April 23Apr 23 juce skontala da je clanak koji sam sa jos par kolega (pre 14 godina! ) objavila u jednom srpskom casopisu potpuno nestao sa scindexa, nema ga izlistano ni kad ukucam imena autora (drugi radovi su uredno tu), a bio je tamo sigurna sam pre par meseci jer sam proveravala dal mi linkovi ka publikacijama radenalazim ga na sajtu casopisa, ali ne i u scindexu... mislim, nije da mi je nesto bitno (iako mi je to prvi clanak ever ), ali me malo buni.
April 24Apr 24 23 hours ago, dunja said:juce skontala da je clanak koji sam sa jos par kolega (pre 14 godina! ) objavila u jednom srpskom casopisu potpuno nestao sa scindexa, nema ga izlistano ni kad ukucam imena autora (drugi radovi su uredno tu), a bio je tamo sigurna sam pre par meseci jer sam proveravala dal mi linkovi ka publikacijama radenalazim ga na sajtu casopisa, ali ne i u scindexu... mislim, nije da mi je nesto bitno (iako mi je to prvi clanak ever ), ali me malo buni.da nije časopis suspendovan sa scindexa?nemam pojma ustvari kako funkcioniše scindex, prirodnjacima je skoro sve indeksirano u WoS. Edited April 24Apr 24 by bey
April 24Apr 24 On 23. 4. 2026. at 14:19, bey said:^evo i odgovora računarskog centra UB:Imajući u vidi učestale probleme u radu sistema eNauka, kao i mnogobrojnapitanja koje smo dobili od korisnika budući da im NITRA korisnička podrška nijeodgovarala, obaveštavamo Vas o sledećem:RCUB je bio učesnik u inicijalnoj realizaciji sistema eNauka, nakon čega jesprovodio održavanje sistema i pružao tehničku podršku. Nakon prošlogodišnjihpromena u ''Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija'' i pored našihvišestrukih inicijativa, da se kroz nastavak saradnje obezbedi kontinuitet radaeNauke, ostali smo uskraćeni bilo kakvog odgovara po ovom pitanju.Na žalost, krajem januara meseca ove godine, istekao je ugovor o održavanju,bez naznake za nastavak dalje saradnje. Time su prestale obaveze i odgovornostiRCUB-a na tehničkom održavanju, ali i formalna ovlašćenja za pristup sistemu.Rezultat ovakvog razvoja događaja su česte nestabilnosti u radu, a u poslednjevreme i potpune nedostupnosti sistema eNauka.Mislim da je ovde ključno UB (Univerzitet u Beogradu).Na sve načine gledaju da unište UB, bez obzira na posledice.Govna.
April 27Apr 27 iskreno, iznenađena sam da je i ovoliko potrajalo. prethodni pokušaji digitalizacije kukavne srpske nauke (svi uni su u pitanju) su čini mi se trajali još kraće.a i nema para.niko ne pominje skandal sa idejama. o bio4 da ne pričam...
Sunday at 20:091 day IdemooooooResearchers just genetically engineered tobacco plants to produce five psychedelic compounds.Scientists at the Weizmann Institute of Science in Israel successfully introduced nine genes from various organisms into Nicotiana benthamiana, a close relative of the tobacco plant, to turn it into a living chemical factory. Using a temporary gene-insertion method called agroinfiltration, the modified plants generated key therapeutic compounds, including psilocybin and psilocin (the active ingredients in 'magic mushrooms'), as well as DMT, bufotenin, and 5-MeO-DMT. This temporary approach ensures that the genetic changes are not passed down to future plant generations, offering a controlled, scalable means of production.This breakthrough comes at a critical time as scientific and medical demand for psychedelics grows, threatening natural sources like the Colorado River toad and various fungi with habitat loss and overharvesting. While the current trials are experimental and yield only small amounts of the drugs, they prove that agricultural crops could serve as a highly sustainable alternative. By using greenhouse-grown plants as biological factories, researchers hope to secure a reliable, eco-friendly supply of the active compounds needed to power the next generation of therapies for depression, PTSD, and addiction.source: Berman, P., et al. (2026). Complete biosynthesis of psychedelic tryptamines from three kingdoms in plants. Science Advances, 12(14)