Popular Post cartman Posted February 20, 2023 Popular Post Posted February 20, 2023 Vise faktora utice na to da nam je smrtnost od karcinoma na visokom nivou a na prvom mestu je kasno otkrivanje jer ne postoji svest o skriningu u opstoj populaciji (mada nije mnogo bolja situacija ni u tome kako zdravstveni radnici percipiraju skrining). Ovaj deo je relativno lako rešiv ali zahteva edukaciju svih slojeva društva i pre svega rasterećivanje lekara i sestara na primarnom nivou zdravstva da jedan određeni deo vremena provedu upravo baveći se preventivom (ili organizovati jedinice i timove na nivou DZ koji će imati samo taj zadatak) Dalje, jako inertan i lose organizovan zdravstveni sistem gde je jako tesko u nekom razumnom roku doci do potrebne dijagnostike (skener i magnet su za veći deo ruralne Srbije misaona imenica) što u mnogome produžava i usporava put pacijenta od trenutka kada se posumnja na karcinom do zvanične potvrde dijagnoze i početka lečenja. Tu su za preživljavanje i produženje života dani i nedelje od krucijalnog značaja a ovo se često razvuče na mesece do postavljanja konačne dijagnoze. Za ovaj problem ne vidim neko rešenje u budućem periodu jer je došao trenutak na naplatu one višegodišnje zabrane zapošljavanja koje je dovelo do toga da se napravio vakuum na nivou specijalista gde su stari u penziji a mladih jednostavno nema u dovoljnom broju. Treća stvar je da su nam zdravstvene navike užasne. Preventiva se svodi na "neće mene valjda", ginekološki i urološki pregledi stigmatizovani a konzumiranje alkohola, cigareta i hrane vrlo sumnjivog kvaliteta se podrazumeva. Populacija je stara, nelečena godinama, ne postoji vera u lekare i u sistem i to sve dovodi do toga da se vrlo često javljaju tek kad ne mogu da ignorišu problem a tada se već suočavamo sa metastatskim karcinomima gde je petogodišnje preživljavanje u vrlo niskim jednocifrenim procentima. Sama dostupnost terapije je iznenađujuće dobra za šta treba pohvaliti pojedine onkologe i pojedine farmaceutske kompanije. Dobar primer je terapija određenih tipova karcinoma dojke gde smo dobili inovativnu biološku i imunološku terapiju među prvima u Evropi (pre recimo Belgije) te sada govorimo o potpunom izlečenju HER2 karcinoma dojke ukoliko se otkrije u ranoj fazi a pre samo 5 godina je imao najlošiju prognozu od svih tipova tumora dojke. Kako nam se sistem (ne samo zdravstveni) održava zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca ne greje me sunce po ovom pitanju. 6 12
Shan Jan Posted February 21, 2023 Posted February 21, 2023 On 17.2.2023. at 15:30, ToniAdams said: jebiga ne vidim scenario u kome im ne bih sam prosudio, stangla, utoka, nebitno, ako su i dalje jaci zgazio bi ih kolima, jebes ti sve ovo. Aferim. Krva osveta je iz raja izasla. Ja jedino resenje vidim u tome da se na novu cele dzave zabrani drzanje opasnih rasa pasa. Ovako, svaki sitni krimos ima svog korumpiranog sluzbenika koji ce da ga stiti i nastavice da pravi sranja bez straha. 2 1
Shan Jan Posted February 21, 2023 Posted February 21, 2023 23 hours ago, vememah said: Tamo gde je zdravstvo slabo i rak se dijagnostikuje slabo, ali pre potpunog otpisivanja afričkih rezultata ipak treba imati u vidu i da su duvan, alkohol i gojaznost ozbiljni faktori rizika za rak, a da Srbija u tom pogledu verovatno stoji gore od većine afričkih zemalja. Činjenica da smo najgori u Evropi po smrtnosti, iako smo (tesno) van top 10 po incidenci i te kako je porazna. Pije se i drogira ko blesavo po Afrikama. Verovatno glavni razlog sto se ne umire toliko od raka je sto se vise umire od raznih malarija, sida, neuhranjenosti, kriminala i rata. 1
ToniAdams Posted February 21, 2023 Posted February 21, 2023 mislim napujdati pse na nekoga zahteva bas mashala dozu sadizma, kapiram da nema mnogo gore smrti nego biti rastrgnut. na srecu pa nije do toga doslo, ali moglo je bez problema, pa onog novinara su pre nekih mesec dana psi rastrgli na kosmaju. i secem sebi uvo ako ovog olosa osude, znaci nema sanse. 3
mustang Posted February 22, 2023 Posted February 22, 2023 (edited) Amerika je pod napadom. Ovoliko industrijskih nesreca za uzasno kratko vreme, nije bilo nikada. Sada gori firma za uranijum. Sabotaza infrastrukture. Zatrovase narod, zivotinje, biljke, zemlju i niko nece odgovarati. Disgusting. Edited February 22, 2023 by mustang 1
radisa Posted February 22, 2023 Posted February 22, 2023 4 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: a ko je napao? Rusi? 1
mustang Posted February 22, 2023 Posted February 22, 2023 3 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: a ko je napao? A ko mislis? Imam svoje sumnje .... 1
Tpojka Posted February 22, 2023 Posted February 22, 2023 6 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: a ko je napao? Zna se. 1
kud u maglu Simoviću Posted February 22, 2023 Posted February 22, 2023 1 minute ago, mustang said: A ko mislis? Imam svoje sumnje .... pa jbt od kud ja mogu da znam ti si na licinom mestu ja mogu da pretpostavljam, rusi, kinezi, da ne ulazim u teze o vanzemaljcima
radisa Posted February 22, 2023 Posted February 22, 2023 3 minutes ago, Tpojka said: Spavači. Iz vremena USSR, sad ih aktivirali... 1
Tpojka Posted February 22, 2023 Posted February 22, 2023 1 minute ago, radisa said: Iz vremena USSR, sad ih aktivirali... A sve Ukrajinci rodom. 1
mlatko Posted February 22, 2023 Posted February 22, 2023 Bik koji drema, Konj koji hrče ili Uspavani oraoInviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk
Recommended Posts