gone fishing Posted February 9, 2023 Posted February 9, 2023 i to je najjači koji može da pogodi užas, po geolozima, za vojvodinu je to i manje, za kosmet to nije više naša briga @Redoran po onim snimima iz drona, reklo bi se da je 95% zgrada u tom gradu ostalo da stoji, tako da ne bih baš gledao tako crno na kvalitet gradnje u turskoj, nije ovo katastrofa ranga skoplje 1963, gde je zemljotres od 6,1 uništio 80% zgrada i ostavio 200k ljudi bez krova nad glavom...
kipo Posted February 9, 2023 Posted February 9, 2023 Sirija kaze da je 300k ljudi ostalo bez krova nad glavom 1
Ayatollah Posted February 9, 2023 Posted February 9, 2023 45 minutes ago, Tutankamon said: 6 stepeni Rihterove, epicentar Lazarevac, pre 100 godina pa ti vidi... Pa to je cca 2% snage ovog zemljotresa koji je pogodio Tursku. Rihter je logaritamska skala 7 je 10 puta jače od 6, 8 10 puta jače od 7, itd. Ovaj u Turskoj je bio 7,5 stepeni. Imamo sreće što smo na relativno mirnom tlu. 1 3
Redoran Posted February 9, 2023 Posted February 9, 2023 14 minutes ago, gone fishing said: @Redoran po onim snimima iz drona, reklo bi se da je 95% zgrada u tom gradu ostalo da stoji, tako da ne bih baš gledao tako crno na kvalitet gradnje u turskoj, nije ovo katastrofa ranga skoplje 1963, gde je zemljotres od 6,1 uništio 80% zgrada i ostavio 200k ljudi bez krova nad glavom... Svakako nije tako crno kao što možda deluje na prvi pogled ili emociju. Poenta je da moraš ti da uložiš neki strateški napor, i to ne mali, da izabereš zgradu koja neće biti medju onih sedam hiljada koje su se složile (puta najmanje 4 sprata, puta najmanje 2 stana, puta najmanje 2 osobe - ovo je računica za apsolutni minimum ljudi koji su se zatekli unutra u trenutku rušenja). A prvo pravilo je da nikome ne veruješ na časnu pionirsku nego atest o zemljotresu na sunce, pa da pričamo. Ne znam na koji snimak misliš ali u Hataju je procena da većina onoga što još uvek stoji više nije za bilo kakvu upotrebu. Adijaman i Maraš su tek u nešto boljem stanju, to je 3 miliona ljudi koji ili moraju da traže nov krov nad glavom ili da rizikuju sa starim pa kako bude. Pa onda još desetak miliona u ovim drugim gradovima gde razaranje nije toliko veliko ali udji ti sad u svoj stan na 8. spratu, ukrašen sa po dve dijagonalne pukotine na svakom zidu, i sa slikama svog ovog užasa u glavi, pa probaj tu da zaspiš makar ti Sveti Petar dao potvrdu da je bezbedno. 6
Popular Post freemason Posted February 9, 2023 Popular Post Posted February 9, 2023 22 hours ago, MeanM@ said: Uh, ovo je baš široka tema :). Životi jesu spašeni, 99% ljudi se evakuisalo. Scenario zemljotresa istog intenziteta ubrzo nakon inicijalnog je jako redak, inače propisi ne bi bili koncipirani na taj način. Mada ovde vidimo da se desio aftershock slične jačine. EC8 ne opisuje taj scenario, upravo zbog ovog gore. To što je toliko oštetilo zgradu je 500godišnji zemljotres, kod ne zahteva da ostane rezidualna nosivost dovoljna da izdrži sličnu ponovljenu inercijalnu silu. Drugim rečima, ta konstrukcija može i da padne pri sledećem potresu kad su ljudi evakuisani. S obzirom da je klasičan objekat projektovan sa vekom eksploatacije od 50 god uglavnom, šansa za 500godišnji zemljotres je 10%, nije racionalno štititi ga u toj meri. Sad, u Japanu, Novom Zelandu itd, ovaj koncept disipacije energije plastifikacijom zgolobova i programiranog ponašanja, ne pije vodu, tamo posao rade dumperi, seizmoizolatori itd, a zgrada ostaje u elastičnom opsegu napona. Jbg, njima je ovih 7.8 Rihtera 50-100god povratni period, tj gotovo izvesno će se desiti u veku trajanja objekta. Fukushima je bila 8.9 Rihtera ako se sećam dobro, Christchurch čak 9.1. Tu ne pomaže ovakav pristup. Skoro bila emisija o onom neboderu u Mexico City-ju. Kad je treslo tamo nešto relativno skoro, ljudi u zgradi nisu znali da je zemljotres, tek skontali kad su videli rušenje okolnih objekata. Užas. A ovo drugo da, mi sa ovakvim siromaštvom i nedostatkom kolektivne svesti imamo sreće što smo tu gde jesmo i što su naši zemljotresi 'uslovno' neozbiljni. Iz prakse, dooobar deo projektanata je u fazonu, ma daj da se pokrijemo kroz PGD, i onako neće to da se desi. I onda se pojavi baja koji pokupi posao i bude jedan 'car' pred investitorom. A naša struka, ing komora to ne uspeva da iskoreni. Opet deo onog gore problema, nedostatka odgovornosti. Verujem da takođe i znaš da 90% naših inženjera jednostavno ne želi da prihvati da mora od prošle godine da projektuje po EC8, pre će u penziju nego da nauče nešto novo. A način usvajanja konstruktivnog sistema i odg faktora ponašanja - duktilni zidovi/ramovska konstrukcija je tek smejurija. O korišćenju nekog drugog softvera sem Radimpex Tower-a (koji je užasno faličan kad je u pitanju iole ozbiljnija dinamika) da ne govorimo. Odličan post kolega : ) Baš zbog toga što propis zahteva da objekat izdrži samo 1 zemljotres sa povratnim periodom od 475 godina sam i napisao da ovoliko rušenje ne mora da bude odraz samo loše gradnje, nego je prosto nesrećan slučaj. I naravno da nije racionalno da gradi za ovakav scenario, mislim moguće je napraviti samo što verujem da broj investitora koji će da plati to teži 0. Što bi rekao jedan kolega, pa nismo ni mi građevinci krivi za sve. Ovaj EC8 ima svojih problema. Proračun se zasniva na maksimalnom ubrzanju tla i karte seizmičkog hazarda su urađene za maksimalno ubrzanje tla, a to je jako nestabilan parametar. U praksi to maksimalno ubrzanje tla uopšte ne pomaže prilikom preciznog određivanja spektralne amplitude za posmatrani period oscilovanja konstrukcije. E sad, u planu je novi EC8, mislim da treba da izađe za godinu dve i on ukida maksimalno ubrzanje tla, biće dosta sličan američkim propisima. Imao sam priliku da ga vidim i malo sam ga analizirao iz čiste radoznalosti i čini mi se da je bolji od postojećeg ovako sa naučne strane. Problem je što su ga baš prekomplikovali. Gomila nekih formula i tabela, ne znam koliko će zapravo biti pogodan za praktičnu primenu. Smučilo mi se kad sam video šta nas sve čeka i koliki proračun će da bude. Tako da obrni okreni i dalje ostajemo u nekom haosu što se tiče seizmičkog proračuna. Kada sam pomenuo kilav model u nekom softveru upravo sam mislio na Tower. On ima dosta ograničenja, i stvarno smatram da nije pogodan za neke ozbiljnije proračune. Ali jeftin je tako da kod nas ne možeš ništa drugo ni da vidiš. A što se tiče primene novih propisa, ne pričaj mi ništa. Kao što kažes, masa ljudi koji su završili po starom nema nameru da pređe na novo. Potpisuju međusobno tehničke kontrole i to tako ide bez problema. Viđao sam i jako nenormalne stvari gde je recimo deo konstrukcije proračunat po EC3, a betonski deo naravno BAB87, vetar po Evrokodu, a fundamentalna brzina vetra uzeta iz JUS tablice... Svašta ima da se vidi. Isto kao i u sezmičkim proračunima. Gelda se da se sve podvede pod okvirni sistem (čak i kad je očigledno da je u pitanju sistrem obrnutog klatna) da bi se usvojio faktor ponašanja 5.0 i time direktno smanjile inercijalne sile. Konstrukcija se posmatra isključivo kao DCH, a ništa nije urađeno da se ta visoka duktilnost i postigne u praksi. Da se nadamo da ne zaljulja i kod nas : ) Lepo sam ga odužio, izvinjavam se svima na offu. 6 4
le petit nicolas Posted February 9, 2023 Posted February 9, 2023 (edited) @freemason samo ti pisi... ima ko da cita. iako nista nisam razumela, osim da samo mozemo da se nadamo da kod nas ne udari. ima li tamo montaznih kuca, kako se one uopste ponasaju pri zemljotresima? poz Edited February 9, 2023 by le petit nicolas 3
Frank Pembleton Posted February 9, 2023 Posted February 9, 2023 Meni je ovo strašno....U subotu u bloku jedan kafić u bloku organizuje humanitarnu akciju za pomoć.Otići ću svakako.A žena mi juče kaže:Da nije bezosećajno da gledam letovališta u Turskoj dok je toliko ljudi izginulo i izgubilo sve?....shiit has hit the fan.
Redoran Posted February 9, 2023 Posted February 9, 2023 Svaki turista Turskoj i inače znači mnogo, a u ovakvoj situaciji znači još više. Ne da nije bezosećajno, nego predložite svima koje znate da dodju. To je kao da ste donirali neku lepu sumu. Napomena: veliki hoteli će primiti na desetine hiljada ljudi iz uništenog područja, pa radite sa agencijama koje su specijalizovane za Tursku i imaju lokalne kontakte, i neće pustiti bukirane hotele u prodaju. 3
cedo Posted February 9, 2023 Posted February 9, 2023 Илјадници луѓе сакаат да го посвојат бебето кое се роди под урнатините во Сирија Илјадници луѓе сакаат да посвојат бебе кое се родило под урнатините во северозападна Сирија, а чија мајка починала по породувањето. Бебето останало сирак, а починале и други членови од нејзиното потесно семејство. Кога го пронашле, новороденото девојче сè уште било приврзано за нејзината мајка за папочната врвца. Откако била спасена, девојчето го добило името Аја, што на арапски значи чудо. 1
duma Posted February 9, 2023 Posted February 9, 2023 48 minutes ago, zorglub said: Mogli bi da obrade i Holokaust. Da nacrtaju nešto baš moćno s motivima Aušvica. Od tog nema jače. Možda to i imaju, a čuvaju za neku specijalnu priliku.
aram Posted February 9, 2023 Posted February 9, 2023 Khm, nije baš da nisu u pravu. U tom području uglavnom žive Kurdi. Nije baš da je država Turska u ljubavi s njima.
Redoran Posted February 10, 2023 Posted February 10, 2023 Gradovi sa većinskom kurdskom populacijom počinju u Dijarbakiru pa dalje na istok i severoistok. Adana, Hataj, Maraš i Gaziantep su većinski turski, Malatja možda pola-pola, ali to u ovoj situaciji stvarno nema bilo kakav značaj niti utiče na bilo šta. Karikatura im je standardno retardirana, na šta god da cilja. 5
Recommended Posts