53 minutes ago53 min 4 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:pre toga pročitaj gregor i patalasa ili kuka i pogledaj bar trećinu na koju referišuNe razumem post ali nema veze
42 minutes ago42 min Postoji niz knjiga koje su poslužile kao predložak za mnoge izvanredne filmove i te knjige mogu biti prosečnog, ili čak i sumnjivog kvaliteta. Kum bi bio primer izvanrednog filma, nastalog na prosečnom književnom predlošku.Slučaj filmskih adaptacija poznatih i priznatih književnih dela je teži i često je kvalitet adaptacije upitan, delom zbog različite prirode medija, a delom i zbog već izgrađene percepcije čitalaca. Sećam se koliko mi je razočarenje predstavljala adaptacija Lolite, ova novija mi je čak postala i neglednjiva u svojoj banalnosti, Kjubrikova je manje loša.Tolkinovo književno delo je izvanredne vrednosti, a filmovi nastali po njemu, kako kome. Meni je drago da postoje, da sam ih video, a gledao sam ih sve i po više puta. U mnogo čemu, oni dostižu Tolkinovu viziju, a i nezavisno od toga poseduju filmski kvalitet.U nizu književno - filmskih parova, na kraju i nije bitno na koju će stranu otići prevaga, uzimam obe. Filmska Apokalipsa draža mi je (superiorna!) od Konradove knjige, ili šta bi izabrali: Odiseju Kjubrika ili Asimova, Pomorandžu Kjubrika (opet!) ili Bardžisa, Istrebljivača (Ridlija Skota) ili Ovce Filipa K Dika (na sreću ovde imamo i muziku Vangelisa), itd...Naravno, najdraže mi je da vidim spektakularne adaptacije kakve su Berlin ALeksanderplac (Deblin/Fazbinder), Malteški Soko (Hamet/Hjuston), Opasne veze (Frirs/Lakloa), itd... Edited 41 minutes ago41 min by Ras
36 minutes ago36 min 5 minutes ago, Ras said:Postoji niz knjiga koje su poslužile kao predložak za mnoge izvanredne filmove i te knjige mogu biti prosečnog, ili čak i sumnjivog kvaliteta. Kum bi bio primer izvanrednog filma, nastalog na prosečnom književnom predlošku.Slučaj filmskih adaptacija poznatih i priznatih književnih dela je teži i često je kvalitet adaptacije upitan, delom zbog različite prirode medija, a delom i zbog već izgrađene percepcije čitalaca. Sećam se koliko mi je razočarenje predstavljala adaptacija Lolite, ova novija mi je čak postala i neglednjiva u svojoj banalnosti, Kjubrikova je manje loša.Tolkinovo književno delo je izvanredne vrednosti, a filmovi nastali po njemu, kako kome. Meni je drago da postoje, da sam ih video, a gledao sam ih sve i po više puta. U mnogo čemu, oni dostižu Tolkinovu viziju, a i nezavisno od toga poseduju filmski kvalitet.U nizu književno - filmskih parova, na kraju i nije bitno na koju će stranu otići prevaga, uzimam obe. Filmska Apokalipsa draža mi je (superiorna!) od Konradove knjige, ili šta bi izabrali: Odiseju Kjubrika ili Asimova, Pomorandžu Kjubrika (opet!) ili Bardžisa, Istrebljivača (Ridlija Skota) ili Ovce Filipa K Dika (na sreću ovde imamo i muziku Vangelisa), itd...Naravno, najdraže mi je da vidim spektakularne adaptacije kakve su Berlin ALeksanderplac (Deblin/Fazbinder), Malteški Soko (Hamet/Hjuston), Opasne veze (Frirs/Lakloa), itd...Odiseja je Klarkova...
33 minutes ago33 min Meni je najbitniji parametar kod nekog filma kakav mi emotivni odgovor izazivaju. Zanatski aspekt filma mi nije toliko bitan.Pa tako vvolim LoTR, Odiseju u svemiru, Konana, Fight club, Stalkera, Bormanovog Ekskalibura, Šošenk, Heat, Bure baruta, Pre kiše..itd. Volim Nolanove filmove i njegove zajebancije sa vremenskim tokovima, i filmove koji imaju taj kvalitet da se mogu gledati više puta i svaki put otrkivaju neki dodatni aspekt.Osim filmova KOenovih, nisam ljubitelj komedijaI da, jako mi je bitna muzika u filmu, kako je uklopljena i kako se igra sa raspoloženjem gledaoca. Edited 32 minutes ago32 min by Filozof manijak
11 minutes ago11 min 1 hour ago, Milošica said:Zašto nemamo adaptacije srpskih romana?Na koje romane tačno misliš? Na neku noviju produkciju, ili na klasična dela.