Parsons Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 sledeci put selfie sa edelweissom da vidimo da nije sa neta , da ne bude kao keksikrem i brazilke
Mil@n Posted October 13, 2014 Posted October 13, 2014 (edited) Prvi put kada smo se penjali, penjali smo se sa ove strane, iz onog sela... Nema zaravnina, samo uzbrdo, od dna do vr'a... Edited October 13, 2014 by Glas RazumaN
barrcode Posted November 16, 2014 Author Posted November 16, 2014 da priložim i ja moj Edelweiss od juče (u zaleđenom izdanju doduše) ako bude zainteresovanih, mogu da okačim i neke jučerašnje slike sa Hajle i Ahmice (granica CG-Kosovo)
Mil@n Posted November 16, 2014 Posted November 16, 2014 ako bude zainteresovanih, mogu da okačim i neke jučerašnje slike sa Hajle i Ahmice (granica CG-Kosovo) Pobogu, kao da će nekome da smeta. Samo sipaj :)
barrcode Posted November 17, 2014 Author Posted November 17, 2014 Hajla (iznad Rožaja) a i ceo taj predeo na granici Crne Gore i Kosova je jedan potpuno predivan predeo. U krugu od xx km, osim 1 letnjeg katuna nema apsolutno nikakve naseobine (naročito sa kosovske strane). Teško je objasniti osećaj kada u takvom okruženju čovek hoda nekoliko sati po mrklom mraku samo sa lampom na glavi. Hajla je visine 2403m, planinarski dom je na ~1900m i nalazi se ispod severna stena Hajle: Uspon grebenom Hajle, bije pogled sa jedne strane na Rožaje i dalje prema južnoj Srbiji, a sa druge prema predivnoj Rugovskoj dolini na Kosovu i dalje prema Prokletijama, Đeravici: Silazak do doma preko Derman dola: Iako smo planirali da u subotu popnemo Hajlu a u nedelju Ahmicu, promeli smo plan i popeli oba vrha u istom danu, jer je za nedelju bilo najavljeno pogoršanje vremena. Zbog toga smo u povratku hodali po mraku nekoliko sati i noge su nam otpale. Elem, evo je Ahmica (2272m): i za kraj, jedna slika (mobilnim) zalaska sunca, a pri silasku sa Ahmice:
Mil@n Posted January 19, 2015 Posted January 19, 2015 (edited) Evo ipak oživljavanja teme a nisam se ni nadao.. Imali smo plan da zapalimo sa iznajmljenim kombijem negde preko ali smo ipak rešili da ostanemo u "lokalu". Bili smo na Jastrebcu, i popeli se na vrh Bela Stena na 1257m visine. Najviši vrh tamo je Velika Đulica na 1492m, iskreno, mislio sam da je manja planina. Vreme je bilo perfekcija, penjali smo se u duksevima, pa čak i u povratku, umiveni suncem, gore 3h dole oko 2. Sneg je spas za silazak (kojeg je bilo do kolena skoro na mestima gde nije utabanan tj svuda :) ). Staza je obeležena dobro, ali je sneg učinio dosta manje prohodnom, a i uspon je skoro pa konstantan uz minimalne zaravni. Sve u svemu, super akcija i moje prvo penjanje po snegu, iako visina nije bog zna kakva. Slike uskoro, mada smo često bili okruženi drvećem skoro stalno pa nisu mogli da se uhvate čisti pejsaži i pogledi od gore, osim sa vrha. Edited January 19, 2015 by Glas RazumaN
barrcode Posted January 20, 2015 Author Posted January 20, 2015 bravo. zimi zna da bude lepše, interesantnije, intenzivnije i izazovnije.
Mil@n Posted January 20, 2015 Posted January 20, 2015 bravo. zimi zna da bude lepše, interesantnije, intenzivnije i izazovnije. Izjasnio sam se već da nisam fan zimskog penjanja, ali mi je baš prijalo. Doduše, verujem da veliku ulogu ima to što je sunce cepalo skoro ceo dan i što je temperatura bila više jesenja no zimska.
barrcode Posted January 20, 2015 Author Posted January 20, 2015 Izjasnio sam se već da nisam fan zimskog penjanja, ali mi je baš prijalo. Doduše, verujem da veliku ulogu ima to što je sunce cepalo skoro ceo dan i što je temperatura bila više jesenja no zimska. pa eto, dok ne pokušaš ne možeš ni da sudiš da li si fan ili nisi. Neka preporuka za početnički staž u zimskom penjanju : probaj tradicionalni zimski uspon na Trem tamo negde oko 20. februara. Jeste da ima mnogo ljudi tada, ali je Trem naročito zimi impozantan i predstavlja pravi izazov za svakoga. Obično se prolazi kroz sva 4 godišnja doba, kako se čovek penje (počneš sa samo majicom, da bi na kraju završio sa flisom i 2 jakne na sebi) :) Nakon toga odeš na neku turu gde ćeš naučiti kretanje sa cepinom i derezama, što je posebno moćan osećaj. ja za 10dana idem na mighty Ljuboten.
Mil@n Posted January 23, 2015 Posted January 23, 2015 (edited) Evo malo fotki, iz dva puta ću tj dok se ne okrene strana da je ne zatrpam pošto (nažalost) su na ovoj strani i Rtnjače™ tj slike sa Rtnja... Nisam puno fotkao, možda sam okinuo 60ak fotki maks, al ima koja ok kad se probere... Edited January 23, 2015 by Glas RazumaN
Anonymous Posted January 23, 2015 Posted January 23, 2015 Kupio juče (u nameri da prekinem višegodišnju praksu nošenja plitke obuće po svim mogućim terenima) ovo: Danas se ceo dan mlatarao po Vinervaldu da ih isprobam, fenomenalne su, ali mene duboka obuća i dalje nervira, valjda ću se jednog dana navići.
Mil@n Posted January 23, 2015 Posted January 23, 2015 To i mene čeka. Neke ozbiljne planinarske cipele, ako je moguće za svako doba. Verovatno su ti teške, pogotovu ako si navikao samo na plitke, ali navići ćeš se. Valjda :)
Recommended Posts