Kampokei Posted May 13, 2016 Posted May 13, 2016 E, ali Paris School of Economics je vise institut nego univerzitet, zar ne? Doduse, taj francuski sistem je meni bas komplikovan, na sve univerzitete i institute dodju jos i one grandes ecoles. Jos sve neke skracenice. A povrh svega institucije koje su zajednicka inicijativa vise naucnih ustanova.
gospa buba Posted May 13, 2016 Posted May 13, 2016 drugim rechima (a oko toga se mozemo sloziti, pretpostavljam), nauchna zajednica po svetu je slozena, negde na ovaj, negde na onaj nachin. i ovo ovde, da se normalno, uz neke razumne korekcije, usavrshavalo po ugledu na one sisteme, na koje ugledajuci se prvobitno i nastade, ne bi bilo nikakvih problema ni skandala. nije srbija ustrojila svoj sistem obrazovanja/nauke po ugledu na udaljene planete koje niko nikada nije posetio, nego bash na te nemachke i francuske <_<
Budja Posted May 14, 2016 Posted May 14, 2016 E, ali Paris School of Economics je vise institut nego univerzitet, zar ne? Doduse, taj francuski sistem je meni bas komplikovan, na sve univerzitete i institute dodju jos i one grandes ecoles. Jos sve neke skracenice. A povrh svega institucije koje su zajednicka inicijativa vise naucnih ustanova. French research center of international standing in Economics, PSE brings together more than 130 teachers and 500 students in Master's and PhD programmes.
Budja Posted May 14, 2016 Posted May 14, 2016 drugim rechima (a oko toga se mozemo sloziti, pretpostavljam), nauchna zajednica po svetu je slozena, negde na ovaj, negde na onaj nachin. i ovo ovde, da se normalno, uz neke razumne korekcije, usavrshavalo po ugledu na one sisteme, na koje ugledajuci se prvobitno i nastade, ne bi bilo nikakvih problema ni skandala. nije srbija ustrojila svoj sistem obrazovanja/nauke po ugledu na udaljene planete koje niko nikada nije posetio, nego bash na te nemachke i francuske <_< Ma to je jasno, nego najroga odbrana instituta moze da bude ta da se kaze fakulteti su za nastavu a mi radimo istrazivanje, sto je bila teza clanka Fatica.
FERNOUX H Posted May 14, 2016 Posted May 14, 2016 Btw - niti u zakonu, niti u realnosti, ne postoje ,,stalno zaposleni". To je nemoguce (jer je uvek moguce da neko dobije otkaz). Postoje zaposleni na odredjeno i zaposleni na neodredjeno. Razlika izmedju te 2 kategorije, osim odredjenog/neodredjenog datuma kraja radnog odnosa, je sto ovi drugi, tzv. ,,stalni" imaju neka prava kada je kraj radnog odnosa u pitanju - moraju biti otpusteni sa obrazlozenjem (a ne diskreciono), i ukoliko nisu otpusteni zbog nekog flagrantnog krsenja propisa ili zakona ili cega vec, mora im biti isplacena otpremnina, dat odgovarajuci otkazni rok, itd. itd. Kod zaposlenih na odredjeno jednostavno radni odnos prestaje nakon odredjenog datuma i to je to. Druga razlika je sto kada si zaposlen na odredjeno, mnogo ces teze dobiti kredit (Prospero je vec to spominjao). Projektnim finansiranjem se ceo naucni sektor (osim red. profesora i naucnih savetnika pa na vise) drzi konstantno de fakto u stanju zaposlenja na odredjeno, i to se radi nekakvim akrobacijama pravnim kojima se zaobilazi zakon o radu - ne znam tacno kakvim - po kom je ranije rad na odredjeno bio dozvoljen samo na godinu dana (to je sada novim zakonom, valja povecano na dve godine). Takodje, ideja da se mora raditi ovakvo projektno finansiranje kako bi se izbeglo da naucnici ne sede i ne rade nista ocigledno nije tacna - i pored projektnog finansiranja, ima dosta njih koji su se godinama ,,provlacili" (kao sto rece gospa buba, a i ja znam za par primera) tako sto se formalno ,,prikace" na neki projekat a ustvari dzabalebare. Dalje, i kada je neko zaposlen na neodredjeno (,,za stalno") taj svakako i dalje moze biti otpusten ako ne radi svoj posao za koji prima platu. Dakle, u ugovor o radu sa naucnikom se uvede sta se od njega ocekuje (X publikacija u Y godina ili sta li sve vec), i ako se taj uslov ne ispuni, dobija se otkaz (naravno uz sva prava koja u tom slucaju sleduju nekome ko je bio zaposlen na neodredjeno). Takodje, neko moze uvek biti otpusten i kao tehnoloski visak (kao u bilo kojoj firmi). Na kraju bih samo da dodam da u tom prepucavanju instituti vs. fakulteti postoji dosta ljudi na fakultetima koji su u istom ,,sosu" kao i institutlije, a to su doktoranti. Budzet za doktorske studije ne postoji, pa tako doktoranti postaju saradnici u nastavi za dzabe (bez ikakve plate) da bi ih fakulteti oslobodili skolarina. Asistentska mesta su ogranicena (do nepostojeca na nekim faksovima) i ne postaje se asistent automatski po upisu doktorata (ili recimo do 1 god. posle toga). Jedina mogucnost mnogim doktorantima (znam/znao sam nekoliko takvih) da imaju bilo kakav prihod je da ,,upadnu" u projekat. A pritom, kada ste doktorant, zakon vas vise ne tretira kao studenta, pa nemate pravo na studentske povlastice (zdravstveno osiguranje, markicu, i sl.). Masa ljudi odustane od doktorata ukoliko ne uspeju da se nakace na projekat u prvih godinu-dve, jer neplaceni rad u nastavi i neplaceni istrazivacki rad ne ostavlja mnogo vremena da se radi neki drugi posao kako bi se prezivljavalo. Meni se cini da su u celom tom sistemu doktoranti najjebanija strana, a ceo sistem zapravo na njima pociva. Odličan post.
Prospero Posted May 14, 2016 Posted May 14, 2016 Ma to je jasno, nego najroga odbrana instituta moze da bude ta da se kaze fakulteti su za nastavu a mi radimo istrazivanje, sto je bila teza clanka Fatica. to uopšte nije "najgora odbrana" ako ti je princip da postoji mešovitost u radu prosvete/nauke onda mešovitost mora da postoji principijelno u svim (ili ogromnoj većini oblasti) oblastima. što se mene tiče mogu da a) vrate institucionalno finansiranje b) ostave sve na projektnom finansiranju, ali će otvoriti i konkurenciju u (barem) post-diplomskoj nastavi. ili će svima biti dati neki "zabrani" od kojih se živi a međuprostor ostavljen za konkurisanje, ili će svačiju delatnost izložiti konkurenciji. ajde probaj da zatražiš da instituti (koji nisu pri unijima) dobiju pravo da organizuju master i doktorske studije, pa da vidiš reakciju konusa, bu-a i radnih tela ministarstva. pošto ljudi nisu baš blesavi i znaju kako stvari stoje tražiće ovo prvo
gospa buba Posted May 14, 2016 Posted May 14, 2016 (edited) ajde probaj da zatražiš da instituti (koji nisu pri unijima) dobiju pravo da organizuju master i doktorske studije, pa da vidiš reakciju konusa, bu-a i radnih tela ministarstva. bili, videli. iskukali jedva poziciju petnaestog komentora na fizichkom fakultetu, na etfu ni toliko (etf sa skandaloznim pogorshanjem doktorskih studija za kandidate sa instituta, tipa, potpishi etf kao afilijaciju, pa onda potpishi etf kao prvu afilijaciju (!), pa onda uradi to ne znam koliko puta i na kraju e! ne mozesh mu biti mentor, nisi zaposlen ovde. dobro nadjesh ko je iz instituta, a da drzi doktorski predmet, ne moze, nije mu stolica ovde. onda naravno, da ne ubijesh kandidata sa 10 radova i pregledanom tezom, pustish da doktorira kod bilo koga. onda bilo ko to ukljnizi sebi u cv . a ti vishe ne uzimash kandidate i o izborima u zvanje te razvaljuju i sluchajni prolaznici koji su bacili pogled na pravilnik sa udaljenosti od 2 kilometra, u sumrak). velika je igranka to deco moja. kad bi se pustile doktorske studije iz eksperimentalnih nauka na institute, da vidish kako bi se kojegde okrenuo smer moljakanja ko ce kome da bude koji rod <_< etf uzima neverovatne pare na ima doktorskih studija. a afilijaciju trazi jer - shta oni pa imaju od tog doktorata, samo troshkove -_- edip. naravno, sve pishe u statutima da to tako ne moze -_- edip2. ne mogu ja biti na neprekidnoj proveri sa pretnjom izbacivanja na ulicu, a fakultet ne, ili smo konkurencija ili nismo, ili je taj kapiralizam, ili nije. pri chemu ja mislim da su takvi uslovi nemanja autonomije u nauci na bilo kom nivou apsolutno skandalozni, i skroz opushteno cu da tvrdim da niko, ali niko iz ministarstvat ne moze ni meni ni bilo kome na fakultetu da kaze shta ja treba da radim, jer nema pojma shta ja treba da radim, nema pojma shta se radi u svetu i nema pojma shta je na kraju priche i profitabilno, ako cemo na taj nivo. nije ja i ne zna ono shto ja znam. i josh koga ce oni da izbacuju na ulicu i pod kojim kriterijumima. to shto oni zamishljaju je teror, a ne nauka i nauka se tako ne radi. mozda se radi u amerikama, ali mi nismo amerike i nikada necemo biti. i amerike rade svoju nauku tako shto za kikiriki angazuju kinesko roblje koje spava po laboratorijama. ako je to super i tako treba da radimo, ajmo kuci odma, ne treba nam. narochito ne treba nikom zivotna nesigurnost kao imperativ. to je bolesno <_< najbolje da ce neko odande da mi kenja o broju radova, ili nemaju ni 2 ili su dopisani na 152 za 10 godina raznih mandata. shta, kao pre podne rade u ministarstvu, popodne cepaju sinteze po laboratorijama, a nocu oblache belo odelo i luduju po klubovima. samo mi dizete pritisak <_< Edited May 14, 2016 by gospa buba
gospa buba Posted May 14, 2016 Posted May 14, 2016 (edited) ono, malo se nerviram ^_^ dakle, ne meni kao meni, nama, zajednici, zajednica mora da se pita. Edited May 14, 2016 by gospa buba
hazard Posted May 14, 2016 Posted May 14, 2016 to uopšte nije "najgora odbrana" +1 U kolikoj meri i da li uopste univerziteti treba da se bave istrazivackim radom, tj. da li treba prevashodno da budu fokusirani na nastavu, je sasvim legitimna tema. Ne samo u kontekstu Srbije nego u kontekstu globalnog uopste.
Notorious Posted May 14, 2016 Posted May 14, 2016 Ako bi se univerziteti prevashodno bavili nastavom, neminovno bi moralo da dođe do krupnih rezova. Jedan od njih, po mom mišljenju štetan, bila bi korekcija uslova/kompetencija za izbor u nastavnička zvanja, pošto je u ovom trenutku osnov vrednovanja naučni rad, dok se nastavni proces vrednuje prvenstveno na osnovu mentorstava i članstva u komisijama, za koje je opet neophodan učinak u nauci. Ukoliko prihvatimo da su nastavna i naučna delatnost nastavnika neodvojive, drugačija organizacija, u kojoj se univerziteti ne bave istraživačkim radom, bi zahtevala daleko veći nivo integracije aktivnosti instituta i univerziteta, kao i širu mrežu instituta, pošto, nadam se, niko ne očekuje od ljudi sa univerziteta da se bave naukom, koja im je uslov za napredovanje, kao slobodni strelci i za svoj groš. Mislim da bi povezivanje instituta i univerziteta u koherentan sistem bilo dobro rešenje, ali, ako imamo u vidu realne okolnosti, u kojima svako vuče na svoju stranu, vrlo teško sprovodivo.
Budja Posted May 14, 2016 Posted May 14, 2016 to uopšte nije "najgora odbrana" ako ti je princip da postoji mešovitost u radu prosvete/nauke onda mešovitost mora da postoji principijelno u svim (ili ogromnoj većini oblasti) oblastima. što se mene tiče mogu da a) vrate institucionalno finansiranje b) ostave sve na projektnom finansiranju, ali će otvoriti i konkurenciju u (barem) post-diplomskoj nastavi. ili će svima biti dati neki "zabrani" od kojih se živi a međuprostor ostavljen za konkurisanje, ili će svačiju delatnost izložiti konkurenciji. ajde probaj da zatražiš da instituti (koji nisu pri unijima) dobiju pravo da organizuju master i doktorske studije, pa da vidiš reakciju konusa, bu-a i radnih tela ministarstva. pošto ljudi nisu baš blesavi i znaju kako stvari stoje tražiće ovo prvo Sve si u pravu, ali mi se cini da je upravo Fatic branio zabran: mi nauka, oni nastava. Naravno da je potrebno da postoji veca integrisanost izmedju fakulteta i instituta, kao i izmedju samih fakulteta na BU.
hazard Posted May 14, 2016 Posted May 14, 2016 dakle, ne meni kao meni, nama, zajednici, zajednica mora da se pita. Jadna vam zajednica kada su ovakvi likovi nekakva muda u njoj: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=05&dd=07&nav_category=12&nav_id=1128773 "Dobro je što je Vlada poništila konkurs" Beograd -- Direktor Instituta za uporedno pravo Jovan Ćirić ocenio je da je dobro što je Vlada Srbije poništila konkurs za naučno-istraživačke projekte. On smatra i da preko 80 odsto naučne zajednice takođe podržava odluku vlade. "Video sam da je preko 80 odsto, da ne kažem preko 90 odsto naučne zajednice vrlo rizignirano radom ministarstva i moje mišljenje je da u tom istom procentu ljudi u nauci podržavaju odluku Vlade", ocenio je on. Navodeći da je svestan da nema dovoljno novca i da, kako kaže, nikome ne pretiče, pa ni ljudima u nauci i da ne bi bilo realno da se očekuje veliko povećanje sredstava u toj oblasti, Ćirić ističe da se na nekim stvarima može uštedeti. On je u vezi s tim upitao zbog čega je državi potrebno članstvo u CERN-u. "To je lepo što neki ljudi odu da preošetaju malo i što u biografiji mogu da napišu da su učestvovali u velikom svetskom projektu, ali ja postavljam pitanje koliko to košta, kao i koliki su troškovi Centra za promociju nauke...", upitao je Ćirić. Dakle, lik je u 2 recenice presao sa ,,konkurs je los i skoro cela naucna zajednica tako misli" na medju-resorsko prepucavanje - ,,sta koji k taj CERN i ti fizicari dajte meni i mojima te pare". Mislim sta treba da bude cilj nauke u Srbiji, narocito prirodnjacke, ako ne da ucestvuje u velikim svetskim projektima...da sede na skupovima koji sami sebe organizuju i da se medjusobno vojvodo-serdarisu? (jedino sto ima smisla cini mi se da je opaska CPN, sa bilo kim iz srpske nauke da sam razgovarao svi su u fazonu da je CPN neka muljacina za pranje para) Vi ne samo sto se krljate na relaciji instituti - univerziteti, nego i medjusobno na relaciji drustvenjaci - prirodnjaci pa onda i ,,sitnije". Kada pricam sa istoricarima (a poznajem ih dosta), samo se zale na fizicare. Te sta oni nama uvode njihove kriterijume, te sta ima da sedi u nekom nad-odboru neki fizicar i da ocenjuje moj rad kao istoricara...itd. Mislim, tu ima verovatno dosta smislenih primedbi, ali i dosta preterivanja i samo svaljivanja krivice na pogresnu stranu. Ovako gledano sa strane, meni se cini da vi kao naucnici nekakvu koherentnu zajednicu - i nemate. Suvise lako se posvadjate oko koskica koje vam drzava baci da glodjete. Opet, gledajuci sa strane, meni se tu cini da ima suvise medjusobnog strucnog nipodastavanja i oholosti. Svakome je svoja struka najbitnija i najvaznija, a sve ostale gleda kao gubljenje vremena (umesto da se potpomazu da svako dobije sto vece parce sto veceg kolaca i da svaciji kolac bude veci). Onda nije ni cudo sto vas jebu u mozak neki Djelici, Obradovici, Verbici, i tako dalje.
Budja Posted May 14, 2016 Posted May 14, 2016 +1 U kolikoj meri i da li uopste univerziteti treba da se bave istrazivackim radom, tj. da li treba prevashodno da budu fokusirani na nastavu, je sasvim legitimna tema. Ne samo u kontekstu Srbije nego u kontekstu globalnog uopste. Naravno da univerziteti treba da se bave i istrazivanjem, jer istrazivanje, makar i prosecno i sa malom kontribucijom, ima pozitivni fidbek na nastavu jer te drzi disciplinovanim. A ako kazes, samo ti budi dobar profa, sa dobrim evaluacijama, da vidis kako ce nivo nastave da sklizne, kada nema nikakvih podsticaja da se prati sta drugi pisu i objavljuju. U suprotnom, da se vratimo na model udzbenika koji se ne menja 30 godina.
Prospero Posted May 14, 2016 Posted May 14, 2016 (edited) ^^ @budja Zato sto je sasvim verovatnije da se lakse uspostaviti institucionalno finansiranje nauke nego sto ce se praviti neka jos veca smeša. Poruka mu je potpuno logicna uzimajuci u obzir realnost na terenu. Sta ce nezavisnim institutima docirana integracija u BU, od koga nit su potekli nit su vezani nit imaju institucionalnu saradnju? by Tapatalk Edited May 14, 2016 by Prospero
Budja Posted May 14, 2016 Posted May 14, 2016 ^^ @budja Zato sto je sasvim verovatnije da se lakse uspostaviti institucionalno finansiranje nauke nego sto ce se praviti neka jos veca smeša. Poruka mu je potpuno logicna uzimajuci u obzir realnost na terenu. Sta ce nezavisnim institutima docirana integracija u BU, od koga nit su potekli nit su vezani nit imaju institucionalnu saradnju? by Tapatalk ? Проф. др, Институт за филозофију и друштвену теорију, Универзитет у Београду Nista onda da se organizujete i istupite iz BU, ako vec sa njim nemate nikakve veze. I da, cuvena realnost. Posto je "realnost" takva, onda daj status quo umesto promene na bolje. Pristup mi se ni malo ne svidja. Logicnije bi bilo da se borite za vecu integraciju u BU, za vecu konkurenciju unutar BU i za nastavu i za nauku, pa da razjebete FF i FPN jer to ima vise smisla, a argument je prijemciviji i javnosti i birokratskim decision makerima uz buzz words "konkurencija", "efikasnost", "rezultati".
Recommended Posts