Jump to content
IGNORED

DOOM! DOOM IS UPON US! (Raspad naseg drustva, pbp)

Аврам Гојић

Recommended Posts

Posted (edited)
2 minutes ago, aram said:

I kako sad odjednom toliko njih obolelo, a vakcinisani? Ili im je data bofl vakcina, ili im uopšte nije data, samo je napisano da jeste.

Ili ne radi kako treba kod onih kojima je imunitet ozbiljno kompromitovan lošom ishranom i uopšte načinom života.

I devetoro nije "toliko njih", pogledaj koliko ih inače godišnje oboljeva, "toliko njih" je novinarska bućka.

Edited by JozoMujica
  • +1 1
  • Replies 41.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• gospa buba

1865

• ToniAdams

967

• Filozof manijak

959

• radisa

808

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

"toliko njih" u jednom malom mestu, praktično u jednoj školi. i ne znam za devetoro, meni je i šestoro bio velik broj...

Posted
Just now, aram said:

"toliko njih" u jednom malom mestu, praktično u jednoj školi. i ne znam za devetoro, meni je i šestoro bio velik broj...

Deca su iz četiri porodice, a tuberkuloza je zarazna bolest.

• Hvala 1
Posted

A bsg vakcina nije bas preterano efikasna.
To je jedan od vaznijih razloga (a ne sto imaju visok standard pa su iskorijenili tuberkulozu) zasto na zapadu u dosta zemalja nije obavezna. 

Posted
7 hours ago, Valkyrie said:

Ja sa svakom epidemijom u vrtiću umirem da ih ne dobijemo i planiram da pelcujem sebe i decu čim prije i izračunam da mi treba oko 300€ za nas troje za to.

onda se smiri epidemija, moji se opet provuku (pa i mene sačuvaju) i ja zaboravim do novog varičela outbreaka.

Jbt, cene kao u Nemačkoj, ako ne i malo jače?! Ne nalazim sad ovako na brzinu te račune od doktora ali najskuplja vakcina koju je beba dobila prosle godine je bila oko 105€ i to je ako ne grešim neka od onih n-valentnih (n={5,6,7}). Ostale pojedinačne su tu negde oko 40€, jedna je bila 70 - možda baš ta za varicele. Sad treba drugu da dobije. Nije obavezna, samo se od skora gleda MMR zbog korbila prilikom upisa u vrtić. Mada smo i tu u jednom polu-privatnom naleteli na upravnicu "alternativnig pogleda na medicinu" (citiram, nešto kao nemaju potrebe deca pre 10-15 godina da primaju to) , "ali po zakonu moram da Vam tražim". (Nisu imali mesta za zapca enivej ali smo bili malo zblanuti zbog ovoga)

Btw, opet deja-vu ili smo svi već pisali na ovu temu?

//I moja tetka tad pošteno nastradala kad sam se ja kao mala nemilosrdno drapala zbog varicela, imala je nešto manje od 40 godina

Posted

samo jedno pitanje:

da li je u Srbiji dozvoljeno upisati dete u skolu ili obdaniste bez potvrde o vakcinama?

Posted (edited)

@I*m with the pilots

O svemu ikad smo već pisali, pišemo sad i pisaćemo ponovo. 
@3opge

traži se vakcinalni karton prilikom upisa u prvi razred kao uslov a sad, da li je baš za ruku u vatru da svi prvaci i jesu pelcovani... nije.

Edited by Valkyrie
Posted (edited)
44 minutes ago, 3opge said:

samo jedno pitanje:

da li je u Srbiji dozvoljeno upisati dete u skolu ili obdaniste bez potvrde o vakcinama?

Za skolu je sukob zakona - jedan ne dozvoljava upis nevakcinisanoj deci, dok drugi kaže da je osnovno skolovanje obavezno za sve. Tako da u praksi ne odbijaju nevakcinisanu decu. Navodno skola je duzna da obavesti skolskog lekara o nevakcinisanoj deci, ovaj to prijavljuje domu zdravlja, dom zdravlja poziva roditelje na vakcinaciju, ako odbiju dz prijavljuje sanitarnoj inspekciji koja moze da pokrene prekrsajnu prijavu, tj. roditelji mogu da budu kaznjeni novcano. Za takav slucaj nisam cuo.

Predskolsko je takodje obavezno tako da nevakcinisani klinci idu i u predskolsko.

Edited by maheem
  • +1 3
  • Hvala 1
Posted

Nesto mi bas cudno kod ane wals slučaja. 11 dana je nema, verujem da je ubijena, njena rodjena sestra (toronto) i majka (beograd) jos nisu doputovale da makar preuzmu decu. Sta cekaju? Socijalne sluzbe da ih uzmu i razdvoje?! Malo je deci sve ove traume kroz koje prolaze. Pa jebote meni otac kad je mu je dijagnostifikovan GBM, stvorila se za dva dana (putovala 24h, 4 leta zbog mecava otkazivano, menjano)

• +1 5
Posted

7 hours ago, maheem said:

Za skolu je sukob zakona - jedan ne dozvoljava upis nevakcinisanoj deci, dok drugi kaže da je osnovno skolovanje obavezno za sve. Tako da u praksi ne odbijaju nevakcinisanu decu. Navodno skola je duzna da obavesti skolskog lekara o nevakcinisanoj deci, ovaj to prijavljuje domu zdravlja, dom zdravlja poziva roditelje na vakcinaciju, ako odbiju dz prijavljuje sanitarnoj inspekciji koja moze da pokrene prekrsajnu prijavu, tj. roditelji mogu da budu kaznjeni novcano. Za takav slucaj nisam cuo.

Predskolsko je takodje obavezno tako da nevakcinisani klinci idu i u predskolsko.

Gore negde sam okačio post na koji je, izgleda, malo ko obratio pažnju a na temu prijavljivanja sumnje na morbile. Naime, na lečenje u Tiršovoj je prebačeno dvoje dece iz Smedereva a utvrđeno je da su obe ustanove (Smederevo i Tiršova) propustile da prijave sumnju na ovu zaraznu bolest i tako otvorile prostor za širenje zaraze. Evo dela dokumenta ponovo:

IMG_20230112_194153.thumb.jpg.a80565f08752f07d98b84b172bbf7624.jpg

Ovo zaista ukazuje da mi ponovo nemamo funkcionalan sistem i nakon Covid iskustva. Još više ukazuje da delovi sistema zavise od snalažljivosti i dovitljivosti jedne ili druge strane u procesu ispunjavanja uslova za nešto.

Jedna crtica iz jučerašnje posete DZ: stigao sam pred kraj prve smene ne znajući kada ove nedelje radi očeva izabrana doktorka. Ispostavilo se da radi drugu smenu pa sam morao da sačekam nekih pola sata za promenu smene kako bih predao knjižicu. Negde oko 10 minuta pre početka smene počinje da se formira red na šalteru. Ispred mene je neka mlađa žena (druga polovina dvadesetih godina po mojoj proceni), bez maske, stoji ili priča telefonom. Između nje i mene se taktički ugurao neki stariji čovek (tako mi i treba kada držim rastojanje) sa dve knjižice. 

Gužva i nervoza rastu dok se približava početak rada šaltera.

Sestra na šalteru je konačno otvorila prijem nešto malo nakon početka radnog vremena i pitala ovu mladu ženu zbog čega dolazi dok joj uzima knjižicu. Ova odgovara da je dolazila i prepodne ali da joj je rečeno da dođe kod svog izabranog lekara zbog toga što se sumnja na boginje. Sestra je upućuje da ode u sobu za izolaciju i da tamo čeka. 

Ja ostao malo u šoku iako znam kako nam funkcioniše sistem. 

Nas zaista dosta sreće i dalje štiti od kakve epidemije zaboravljenih i iskorenjenih zaraznih bolesti.

• +1 2
  • Tužno 4
Posted

Sad čuo vest na radiju o još jednom curenju amonijaka iz cisterni u pančevačkom naselju Topola :ph34r:

Posted
4 hours ago, mustang said:

Nesto mi bas cudno kod ane wals slučaja. 11 dana je nema, verujem da je ubijena, njena rodjena sestra (toronto) i majka (beograd) jos nisu doputovale da makar preuzmu decu. Sta cekaju? Socijalne sluzbe da ih uzmu i razdvoje?! Malo je deci sve ove traume kroz koje prolaze. Pa jebote meni otac kad je mu je dijagnostifikovan GBM, stvorila se za dva dana (putovala 24h, 4 leta zbog mecava otkazivano, menjano)

Ne znam tačno o kome pričaš, ali zar za USA nije potrebna viza? Ja sam bila davno, ali nešto se to zakazivalo, pa čekaš za razgovor. Sigurno znam da ni sada nije da ti padne na pamet, odeš na aerodrom i sedneš na avion. 

• +1 1
Posted
5 hours ago, mustang said:

Pa verovatno moraju da prodju neke procedure. Deca su USA drzavljani, sestra  sigurno ima kanadsko ali opet je strani drzavljanin. Za majku nisam nigde procitala da li ima drzavljanstvo.

Koliko vidim neke zene koje su prijatelji sa njima traze da deca budu kod njih dok sestra i majka ne uspeju da dodju. Ali valjda soc. sluzba odlucuje.

• +1 1
Posted

Evo curenje i u Pančevu...
Te jesu primljeni u bolnicu te nisu...

... Shiit has hit the fan

Posted (edited)
1 hour ago, nera said:

Pa verovatno moraju da prodju neke procedure. Deca su USA drzavljani, sestra  sigurno ima kanadsko ali opet je strani drzavljanin. Za majku nisam nigde procitala da li ima drzavljanstvo.

Koliko vidim neke zene koje su prijatelji sa njima traze da deca budu kod njih dok sestra i majka ne uspeju da dodju. Ali valjda soc. sluzba odlucuje.

vjerovatno je tako.

evo sad izgleda da je ana prijavila muza policiji za prijetnju ubistvom jos 2014. ili da je prijavila nekoga, a mediji imaju dojavu iz policije da je to bio on (iako tada nisu bili u braku) - ili im odgovara radi klikova da tvrde da je to on iako na javno dostupnom papiru nema imena.

to bi onda bila posve standardna prica o nasilju nad zenom, sto se dinamike tice. imigrantkinja odvojena od svoje mreze podrske, manipulativni muz koji joj sasijece veze sa svojim rodjacima tj majkom da bi je drzao u neznanju o samom sebi.

americki mediji su prezasiceni temom, mreze prezvakavaju, reddit grupe, ma sve, prvo sto je dogadjaj uzas, dijelom jos misterija, sticajem okolnosti policija informacije plasira sporo, a sve se dogadja na vrhuncu popularnosti true crime-a.

Edited by morgana