Jump to content
IGNORED

DOOM! DOOM IS UPON US! (Raspad naseg drustva, pbp)

Аврам Гојић

Recommended Posts

Posted
7 hours ago, gospa buba said:

vertikalna pokretljivost naroda je ukinuta u roku od odmah, nije se socijalizam ni oladio, a dugo se ladio. ko je sirotinja sam je kriv.

Vertikalna prohodnost društva u socijalizmu je donekle mit.

Nekada davno je do mene došla neka statistika o tome (za vreme yuge). Iznenadili bi se koliko je ta prohodnost bila kroz trnje i krivine. Ali teklo je ipak, dosta sporije nego se činilo ali ipak.

• +1 2
  • Replies 41k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• gospa buba

1865

• ToniAdams

967

• Filozof manijak

954

• radisa

804

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted
49 minutes ago, dùda said:

Nekada davno je do mene došla neka statistika o tome (za vreme yuge). Iznenadili bi se koliko je ta prohodnost bila kroz trnje i krivine. Ali teklo je ipak, dosta sporije nego se činilo ali ipak.

Bar je relativno skolovanje bilo sire dostupno i podrzano za onog ko je hteo. Sa tim se moze kroz trnje i krivine, bez toga jako tesko da ne kazem nikako.

• +1 1
Posted

sigurno je tako. no ja sam direjtni potomak vertikalne pokretljivosti, pa hvalim te konje.

sent from bubamoto

Posted (edited)
6 minutes ago, gospa buba said:

sigurno je tako. no ja sam direjtni potomak vertikalne pokretljivosti, pa hvalim te konje.

sent from bubamoto

pa i ja sam, moji roditelji su bili službenici sa srednjom i višom školom, ali tada, tih davnih godina, to je bio nekakav srednji sloj. 

ove statistike što sam gledala, pokazivala su upravo da deca iz tih službeničkihtm porodica  završavaju gimnazije i fakultete, a iz radničkih, druge neke srednje škole (ako i to) i ostaju na tome

pretpostavljam da si i ti iz slične porodice, to i nije neka naročita prohodnost, ako ćemo u sitna crevca

tvoji su verovatno imali novca da te školuju, pa čak i moji, gde je trebalo plaćati i smeštaj i hranu u drugom gradu. nije mi to društvo platilo

Edited by dùda
Posted

moje vertikalna pokretljivost je bukvalno 'sa pashnjaka'. drzava mu je prepoznala talente i shkolovala ga od pochetka do inzenjera. naravno, sirotinjski, kako je bilo u to doba. ja sam vec iz klasichnog sfrj blagostanja, a shkolovanje se podrazumevalo.

sent from bubamoto

Posted (edited)

Pre ce biti u kakvim roditeljskim uslovima zivis nego gde. Dve romkinje iz mog razreda (druga osnovna u koji sam presla u 6.razredu) su dogurale do faksa, jedna zavrsila, za drugu ne znam. Ali barem jedno 3-4 devojcice nisu ni otisle u srednh cetvorogodisnju nego u trogodisnju na zanat. Dve su vec babe postale. Sve to u zemunu. O muskima, retko koji je zavrsio faks, svi su isli u zmaj ili masinac valjda. Cisto sumnjam xa su ta deca i isla u vrtic, uglavnom su ziveli sa babama, ono 3 generacije u stanu. Moja bivsa bff nije ni probala da upise faks, odmah nasla bogatog muza. U stvari ne znam da li je ijedna iz srednje sa kojom sam se druzila zavrsila faks. 

1975 godiste

Zaboravih.. Zato iz sela, svaka druga kuca dete im je zavrsilo faks! 

Edited by mustang
Posted

jeste. u roditeljskim glavama i porodičnim uslovima. mislim da je deo uspešnog roditeljskog vaspitanja i to da deca steknu koji stepen više u školovanju od roditelja. sve do plafona. u moje, bubino i dudino vreme bilo je moguće, ako se htelo. pa i sada,mada se više ide na megatrend ™ obrazovanje.

Posted (edited)
1 hour ago, dùda said:

deca iz tih službeničkihtm porodica  završavaju gimnazije i fakultete, a iz radničkih, druge neke srednje škole (ako i to) i ostaju na tome

pretpostavljam da si i ti iz slične porodice, to i nije neka naročita prohodnost, ako ćemo u sitna crevca

tvoji su verovatno imali novca da te školuju, pa čak i moji, gde je trebalo plaćati i smeštaj i hranu u drugom gradu.

Ja sam dete iz radničke porodice.
Jedno od troje, koji su, redom, školovani na sledeći način:

- Matematička gimnazija, I i VI beogradska gimnazija

- ETF, viša poslovna (informatika), FON.

Da je trebalo da se školovanje dešava u drugom gradu i plaća stan, ne bi bilo moguće. Letovanja je bilo redovno do 15. godine (u radničkim odmaralištima, naravno). Nakon toga počinjem da zaradjujem za sva svoja letovanja (sa 16 radim u meku, sa 17 kao pomoćna kuhinjska radnica u odmaralištu u Makarskoj, sa 18 dva meseca u nekom kafiću u Bijeloj u CG, od 19 redovno držim časove matematike i, manje, fizike, tokom studija radim na sajmu, nekoliko godina radim paralelno u firmi za prodaju računara na crno). Prvi posao dobijam na preporuku mentora za diplomski sa faksa, kod kojeg sam polagala nekoliko ispita i imala sve desetke. Tražili mu dobrog studenta, on poslao mene za razgovor. Ostalo je moja “zasluga”.
Sestra ranije završava školu, ja joj pomažem da nadje prvi posao preko kolege sa faksa kome je trebao taj profil u firmi gde je radio, odatle sama menja IT firme, daje otkaze i pregovara uslove kod novih poslodavaca sve sama i preko oglasa (ili preporuka šefova iz bivših firmi), sve do odlaska i CH u neku američku firmu koja propada, pa se javlja na oglas u veliku farmaceutsku kuću i dobija posao tamo gde je i sad. 
Brat još za vreme studija kreće da honorariše vezano za praćenje izbora i tribine, i nakon par godina rada za neke Izraelce na poslu koji mu se nije baš dopadao dobija posao u toj NGO u kojoj je godinama honorarisao i tamo je baš zadovoljan.

Poenta - moj utisak je da ulaganje u školovanje i obrazovanje dece nije (bilo)  problem ako su roditelji bili mentalno orijentisani da je to važno, odnosno da to nije bio prevashodno finansijski problem.

Problem nastaje kad se škola završi. Tada su dobri poslovi bivali rezervisani sa decu čiji su roditelji imali ekonomske ili političke veze u društvu jer pravog dobijanja dobrog posla preko oglasa baš i nije bilo. Ovo je naročito važilo za dobijanje prvog  posla, gde bio opet dolazio do izražaja “kapital” socijalne pozicije roditelja.

Sada je sve dovedeno do tolikog apsurda u smislu nakaradne i negativne selekcije, da više ne umem ni da napravim analizu.

Gledam neku preduzetničku* odraslu decu u koju imam uvid. Njima su uglavnom kupljeni stanovi i automobili i obezbedjeni domaći privatni fakulteti (kao lakša varijanta) kao “Starter Kit”. Nakon toga uglavnom rade za neke strance i nisu loši u tim svojim poslovima.

*roditelji im imaju firme poslednjih 20-ak godina

Edited by pt 2.0
  • Hvala 2
Posted
10 hours ago, pacey defender said:

U vrticu moje male nema niti jednog romskog deteta. Gde su ta deca? 

Kako znaš, teraju ih da se izjasne o nacionalnoj pripadnosti? 

Hint: nisu svi tamnoputi.

Sa druge strane, u većini romskih porodica retko rade oba roditelja pa tako nema ni uslova (a ni razloga) subvencije za vrtić.

Posted
6 minutes ago, JozoMujica said:

Kako znaš, teraju ih da se izjasne o nacionalnoj pripadnosti? 

Hint: nisu svi tamnoputi.

Sa druge strane, u većini romskih porodica retko rade oba roditelja pa tako nema ni uslova (a ni razloga) subvencije za vrtić.

U vezi prvog - nemoj me zajebavati, zna se o cemu pricam.

U vezi drugog, uslov za upis nije to da li oba roditelja rade, nego da li imaju radni odnos. Rade ti ljudi, samo rade poslove koji su za ne pozeleti nikome, neregistrovano. I sta onda mozes da cinis sa detetom  - gde je ono?

Posted (edited)
26 minutes ago, pacey defender said:

U vezi prvog - nemoj me zajebavati, zna se o cemu pricam.

U vezi drugog, uslov za upis nije to da li oba roditelja rade, nego da li imaju radni odnos. Rade ti ljudi, samo rade poslove koji su za ne pozeleti nikome, neregistrovano. I sta onda mozes da cinis sa detetom  - gde je ono?

U vezi prvog, ne znam zaista, već sam ti napisao, nisu svi tamnoputi, bar ih ja puno poznajem za koje nikad ne bi rekao na osnovu fizičkog izgleda.

U vezi drugog, ne razumem ovo "da li rade nego da li imaju radni odnos"? Upravo sam na radni odnos i mislio, u većini porodica bar jedan od roditelja ako ne i oba nisu u radnom odnosu, dakle nemaju uslova da upišu dete u vrtić. Često nemaju ni potrebe jer žive u zajednici sa dedama i babama pa ima ko da ih čuva, a na žalost u jednom broju slučajeva idu sa roditeljima da kopaju po kontejnerima, prose... No, od tog (srećom malog i ne isključivo rezervisanog za Rome) uzorka je stvorena predrasuda kako su "cigani prljavi, nepismeni, prose, kradu i kopaju po kontejnerima".

Edited by JozoMujica
Posted
3 minutes ago, JozoMujica said:

U vezi prvog, ne znam zaista, već sam ti napisao, nisu svi tamnoputi, bar ih ja puno poznajem za koje nikad ne bi rekao na osnovu fizičkog izgleda.

U vezi drugog, ne razumem ovo "da li rade nego da li imaju radni odnos"? Upravo sam na radni odnos i mislio, u većini porodica bar jedan od roditelja ako ne i oba nisu u radnom odnosu, dakle nemaju uslova da upišu dete u vrtić. Često nemaju ni potrebe jer žive u zajednici sa dedama i babama pa ima ko da ih čuva, a na žalost u jednom broju slučajeva idu sa roditeljima da kopaju po kontejnerima, prose... 

Pa upravo to što ne mogu dete da upišu u vrtić, iako oboje rade, je ovde problem, pa vucaraju decu sa sobom u svojim poslovnim i drugim poduhvatima. Ta deca treba da budu u vrtiću, a pravila ih u tome sprečavaju. Nema poterbe da razmatramo roditeljske motive ovde, nego hajde da pravila formulišemo drugačije.

Posted
26 minutes ago, pt 2.0 said:

Da je trebalo da se školovanje dešava u drugom gradu i plaća stan, ne bi bilo moguće.

o ovome pričam

radničke porodice su teško mogle da podnose te troškove

na mojoj godini nas je bilo 120, sve sam znala u glavu (takav fakultet, mnogo smo vremena provodili zajedno ), slovom i brojem, jedna devojka je bila iz radničke porodice

i to iz Siska, svaki vikend išla kući (blizu pa je mogla) donosila kompletnu hranu za tih 5 dana

znam, jer smo stanovale u istom domu, soba do sobe, maltene

ja ne smatrama da sam se nešto vertikalno probila kroz društvo samo zbog toga što sam više školovana od svojih roditelja, jer tu postoji i faktor vreme

kada je moj otac šezdestih došao u grad sa završenom srednjom ekonomskom školom, dočekan je kao kadarm mogao je da bira gde će da radi

25 godina posle, ja sam se jedva zaposlila sa fakultetom 

Posted (edited)
26 minutes ago, dùda said:

radničke porodice su teško mogle da podnose te troškove

...ako nisu živele u gradu u kojem je bio faks. inače nije novac, nego mentalni okvir i vrednosti porodice ("završi zanat") gurao decu u sličan okvir života u pogledu školovanja.

a ovaj deo:

ja ne smatrama da sam se nešto vertikalno probila kroz društvo samo zbog toga što sam više školovana od svojih roditelja...

je skroz tačan, zato što obrazovanje predstavlja samo jednu komponentu socijalnog penjanja.

za sebe mislim da sam radnik-podstanar sa diplomom koji živi samo od plate.

nikako nisam, niti ću ikada biti elita ovog društva (zato što uz pojam elite, onako kako ga ja razumem, vezujem neku vrstu moći - ekonomsku, političku)

Edited by pt 2.0
  • +1 1
Posted

eee, chuveno doba kad je tehnichar bio bog i nachelnik odmah u dvadesetoj. od prve plate kupio bicikl :hihi:

sad imash dete u selu, koje se probije nekako kroz osnovnu shkolu i onda ni ne krece u srednju, jer ne prolazi nikakav prevoz pa ne moze uopshte da ode, fizichki, sve i kad bi imalo pare da plati kartu. taj kanal komunikacije u drushtvu je presechen.

sent from bubamoto

• +1 1