October 18, 20213 yr On 16.10.2021. at 8:36, Roger Sanchez said: Žao mi je što na kraju moram zapapriti i opet nesamokritički istaknuti da je najsličniji suvremeni parnjak NDHaziji Republika Srpska, Opet Roger i sorry, but jebiga stav. Iz moje vizure, stvar je prilicno ocigledna: nesto najblize NDH na Balkanu je RH. Od onoga sustinskog - da su obje nastale kao vecinski izraz "tisucljetnjeg sna" hrvatskog naroda, preko onoga koji je spoljni faktor bio oslonac uspostavljanju obje, pa do odnosa obje tvorevine glede "srpskog remetilackog chimbenika". A tu je i kontinuitet ideja (izmedju ostalog olicenih i u bivsem minustru kulture, te drugog neo-ustaskog basibuzuka oko i na vlasti od Suska na ovamo), a bogami i simbolike (slavljenje raznih 9.bojni, tzv. polemika oko ZDS, itd.)
October 19, 20213 yr Hrvati usli u Zagreb. Nista, sprdao se i Roger, ali sam je kriv, ukopao je dupok rov/grob, na besmislene teorije jos besmisleniji odgovori. Edited October 19, 20213 yr by djeneralche
December 23, 20213 yr na kraju je zavrsila serija. obzirom da je financirana novcem gradjana Hrvatske, i da je namijenjena prvenstveno mladjim Hrvatima, ja bih joj dao trojku. objektivno pak dvojku, jer bilo je lutanja izmedju ozbiljne i populisticke (pa i epske) historiografije, tipa "Srbi su ratnicki narod, zato su isli u partizane, a ne u cetnike" (wtf?), a bilo je i nekih ozbiljnih rupetina, kao sto je nedostatak analize ideologije Stranke Prava. svodjenjem ustaskog divljastva na patrijarhalne obrasce uvezene u Lijepu Nasu iz pasivnih dinarskih krajeva izbjegnuta je analiza ideoloskog balona zvanog hrvatstvo, i u isti mah, to je bila zgodna demonstracija latentnog sovinizma autora serije, kojem je hrvatska intelektualna elita i inace sklona. ustaski celnici su na koncu prikazani kao kukavice (koji bjeze / napustaju svoju vojsku i svoj narod), sto oni i jesu bili, medjutim nije objasnjeno zasto NDH, sama po sebi, nije mogla prezivjeti. saveznicka podrska Titovim partizanima ne daje odgovor na to (kljucno) pitanje.
August 14, 20222 yr " Поводом обележавања тужне 80. годишњице хрватских и немачких масовних ратних злочина почињених над Србима у Срему, Музеј жртава геноцида приређује репрезентативну изложбу под називом „Срем 1942“.." ne pratim pomno terminoloske promene s najnovijim istor.trendovima al mi upada u oci boldovano: ide 'hrvatskih' a ne 'ustaskih' (ne sporim da se uvek govorilo "nemackih" a ne "nacistickih) kao da u sremu nije bilo hrvata komunista-partizana. Cak i medju streljanim u prvoj fazi,tj "sudjenju petrovarad.grupi" vecina zrtava su bila katolici :16 hrvata, 12 srba, 2 nemca, po 1 madjar, slovak i rus. (Ok to je bio kraj 41 al ista akcija) Al ocigledna je namera da se izlozi ta iskljycivo etnicka dimenzija zlocina a ne ideoloska, trend je.. Strasno mi zao sto likovi poput kuzmanovica iz arhiva vojvodine i mnogi drugi okoreli radikali, ljoticevci i sl sad besomucno rabe ove strasne dogadjaje i sto ce AV da drzi govore u poseti spomen groblju u sm poc.septembra Zao mi svih tih ljydi, seljaka, sugradjana osudjenih i ubijenih zbog pruzanja "crvene pomoci" (iako je to cesto bila samo izmisljena krivica) a narocito gimnazijalaca, raznih nacija, koji su naginjali u levo i osudjivani i streljani zbog "sirenja komunisticke propagande".. Jooj korono, potraj,samo da se ne vracam medju otrovnu atmosferu ljoticevaca i naprednjaka na posao Edited August 14, 20222 yr by InvisibleLight
August 19, 20222 yr Na danasnji dan pre 80god streljan je 1 mali deo sugradjana Slava im, nikada ih necu zaboraviti! Rok izmedju 'presude' i izvrsenja streljanja je bio 3 sata Edited August 19, 20222 yr by InvisibleLight
August 19, 20222 yr iz par razlicitih svedocanstava ( tri koje imam u ovom kompu) datih anketnoj komisiji za utvrdj.zlocina okpatora..o sofiji sremac, streljane na danasnji dan sa 18god. Spoiler
August 19, 20222 yr 4 hours ago, InvisibleLight said: Slava im, nikada ih necu zaboraviti! nisu zaboravljeni. djelić moje privatne arhive / knjižnice. Spoiler pozdrav iz Osijeka
September 9, 20222 yr On 14.8.2022. at 17:00, InvisibleLight said: " Поводом обележавања тужне 80. годишњице хрватских и немачких масовних ратних злочина почињених над Србима у Срему, Музеј жртава геноцида приређује репрезентативну изложбу под називом „Срем 1942“.." Isla u Šid da vidim, ova izlozba je bukvalno nivo istorijska sekcija VI razreda osn.skole. Razbacane kopije plakata,fotki, bez legendi i informativnih panoa sa par (mislim 2) orig.predmeta. jedna velika sramota muzeja zrtava genocide(ok, to i nije muzej, nemaju zbirki, vise neka mikro institucija) ne smem da kazem kolko je kostalo..