duda Posted February 8, 2023 Posted February 8, 2023 4 minutes ago, Frank Pembleton said: Jedan građevinac mi je rekao samo jednu stvar. Nadzor. ....shiit has hit the fan. I potpuno je u pravu. Saglasna 100%. Nažalost, i kod nas dosta štuca nadzor. 1
Popular Post MeanM@ Posted February 8, 2023 Popular Post Posted February 8, 2023 (edited) 20 hours ago, freemason said: Neka logika Evrokoda 8 je otvaranje plastičnih zglobova u oblastima disipacije energije, ali bez rušenja. I to je sve u redu kada je u pitanju jedan jak zemljotres, velika oštećenja, ali nema rušenja, omogućena evakuacija ljudi itd itd. Ali šta se događa kada na tako već dobro oštećene konstrukcije deluje zemljotres istog inteziteta? Pa zatim još kontinuirano dejstvo slabijih, ali opet dovoljno jakih zemljotresa? Po meni, svaki objekat koji je izdržao prvi zemljotres je prošao test, ono što se kasnije dešavalo je baš worst case scenario i pitanje je koliko je moguće odbraniti se od toga. Verujem da je po tom pitanju tamo ista situacija kao i kod nas - napravi kilav model u nekom softveru, ispuni zahtevani minimum, smanji cenu konstrukcije i prekrsti se da u narednih 50ak godina ne bude jačih zemljotresa. Uh, ovo je baš široka tema :). Životi jesu spašeni, 99% ljudi se evakuisalo. Scenario zemljotresa istog intenziteta ubrzo nakon inicijalnog je jako redak, inače propisi ne bi bili koncipirani na taj način. Mada ovde vidimo da se desio aftershock slične jačine. EC8 ne opisuje taj scenario, upravo zbog ovog gore. To što je toliko oštetilo zgradu je 500godišnji zemljotres, kod ne zahteva da ostane rezidualna nosivost dovoljna da izdrži sličnu ponovljenu inercijalnu silu. Drugim rečima, ta konstrukcija može i da padne pri sledećem potresu kad su ljudi evakuisani. S obzirom da je klasičan objekat projektovan sa vekom eksploatacije od 50 god uglavnom, šansa za 500godišnji zemljotres je 10%, nije racionalno štititi ga u toj meri. Sad, u Japanu, Novom Zelandu itd, ovaj koncept disipacije energije plastifikacijom zgolobova i programiranog ponašanja, ne pije vodu, tamo posao rade dumperi, seizmoizolatori itd, a zgrada ostaje u elastičnom opsegu napona. Jbg, njima je ovih 7.8 Rihtera 50-100god povratni period, tj gotovo izvesno će se desiti u veku trajanja objekta. Fukushima je bila 8.9 Rihtera ako se sećam dobro, Christchurch čak 9.1. Tu ne pomaže ovakav pristup. Skoro bila emisija o onom neboderu u Mexico City-ju. Kad je treslo tamo nešto relativno skoro, ljudi u zgradi nisu znali da je zemljotres, tek skontali kad su videli rušenje okolnih objekata. Užas. A ovo drugo da, mi sa ovakvim siromaštvom i nedostatkom kolektivne svesti imamo sreće što smo tu gde jesmo i što su naši zemljotresi 'uslovno' neozbiljni. Iz prakse, dooobar deo projektanata je u fazonu, ma daj da se pokrijemo kroz PGD, i onako neće to da se desi. I onda se pojavi baja koji pokupi posao i bude jedan 'car' pred investitorom. A naša struka, ing komora to ne uspeva da iskoreni. Opet deo onog gore problema, nedostatka odgovornosti. Verujem da takođe i znaš da 90% naših inženjera jednostavno ne želi da prihvati da mora od prošle godine da projektuje po EC8, pre će u penziju nego da nauče nešto novo. A način usvajanja konstruktivnog sistema i odg faktora ponašanja - duktilni zidovi/ramovska konstrukcija je tek smejurija. O korišćenju nekog drugog softvera sem Radimpex Tower-a (koji je užasno faličan kad je u pitanju iole ozbiljnija dinamika) da ne govorimo. Edited February 8, 2023 by MeanM@ 2 9
Redoran Posted February 8, 2023 Posted February 8, 2023 Broj poginulih se udvostručio od sinoć, vesti i priče koje stižu odande su sve jedna crnja od druge. A teški dani tek počinju kada sutra ujutro istekne 72 sata i krenu da se smanjuju šanse za pronalazak nekog značajnijeg broja živih ljudi ispod ruševina. Do sada je spaseno oko deset hiljada a procena je da je 5-6 puta toliko bilo u zgradama koje su se srušile. 7
Baldrick S. Posted February 8, 2023 Posted February 8, 2023 Broj poginulih se udvostručio od sinoć, vesti i priče koje stižu odande su sve jedna crnja od druge. A teški dani tek počinju kada sutra ujutro istekne 72 sata i krenu da se smanjuju šanse za pronalazak nekog značajnijeg broja živih ljudi ispod ruševina. Do sada je spaseno oko deset hiljada a procena je da je 5-6 puta toliko bilo u zgradama koje su se srušile.Ako znaš nekog kome treba, pegasus daje besplatne letove odande pa prosledihttps://www.flypgs.com/en/press-room/announcement/all-flights-departing-from-the-earthquake-zone-are-free-of-charge-to-assist-those-affected-by-the-earthquake
SNARC Posted February 8, 2023 Posted February 8, 2023 Jasno..kad su ljudi u govnima do guse, najbitnije je da niko ne pretpostavi i podeli javno da mozda..samo mozda, drzava i nije najidealnije reagovala ili da vise ima na zabi dlka nego celika u tim zgradama.. 1
NiZdr Posted February 8, 2023 Posted February 8, 2023 Quote У разорном земљотресу у Турској живот је изгубио и осмогодишњак српског порекла Робин Пејковић. Њега су испод рушевина у Искендеруну пронашли у загрљају мајке Сане, која је повређена и збринута у једној од болница овог лучког града. Повреде су биле такве да је малени Робин подлегао на лицу месту. Оца Игора, који је родом из Крагујевца, трагична вест је затекла у Мексику, где ради. https://www.politika.rs/scc/clanak/536782/turska-zemljotres-decak-srbija-poginuo 2
jms_uk Posted February 9, 2023 Posted February 9, 2023 Apropo gradnje i nadzora Turkey earthquake: Anger at building standards grows https://www.bbc.co.uk/news/64568826Sent from my iTelephone using Tapatalk 1
Shaq Posted February 9, 2023 Posted February 9, 2023 i tako.. galatasaraj 2 dana nakon jednog od najvecih katastrofa za tursku, sto ljudskih sto infrastrukturalnih dovodi fudbalera za 25m eura, dok sirotinja dalje crkavicu za prezivelu sirotinju.. ne kazem da sve treba da stane, al sacekajte bar jebeno leto, jebena stoko... najjace mi je sto i dalje iz dana u dana, u svim sferama ne prestajem da se iznenadjujem, a nije da nisam upucen u sve grozote kroz sve ljudske pore™ za koje vecina obicnih™ ljudi nije ni svesna.. 5
Redoran Posted February 9, 2023 Posted February 9, 2023 5 hours ago, jms_uk said: Apropo gradnje i nadzora Turkey earthquake: Anger at building standards grows https://www.bbc.co.uk/news/64568826 Najveća glavobolja kada tražiš stan je da pronađeš zgradu koja je zaista sazidana i ojačana po svim propisima. Postoje veliki izvođači sa dobrom reputacijom, postoje još veći od čijeg natpisa na krovu zgrade treba bežati koliko te noge nose. Manje-više jedina sigurna opcija je neka kooperativa, gde investira grupa ljudi koji tu planiraju i da žive, a pri tome ne pate od kognitivne disonance. Ovo poslednje je možda i najbitnije jer je poražavajuća lakoća sa kojom se ljudi (za debele pare pritom) useljavaju u sopstvene grobnice. Ja se svaki put iznova šokiram brojem prijatelja koji su savršeno svesni čitavog problema i svih aspekata njegove kompleksnosti (još od 1999-te naovamo) - i opet svesno donesu odluku da žive u zgradama koje imaju jedno 95% izgleda da se sruše ako ovakav zemljotres pogodi Istanbul. Hanuma juče bukvalno viče na najbolju drugaricu, jbt kako možeš da živiš u tom sarkofagu sa detetom a znaš dobro šta će da se desi, i ceo život upozoravaš druge a ti radiš suprotno?? Ova nešto tuc-muc, pa mnogo lep kraj, pa mnogo dobra škola, pa tlo je čvrsto, pa ovo pa ono. Drugi prijatelj, koji je volontirao kao spasilac i vadio ljude iz raznoraznih ruševina, meni kaže: "Ma sve si u pravu ali ja sam i onako ceo dan na poslu, kod kuće samo prespavam". Time je sveo šanse da ga plafon poklopi na nekih 30%, njemu dovoljno. Do svih nas je jbg. 2
Ayatollah Posted February 9, 2023 Posted February 9, 2023 Deluje da i tamo preovladava "neće valjda" koncept, to je taj iracionalni ljudski optimizam. Sreća da u Beogradu ne može da pukne ovako jak zemljotres (koliko znam), uvek sam se pitao šta bi se desilo sa zgradama u kojima ja obitavam. 7
Tutankamon Posted February 9, 2023 Posted February 9, 2023 6 stepeni Rihterove, epicentar Lazarevac, pre 100 godina pa ti vidi... 1
Recommended Posts