maheem Posted March 12, 2023 Posted March 12, 2023 (edited) Baš mi se jede spanać ovih dana, fala @Rase za ideju. A i ove sardine deluju extra. Kod nas danas tuna salata sa pastom: tuna, krastavci, paradjzičičičići, crveni lukac, celer, korijander, veliki beliji pasulj, leblebije, kukuruz, paprika, mikro bilje, skioufikto pasta. Preliveno mixom majoneza, grčkog jogurta, malo senfa, balsamiko i mulje. Ne previše preliva. Kidanje. Edited March 12, 2023 by maheem 1
Sandradjer Posted March 12, 2023 Posted March 12, 2023 2 hours ago, aram said: Grilovane tikvice na sosu od jogurta prelivene puterom sa šafranom Dobro, i pileći karabatačičičići Bas dobro izgledaju tikvice, kao iz casopisa. I ako moze recept za sos.od jogurta?
aram Posted March 12, 2023 Posted March 12, 2023 5 minutes ago, Sandradjer said: ako moze recept za sos.od jogurta? U činiju sipaj pola litra jogurta, obavezno onog gustog, grčkog, kašiku suve nane, kašičicu soli, kašiku maslinovog ulja, jedno žumance i izgnječi 3-4 čena belog luka. Sve to dobro promešaj pa sipaj u tiganj. Srednje slaba vatra, stalno mešanje, da se nikako ne krenu da prave grudvice. Jogurt treba da se zagreje, ali nikako da provri! Za desetak minuta jogurt će se malo zgusnuti, i to je to. Umesto žumanceta može da se koristi i kukuruzno brašno, a super je i da se doda vrlo malo džina. na ovu količinu recimo dve kašičice, možda i jedna i po. Sveža nana odozgo da jedan novi nivo, kao i seme korijandera, ali zavisi za šta se sos koristi. 2 1
Ras Posted March 15, 2023 Posted March 15, 2023 Danas uživam u prednosti kuvanja unapred: podgrevanje gulaša i minimalno vreme za kuvanje pirinča i pripremu kupus salate. 4
Dada Posted March 17, 2023 Posted March 17, 2023 On 15.3.2023. at 17:26, Ras said: Danas uživam u prednosti kuvanja unapred: podgrevanje gulaša i minimalno vreme za kuvanje pirinča i pripremu kupus salate. Nikad mi kupus salata ne ispadne kao u klasicnim kafanama, a volim bas takvu. Kako je ti pravis?
Ras Posted March 17, 2023 Posted March 17, 2023 8 minutes ago, Dada said: Nikad mi kupus salata ne ispadne kao u klasicnim kafanama, a volim bas takvu. Kako je ti pravis? Neće biti kao kafanska Kupus seckam (ovo na slici), a kada me ne mrzi rendam. Začinim neposredno pred služenje: so i biber, maslinovo ulje i limun. 1
aram Posted March 17, 2023 Posted March 17, 2023 50 minutes ago, Dada said: Nikad mi kupus salata ne ispadne kao u klasicnim kafanama, a volim bas takvu. garant ne dodaješ šećer, zato. u kafani se kupus ujutru nasecka, blago posoli i pošećeri, pa se malo izgnječi. uvije se u krpu, da upija suvišnu vlagu. pred služenje se doda sirće i ulje, ako treba i još malo soli, ali bolje je da ne treba jer onda opet treba sačekati 15-tak minuta dase so otopi. što se mene tiče, obavezan je dodatak i kašičica semena celera. 3
Ras Posted March 17, 2023 Posted March 17, 2023 (edited) 22 minutes ago, aram said: garant ne dodaješ šećer, zato. u kafani se kupus ujutru nasecka, blago posoli i pošećeri, pa se malo izgnječi. uvije se u krpu, da upija suvišnu vlagu. pred služenje se doda sirće i ulje, ako treba i još malo soli, ali bolje je da ne treba jer onda opet treba sačekati 15-tak minuta dase so otopi. što se mene tiče, obavezan je dodatak i kašičica semena celera. Mislim da se šećer dodaje zbog očuvanja teksture kupusa (dodatkom samo soli, ili soli i kiseline kupus bi smekšao), a sve zbog organizacije posla u kafani (kupus se secka unapred, a ne čeka se porudžbina). Edited March 17, 2023 by Ras
Dada Posted March 17, 2023 Posted March 17, 2023 (edited) Pa ja iseckam i posolim, cekam da odstoji, izgnjecim, pred sluzenje dodam sirce, secer, ulje, ali nekako mi se kupus sparusi, ne ostane hrskav. Blizu sam, ali nije to to, nije kafanska 🙂. Edited March 17, 2023 by Dada U medjuvremenu Ras objasnio 🙂
Ras Posted March 17, 2023 Posted March 17, 2023 (edited) Probaj da i šećer dodaš ranije, neposredno nakon seckanja, a ne pred služenje. I javi rezultat eksperimenta. Edited March 17, 2023 by Ras 1
aram Posted March 17, 2023 Posted March 17, 2023 mora šećer odmah. i najbolje da odstoji bar pola dana na sobnoj temperaturi.
igoraki Posted March 17, 2023 Posted March 17, 2023 mislim da mora prvo sirće da bi ga kupus lepo upio pa posle ulje
Ras Posted March 17, 2023 Posted March 17, 2023 Zrelo je! Za poseban topik o umetnosti spremanja kupus salate. Recepti (futoskikupus.org)
cmrlj Posted March 17, 2023 Posted March 17, 2023 izmasirana, s belim lukom i persunom, maslinovim uljem i limunom. another level. 1
duda Posted March 17, 2023 Posted March 17, 2023 1 hour ago, aram said: i kašičica semena celera. e da sam juče umrla ..... 2
Recommended Posts