ivy Posted December 25, 2024 Author Posted December 25, 2024 2 minutes ago, hoffnung said: otrovna je imas npr u 'chrome' opciju desni klik 'search with google lens'. meni je inace to jako zgodna alatka, a relativno je novija. ovo nikako nije ta gljiva 1
hoffnung Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 aha, vidis ti to. znaci ova alatka ne bi bila dobra kada se ide u sumu i beru pecurke
Eleniko Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 Ovako lepa a otrovna Majku mu Ko žensko da je
hoffnung Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 Just now, Eleniko said: Ovako lepa a otrovna Majku mu Ko žensko da je sa gljivama je uvek tako, ovo znas verovatno kao i ja, a vezano je za pecurke: "sve imaju neke svoje dvojnike. oni koji dobro znaju sa gljivama, cesto mogu da pogrese, a desava se i da zavrse u bolnici". nekad, kada odu u sumu koju poznaju, iako su bili tu, cesto puta, desava se da ne znaju koja je neka gljiva i ostave je tako, sto je super. ne zele da rizikuju. ono sto je meni fascinanto jeste da mnogi koji kao znaju sa pecurkama, pojedu neku koja je bas prepoznatljivo otrovna, u fazonu.. nema greske za ovu da nije iz aviona se vidi da je otrovna - ovkao nesto sam cesto mogao da procitam vezano za trovanje pecurkama. 1
ivy Posted December 25, 2024 Author Posted December 25, 2024 8 minutes ago, hoffnung said: aha, vidis ti to. znaci ova alatka ne bi bila dobra kada se ide u sumu i beru pecurke nikako! 1
Eleniko Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 inače se ne bojim lakšeg trovanja koje je nadam se i najčešće, mučnine i sraćkavice jednom sam se tako uništio pečurkama koji je moja žena dobročiniteljka kupila pre jedno 20 godina na pijaci još sam pravo sa stola u auto i vozio do užica ona od tada je jede ništa što nije najgluplji šampinjon mene zabole, bitno mi je da ne mrem i to je to 1
hoffnung Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 7 minutes ago, Eleniko said: inače se ne bojim lakšeg trovanja koje je nadam se i najčešće, mučnine i sraćkavice jednom sam se tako uništio pečurkama koji je moja žena dobročiniteljka kupila pre jedno 20 godina na pijaci još sam pravo sa stola u auto i vozio do užica ona od tada je jede ništa što nije najgluplji šampinjon mene zabole, bitno mi je da ne mrem i to je to pa i nije to najcesce. ovo sto ste pazarili na pijaci, mozda nije bilo sveze samo. kada su otrovne, prestanu da ti rade bubrezi i ko zna sta jos. cesto dr ne moze da ti pomogne. tako da to trovanje gljivama nikako nije naivna stvar. ja sam npr dobacio najvise do suncanice pecurke i to je verovatno najukusnija gljiva koju sam jeo. ne racunam tartufe, jer su mi isti vise kao zacin.
Eleniko Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 ma ovo su bile neke pomozi bože, nikakve lisičare ili vrganji nego neka divljina no dobro, bubrega imamo još, ostalo sve okej - što nema veze sa pečurkama ponadao sam se jer je jedna domaćica iz sela nedavno kačila slike pečuraka ubranih u blizini i prošli put sam nabasao na dvojnice sunčanica koje imaju drugačiju stopicu i prsten na njoj, otrovnjača samo tako
hoffnung Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 (edited) samo da dodam, ja nikada nisam brao pecurke, jako se bojim. verovatno zbog svih, tih tekstova koje sam procitao na temu trovanja/umiranja.. a da ne spominjem te slicnosti medju njima, a bas volim da ih jedem. meni je npr sampinjon onako u rerni - kapica sa puterom i posle dodatim biberom - vr'. edit: kada sam bio u sumama, u setnji, cesto sam video otvorene, sa velikim tanjirima suncanice i znao sam da je to to, ali nisam smeo da je uberem i pojedem. Edited December 25, 2024 by hoffnung
igoraki Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 Ne može se na osnovu slika baš tako lako utvrditi koja je pečurka u pitanju, te sitne pogotovo, to retko i na licu mesta baš znaš koja je tačno, obično je nosiš kući pa listaš knjige mudre.
Eleniko Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 21 minutes ago, Lancia said: Ne bih ja jeo kod tebe Ne berem, pitam Više me zanima ima li ovaj otok neku dodatu vrednost, jebo plaže i ribu na gradele
Lancia Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 1 minute ago, Eleniko said: Ne berem, pitam Više me zanima ima li ovaj otok neku dodatu vrednost, jebo plaže i ribu na gradele Ostao si sumnjiv 1
John Dies at the End Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 34 minutes ago, Lancia said: Ne bih ja jeo kod tebe Nemas razloga za brigu, sve pecurke (gljive) su jestive. Doduse neke samo jednom, al' dobro On 25. 12. 2024. at 15:57, hoffnung said: samo da dodam, ja nikada nisam brao pecurke, jako se bojim. verovatno zbog svih, tih tekstova koje sam procitao na temu trovanja/umiranja.. a da ne spominjem te slicnosti medju njima, a bas volim da ih jedem. meni je npr sampinjon onako u rerni - kapica sa puterom i posle dodatim biberom - vr'. edit: kada sam bio u sumama, u setnji, cesto sam video otvorene, sa velikim tanjirima suncanice i znao sam da je to to, ali nisam smeo da je uberem i pojedem. Ove su isto bas ukusne, samo sto su u mom selu i selu pokojne staramajke malo svetlije Ne znam, da li je bilo, ali u principu svaka jestiva pecurka/gljiva ima svoju otrovnu "kopiju" , koja je jako slicna. Muhara jbt, imao sam odličan predmet, industrijska mikrobiologija, ali sve se zaboravilo, ostalo samo "tradicionalno znanje" 1 1
Recommended Posts