Bojan Posted April 28, 2013 Posted April 28, 2013 marks se valjda temelji na istorijskom stepenu razvoja od pre 150-170 godina.Na to sam i mislio. Rekao sam "da se temelji na sadašnjem" misleći na ondašnji period, upravo kada su i nacionalističke bajke bile u punom zamahu.
Bojan Posted April 28, 2013 Posted April 28, 2013 The First and Second Serbian Uprisings (1804–1813, 1815–1817) were essentially peasant rebellions led by the two illiterate pig-traders and bandits, Karadjordje and Obrenovic´, who did not rebel against the Ottoman rule but attempted to “restore order’ on behalf of the Sultan and against the usurpers of legitimate authority” (Roudometoff 2001: 24). Neither Karadjordje nor Obrenovic´ knew much about, nor were interested in, promoting Serbian nationalism.Mislim, ne može to tako. Mi smo narod ponositih seljaka sa Balkana, koji iznad svega ceni svoju slobodu.Dobar je tekst. Ipak treba možda veći akcenat staviti na to da je Balkan na marginama Evrope i da je model srpskog nacionalizma kreiran i uvezen iz Austro-Ugarske.
MancMellow Posted April 28, 2013 Posted April 28, 2013 čini mi se da je mislio na to da recimo 20 godina posle 1SR, tj pred 2SR, nije postojala osetna razlika između tih država u socijalno-ekonomskom smislu.kazem, generalno slazem se sa autorom, uz, ipak, dve ograde:- generalno sam pristalica "drzava po drzava" pristupa- govorio je mnogo vise o nacionalizmu, a manje o etnickom identitetu, i tako gledano potpuno je ok
Prospero Posted April 28, 2013 Posted April 28, 2013 e ne može tako, očekujem potpuno slaganje sa svakim stavom iz svakog texta koji okačim.fall in line! :D
Prospero Posted March 31, 2014 Posted March 31, 2014 besplatan text sa sage-a: Stefan Berger, 'On the Role of Myths and History in the Construction of National Identity in Modern Europe', European History Quarterly, 2009 39: 490
Recommended Posts