Popular Post Moonwalker Posted February 12, 2023 Popular Post Posted February 12, 2023 (edited) 2 minutes ago, Tutankamon said: Valjda je to ovaj https://24sedam.rs/svet/vesti/196872/turski-grad-je-ostao-netaknut-posle-zemljotresa/vest Taman sam htela da pitam ima li njegova slika da se podeli. Za integritet i petlju. Edited February 12, 2023 by Moonwalker 11
vememah Posted February 12, 2023 Posted February 12, 2023 Ima ovde više detalja na engleskom: https://www.raillynews.com/2023/02/Hatay-was-demolished%2C-there-is-not-a-single-wreck-in-its-arrondissement%2C-we-did-not-allow-any-illegal-construction./ 2
cedo Posted February 12, 2023 Posted February 12, 2023 hvala za ovoga gradonacelnika ne sumnjam da nista necemo nauciti iz svega ovoga 1
Redoran Posted February 12, 2023 Posted February 12, 2023 1 hour ago, borris_ said: Kaze ima primjer grada gdje je gradonacelnik odbijao sve projekte koje nisu dobili odobrenje te IK. Napadali su ga svih tih godina, sada kaze da ide da spava mirne duse (grad je valjda pretrpio najmanje stetu). Neka Redoran potvrdi. Nisam čuo za čoveka ali vidim u komentarima da ljudi navode da je četiri godine na funkciji pa iz te perspektive baš i ne može isključivo sebi da pripisuje zasluge za to što mu je grad poštedjen razaranja. To je mala varoš sa mahom individualnom gradnjom, ono što je on verovatno uradio je da je striktno poštovao sve zabrane i preporučene zabrane za novogradnju (npr. zabrana gradnje višespratnica), ali deluje da su to poštovali i oni pre njega.
Redoran Posted February 12, 2023 Posted February 12, 2023 1 hour ago, cedo said: hvala za ovoga gradonacelnika ne sumnjam da nista necemo nauciti iz svega ovoga Naučilo se dosta toga 99-te, i recimo u narednih desetak godina je i primenjivano (a dosta toga se i danas primenjuje). Avaj, kako je vreme prolazilo tako su sećanja na taj horor ustupala mesto alavosti na pare. Ljudi se ljute na mene kada im kažem da političari, investitori i preduzimači možda jesu najtrulije jabuke u korpi ali da im krajnji korisnici daju sav mogući vetar u ledja jer njih dvoje-troje od sto traže na uvid atest o zemljotresu i zanima ih na kakvom tlu je zgrada podignuta i kako je podignuta. Od ostalih 97, pa možda će polovina inicijalno da se zainteresuje ali će na kraju po pravilu prevagnuti to što blizu imaju metro stanicu i školu, pusti sad zemljotres. Druga polovina neće ni staviti zemljotres na listu faktora, makar reda radi. Najpopularniji (medju lokalcima) hud za život u Istanbulu se nalazi na azijskoj strani, preko puta Prinčevih Ostrva. Na svim mapama ugroženosti od zemljotresa taj deo grada je označen ne crvenom, nego nekom bordo-braon bojom koja poručuje: “Opasnije od najopasnijeg”. Peščano tlo, severnoanadolska raseklina tačno ispod pomenutih ostrva. Nekada su tu bile stotine dvospratnih zgrada sa po osam stanova, sada su stotine desetospratnica sa po 40-50 stanova. Šta se u tom hudu desi kada se pojavi stan za izdavanje ili prodaju? Pa, ode u roku od pola sata. Ako pozoveš odmah da rezervišeš termin za gledanje, bićeš deveti ili deseti na listi i nećeš ništa ni pogledati jer će najkasnije onaj drugi ili treći izvaditi pare iz džepa. Sam proceni kolike su šanse da će bilo ko tu pitati bilo šta u vezi atesta za zemljotres. Nekoliko bliskih prijatelja mi živi tamo, otvarali su šampanjac i pevali od sreće kada su pronašli stanove koji nisu već bili otišli, tu se ni za cenu ne pita a kamoli za to kakvu zaštitu od zemljotresa pruža objekat. Ljudi naprosto imaju drugačije prioritete i nastaviće da ih imaju makar svi investitori sada bili pohapšeni i zamenjeni nekim novim. 2
MeanM@ Posted February 13, 2023 Posted February 13, 2023 On 9.2.2023. at 14:56, freemason said: Odličan post kolega : ) Baš zbog toga što propis zahteva da objekat izdrži samo 1 zemljotres sa povratnim periodom od 475 godina sam i napisao da ovoliko rušenje ne mora da bude odraz samo loše gradnje, nego je prosto nesrećan slučaj. I naravno da nije racionalno da gradi za ovakav scenario, mislim moguće je napraviti samo što verujem da broj investitora koji će da plati to teži 0. Što bi rekao jedan kolega, pa nismo ni mi građevinci krivi za sve. Ovaj EC8 ima svojih problema. Proračun se zasniva na maksimalnom ubrzanju tla i karte seizmičkog hazarda su urađene za maksimalno ubrzanje tla, a to je jako nestabilan parametar. U praksi to maksimalno ubrzanje tla uopšte ne pomaže prilikom preciznog određivanja spektralne amplitude za posmatrani period oscilovanja konstrukcije. E sad, u planu je novi EC8, mislim da treba da izađe za godinu dve i on ukida maksimalno ubrzanje tla, biće dosta sličan američkim propisima. Imao sam priliku da ga vidim i malo sam ga analizirao iz čiste radoznalosti i čini mi se da je bolji od postojećeg ovako sa naučne strane. Problem je što su ga baš prekomplikovali. Gomila nekih formula i tabela, ne znam koliko će zapravo biti pogodan za praktičnu primenu. Smučilo mi se kad sam video šta nas sve čeka i koliki proračun će da bude. Tako da obrni okreni i dalje ostajemo u nekom haosu što se tiče seizmičkog proračuna. Kada sam pomenuo kilav model u nekom softveru upravo sam mislio na Tower. On ima dosta ograničenja, i stvarno smatram da nije pogodan za neke ozbiljnije proračune. Ali jeftin je tako da kod nas ne možeš ništa drugo ni da vidiš. A što se tiče primene novih propisa, ne pričaj mi ništa. Kao što kažes, masa ljudi koji su završili po starom nema nameru da pređe na novo. Potpisuju međusobno tehničke kontrole i to tako ide bez problema. Viđao sam i jako nenormalne stvari gde je recimo deo konstrukcije proračunat po EC3, a betonski deo naravno BAB87, vetar po Evrokodu, a fundamentalna brzina vetra uzeta iz JUS tablice... Svašta ima da se vidi. Isto kao i u sezmičkim proračunima. Gelda se da se sve podvede pod okvirni sistem (čak i kad je očigledno da je u pitanju sistrem obrnutog klatna) da bi se usvojio faktor ponašanja 5.0 i time direktno smanjile inercijalne sile. Konstrukcija se posmatra isključivo kao DCH, a ništa nije urađeno da se ta visoka duktilnost i postigne u praksi. Da se nadamo da ne zaljulja i kod nas : ) Lepo sam ga odužio, izvinjavam se svima na offu. Lepo je procitati ovako nesto i na ovom forumu. Tema je sad vec off, trebalo bi ovakve teme razmatrati na posebnom podforumu. Kratak komentar samo na izbor klase duktilnosti. Mi imamo tu, ne znam kako je nazvati, srecu ili nesrecu, da smo relativno mirno podrucje sto se tice zemljotresa. Nasih 0.1-0.15, pa i 0.2 g su realno neznacajni, i s jedne strane dozvoljavaju te improvizacije o kojima pricas, a s druge strane uvek bude nepromisljenih likova koji obecavaju Investitoru ustedu od 30% armature na racun toga sto ce da se kocka sa strukom...u fazonu nece se desiti nikad zemljotres, zabole me. Iz mog iskustva, vecina ljudi koja i prihvati koncept EC8, sad vec kao zakonsku obavezu ide upravo obrnuto, lovi DCM klasu, sto nizi faktor ponasanja, jer jelte ne mora se jebava sa okvirnim sistemom, programiranim zglobovima itd. Lepo tresnu sistem zidova, obori q do 1.5 nakrka to sto treba i mirna Backa. S druge strane DCH je realno 'preoptimistican' sistem, tesko se ostvaruju utezanja kriticnih zona za te nivoe duktilnosti 5-6... Da, upoznat sa time da izlaze nove verzije Euro propisa, cini mi se da je to onaj ceb-fip i sl. Tu ima toliko magle sto se tice Evrope, delom zbog toga sto sem Italije, Grcke i ostatka Sredozemlja ove severnije, drustveno odgvornije EU drzave nemaju problema sa seizmikom te se i ne bave ozbiljno time. Slusao sam skoro predavanje SUZI, gde se cenjeni V Alendar poprilicno negativno osvrnuo po konceptu koji zastupa odredjena grupa profesora, Fardis and co...a vezano za analizu povezanih zidova jezgra. Al ajd, to je posebna tema. Mozemo dalje o ovome, svakako je interesantno deliti iskustva. Nek neko od moderatora prebaci ovo gde mu mesto, definitivno to nije ovde. 1 1
gospa buba Posted February 13, 2023 Posted February 13, 2023 opa! zudari koji umeju u zemljotrese! dajte im zasebnu temu priti pliz zidari >>> pravnici at the moment, sori pravnici sent from bash mnogo dobar novi bubamoto 4 2
Profesionalac Posted February 13, 2023 Posted February 13, 2023 Hoćemo posebnu temu da čitamo dunđere! () 2
reg Posted February 13, 2023 Posted February 13, 2023 23 hours ago, Redoran said: Ljudi se ljute na mene kada im kažem da političari, investitori i preduzimači možda jesu najtrulije jabuke u korpi ali da im krajnji korisnici daju sav mogući vetar u ledja jer njih dvoje-troje od sto traže na uvid atest o zemljotresu i zanima ih na kakvom tlu je zgrada podignuta i kako je podignuta. Od ostalih 97, pa možda će polovina inicijalno da se zainteresuje ali će na kraju po pravilu prevagnuti to što blizu imaju metro stanicu i školu, pusti sad zemljotres. Druga polovina neće ni staviti zemljotres na listu faktora, makar reda radi. Najpopularniji (medju lokalcima) hud za život u Istanbulu se nalazi na azijskoj strani, preko puta Prinčevih Ostrva. Na svim mapama ugroženosti od zemljotresa taj deo grada je označen ne crvenom, nego nekom bordo-braon bojom koja poručuje: “Opasnije od najopasnijeg”. Peščano tlo, severnoanadolska raseklina tačno ispod pomenutih ostrva. Nekada su tu bile stotine dvospratnih zgrada sa po osam stanova, sada su stotine desetospratnica sa po 40-50 stanova. Šta se u tom hudu desi kada se pojavi stan za izdavanje ili prodaju? Pa, ode u roku od pola sata. Ako pozoveš odmah da rezervišeš termin za gledanje, bićeš deveti ili deseti na listi i nećeš ništa ni pogledati jer će najkasnije onaj drugi ili treći izvaditi pare iz džepa. Sam proceni kolike su šanse da će bilo ko tu pitati bilo šta u vezi atesta za zemljotres. Nekoliko bliskih prijatelja mi živi tamo, otvarali su šampanjac i pevali od sreće kada su pronašli stanove koji nisu već bili otišli, tu se ni za cenu ne pita a kamoli za to kakvu zaštitu od zemljotresa pruža objekat. Ljudi naprosto imaju drugačije prioritete i nastaviće da ih imaju makar svi investitori sada bili pohapšeni i zamenjeni nekim novim. Ljudi imaju prioritet da kupe stan, a očekuju od investitora da poštuju propise. Kupuju ljudi hranu, igračke za decu i lekove pa ne traže ateste, dozvole i biohemijsku analizu, uzdajući se u institucije sopstvene države. Kod luksuznih nekretnina iz primera, koje se prodaju dan nakon što se oglase, vetar u leđa lošoj gradnji nije potražnja, nego nekažnjivost. 4 2
MeanM@ Posted February 13, 2023 Posted February 13, 2023 Drmnulo 5.0 u Rumniji pre pola sata. Zaljuljao se 6ti sprat na Vozdovcu, veli moj kucni senzor u vidu supruge 1
Svarog Posted February 13, 2023 Posted February 13, 2023 evo na RTSu upravo priča neki naš spasilac kako su izvadili danas devojčicu iz ruševina. a idu u pozadini snimci kako spašavaju neku decu, čupaju ih iz svega onoga. suze mi idu. jbmti život. prikazali su i Zigija. https://www.danas.rs/vesti/drustvo/kratkodlaki-heroj-ko-je-pas-zigi-koji-je-dosad-spasio-dva-zivota-u-turskoj/ 2
Ayatollah Posted February 13, 2023 Posted February 13, 2023 On 6.2.2023. at 13:38, Ayatollah said: Dve koleginice iz naše istanbulske kancelarije, koje su iz pogođenog dela Turske, ne mogu da stupe u kontakt sa članovima najuže porodice. Jezivo se osećam. Nažalost, jednoj od koleginica su poginuli otac i sestra, a majka joj je nestala. Ne mogu da dođem sebi ceo dan. 5
Popular Post Redoran Posted February 14, 2023 Popular Post Posted February 14, 2023 Neki volonteri se vraćaju na par dana da psihički predahnu, pa će opet na teren. Kažu, ako biste pogledali sve do jednog potresne i uznemirujuće snimke iz Hataja, Adijamana i Maraša (a ludi ste ako to uradite i moraćete na terapiju posle), ne biste mogli da zamislite deseti deo pakla, tuge i patnje koji su se tamo spustili. Juče čitam priču o ženi koja je izvučena posle pet dana zajedno sa bebom starom deset dana. Spasao ih je plakar koji je pao pored njih i zadržao betonsku ploču. Ona je vikala dan ili dva, dok nije izgubila pojam o vremenu. Dojila je bebu i pokušavala da pije sopstveno mleko ali nije uspela. Od totalnog bunila ju je čuvao samo bebin plač. Kada je čula dozivanje spasilaca nije više mogla da viče nego je uzela neko parče šuta i udarala po plakaru. Na kraju je saznala da su joj suprug i sin takodje preživeli. To je jedna priča sa srećnim krajem, na koju dolazi njih trideset o čitavim porodicama koje su se ugasile ili o ljudima koji su iz nekog razloga bili napolju u trenutku udara (radili noćne smene ili nešto drugo), otrčali kući i zatekli ruševinu iz koje niko neće izaći. Ovo traumira na udaljenosti od hiljadu kilometara, a kako je na licu mesta to znaju samo oni koji su tamo. Pokušavamo da se organizujemo na poslu za neko volontiranje ili pomoć preživelima koji su pod šatorima i nemaju gde (dosta njih ima opcije u drugim gradovima ali daleko od toga da svi imaju). Još jedan kolega je izgubio roditelje u Hataju a dvojica su dole i čekaju vesti o svojoj rodbini. 1 10
Ayatollah Posted February 14, 2023 Posted February 14, 2023 Evo, i nas je sada pukao zemljotres... Btw, može tema na neki split? 1
Recommended Posts