koji je glasnogovornik MB..i krece "a da li je tacno da ste vi otimali gradjane i mucili ih u vasem kampu".."a da li ste otimali policajce i vojnike i mucili ih u kampu" "Da li je istina da su nekim ljudima prsti seceni u vasim kampovima"Cekao sam samo kada ce ovaj da ga otera u pizdu materinu otromboljenu..jasno je sta ce ostati zapamceno iz ovih reci.Inace..ne razumem cemu potreba za tolikim angazovanjem medijskih kuca..koga jos tamo zabole sta se desava van USA ?
Posted
za ovo jeste kriva do neba.
+1 amerika stoji iza puca, mislim da ga nisu direktno organizovali kao sto su radili ranije (iran) ali su ga sigurno podrzali i pomogli.mozda zvuci paradoksalno ali egipat je imao sansu da postane demokratska drzava. obicni ljudi koji podrzavaju bratstvo uvijek podnose i podnosice najveci dio tereta u kriznim vremenima. bratstvo se nije nesto proslavilo dobrom upravom i strucnoscu i niko ne zna kakav bi bio rezultat nekih slijedecih izbora. puc je tu sansu unistio. vojna uprava je, ako ne gora onda bar jednako losa kao uprava bratstva. i samo taj razlog ce biti dovoljan da okrene ljude protiv sebe. danas te sanse nema. drzava se nalazi izmedju haosa gradjanskog rata i vojne diktature (vec proglasene za mjesec dana). u slucaju diktature, sve i da bude mirna (a nece) demoratija se pomjera za 20-30 godina u kojim ce egipat samo zaostajati. a onda ce se pojaviti neki harizmaticni imam koji ce naslijediti svu, u medjuvremenu nagomilanu, vojnu opremu i eto haosa na bliskom istoku. ali, odoh ja pedaleko ....
Posted (edited)
Meni se povraca od izvestavanja BBC-a o krizi u Egiptu. Prvo su par dana nakon puca sistematski izbacili izraz "drzavni udar" i zamenili ga sa neutralnim "removal of Morsi" (toliko sistematski da je 100% sigurno da im je javljeno da to ucine), onda su poceli da koriste sumanute eufemizme za sva sranja koje armija pravi - za njih je onaj prvi masakr, u kome je ubijeno 200 Morsijevih pristalica, bio "shooting incident" (da su Asadovi uradili to isto bio bi "alleged massacre"); kad god vladine trupe upucaju ljude koriste se jezicke konstrukcije u kojima vojska nije subjekat (evo danas: "scores are killed"; "the health ministry says 149 people were killed'; "About 35 people have died in clashes in the province of Fayoum") kao da su u pitanju zrtve prirodne katastrofe (i na taj nacin toliko sistematski siluju jezik da opet nema govora o slucajnosti). BBC= Londonska Pravda. Edited by Radagast
Posted

Ljudi, radi se o spoljnoj politici...ne ocekujte nikad ni u jednoj zemlji potpuno neutralno izvestavanje od drzavnih medija u vezi sa tako necim, osim u slucaju kada tu drzavu u kojoj je medij apsolutno i totalno bas briga sta se desava tamo negde. Ja sam od toga odavno digao ruke, mislim od ocekivanja.

Posted
Ljudi, radi se o spoljnoj politici...ne ocekujte nikad ni u jednoj zemlji potpuno neutralno izvestavanje od drzavnih medija u vezi sa tako necim, osim u slucaju kada tu drzavu u kojoj je medij apsolutno i totalno bas briga sta se desava tamo negde. Ja sam od toga odavno digao ruke, mislim od ocekivanja.
Ne samo to - u slucaju World SErvice BBC-ja Foreign Office ima direktnu kontrolu:
Unlike the other departments of the BBC, the BBC World Service is funded by the Foreign and Commonwealth Office. The Foreign and Commonwealth Office, more commonly known as the Foreign Office or the FCO, is the British government department responsible for promoting the interests of the United Kingdom abroad.
... tako da ne treba ocekivati cuda. Spiegel recimo izvestava sasvim drugacije.
Posted (edited)

Ministarstvo unutrasnjih poslova kaze: 43 poginula policajca i nekoliko spaljenih stanica.edit: sluzbeni podatak 278 poginulih ukupno

Edited by nautilus
Posted

egipcanin koji radi za strani medij, danas je bio u kampu r. "pozvan", zajedno sa jos par lokalnih stringera, u vojni recimo pres ofis na lagani casak. tokom caskanja, kaze uglavnom pristojnog i neagresivnog, zamoljen da pokaze sta je sve snimio u toku dana. on kaze, poslao sam memory card u ofis, nemam nista. da, a jeste li imali snimke iz blizine na kojima se vide rane itd? kaze, da. hocete li biti ljubazni da zatrazite da vam ih posalju na mejl, pa da ih ovde pogledamo? ne, a i nema razloga jer su vec emitovane. aha. nista onda, dovidjenja.izlazi napolje, srece ostale kolege, svi prosli isto. vracaju se ka svojim ofisima, zaustavlja ih patrola policije i privodi jer su svim egipcanima navodno ukinute akreditacije za rad dok se od sutra izdaju nove, te su oni u ovom trenutku civili koji se krecu posle pocetka policijskog casa. jos su u policiji i ne zna se da li ce ostati u pritvoru preko noci.vecina ih radi za strance vec godinama, neki i decenijama, i tako nesto se nikada nije desilo.ako se nastavi u slicnom pravcu, ne ocekujte nikakve vesti iz egipta koje nece biti preprici saopstenja zvanicnika i mozda naruceni razgovori sa njima.

Posted

u ovom haosu neprimecena je ostala vest da su juce naimenovani guverneri provincija. od njih 25, 19 su generali, 17 iz vojske i 2 policajca. oni ulaze u full blown vojnu upravu.

Posted
u ovom haosu neprimecena je ostala vest da su juce naimenovani guverneri provincija. od njih 25, 19 su generali, 17 iz vojske i 2 policajca. oni ulaze u full blown vojnu upravu.
Nije puc, tako kazu Amerikanci.Ne sumnjam da ce se u narednim danim pozivati na mirno resavanje problema i sl.A kad prodju nedelje i meseci, nastavice se kao da se nista nije desilo sa legalnom upravom Egipta.
Posted

Ispada da su ti lokalni guverneri glavna premija. :unsure: I Morsia su odlučili strmoglaviti kad ih je krenuo imenovat.

Posted (edited)
Ispada da su ti lokalni guverneri glavna premija. :unsure: I Morsia su odlučili strmoglaviti kad ih je krenuo imenovat.
Pa, mozda jeste ono kako se meni ucinilo - u pitanju su pare & privilegije, ti ljudi nemaju sta da rade ako nisu na vlasti, a ako jesu, zive kao krezovi.(Kazu ljudi, vidim iznad, USA su iza ovog, ili barem podrzavaju... moze biti, ali ne ubija se tako nemilice sopstveni narod zato sto ti je neko - a posebno stranac - rek'o da to uradis. Mora da postoji dublja motivacija. Posto su uglavnom iste religije, nije ni to. Po metodu eliminacije, ostaje - pristup tokovima novca). Edited by Indy
Posted

Ne mislim da je Vasington odusevljen ovim masakrom, naprotiv. Problem je u cinicnoj podrsci vojnom udaru. Yes we can.

• Create New...