October 19, 2025Oct 19 9 minutes ago, zorglub said:Jel' ovo istina?https://www.instagram.com/reel/DP1YmeYDI1G/?igsh=MXY5N2o3cnlxZ2tqNažalost, kod mnogih - naročito u severnim delovima Engleske - jeste.
October 19, 2025Oct 19 ako sam dobro shvatio, momak ne ispira tanjire od deterdženta. ovde u selu kuburimo sa vodom. jednom su došli neki gosti i gošća, kao da učini nešto, reče da će da opere sudove. lele, voda curi a ona zagleda tanjir da li ga je dobro isprala. moja joj reče da uradi nešto, pojma nemam šta, samo da je makne od sudopere.
October 19, 2025Oct 19 4 hours ago, zorglub said:Jel' ovo istina?https://www.instagram.com/reel/DP1YmeYDI1G/?igsh=MXY5N2o3cnlxZ2tq4 hours ago, dragance said:Nažalost, kod mnogih - naročito u severnim delovima Engleske - jeste.Ne samo na severu, sirom zemlje je rasprostranjeno kod domorodaca I meni je bilo malo 😮 kad sam prvi put video, pre skoro 30 godina…
October 19, 2025Oct 19 2 minutes ago, jms_uk said:Ne samo na severu, sirom zemlje je rasprostranjeno kod domorodaca I meni je bilo malo 😮 kad sam prvi put video, pre skoro 30 godina…A sada, kako ti radiš? 😂Srećom ja sam lenj pa radi sudoperač ili tek par stvari koje radim ručno.
October 19, 2025Oct 19 Just now, dragance said:A sada, kako ti radiš? 😂Srećom ja sam lenj pa radi sudoperač ili tek par stvari koje radim ručno.Ispirem i dalje 🤷🏻♂️
October 19, 2025Oct 19 Ovo sam video u Irskoj, u pabu, barmen pere case, bez ispiranja ih redja na neku mrezu gde se cede, i onda ljudima toci pice...
October 19, 2025Oct 19 Na to je nemoguce navici se. Kada sam pocela da zivim u Engleskoj delila sam kucu sa dvoje domorodaca. Pranje sudova se svodi na pravljenje sapunjave vode u koju se umoci sve, cetkom istrlja i ostavi da se susi. Sve je uvek imalo masan tanak sloj, case uvek mutne. Ja sam prala svoje pre nego cu jesti, drzala solju za kafu i casu za vino u sobi, propisno oprane, da ne moram u nuzdi/meraku da prvo perem masne sudove. Pri tome ovo nije vezano za socijalni status/obrazovanje- jedno od mojih cimera je bila posh upper class.Isti princip se primenjuje na pranje samog sebe. Imas kadu sa dve cesme (topla i hladna), bez tusa. Napuni se kada, udjes u nju i obavis sve sto imas (pranje kose, kupanje, brijanje…) I onda samo iz iste izadjes i obrises se. Nista ispiranje, nema ni kako…. Ja sam kupila neko crevo Y oblika koje se navlaci na obe cesme i na kraju je tus, cimeri nisu uopste razumeli u cemu je moj problem.
October 19, 2025Oct 19 Prvi put čujem za ovo o UK, nisam nešto imao kontakt s njima. Znam sa neta da imaju odvojene česme za hladnu i vruću vodu.Da nije to razlog zašto napune kanticu ili kadu (za sudove ili za sebe) da smlače vodu jer bi bio problem prati ledenom ili vrućom vodom?Što je onda dovelo do toga da se eliminiše ispiranje.
October 19, 2025Oct 19 1 hour ago, FOX river said:Prvi put čujem za ovo o UK, nisam nešto imao kontakt s njima.Znam sa neta da imaju odvojene česme za hladnu i vruću vodu.Da nije to razlog zašto napune kanticu ili kadu (za sudove ili za sebe) da smlače vodu jer bi bio problem prati ledenom ili vrućom vodom?Što je onda dovelo do toga da se eliminiše ispiranje.Jeste, i jos uvek mozes da kupis nov lavabo sa dve rupe za odvojene slavine (iako je originalni problem nemesanja vode sve manje prisutan).U vecini kuca/stanova u kojima sam ziveo ovde su bile odvojene slavine. Trenutni stan - mixer tap 💓
October 19, 2025Oct 19 sto se tice slavina, tih odvojenih je sve manje po kucama. jos se mogu sresti u starijim kucama i na lavaboima u pabovima, hotelima i slicno. sto se tice sudova, da, uglavnom ako peru na ruke, peru tako sto ubace u sapunjavu vodu, malo istrljaju i stave da se cedi. kupanje isto bez tusiranja.uk je ostrvo s malo reka i malo rezervoara. voda se uvek stedela i pranje je prilagodjeno tome. imaju neku ideju da deterdzent odstrani sve sto moze stetiti organizmu a ostalo nije bitno. meni je neobicno jer, za razliku od ljudi ovde, nisam s tim rastao. perem i ispiram i sebe i posudje. a oni ne vide u cemu je problem. imao sam devojku iz juzne amerike koja je bila sokirana sto mi u evropi ne peremo voce i povrce deterdzentom. ona redovno tako prala i iscudjavala se. valjda kod njih ta topla, vlazna klima pa se razne karakondzule lako i brzo razvijaju pa je to neka predostroznost. bice da je i strokavost relativna.
October 19, 2025Oct 19 2 hours ago, Hubris said:Isti princip se primenjuje na pranje samog sebe. Imas kadu sa dve cesme (topla i hladna), bez tusa.Ovo je (barem u poslednjih 15 godina) toliko netačno, jer je prostor u prajmu, pa nema kada već većinom tuš kabine.
October 19, 2025Oct 19 2 hours ago, đorđe geprat said:neverovatno mi je da je tako.Nije samo u Engleskoj, jeste bizarno pootovo kad nekoliko prvih puta vidis, otprilike ostane ti vilica dole i nece da se vrati na mesto.
October 19, 2025Oct 19 48 minutes ago, adam said:bice da je i strokavost relativna. Higijena je pola zdravlja.Ona druga polovina je - nehigijena.Kad sam bio mlađi mislio sam da je ovo samo smešna fora. Sad više nisam tako siguran...
October 19, 2025Oct 19 1 hour ago, dragance said:Ovo je (barem u poslednjih 15 godina) toliko netačno, jer je prostor u prajmu, pa nema kada već većinom tuš kabine.Ovo je pocetak 2000tih, ali nije bitno. Ja sam otisla iz UK pre pet godina, nikada nisam zivela u modernim novijim zgradama, verujem da je drugacije kada se gradi novo, ali u starogradnji se nista u tom periodu nije promenilo.